ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Priveliști de noapte - La înălțime în Iași

TIPĂREȘTE URM de aici

În orașul Iași nu ai timp să te plictisești chiar dacă ar fi să petreci o săptămână întreagă în perimetrul său. Oamenii și locurile, muzeele și parcurile, mănăstirile și bisericile, străzile și casele te atrag și îți divulgă din poveștile de demult. Am descoperit o parte din minunățiile orașului moldav, dar mai sunt suficient de multe care trebuie dezvăluite, pas cu pas.

Serile petrecute în această toamnă la Iași au culminat cu două cine luate în Restaurantul Panoramic din Hotel Unirea, o unitate de cazare situată central, în Piața Unirii. Inaugurat în anul 1969, hotelul oferă cea mai mare capacitate de cazare din zona Moldovei. De la etajul 13 am avut ocazia să admir, în două seri, principalele obiective turistice și culturale ale Iașului. Câteva din aceste puncte de interes – de valoare națională sau locală – le-am vizitat sau am trecut pe lângă ele în timpul zilei (anul acesta ori acum doi ani). Ce am reușit să văd din acest loc de belvedere, cel mai înalt posibil în Iași?

În direcția Copoului ne atrage atenția Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, o somptuoasă clădire interbelică cu un accentuat aspect de templu antic, un autentic „templu al cărții”. Despre frumusețea Aulei din Iași am scris cu altă ocazie (vezi impresii). Ziua admirăm pe îndelete clădirea construită din piatră de Rusciuk de inginerul Emil Prager. Știați că puteți vizita gratuit BCU Iași, doar pe baza unei programări? Știați că există o sală de lectură și cabinete individuale de studiu deschise non-stop?

În dreapta Bibliotecii Centrale Universitare observăm clădirea Muzeului Literaturii Române – Casa Pogor (despre care am povestit câte ceva în 2015: vezi impresii). Așa cum în secolul al XIX-lea clădirea construită de Vasile Pogor tatăl a devenit „Casa cu ferestre luminată”, fiind prima locuință particulară iluminată electric din Iași, iluminată puternic se observa și în 2017 clădirea din mijlocul unui cvartal verde.

Aproape de Hotelul Unirea, pe pietonalul Alexandru Lăpușneanu, ne aruncăm ochii asupra unei alte clădiri scăldate în lumină: Casa Catargiu – Muzeul Unirii. Palatul boieresc edificat pe la începutul anilor 1800 de familia Catargiu a trecut prin mâinile mai multor familii înstărite, ca la 1859 să devină reședință domnească pentru Alexandru Ioan Cuza, apoi sediu al regalității refugiate în Moldova în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Fațada neoclasică e superbă, o serie de atlanți sprijină pe cap structura arhitecturală, iar un fronton triunghiular găzduiește stema familiei Ghica (ultimii proprietari ai palatului, Caterina Ghica restaurând clădirea în 1872). În spatele muzeului vedem și un parc ale cărui alei sunt luminate de felinare și pe timpul nopții.

Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii e pusă în valoare de fascicolul de lumină al unui singur proiector. Domnitorul Unirii Mici e realizat din bronz de sculptorul italian Raffaello Romanelli, statuia fiind inaugurată în 1912. În dreapta monumentului se află Grand Hotel Traian, o clădire cu destinație hotelieră construită la sfârșitul veacului al XIX-lea după planurile celebrului Gustave Eiffel.

Deși a beneficiat de bani mulți în cadrul unui proiect european Ansamblul Mitropolitan Iași (vezi impresii) nu beneficiază de o iluminare ornamentală deosebită. Cel puțin în luna octombrie 2017 abia am distins turlele cufundate în întuneric ale catedralei ieșene. La câțiva metri mai încolo, tot pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt vedem turlele albe ale Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi înconjurate de o lumină puternică. Bijuteria arhitecturală a fost ctitorită de domnul Vasile Lupu în secolul al XVII-lea, decorațiunile exterioare fiind încântătoare. În interior se află o necropolă domnească: Vasile Lupu și cărturarul Dimitrie Cantemir își au locul de veci aici.

Palatul Culturii ocupă o bună parte a fotografiei postate, clădirea e luminată feeric, cu două nuanțe distincte. Edificiul în stil neogotic a fost construit pe ruinele vechii curți domnești cu scopul de a găzdui principala instituție administrativă și de justiție a orașului, ulterior destinația schimbându-se către domeniul cultural și muzeal. Turnul palatului (se poate vizita), ceasul, ornamentele exterioare, statuia lui Ștefan cel Mare și muzeele care își au sediul în clădire aduc un plus de valoare vieții culturale a Iașului.

Altă clădire iluminată pe timpul nopții este turnul clopotniță al Bisericii Sf. Apostoli Petru și Pavel – Biserica Bărboi. Ctitorie boierească de secol al XVII-lea, clădită de un arhitect grec, lăcașul de cult a fost înzestrat cu un maiestuos turn-clopotniță pe la 1700 și ceva.

În apropiere observăm binecunoscuta Mănăstire Golia, ale cărei elemente principale sunt bine puse în valoare de energia electrică: Biserica „Înălțarea Domnului” și Turnul-clopotniță. Biserica a fost refăcută de Vasile Lupu și este alt exemplar superb de arhitectură religioasă medievală existent în orașul moldav. Turnul Goliei oferă o panoramă superbă asupra Iașului de pe terasa situată la 30 m înălțime (citește aici despre acest obiectiv: vezi impresii). Nu uitați să vizitați expoziția dedicată lui Ion Creangă din incinta mănăstirii Golia, loc unde marele povestitor a slujit ca diacon.

Pe aceeași linie cu ansamblul Golia, pe Bulevardul Independenței, zărim de la înălțimea etajului 13 clădirea flancată de două turnuri pătrate: Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”. Facultatea de Medicină de la Iași a fost înființată la 1879 și a constituit o instituție de valoare care a contribuit cu prisosință la dezvoltarea științelor medicale și unde, de asemenea, și-au desfășurat activitatea perosnalități renumite din domeniu. Observăm și turnul-clopotniță al Bisericii Sfântul Spiridon, luminat suficient de mult. Lăcașul de cult a fost ridicat la jumătatea secolului al XVIII-lea de mai mulți boieri și a fost loc de alinare pentru bolnavii din primul spital construit în Moldova: Spitalul „Sf. Spiridon”. Turnul Bisericii „Sf. Spiridon” este primul turn cu ceas din Iași.

În depărtare, pe un deal din coasta orașului, se zăresc luminate intens și zidurile Mănăstirii Cetățuia. Ansamblul medieval fortificat a fost edificat în veacul al XVII-lea de către domnul Gheorghe Duca. Biserica mănăstirii poartă hramul „Sf. Apostoli Petru și Pavel” și este necropolă domnească pentru ctitor și familia sa. În cadrul complexului mănăstiresc există mai multe clădiri: Casa Domnească, cuhnia, corp de chilii, clădirea stăreției, turn de poartă.

Fie că am privit din spatele geamurilor care înconjoară pe trei laturi Restaurantul Panoramic, fie că am ieșit pe terasa pentru fumători a hotelului Unirea – am avut parte de imagini inedite ale orașului. Obiective importante sunt iluminate corespunzător pe timpul nopții, valoarea arhitecturală și estetică este pusă în lumină de proiectoare speciale. Iluminatul arhitectural scoate în evidență, chiar și de la înălțime, frumusețea clădirilor respective. Vă invit să priviți fotografiile, cu scuzele de rigoare pentru calitatea nu tocmai bună. Orașul Iași e frumos și noaptea, privit de la înălțimea etajului al 13-lea!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 22.11.17 15:16:46
Validat / Publicat: 22.11.17 15:50:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 9614 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Ansamblul Mitropolitan Iași - Catedrala Mare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42950 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.11.17 15:42:12]
»

două cine luate în Restaurantul Panoramic din Hotel Unirea

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

liviu49
[22.11.17 19:54:44]
»

@tata123: Sper sa nu stric elanul celor care vor sa scrie ecouri la acest articol, dar voi apela din nou la butoiul cu amintiri, spre disperarea unora.

Am fost, pana in 1990, de mai multe ori in Iasi in delegatie, fie la Metalurgica Tepro, de unde ma aprovizionam cu profile si tevi metalice, sau mai tarziu cu tabla cutata, Fie la Gospodaria Comunala a Judetului, sau a Municipiului, carora le livram autoutilitare MIC3 si containere pentru gunoi aferente. Cum intre ora de sosire (6; 30 dimineata) si cea de plecare, cel mai devreme in jurul orei 14, daca nu plecam noaptea, era timp destul pentru plimbari, profitam de ocazie si vedeam cat de mult puteam orasul. mi aduc aminte de drumul de la gara, care urca spre centrul Iasului, in piata cu statuia lui Cuza, prima vizita la agentia de voiaj, apoi fie pe Cuza Voda, pe langa Golia, cu turnul sau celebru, str Elena Doamna (la IJGCL municipiul Iasi), de acolo coboram pe T. Vladimirescu, traversam Bahluiul si la pas pe sos. Tutora, prin zona industriala (Tehnoton, Mase Plastice, Metalurgica). Un alt traseu era pe Stefan cel Mare, pe langa Mitropolie si Trei Ierarhi, Palatul Culturii si apoi pe Anastasie Panu, la GIGCL judet Iasi. Imi aduc aminte ca in acei ani (1984 - 1988) stransesem multe galeti de plastic de 5 litri. In piata din centru, in apropierea Teatrului National se gaseau oua din belsug si, pentru ca pr vremea aceea in Bucuresti nu prea se gaseau, faceam provizii de oua pentru mine, dar si pentru neamuri. Iar oualele nu puteai sa le iei cu cofrag decat daca dadeai altul gol. Asa ca eu cumparam galeti din plastic de 5 litri in care puneam foarte simplu oualele cumparate. Am reusit sa vad intr-o seara o piesa de teatru la National cu Dionisie Vitcu si regretatul Miluta Gheorghiu, cel care a jucat-o in travesti pe coana Chirita.

Dar ma opresc aici pentru a nu plictisi cu amintirile mele.

Iasul a fost, este si va fi un oras, prin excelenta cultural.

Numai bine si calatorii placute!

Mitica49
[22.11.17 20:39:25]
»

@tata123: N-am mai văzut Iașul de la înălțimea et. 13 de la hotelul Unirea din vremea studenției. Se vedeau și atunci toate aceste edificii monumentale ale orașului, dar imaginile de noapte postate în review sunt deosebite.

Votat cu cea mai mare plăcere, mai ales că-i vorba de Iași.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[23.11.17 08:55:01]
»

@liviu49: Mulțumesc pentru ecou. Amintirile împărtățite cu ceilalți utilizatori sunt crâmpeie dintr-o viață pe care tinerii de azi o cunosc doar din cărți. Nu te îngrijora în privința ecourilor care vor urma, nu vor fi multe

@Mitica49: Al doilea ecou primit tot de la un „49”. Mulțumesc pentru lectură și aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RoxanaGRS
[23.11.17 09:24:21]
»

Ce frumos arată Iașul văzut de tine! Mulțumesc că mă ajuți să văd parțile frumoase.

Când stai aici zi de zi, ți se pare sufocat de aglomerație, cu un trafic haotic, stil junglă, și mult prea puțin cultural. Îmi vin niște musafiri din București care stau vreo 5 zile și vor să vadă un spectacol în Iași. Am găsit un singur spectacol la teatru în sala mare. În rest, opera nu, filarmonica nu. Oricum filarmonica ține concertele în sala Casei de Cultură a Studenților, unde, dacă atacă o partitură mai în forță, riscă serios să le cadă tavanul în cap. Teatrul are doar 5 spectacole pe lună în sala mare. Se joacă cu casa închisă, deci cerere este slavă Domnului, dar conducătorii instituțiilor de cultură din Iași... A fost o perioadă înfloritoare la operă cât a fost Beatrice Rancea director, acum ea a plecat și s-a cam ales praful. Dar cred că sunt off topic rău

Oricum felicitări pentru articol și mulțumesc încă o dată!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[23.11.17 15:53:11]
»

@RoxanaGRS: Întotdeauna vizitatorii sunt mult mai încântați de orașul vizitat decât locuitorii acestuia. Ni se pare mai frumos, mai curat, mai bine amenajat și promovat. Doar localnicii cunosc adevărul și pot completa impresiile vizitatorilor. De aceea în cadrul vizitelor efectuate în diverse locuri e bine să te contopești cu viața orașului, frecventând acele locuri (târguri, piețe, cârciumi etc.) unde locuitorii vin zi de zi - asta doar în cazul în care îți dorești. Mulțumesc pentru rândurile scrise și aprecieri.

ioan marinescu
[23.11.17 17:55:06]
»

@tata123: Iasul a fost și râmâne și orașul meu de suflet, unde întotdeauna m-am simțit bine. Când aveam de predat un proces tehnologic la ”Antibiotica”, trăgeam ”căruța” la hotelul ”Traian” sau la ”Unirea”, unde și mâncam de prânz. O vizită la ”Bolta Rece”, unde petreceam cu câte o Grasă... venită din Cotnari, era obligatorie la fel cu ”tochitura”, care ți se topea în gură. Și să nu mai vorbesc de Teatrul Național, unde nu odată i-am admirat pe marii artiști ai Iașului. Teofil Vâlcu în ”Apus de soare”, Dionisie Vitcu în ”Idiotul” sau Miluță Gheorghiu în Chirița! Un gând bun și o pioasă aducere aminte pentru profesorul de toxicologie de la Facultatea de farmacie, Marțian Cotrău, un împătimit al istoriei Iașului, care ne purta prin toate locurile unde ne puteam întâlni cu trecutul glorios al orașului...

Și să nu uit monumentala sală din Copou cu extraordinarele picturi semnate Sabin Bălasa, care după ce le-ai văzut odată, te bântuie toată viața!

Felicitări!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[24.11.17 09:17:48]
»

@ioan marinescu: Mulțumesc pentru impresiile personale expuse în ecou; aceste trăiri creionează un fragment din viața trecută a orașului moldav. Mi-au mai rămas destul de multe locuri/obiective de vizitat în Iași; nu voi uita data viitoare să trec pe la „Sala Pașilor Pierduți” de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și pe la frumoasa bibliotecă a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ioan marinescu, liviu49, Mitica49, RoxanaGRS, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Iașul și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057926893234253 sec
    ecranul dvs: 1 x 1