GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Iasiul - impletire de frumos, istorie si cultura
Pentru 2 zile si pentru prima oara in viata, am poposit in '' vechiul targ al Iesilor ''.
Si nu am regretat nici o clipa. Si nici nu am pornit la drum cu asteptari prea mari, doar o singura exceptie, care ulterior, s-a dovedit a fi o dezamagire.
Vorbind despre Iasi, ii poti parafraza cu usurinta pe marii nostri scriitori, poeti – Creanga, Eminescu, Toparceanu, din ale caror '' cuvinte mestesugite '' te poti inspira, pentru a descrie, sau descoperi vizual '' aura '' acestui mare oras.
Si credeti-ma, pasind pe aleile gradinilor inflorite, privind cladirile vechi, admirand impozantele edificii culturale, este imposibil sa nu te poarte gandul spre istorie si trecut, maretie si arta, deopotriva.
Cum acest review nu se vrea a fi un ghid de istorie si cultura pentru a exemplifica Iasiul din acest punct de vedere (avem destule alte surse ce ilustreaza aceasta), voi incerca sa descriu ce mi-a placut si ce nu, din infima parte vazuta de mine in Iasi.
Cum Iasiul e si un redutabil centru universitar, nu poti trece fara a remarca si a ti se intipari in memorie '' Universitatea de Medicina si Farmacie '', '' Universtitatea Tehnica Gh. Asachi '', '' Universitatea Alexandru Ioan Cuza ''.
Mi-a placut enorm de mult centrul vechi al Iasiului, care, in acele zile (14 – 15 iunie), reprezenta o atractie principala a orasului, intrucat in perioada 14 – 23 iunie a. c. avea loc '' Festivalul International al Educatiei Iasi '' (FIE). Ocazie cu care, pe artera pietonala din centrul istoric, erau amplasate scene in aer liber, unde se desfasurau diverse spectacole (pe una dintre ele perechi, grupuri de tineri prezentau diverse stiluri de dans), pe alta, in seara zilei de 14 iunie, avea loc productia de opera '' Tosca '', avand ca interpreti de referinta pe Angela Gheorghiu si Jonnes Kaufman, precum si promo-uri pentru festivalurile urmatoare (concertul cantaretei Patricia Kaas).
Deasemenea, am admirat cladirea eleganta a Teatrului National, in fata careia trona impunatoare statuia lui Vasile Alecsandri. Teatrul National, in seara zilei de 14, gazduia Gala FIE, iar intrarea in cladire era pregatita de sarbatoare – covor rosu, flancat de o parte si de alta de hostesse, ce purtau tinute aproximativ identice, pantaloni albastri si camasi albe iar pe cap sepci negre, ce faceau primirea personalitatilor din comunitatea ieseana. Am auzit, printre privitori, ca era invitat maestrul Radu Beligan si ulterior, am citit ca, la acea Gala era asteptat si un invitat special – lordul David Trimble, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1998.
Parcul din fata Teatrului National e ingrijit, curat, are in dotare arbusti de un verde ametitor, banci situate de-o parte si de alta a aleilor, unele ce au in spate arcade din fier forjat, ce te imbie la sedere, la contemplarea minunatei naturi, a cladirilor cu iz de... istorie, avand in gand (poate) ecoul '' dulcelui grai modovenesc de odinioara ''.
Cladirea Primariei, desi micuta si in stil vechi, cu amenajarile din fata ei, cu verdeata si flori multicolore, mi-a placut si atragea privirile.
Am ramas de-a dreptul uimita (ca sa nu spun socata), de maretia si grandoarea ansamblului Palas Mall si Palatul Culturii, care desi partial restaurat, e maiestuos si de altfel, pazit cu strasnicie de statuia lui Stefan cel Mare. Cu siguranta dupa definitivarea lucrarilor de restaurare (oare cand se vor temina??!), merita vizitat.
E grandios totul acolo, de la interior (magazine, cinema multiplex, zona food, fantani si lilfuri, parcari subterane), pana la exterior (cafenele, restaurante, carusel pt. copii, spatii verzi, flori, lampioane, etc), iar seara acest loc e magnific, va garantez, pentru ca amfostacolo.
Ca lacasuri religioase, am admirat doar exterior (din pacate) Biserica Trei Ierarhi, cu o arhitectura deosebita si in jur cu un cadru natural pe masura, Ce m-a nedumerit putin, e faptul ca, desi monument istoric, in ziua de vineri are program de vizitare doar intre orele 9 – 14,30, astfel ca noi, ajungand in jur de 17,00, nu am putut vizita prorpiu-zis, ci doar amira constructia.
Si pentru ca scriam la inceputul review-ului ca totusi a existat o singura exceptie care m-a dezamagit in vizita la Iasi, va voi spune ca, acel ceva a fost … Mitropolia Moldovei si a Bucovinei.
Cu siguranta ca am avut eu asteptari prea mari in aceasta privinta, dar ma asteptam la ceva impunator, covarsitor, la ceva cu totul altfel decat ceea ce am gasit. Pentru mine, e o catedrala ca oricare alta, din orice oras. Atat si nimic mai mult. Aaa, ba da, difera intr-o singura privinta: iti ofera privilegiul de a te inchina, a inalta o ruga la Moastele Cuvioasei Parascheva. Insa ca edificiu, ca amenajare interior - exterior, nu m-a impresionat.
Mi-a placut deasemenea si Parcul Copou cu al sau tei batran, in fata caruia troneaza statuia lui Eminescu, umbra si parfumul falnicilor tei, bucuria si chiotul copiilor alergand pe alei. E un loc ce te imbie sa visezi la timpurile de odinioara, la marii scriitori care au creat si lasat mari capodopere literare.
Pe final, voi aminti de '' Oaza de incantare si relaxare – Gradina Botanica '', careia i-am dedicat un review separat.
Voi concluziona spunand ca, exceptand aceasta perioada in care au loc lucrari de infrastructura in tot orasul si datorita carora gps-ul ne-a exasperat continuu cu '' ati deviat de la traseu '' si ''reconfigurarea traseului'' (realmente vorbind, iti si ingreuneaza foarte mult deplasarea dintr-un loc in altul), Iasiul e un oras ce merita vizitat, care pe mine, personal, m-a incarcat spiritual, m-a socat, pe alocuri, e istorie, cultura si frumos laolalta.
Nota : rog mult un web sa-mi insereze un link spre "oaza de incantare si relazare - Gradina Botanica Iasi (by web: s-a rezolvat)
Trimis de clau.nov in 03.07.13 19:49:46
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (clau.nov); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Repere istorice împrăștiate prin Iași — scris în 29.02.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Baia turcească — scris în 19.10.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Bănci în formă de carte în Iași — scris în 17.07.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Poiana cu Schit — scris în 27.09.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- May.2023 Călător prin Iași – sau City break de 3 zile în capitala Moldovei / a doua parte — scris în 30.05.23 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Călător prin Iași – sau City break de 3 zile în capitala Moldovei- prima parte — scris în 29.05.23 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 La Iași - o plimbare pietonală în capitala moldavă — scris în 24.01.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ