GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Un weekend pierdut la Geoagiu-Bǎi
Oraşul meu natal se aflǎ relativ aproape de staţiunea Geoagiu-Bǎi, motiv pentru care mulţi concitadini aleg aceastǎ staţiune ca destinaţie de weekend. Eu nu mai fusesem pe acolo de când aveam vreo 3 ani, pǎrinţii nemaiducându-ne acolo datoritǎ faptului cǎ apa nu era foarte curatǎ şi se spunea cǎ ar constitui o sursǎ de transmitere a bolilor de piele. S-a spus acelaşi lucru şi despre Bǎile Felix, dar, între timp, lucrurile s-au schimbat, ştrandurile de la Felix au fost renovate, aşa cǎ, gândindu-ne cǎ timpul a schimbat şi Geoagiu-Bǎi, am hotǎrat sǎ mergem pânǎ acolo într-un weekend, mai ales cǎ distanţa Cluj-Geoagiu este aproximativ egalǎ cu distanţa Cluj-Felix.
Deşi de la ultima mea vizitǎ la Geoagiu-Bǎi a trecut mai bine de un sfert de secol, amintirile au rǎmas întipǎrite undeva în subconştient, astfel cǎ, revǎzând locurile, au început sǎ îmi revinǎ în minte imaginile de atunci.
Geoagiu este un sat din judeţul Hunedoara, în care s-au descoperit izvoare de apǎ termalǎ, astfel cǎ alǎturi a apǎrut o micǎ staţiune, Geoagiu-Bǎi, dar care nu a beneficiat niciodatǎ de foarte multǎ atenţie ca alte staţiuni, astfel cǎ nu a cunoscut o dezvoltare comparabilǎ cu alte staţiuni cu apǎ termalǎ, ca Bǎile Felix sau Bǎile Herculane.
Cadrul natural este mai frumos decât la Bǎile Felix, dar nu se comparǎ cu spectaculozitatea peisajelor de la Bǎile Herculane. Mica staţiune este înconjuratǎ de dealuri împǎdurite, iar în centrul ei se aflǎ un pǎrculeţ, în jurul cǎruia s-au construit câteva hoteluri.
Tot în centrul staţiunii se aflǎ ştrandul cu apǎ termalǎ “Bǎile daco-romane”, un complex cu 3 bazine: unul cu apǎ mai micǎ, pentru copii, altul cu apǎ mai adâncǎ, amenajat cu douǎ trambuline, şi unul de dimensiuni olimpice. Intrarea costǎ 20 RON pentru o zi.
În jurul bazinelor se poate face plajǎ, fiind şi porţiuni cu iarbǎ, dar şi unele porţiuni acoperite cu mochetǎ specialǎ, pe care se aflǎ şezlonguri. În apropierea bazinului olimpic sunt douǎ zone cu nisip, unde se poate juca volei.
La intrarea în complex sunt câteva terase cu mititei, bere, porumb fiert, pui rotisat, pizza, plǎcinte etc. şi chiar un stand cu prǎjituri, despre care vǎ voi povesti ceva mai încolo.
Din descriere, poate cǎ ştrandul pare atrǎgǎtor şi poate cǎ o sǎ vǎ atragǎ şi mai tare dacǎ vǎ spun cǎ dupǎ ora 19 ştrandul se închide pentru ca noaptea sǎ se transforme în discotecǎ, mai exact “Club Tarabostes”, foarte frecventat de cei din împrejurimi.
Chiar dacǎ totul sunǎ bine, nu recomand aceastǎ destinaţie din cauza MIZERIEI crunte. Apa din piscine este tulbure, ca apa din bǎlţile care se formeazǎ în noroi, aşa cǎ mie mi-a fost efectiv greaţǎ şi sǎ intru doar cu picioarele în apǎ. Am preferat sǎ nu încerc. Nu vezi gunoaie plutind pe apǎ, nu are nici mǎtasea broastei, nu mǎ refer la acel gen de mizerie. Dar, din cate ştiu eu, când apa dintr-o piscinǎ este curatǎ, vezi fundul apei. Or, când apa este tulbure de nici nu vezi prin ea, mi-e groazǎ şi sǎ mǎ gandesc ce poate conţine apa aceea. Era plin de copii care se bǎlǎceau în voie şi tare mi-e teamǎ cǎ nu toţi se sinchisesc sǎ iasǎ din apǎ ca sǎ meargǎ pânǎ la toaletǎ pentru a-şi face nevoile.
Sper sǎ nu fiu greşit înţeleasǎ, nu sunt genul de persoanǎ “fiţoasǎ”, mǎ adaptez uşor şi pot respira şi în lipsa luxului. Am fost şi în weekend cu cortul şi am dormit în camping, unde baia era comunǎ, dar n-am murit. Curǎţenia este ceva elementar, care nu ţine de lux! La ştrandul din Geoagiu-Bǎi, însǎ, curǎţenia lasǎ muuult de dorit.
Şi, ca o cireaşǎ pe tort, vǎ mai relatez ceva. Stând pe cearşaf la plajǎ, vorbeam cu cineva despre ce sǎ ne luǎm de mancare. Lângǎ cearşaful nostru era un cearşaf pe care stǎtea un cuplu tânǎr care ne-a auzit vorbind. Auzindu-ne, cei doi vecini de plajǎ ne-au avertizat, amabili, cǎ ar fi bine sǎ nu ne luǎm prǎjituri de la standul de la intrare. Ei luaserǎ şi descoperiserǎ înǎuntrul lor surprize mişcǎtoare: nişte viermişori!
Voi încheia exprimându-mi regretul pentru acest loc frumos, retras şi linistit care este staţiunea Geoagiu-Bǎi. Este pǎcat cǎ, deşi pǎmântul ne oferǎ atâtea bogǎţii naturale, printre care şi izvoare cu apǎ termalǎ, atât de beneficǎ pentru sǎnǎtate, oamenii nu ştiu sǎ o aprecieze şi, în loc ca aceasta sǎ constituie un izvor de sǎnǎtate, datoritǎ mizeriei, ea se poate transforma în focar de infecţie!
Trimis de corinka in 27.07.10 11:16:49
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (corinka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mare păcat, data viitoare porneşti pe E60, în celălalt sens şi poposeşti la Felix, ori 1 Mai.
Şi eu, fiind alba-iulian prin naştere, mergeam cu păriţii la Geoagiu Băi, dar se pare că, deocamdată nu trebuie să-i duc dorul.
Tot in Alba-Iulia m-am nascut si eu, dar acum locuiesc in Cluj-Napoca. Nu m-a prea incantat ideea unui weekend la Geoagiu, dar am cedat la insistentele sotului.
Nu mi-am imaginat ca voi da de asa apa murdara. Macar nu imi pare rau ca am lasat dupa sotul meu, s-a lamurit si el si nu-i mai trebuie sa mergem. Daca nu mergeam, ramanea cu regretul. Asa, am taiat Geoagiu de pe lista fara niciun dubiu.
Inca odata vad cu regret ca in loc sa ne promovam... valorile si bogatiile naturale... le lasam sa se degradeze... sa se duca pe "Apa Sambetei"...
bine a zis cine a zis... "frumoasa tara... pacat ca e populata! "... eu reformulez... "Frumoasa tara... pacat de cei care au lasat-o sa se degradeze... si care fac inca asta!" sau ca sa-l parafrazez pe Octavian Paler "suntem o tara de oameni singuri”... sau... "imi iubesc tara cand nu ma uit la televizor si cand nu ies afara"... dar oare se poate... ?! cand sti, ca la bani mai putini... si conditii de multe ori superioare celor de la noi... poti pleca "afara"... ?! Putem sa plecam la noi... in concedii fara sa poti sa nu te simti umilit, furat, frustat?!
Tot ceea ce e frumos la Geoagiu, este Hotelul de 4 stele Germisara, pe care l-a preluat dl. Moraru, fost actionar la Bere Mures. E un inceput! Hotelul, restaurantul, baile romane, sunt superbe dar totul e cam scump pe-acolo!
In jur sunt multe lucruri care lasa de dorit, cred ca pe vremea romanilor statiunea o duce mai bine! Puncte pentru a-ti mai remonta moralul!
Am vazut si eu Hotel Germisara, arata bine pe dinafara, inauntru nu stiu cum e pentru ca nu am intrat. Totusi, presupun ca e mai mult ocupat in weekend, pentru ca nu -mi vine sa cred ca o persoana care s-ar caza la hotel de 4 stele si-ar face un concediu intreg la Geoagiu!
Preturile din statiune nu erau piperate, ci accesibile, in general. Ceea ce mi s-a parut mie exagerat de scump raportat la oferta a fost intrarea la strand, 20 RON/zi pentru accesul la niste piscine cu asemenea apa!
Pacat ca statiunile noastre sunt lasate in paragina si mizerie, iar romanii pleaca sa se distreze la vecini!
Draga romanitzaa, eu sunt adepta vacantelor externe pentru ca imi place sa vizitez locuri noi. Destinatiile interne sunt perfecte pentru weekend. In plus, ar fi frumos ca statiunile noastre sa atraga si strainii dornici de a vedea locuri noi, asa cum mie imi place sa vizitez alte tari.
Dar cu ce sa atraga turistii o statiune ca Geoagiu Bai, de unde risti sa pleci cu boli de piele?
Strandul era plin incat nu aveai loc sa arunci un ac, iar toti oamenii aceia au platit 20 RON ca sa intre. Deci romanii nu ignora aceasta destinatie, merg acolo, era plin de tineri din judetele Hunedoara, Alba si Sibiu, ba chiar si din alte parti. Ceva bani se strang. Chiar asa de greu este sa cureti apa si sa o schimbi mai des? La Baile Felix cum e posibil? Sau la Baile Herculane? La Geaogiu Bai de ce nu s-ar putea?!
eu am fost la geoagiu intre 08. 07. 2010 si 13. 07. 2010, am fost din nou cazat la hotel termal despre care am scris in review-ul geoagiu bai.
Pot sa spun ca la hotel termal calitatea serviciilor hoteliere este cel putin aceeasi fata de anul trecut, mai mult fiind deja clienti vechi, am beneficiat chiar de atentii mai multe ca anul trecut, iar preturile la hotel sunt decente.
In ce priveste strandul, in comparatie cu anul trecut lucrurile s-au inrautatit, pentru ca la noi orice lucru bun dureaza putin. Nu mi-a convenit pretul de 20 lei intrarea + 5 lei sezlongul, pe care chiar daca vroiai sa-l platesti nu-l gaseai.
Datorita aglomeratiei si datorita faptului ca erau putine sezlonguri, am stat pe saltele, cearsafuri etc.
Ce m-a surprins neplacut e mitocania unor angajati de la paza care faceau diferite smenuri cu sezlongurile, asfel incat daca luai un sezlong care nu avea nici o saltea pe el si vroiai sa-l platesti, venea angajatul de la paza si spunea ca nu se poate ca-i "rezervat". Curios din fire si indignat am luat un alt sezlong care era gol. Am incercat sa-l platesc dar a venit un alt angajat de la paza impreuna cu un alt individ care pretexta ca a luat sezlongul pentru copilul lui mic si nu a avut timp sa puna nici un prosop pe el. Milos din fire i l-am cedat.
La vreo juma de ora am trecut p-rin dreotul acelui individ care statea tolanit pe sezlong iar copilul dormea bine-mersi in carucior.
Badarania si nesimtirea la romani este in floare...
Anul trecut intrarea costa 15 lei iar pe sezlonguri nu plateai nimic. ceea ce e interesant este faptul ca anul trecut desi era foarte aglomerat gaseai sezlonguri libere in vreme ce anul asta desi tre sa le platesti nu mai gaseai nimic.
Solutia mi-a dat-o tot un angajat de la paza, sa vin dimineata la ora 8 desi strandul se deschidea conform programului de la 9 si se "aranjeaza" cu sezlongurile fara probleme.
In ceea ce priveste calitatea apei am sa fac si aici cateva sublinieri.
Exista 3 stranduri in cadrul complexului din care 2 au apa termala si minerala iar unul cel mai mare are apa dulce.
Strandul cu apa dulce este foarte curat se vede pana pe fundul bazinului desi adancimea sare de 3 m iar apa este ceva mai rece.
Problema este diferita la strandurile cu apa termala.
In strandul cu apa termala unde adancimea apei este de 1. 90 m nu sunt probleme in sensul ca datorita adacimii si datorita faptului ca apa e ceva mai rece foarte putini fac baie in el.
In ceea ce priveste celalat strand termal unde adancimea apei este intre 1. 10 m si 1. 50 m erau ceva probleme, in sensul ca era plin de copii si adulti iar gurile de scurgere a apei din strand nu mai faceau fata.
Mai mult decat atata datorita afluxului de lume care intra in strand desculta dupa ce in prealabil jucasera diferite sporturi pe iarba si pe nisip si nu folosisera si dusurile, pe fundul bazinului se facuse o clisa de noroi, fapt ce facea ca apa sa fie tulbure in acel bazin.
Am intrebat pe cei care administreaza bazinele de ce nu curata si fundul bazinului, mi-au raspuns cu tupeu ca nu e nevoie intrucat apa circula in permanenta pe un circuit de intrare si iesire.
Eu unul am evitat acest bazin, preferandu-le pe celealte 2 mult mai curate. Pentru cei care nu cunosc, apa termala are proprietati excelente fiind foarte buna pentru reumatisme, probleme de circulatie a sangelui, etc.
Pentru cine are posibilitati, exista alternativa numita Germisara care pentru suma de 30 lei pe zi de persoana iti ofera un bazin cu apa termala si unul cu apa dulce care are si hidromasaj, calitatea piscinelor acoperite fiind una excelenta
va multumesc pentru comentariile care m-au convins sa nu mai bat drumul pana aici degeaba! un vot si pentru florinvalentin! Foarte interesant ecoul tau.
Am fost de 2 ori la Geoagiu: in 1994 ( cu rezervare la hotelul COOP- nu stiu daca mai exista , dar daca nu mai exista nu-i nicio pierdere) si inca o data in 2005-absolut intamplator, cautand cazare in zona.
Nu recomand nimanui locatia . Nici nu mai e nevoie sa scriu cum a fost atunci pentru ca vad ca nimic nu s-a schimbat.
Concluzia : o sa evit zona !!!
Am găsit un cântec amar al lui Tom Waits, care ilustrează foarte bine senzaţia pe care mi-a lăsat-o acest loc:
http://www.youtube.com/watch?v=ksbaPmRDa60
Propun ataşarea ca ilustraţie muzicală pentru review.
Să înţeleg că domnului webmaster nu-i place Tom Waits?
Sau n-a avut timp de cererea mea...
@corinka
@webmaster13, cel ce se ocupă (de obicei) de muzică pe aici, a fost (conform user-cardului său) ultima dată pe sait azi, la ora 15: 15: 14, deci înainte de ecoul tău. Musai să mai ai (avem) răbdare.
Iar eu sunt prea nerăbdătoare, nu? Sper să nu-l fi supărat... Mai aştept.
Mulţumesc frumos!
Sper să citesc cât mai curând şi un review pozitiv despre Geoagiu-Băi, astfel încât să i se potrivească un cântec mai vesel!
Am revenit aici, la tine, corinka, pentru ca astazi am dat intamplator de urmatorul anunt:
Europenii fac film despre staţiunea Geoagiu-Băi, destinaţie turistică de excelenţă a României
Staţiunea Geoagiu-Băi va fi premiată la Bruxelles, pe 27 septembrie 2010, în cadrul Galei Premiilor EDEN 2010, organizată cu ocazia Zilei Europene a Turismului, ca destinaţie turistică de excelenţă a României, alături de alte 24 de destinaţii europene.
Citind impresiile tale si ale multora de pe aici, va dati seama cat de uimita am ramas!
Pentru cine doreste sa studieze intreg articolul aparut in ziarul Evenimentul Zilei. iata linkul: click aici
Zona este frumoasă, mă refer aici la cadrul natural. Calităţile solului, ce să mai vorbesc! Ape termale nu se găsesc oriunde...
Poate este vorba doar despre potenţialul zonei. Nu ar strica deloc ca premiul să conste şi într-o investiţie europeană... Ar merita!
@ corinka
Scriu chiar acum un reportaj "proaspat ca painea calda si obiectiv si rece ca braga ce-am baut-o acolo la Geoagiu, pe o canicula de 36 de grade" sper sa fie nepartinitor.E o perla a Transilvaniei unde am poposit sambata trecuta pentru cateva ore, deci acum 5 zile.
cu stima
Dorgo
Cunosc staţiunea şi am apreciat descrierea reviewului pentru sinceritatea ei. Păcat că o aşa staţiune este trataă cu dezinteres de către toţi cei care ar trebui să se preocupe de ea. Dar întrebarea este şi alta. Ce face Protecţia Consumatorului? Aşteaptă doar sesizări?
Ape termale se mai gasesc si la Cozia, Caciulata, Calimanesti, Olanesti, Deva, Calan, Calacea, Sanmihaiu German, Jimbolia, Lovrin, Teremia Mare, Sinnicolau Mare, Arad, Felix, 1 Mai, Marghita (5 bazine), Secuieni (inchis la 1 Septembrie), Tasnad, Acas, Satu Mare, Carei si altele. Sub Campia de Vest si pusta maghiara sunt rezerve impresionante de apa termala.
Da, Dorgo, ape termale avem, dar parcă ne batem joc de ele. Şi la Călan nu ştiu în ce stare sunt băile, dar dacă arată ca şi fostul Combinat Siderurgic, nu mai avem nimic de spus.
@corinka: nu stiu ce fel de apa este in piscina despre care spuneti ca era murdara, pentru ca aspectul apei sulfuroase, minerale in general, este tulbure, vine de la mare adancime din panzele freatice sau din bazine de acumulare, nu este clara ca apa plata datorita concentratiei si aluviunilor sunt tulburi, au mari beneficii pentru sanatate. La Herculane apa sulfuroasa din piscine este aproape neagra.
@eelena - Stiu la ce va referiti, dar nu este cazul. Credeti-ma, am fost si la Baile Herculane, si la Baile Felix, si la Baile 1 Mai, unde era curat, insa la Geoagiu-Bai erau murdare piscinele din strandul "Baile daco-romane".
Asta era in 2010, nu stiu cum este acum, au trecut, totusi, cinci ani, sper ca nu degeaba!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Peștera zidită din Cheile Madei — scris în 13.10.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2024 La Geoagiu după 45 de ani — scris în 06.10.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Vacanta in septembrie pe plaiuri Hunedorene — scris în 24.10.23 de aurora56 din TULCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Germisara – complex termal roman — scris în 27.07.23 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Strand Baile Daco-Romane — scris în 24.07.23 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Grota Haiducilor Geoagiu Bai — scris în 22.10.22 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Băile Romane Geoagiu Bai — scris în 19.10.22 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ