ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2025
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 04.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JAN-2025
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Zece idei pentru a urca pe Ceahlău - 2025

TIPĂREȘTE

Salut, drumețule! Dacă citești aceste rânduri este clar că ai de gând să urci Ceahlăul. Poate nu ai decis traseul sau ai vrea o tură nici prea grea, dar nici prea lungă. Ai mai jos câteva confirmări și informații care îți pot fi de folos, ca pentru o familie cu copii (nu foarte) mici:

Cel mai popular traseu este bandă albastră, de la cabana Izvorul Muntelui - cabana Dochia, 4 ore, dificultate ușoară-medie. Dacă vrei să scurtezi cu aproape o oră, parchează mașina cu 300 m până în intersecția drumului axial, cel asfaltat, cu drumul pietruit, spre Falon - Izvorul Alb. Recomand bocanci, inclusiv vara. De la Polița cu Crini (larice – crinul de munte, specie de conifere) ai o porțiune spectaculoasă, cu jnepeniș, ceva ienuperi, iar în august găsești zmeură, fragi, afine și... capre negre, mai ales în dreptul Detunatelor, sau pe Piatra lată - Ghedeon.

Al doilea cel mai popular traseu este din Durău - cabana Fântânele - Toaca, bandă roșie, aproximativ 4 - 4.5 ore, dificultate medie. Și pentru acesta poți parca pe drumul axial, la intersecția cu traseul, mai scurtezi cu 30 min. Urcușul până la Fântânele și apoi La morminte, până la Cușma Dorobanțului este prin pădure, dar o dată ajunși aici vă veți bucura de stânca Panaghia, de scările și priveliștea unică de pe vârful Toaca.

Cel mai ușor traseu este de la Poiana Stănilelor, 2 ore, bandă albastră, dificultate mică. Din poiană, treceți de schit și mai mergeți cam 1.5 km, până se termină drumul. Acolo este o parcare în regulă, în maxim o oră sunteți pe platou și tot într-o oră ajungeți la schit sau cabana Dochia. În august, pe platou găsiți cea mai mare cantitate de afine, puteți observa capre negre sau vizualiza efectul holografic de piramidă, an de an pe 6 august. Traseul este potrivit și pentru seniori, doar vremea să țină cu voi.

Cel mai dificil este traseul Durău – Piciorul lui Bucur - cascada Duruitoarea – Poiana Viezuri - Cabana Dochia, cruce roșie, 5 ore, dificultate medie, mai ales pe porțiunea de la cascadă spre platoul alpin. Este ceva mai dificil, dar se poate face. Porniți de dimineață, în grup mai mare (pe la poiana viezuri mai pot fi ursuleți 😊). Cascada merită” toți banii” ! (eu NU am văzut urși pe Ceahlău, din 87 încoace, dar alții au văzut; mai ales în zona Ocolașul Mare).

Cel mai lung traseu este de la cabana Izvorul Muntelui - Poiana maicilor - cabana Dochia, 5 ore, bandă roșie, dificultate medie-mică, plin de peisaje (clăile lui Miron, Ghedeon).

Cel mai rapid traseu spre Toaca este triunghi albastru, cabana Izvorul Muntelui - Stânca Dochiei - Jgheabul cu Hotaru - Toaca. Cam 4 ore (3 ore, dacă lăsați auto la intersecția axial cu Falon - Izvorul Alb), dificultate medie.

Nu căra surplus de apă, 1-1.5 litri sunt suficienți. Pentru iarnă recomand puternic parazăpezi și gheare la bocanci, este ca și cum ai scurta ora la 55 de minute, cu un plus de siguranță. Să aveți bețe de drumeție, la urcare transferați din greutate către brațe (ca și cum ați fi cu 5% mai ușori), la coborâre sunt esențiale, nu solicitați genunchii atât de tare.

Cazări găsiți la Izvorul Muntelui, Durău și cabanele Fântânele, Dochia, însă, în caz de urgență puteți înnopta și la Schitul Ceahlău, la 500 m de cabana Dochia, fără un confort anume. Vremea este schimbătoare, să aveți pelerine anti-ploaie; se întâmplă ca o prognoză de 1-2 mm de ploaie să devină 10 mm.

Nu căra chestii inutile, voluminoase (umbrele, mâncare în surplus, pantofi de schimb, boxe, ș. a.), dar nu renunța la haine de schimb și regula celor trei straturi.

Vă recomand doar trasee marcate, deoarece pe un traseu nemarcat riscați să vă intersectați cu ursuleți, vipere sau... amenzi, masivul Ceahlău fiind rezervație naturală.

Drumeție ușoară!

AmFostAcolo fără reclame?

  • Utilizatoriii LOGAȚI văd, până în 1.8.25, o versiune cu MULT mai puține reclame
  • Ați dori o versiune COMPLET fără reclame? — va fi posibil, în viitor — pentru aprox 8-9 lei / lună

[fb]
---
Trimis de Radix7 in 05.07.25 11:09:47
Validat / Publicat: 05.07.25 11:40:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DURĂU. A mai fost în/la: hotel Cascada
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Borșa, vatra Dornei

VIZUALIZĂRI: 75 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Jnepeniș, spre Dochia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mprofeanuPHONE
[05.07.25 12:03:55]
»

@Radix7: Foarte bun articolul tău despre cum poți ajunge sus în masivul Ceahlău. Sunt atâtea poteci marcate și de dificultăți diferite.

Radix7PHONEAUTOR REVIEW
[05.07.25 12:16:21]
»

@mprofeanu: mulțumesc frumos!

adrianaglogoPHONE
[05.07.25 22:13:42]
»

@Radix7: Deși am citit articolul tău, nu am de gând sa (mai) urc Ceahlăul!

L-am urcat în tinerețe, am dormit în cort, țin minte că a fost foarte, foarte frig.

Acum l-am urcat din nou, cu descrierea ta amănunțită.

Radix7PHONEAUTOR REVIEW
[06.07.25 00:51:56]
»

@adrianaglogo: bun și așa 🙂, recunosc că temperaturile sunt statistic sub Bucegi, de exemplu, iar vântul, atunci când bate, chiar nu se joacă, mai ales pe Toaca, însă vara Ceahlăul este totuși ofertant🙂. Mulțumesc frumos pentru ecou.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Durăul şi Muntele Ceahlău:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.088330984115601 sec
    ecranul dvs: 1 x 1