REZONABIL
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Prolog :
Poate că nu știați dar moldovenii au două holomoace : Ștefan cel Mare și Ceahlăul.
Despre Fane Babanul ați învățat la istorie, a fost atât de bengos, la vremea lui, că până și BOR-ul l-a sfințit. I-a caftit pe turci, unguri și pe poloni, plus alte nații, a zidit mănăstiri și biserici deși a domnit doar 7 minute, de la 14,57 până la 15,04.
Despre Ceahlău nu se poate spune decât la superlativ, este Perla Moldovei, locul de legende și de adevăruri științifice, mă rog, rostul de-a fi al moldovenilor, Alpii Moldovei, ce mai! Nu mai vorbesc despre Parcul Național Ceahlău, unul dintre puținele din lume, nu spui io asta ci alții, mai deștepți ca mine, unde natura se mai găsește așa cum a fost făcută ea. Plus că dacii au spus că Ceahlăul este locul unde sălășuiește Zamolxis, deși, asta am auzit-o și când am fost la Peștera Polovragi, aflată exact în același loc cu Ceahlăul, doar că la vreo 400 de km mai departe, în Oltenia. Parafrazându-l pe Caragiale :” A dracu ' dom' Zamolxe!” , mai ales că dacii nu prea au ocupat, ei, Moldova.
Dar, cu legenda au ba, Ceahlăul rămâne un must see al Moldovei, un fel de Mecca al moldovenilor, fără nicio intenție de a jigni vreo religie!
De-aia vreau să vă spui cum o fost ultima mea vizită la Durău, stațiunea din poala Ceahlăului. Care sunteți cârcotași pentru formularea cu” poala” vă spui să faceți veșnicul exercițiu de dicție :” Io pup poala popii, popa pupă poala mea!” Succes!
Unde este :
Stațiunea Durău se află în județul Neamț, în totalitatea ei. Este chiar lângă Ceahlău, punct de plecare pentru cele câteva trasee montane de se pot face de-aici. În plus, are și o critică deosebită, mai toată lumea lăudând stațiunea de zici că e vreun St. Morritz și alta nu!
Cum se ajunge :
În cazul meu, pe șoselele patriei : Mărășești - Bacău- Piatra Neamț- Bicaz- com. Ceahlău - Durău. Mare parte, pe drumuri bune cu excepția celor 20 de km de la Bicaz la Com. Ceahlău, unde se construiește drumul și se merge agale. Măcar compensează peisajul, vă arăt poze!
Ce faci la Durău :
Cam ce vrei : parchezi aiurea, scoți limba la oameni, mănânci cireșe, dacă ți-ai adus de-acasă!
În cazul meu, am ajuns luni, pe la prânz, într-o frumoasă zi a lunii octombrie. Stațiunea era extrem de goală, fără nicio conotație anatomică. Era, pur și simplu, pustiu. Nu fac parte din cei care abia așteaptă să plece pe trasee de munte, nu mai am entuziasmul, pentru că, altfel, Durăul pentru asta este recunoscut, poți să-ți iei câmpii și să pleci, de nebun, pe diferite trasee.
Toată lumea asociază Ceahlăul cu Vf. Ocolașul Mare, cu ai lui 1907 m sau, cu Vf. Toaca, care e mult mai mic, are abia 1904. Metri. Bașca traseul spre Cascada Duruitoarea sau alte cabane și locuri de împins vagoane. Ei bine, io am o vârstă, de-abia-mplinită, mă consider realizat și nu mai doresc să-mi scuip plămânii, nope, io vreau excursii ca paltonarii, de la locul de parcare până la restaurant și, eventual, înapoi.
În acest caz, nu veniți la Durău, nu aveți ce face aici! Nu e nici măcar cât Slănic Moldova, definiția stațiunii pentru supraponderali, aici sunt vreo 250 de m de uliță asfaltată pe care să te plimbi. Da, bine, chiar dacă, de sus, te pândește Ceahlăul. Și e tare frumos! Bine, frumos a pictat și Da Vinci, asta nu-nseamnă că toți putem picta așa, deci, cei care nu sunteți montagnarzi nu vă duceți la Durău, veți muri în chinuri, plictisiți!
Totuși, se pune problema dacă Durău e” da” sau” nu” ? Io, cu optimismul de-l posed, spui, clar, DA! Că fiin' că de ce : peisajul este absolut fermecător, merită fiecare secundă din viața voastră de-o pierdeți acoloșa. De fapt, nu e pierdere, e câștig! Dar, ăsta e felul meu de-a gândi, deci, nu mă luați în seamă!
Să spunem că, pentru ăia de n-au adidașii la ei să se urce pe munți, mulțumiți-vă cu o vizită la Schitul Durău sau cu faptul că nu se ia Salvamontul de voi pe motiv că nu sunteți echipați ca să vă urcați pe munte. Și, nu, nu-i înjurați de mamă, au dreptate, traseele de pe Ceahlău nu-s chiar ca mersul la piață, știu oamenii ăia ceva.
Altfel, rezumând : Durău nu este o stațiune, este o haltă înaintea unor plecări spre munte, pe trase de-o să le găsiți expuse, cu tot cu marcaje, la locul respectiv. Ăia de-au fost până sus, au fost extaziați despre cât de frumos este. Io n-am fost acoloșa, m-am mulțumit doar să caut o locație unde să mănânc de prânz. Urmarea? Ceva mai jos, aveți răbdare!
Web, te rog io, din inimioara mea, pentru asigurarea sursei de zgomot pentru ăia de vor să-mi citească review-ul: youtube.
Mersi, ai să vezi că merită! :))
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Buei, ca să ajungi la Durău treci prin niște locuri tare frumoase : Lacul Izvorul Muntelui, de exemplu. Sau, mai apoi, pe lângă” Piatra Dracului” zisă și " Piatra Teiului ". Toate cu legendele lor. Dincolo de orice altceva, te vei bucura de un peisaj extrem de frumos, sub umbra Ceahlăului.
Să spunem, ca impedimente, faptul că, de la Izvorul Muntelui, în sus, pe lângă lac, că te vei tîrî, auto : drumul este în refacere, cel puțin vreo 20-25 de km te vei bucura de prezența utilajelor de construcție drumuri și a oamenilor aferenți. Vei trece prin sate cocoțate pe înălțimi la poalele cărora vei vedea lacul de acumulare. Și, în larg, frumos peisaj, se vede Ceahlăul! Nici măcar nu știi dacă nu cumva asta este o recompensă pentru acei locuitori. Eu, cred că da.
Ajunși în Durău, în cazul nostru, nu am avut nimic de făcut decât să vizităm Mănăstirea Durău. Da, știu, io-s cu mănăstirile, v-am plictist, iremediabil, pe toți. Ce vreți, am trecut de jumatea vieții și mă gândesc să mă pui bine cu Bărbosul.
Chiar nu vreau să vă spun altceva decât faptul că mănăstirea este frumoasă, merită o oră din viața voastră pentru a o vizita, măcar din punct de vedere turistic, nu ca simpli credincioși.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
După cum am mai spus, am ajuns aici într-o frumoasă zi de luni. Am ajuns acolo, fericiți, urma să ne luăm cazare, pentru că seara voiam să sărbătorim ziua mea.
Ei bine, lunea, în Durău, te afumi cu păr de lup, să n-ai spaime! Nu era nimeni acolo, doar doi salvamontiști de s-au luat de noi, de mine și de Adriana, de fapt că mai mult să intre în vorbă cu Adriana, că de mine nu le păsa!
Buei oameni buni, luni, la ora 13, în Durău, nu era nimeni! Dar, NIMENI!
Am vrut pentru ca să mâncăm, n-am avut unde! Totul era închis! Până și ăia de vindeau la tarabe au închis la ora 12. Era doar un supermarket deschis, obiectiv cumva departe de ideea mea de turism. Adică, nah, nu vreau s-ajung la Durău ca să mănânc pateu de ficat făcut din soia!
Altceva, nu era nimic deschis! N-aveai cu cin' să te-njuri pe stradă, nu că asta ar fi distracția mea, dar spui așa, suprarealist.
Ne-am dus și-am stat o oră la Mănăstirea Durău, este tare frumoasă dar, nimic înălțător, ba chiar mi s-a părut extrem de comercial! Adică, chiar dacă ești mai aproape de ceruri, fizic, spiritual vorbind nu e fiorul!
Altcumva, Durăul, cel puțin în timpul săptămânii, este o mică țeapă, ... ei, hai să nu fim modești, e o mare țeapă! Cum vă spuneam, dacă nu vreți să mergeți pe munte ci doar să stați acoloșa, mai bine fugiți! Aveți o scuză, n-aveți ce face, doar să vă plictisiți, princiar!
Acuma, e clar, o să-mi iau niște urări de bine! Pentru ăia de mi le adresați, gândiți-vă ca mama-i moartă din 1996 iar tata din 1999. Poate că de-aicea am problemele astea de socializare, de la faptul că sunt orfan de ambii părinți de 21 de ani. Cine știe cum mi-ar fi ghidat ei existența, nu?
Ei, în atare condiții sper să fiți înțelegători cu mine și cu ceea ce am scris, așa că mă tirez, nu-nainte de a vă saluta, haidi, pa!
Trimis de Yersinia Pestis in 25.10.20 16:51:13
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în DURĂU.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Eu n-am nimic cu onorabilii tăi părinți – Dumnezeu să-i odihnească în pace! – dar faptul că ești “orfan de ambii părinți” nu-ți poate aduce pe deplin înțelegerea noastră.
Și eu sunt orfană de ambii părinți, și eu am “o vârstă de-abia-mplinită” și “mă consider realizată”, dar pe Ceahlău am urcat vara asta de două ori. Prima oară de la Stănile până la Toaca, a doua oară din Durău până la Duruitoarea.
Ești mai tânăr. Cum să vrei doar excursii din parcare până la restaurant și înapoi? Păi, la munte, chiar și numai pentru asta și tot ai nevoie de echipament adecvat.
”Am vrut pentru ca să mâncăm, n-am avut unde! Totul era închis!
Aici îți dau dreptate. Și noi am fost acum vreo doi ani la Durău, cu mașina, pe traseul descris de tine, tot într-o zi de lucru și era tot pustiu. Am găsit totuși pe cineva cu care să discutăm și am fost informați că activitatea la terase și restaurante începe de vineri și ține numai în weekend, atunci când sunt vizitatori și – eventual – consumatori.
Iar asta cu “a domnit doar 7 minute, de la 14,57 până la 15,04” numai ție putea să-ți treacă prin minte!
Mulțumesc pentru faptul că - în stilul tău caracteristic - mi-ai amintit de Ceahlăul adolescenței male!
Lunea e ca la teatru, relache. Se revigorează stațiunea după buluceala din week-end, "actorii" își trag sufletul, "sufleorii" își recuperează "coardele" de prin străini, iar atmosfera se primenește.
Avantajul zilei de luni e taman pustiul, favorizând pe cei care plimbându-se nu-și dau coate și "parfumuri" tari din aprige "axile".
Sănătate și la mulți ani!
Yersi:
Nu mi-am dorit niciodată sa ajung la Durău, n-am idee de ce dar nu mi-a spus nimic, niciodată, acest loc.
In județul Neamț am fost de doua ori in viață, mi-a plăcut teribil, aveam in plan o vizita și in acest an dar ploile prognozate in zilele in care trebuia sa ajung acolo m-au făcut sa renunț.
Dar, citind articolul tău mi-am amintit de un coleg de-al soțului meu, care a afirmat că locul lui preferat pentru a petrece vacanța este Durău.
Când a venit din vacanța din Santorini, omul a afirmat ca e oribil acolo, nimic nu e mai frumos ca Durăul
Când am venit din MNE, soția lui mi-a spus: “îngrozitoare țară, nu au nimic frumos, am fost și noi acolo și nu ne-a plăcut, mai frumos e la Durău”
Îmi era clar că “cineva” era cu capu’. Eu sau ea...
Suntem la fel de “munțomani” , și noi facem excursii ca și voi.
Eu sunt curioasă dacă ai mâncat salam cu pâine in seara festivă
Scuze dar nu m-am putut abține și am râs... un pic
Auzi, dar un hotelaș cu restaurant nu ai găsit? Te cazai acolo și mâncai la ei. Zic și eu
-
Și cum spuneam mereu, restaurantele sunt importante, nu poți merge in vacanță crezând că mațele se vor lăsa păcălite cu zacuscă și salam , zi de zi
-
Să știi că in Ocna Șugatag m-am plimbat cu soțul meu, greu am găsit un loc in care să mâncam, totul era trist, ca sa nu zic oribil , doar noi și poliția bântuiam pe acolo
@iulianic: N-ai nimic cu părinții mei pentru că nu mă cunoști, altfel, cine știe?! Da, avem idei diferite despre mersul pe munte, partea cu consumul fizic nu mă dă pe spate : eu și fotbal am jucat portar doar ca să n-alerg!
Altcumva, am regăsit Durăul, după vreo 20 de ani, un pic schimbat. Probabil că, după alți douăj' de ani o să-l găsesc la fel.
Cât despre Fane, nu-i vina mea, așa spune istoria c-a domnit!
@zapacitu: Ei, eu mi-am închipuit că, chiar dacă e luni, stațiunea e stațiune. :îmi găsesc un hotel, mă cazez, eventual mă plimb până sus, la Duruitoarea, seara iau o cină festivă, cu lăutari...
Ajuns acolo, surpriză, cum spuneam, eram așa de singuri de făceam ecou pe stradă când vorbeam.
De-acuma voi ști, la Durău nu există viață decât ciclic, în weekend!
@Mika: Așa cum spun eu mereu : pe AFA toată lumea râde de mine!
Mă bucură doar faptul că râsul este ceva foarte serios, deci, cine râde de mine mă ia foarte în serios, nu? Sau, altfel spus, cine nu râde de mine nu mă bagă-n seamă!
Ha, și nici măcar n-am băut, ai văzut ce logică am?
Oricum, mulțumesc că ți-ai pierdut timpul citindu-mi inepțiile și râzând de mine , sărut mâna ! :
@krisstinna: Ei, nu-i frumos ce-i frumos, e frumos ce-mi place mie! Așa și cu prietenii tăi de sunt topiți după Durău!
De fapt speram să ajungem la Durău, să ne cazăm, să ne bâțâim pe-acolo, eventual până la Cascadă, iar seara să avem o cină festivă, din aia cu lumânări. Oups, nu lumânări ca la pomană, ci, din alea, festive! nu de alta, dar era ziua mea!
Ajunși acolo când i-am întrebat pe ăia doi salvamontiști unde mă pot caza pe ăia i-a bufnit râsul!
Așa că, după ce-am fost la Mănăstire, ne-am urcat în mașină și ne-am luat drumul spre Tg. Neamț, apoi, mai departe, spre casă. De mâncat am mâncat la Hanu Ancuței, locație despre care mă bucur să spun că și-a revenit, mâncare bună, prețuri decente, servire ireproșabilă. Doar că ne manifestam zgomots foamea când am ajuns acolo!
Cât despre Ocna Șugatag, pe cuvânt de onoare că am avut de gând s-ajung acolo de ziua mea, urcam de la Viscri, mă opream la Sighișoara, ajungeam la Baia Mare și făceam ocol pe la Bistrița spre casă, treabă gândită pentru vreo trei zile. Doar că Adriana a spus că e prea mult de mers cu mașina și n-a mai vrut! Acuma aflu de la tine că n-am pierdutără ni'ca!
De-aia, spun : nu e totul așa cum îți închipui de-acasă, abia la locul cioată ai să vezi cum se transformă dialectica vieții!
Și, da, nu cred că mai vreau la Durău pentru viitorii 20 de ani!
@Yersinia pestis: Am fost o singură dată la Durău (în urmă cu vreo 5 ani), însă îmi amintesc bine că opțiunile de petrecere a timpului liber erau destul de limitate și atunci, adică vizita la mănăstire, plimbarea de seară prin stațiune, drumeție pe vreo potecă spre înălțimile Ceahlăului. Noi am ajuns acolo sâmbătă seara și era ceva lume prin stațiune, însă majoritatea turiștilor erau ocupați cu grătarele; cam asta este imaginea care mi-a rămas în minte: o seară frumoasă cu Ceahlăul în fundal și cu fumul care se ridica din curtea unor pensiuni.
Comercianții au fost prezenți atunci până seara, iar o terasă frumoasă am găsit la un hotel, parcă Bistrița îi zicea.
Am avut în plan Durăul în această vară, însă alte destinații ne-au atras mai mult. Poate că vom merge iar acolo și vom urca pe Ceahlău după ce reparațiile la drumurile din zonă vor fi încheiate.
Asta cu Fane Babanul și cu cele 7 minute de domnie e de transmis generației viitoare! Poate așa rețin și ei mai ușor intervalul respectiv!
Mulțumim pentru articol și pentru fotografiile atașate! Să trăiești cât dorești, fără reparații! Sănătate multă!
P. S. : Faină” sursa de zgomot” aleasă!
@Crazy_Mouse: Mulțumesc pentru urări, prind bine, oricând! Long time ago băteam des Durăul, dar vorbesc de anii 1995, pe-acolo. Ne cazam la căsuțe, la camping si hoinăream apoi prin zonă. Da, așa era și atunci, Ceahlăul pe fundal și fum de grătare! Pe urma ne-am satirisit de Durau si n-am mai ajuns acolo. Dacă vrei am vrut să revăd un loc unde mergeam când eram tanar, ceva gen Dumas, "Dupa 20 de ani ". Nu mi-a ieșit, asta e!
@Yersinia pestis: Stiu ca-i tardiv de tarziu, dar mai stiu ca nu te superi daca te urez la o luna dupe vrasta ta proaspat implenita. Asa ca haidi, bre, bacteriuta, sa ne traiesti, ca, mie personal, imi trebuiesti!
Cand viata ma calca pe bataturi, mai bag un ochi prin ograda lu' talica si ma destind!
Despre Durau... Prima si ultima data l-am vazut in 1977, cand am mers cu ai mei in circuit cu Paloma (Dacia 1300, nou-nouta si alba). Si atunci era multa lume!
Dar asa, sa-mi hauie capul de liniste, n-am patit inca!
@Zoazore: Nu-i niciun bai că-mi urași de bine mult mai târziu de ziua în care-am fost înmatriculat, gândurile de bine fac moralul ridicat. Îți mulțumesc, dară, frumos! Altfel, acuma stau în casă și mă uit pe geam ca atuncea când eram copchil și nu mă lăsau ai mei afară, la joacă. Plouă bacovian, e o umezeală rece, din aia de te pătrunde, dacă ești depresiv ai adevărate dileme : să te spânzuri de craca nucului sau de grinda de la magazie? E o zi in care, dacă mori, o faci doar ca să-ți râzi de popă și ăia de-ar sta afară, după tine, să te dea jos din laț, hi, hi, hi! ????. Și, ca să fiu, mai departe, în ton, la noapte-i eclipsa! Decât așa o zi ar fi bună o plimbare chiar și la Durău.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2020 Ceahlău — un munte pe care nu-l urăsc (totuși) — scris în 25.01.22 de edulup25096 din BACăU - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Traseu lejer in Durau — scris în 19.07.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Palatul Cnejilor Ceahlău, sec. XVII-XVIII din incinta fostului Schit Hangu, jud. Neamt — scris în 30.12.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Durău - cu adevărat la munte. Traseul montan Durău - Fântânele - Toaca - Dochia/Schit - Cascada Duruitoarea - Durău — scris în 27.07.17 de giovanic din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Vacanţă cu repetiţie: Durău — scris în 26.07.16 de Rofri din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Dec.2015 Despre Durău, numai de bine... — scris în 05.12.15 de zake din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Durau - locul unde timpul sta in loc — scris în 11.09.15 de baron din IAşI - nu recomandă