GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Curtea de Argeş - obiective turistice
Am stat două zile în Curtea de Argeş, prilej cu care am avut posibilitatea să văd şi să aflu câte ceva din istoria acestor locuri. Nu voi face decât să arăt ce se poate vedea aici, fără a detaila despre obiective (amânunte găseşti pe net). Deci:
1 - biserica mănăstirii Curtea de Argeş (bul. Basarabilor 1)
Ctitorită de Neagoe Basarab intre 1512 – 1517, este, probabil, cel mai important loc de pelerinaj si rugaciune din judetul Arges. Cine nu a auzit de legenda meşterului Manole! Curiozitate: naosul si pronaosul nu sunt despartite cu o usa, ci doar de un chenar de usa montat intre doua coloane. Este și necropolă regală, aici fiind înmormântați regii și reginele României: Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria, precum și Carol al II-lea.
2 - fântâna lui Manole
Aflată tot pe bul. Basarabilor, la aprox. 100 m de biserica episcopala, este cunoscută datorită legendei (aici ar fi căzut Manole, în urma îndepărtării schelelor de către domnitor, pentru a nu mai face o mănăstire la fel de frumoasă).
3 - biserica Olari (strada Cuza Voda 34)
Este construită într-un fost cartier al olarilor, acum mai bine de 300 de ani. Cum majoritatea olarilor proveneau din Moldova, şi biserica poartă amprentele stilului moldovenesc (acoperişul ţuguiat de şindrilă). A fost construită pe vechea temelie a unui schit de maici din 1300. Biserica olarilor a fost amintită pentru prima dată în 1687.
După unii cercetători, biserica prezintă analogii cu câteva biserici moldoveneşti şi pare copia redusă la scară, cu uşoare imperfecţiuni, a celei de la Bălineşti, jud. Suceava. În plus, biserica este una din puţinele din ţară unde este pictată, pe un perete exterior, moartea, pictură parţial degradată. Localnicii spun că, de fapt, este pictat dracul; s-a încercat ştergerea lui, dar nu s-a putut!
4 - Casa Norocea (str. Victor Stefanescu)
Dumitru Norocea pictor, restaurator, în perioada 1914-1924 a lucrat la restaurarea picturii Bisericii Domneşti. Muzeul are o bogată colecţie de obiecte ale meșteșugurilor practicate în zonă, se pot admira costumele populare, cusături şi ţesături şi obiecte folosite în gospodăriile argeşene.
5 - muzeul municipal (str. Negru Voda, lângă parcul San Nicoara)
Are peste 12.000 piese muzeistice, organizate în 7 săli corespunzătoare diferitelor perioade ale istoriei oraşului. Sunt expuse documente, portretele voievozilor din Argeş, paftale, medalii, decoraţii, inele, sigilii, săbii, o bogată colecţie de numismatică dacică, romană, bizantină, medievală (tezaurul de monede de la Carol Robert).
6 - ruinele Curţii Domneşti si biserica domneasca (sec. XII)
Se află în centrul oraşului.
7 - biserica rupestră de piatră de la Corbi (satul Jgheaburi, comuna Corbi, jud. Argeș)
Se merge spre Campulung Muscel si se face stanga in com. Domnesti, aprox. 28 km de la Curtea de Arges. Este una din puţinele biserici rupestre din tara. A fost săpată în peretele masiv de stâncă (gresie), înalt de circa 30 m și lung de 14,5 m.
Lângă biserică, săpat tot în stâncă, se află trapeza mănăstirii (sala de mese a mănăstirii) un spațiu dăltuit la rându-i în stâncă, despre care tradiția afirmă că a fost folosit de Neagoe Basarab ca tribunal în aer liber, pentru a face judecăți publice. Este situată la 400 m de centrul comunei Corbi, pe malul stâng al Râului Doamnei.
8 - cetatea Poenari
La 25 km de Curtea de Argeş, spre lacul de acumulare Vidraru.
9 - barajul şi lacul de acumulare Vidraru
10 - Transfăgărăşanul.
Trimis de Robotzel* in 03.08.14 18:39:28
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CURTEA DE ARGEŞ.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Robotzel*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2022 Casa Memorială Dumitru Norocea din Curtea de Argeș! — scris în 09.06.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Curtea Domnească — scris în 21.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2021 Mănăstirea Curtea de Argeș - 5 secole de mituri și legende — scris în 10.11.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Excursie în județul Argeș — II — scris în 18.09.20 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Excursie în județul Argeș — I — scris în 15.09.20 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Casa Norocea – Secția de Etnografie din Curtea de Argeș — scris în 27.06.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Câțiva pași pe frumoasa Vale a Topologului (Cula Șuici) — scris în 22.12.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ