ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.09.2020
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Excursie în județul Argeș — I

TIPĂREȘTE

În următoarele două articole voi descrie excursia de anul trecut și excursia din acest an făcută în județul Argeș. Obiectivele turistice vizitate se află pe traseul Transfăgărășanului.

Dacă anul trecut am reușit să vizitez doar Curtea de Argeș cu principalele obiective ale sale și am urcat și la Barajul Vidraru în acest an am văzut însfârșit Cetatea Poenari, am făcut și o excursie cu vaporașul pe barajul Vidraru vizitând Cascada Călugărița, am văzut Piscul Negru cu toate obiectivele sale, Cabana Capra și Cascada Capra, rest Transfăgărășan. Bineînțeles că excursia a fost finalizată la Cârțișoara astfel am realizat 100% traseul Transfăgărășanului. Unele obiective din cele două articole nu le-m văzut până acum altele le-am revăzut după 40 de ani (aveam 10 ani când am fost ultima oară în județul Argeș)

Traseul popular și foarte cunoscut atât pentru români cât și pentru străini DN7C are 151 km și începe la Bascov județul Argeș și se termină dincolo de Cârțișoara județul Sibiu la intersecția cu DN1. Între popasurile denumite Piscul Negru și Bâlea Cascadă traseul se închide între 1 noiembrie și 30 iunie astfel cea mai spectaculoasă porțiune se poate vizita cu mașina doar pe parcursul a patru luni. Traseul integral a fost finalizat în 1974 după patru ani de execuție. Dacă după un plan inițial tunelul pe sub versanții munților Făgăraș avea 9 km traseul era practicabil și iarna. Din motive de costuri s-a renunțat iar tunelul a devenit doar de 1 km realizat la înălțimea de 2040m altitudine.

Ce am văzut în noiembrie anul trecut?

După excursia din Turcia de anul trecut am prelungit vacanța cu scopul precis de a vizita Curtea De Argeș. Am rezervat din timp cazare în orașul regal și în ziua sosirii am putut vedea așa cum mi-am dorit cele mai vizitate obiective

Curtea Domnească

În momentul în care am intrat în Curtea de Argeș am căutat primul obiectiv. Nu a întârziat să apară în drumul meu. M-am oprit în parcarea amenajată și m-am îndreptat spre intrare. Am plătit o sumă modică de 2 lei (și taxa de parcare era foarte puțin, programul de vizitare era 8.00-18.00)) și am început să studiez cele văzute făcând și poze în același timp. Am intrat prin Turnul de Poartă al Curții Domnești realizat între secolul XIV-XVII. Poarta era intărită și era păzită de gărzi pe vremuri. După intrare m-a îndreptat spre Biserica Sfântul Nicolae tip cruce greacă cel mai important edificiu de atunci. Biserica a fost ridicată de Basarab I și urmașii săi între 1340-1352.

Tot ansamblul feudal este înconjurat de un zid de incintă, de apărare. În interior mai găsim ruinele unei foste biserici construită înainte de biserica Sfântul Nicolae, ruinele caselor domnești Basarab I și Neagoe Basarab, încă un Turn de Poartă, și o casă tradițională. Ruinele și clădirile conservate sînt marcate corect și se poate citi despre istoria lor. Toaleta se află în fundul curții domnești și nu reomand să o vizitați doar dacă este absolut necesar, mirosea de departe. Poate s-a mai schimbat ceva între timp.

Muzeul municipal Curtea de Argeș

Muzeul se află dincolo de Curtea Domnească așa că m-am îndreptat imediat spre intrare. Am plătit o taxă de intrare de 5 lei (programul de vizitare era 9.00-17.00) și m-am apucat de vizionat. Exponatele le-am găsit interesante, este vorba totuși de istoria noastră. În muzeu găsim expuse obiecte descoperite în urma unor săpături arheologice, din perioada neolitic, dacic, roman, bizantin. Există secție de etnografie, există obiecte, documente expuse din diferite perioade ale istoriei orașului. Într-o încăpere am descoperit ceva interesant chiar obiecte folosite în copilărie cum ar fi televizore pe lămpi, magnetofoane, radiouri vechi, instrumente muzicale, și acestea fac parte din istoria noastră și de acolo mi-am dat seama că sînt deja... bătrân... O dată cu mine în muzeu se afla o clasă dintr-o școală generală. Mai trăgeam cu urechea spre profesorul/ghidul lor să aud cum explică despre diferite exponate.

Biserica Sân Nicoară

După ce am ieșit din muzeu pe dealul aflat în apropiere am observat ruinele unei biserici bizantine... Am trecut strada și am urcat până acolo să văd despre ce este vorba. Biserica a fost construită în secolul XIII și se spune că ar fi existat un tunel secret între Curtea Domnească, această biserică și Valea Doamnei. Se mai spune de asemenea că biserica inițial a fost una catolică. În jurul bisericii este amenajat un parc. Ruinele nu prea sînt conservate și nu se are grijă de ele. Am văzut gunoaie în interior iar pereții de peste o mie de ani sînt mâzgălite cu grafitti.

Mânăstirea Curtea de Argeș

Complexul se află în apropierea Transfăgărășanului mai exact DN7C. Din acest drum se va intra pe Bulevardul Eroilor tot aici este amenajată parcarea pentru vizitatorii mânăstirii. De aici totul se face la pas. Mânăstirea Curtea de Argeș a fost construită de Neagoe Basarab între anii 1515-1517. Complexul este alcătuit din Biserica Episcopală care poartă hramul Adormirea Maicii Domnului, Palatul Episcopal, mânăstirea în sine, capela-paraclis aflat în renovare, un magazin bisericesc, și foarte foarte multă zonă verde. Dacă complexul o iei la pas ai ceva de umblat, am umblat și eu într-o lapoviță spre ninsoare dar a fost frumos. În apropiere mai există un parc Parcul lui Manole, că doar legenda spune că Manole a zidit-o pe Ana nu? Există și zidul cu pricina marcat corespunzător.

La intrare ne întâmpină Noua Catedrală construită între 2009-2018. Mulțumit de cele văzute m-am îndreptat spre locul de cazare pentru odihnă și pregătirea pentru următoarea zi de excursie.

Barajul Vidraru

A doua zi după ce am găsit 2cm de zăpadă pe mașină am pornit să revăd Barajul Vidraru după 40 de ani. Am trecut supărat (pe urși și autorități) pe lângă Cetatea Poenari închis de doi ani pentru turiști dar oricum nu vedeam nimic de sus ningea și era o vreme destul de închisă. Aveam s-o vizitez în acest an pandemic 2020. La baraj zero vizitatori, parcare de voie și plimbare de recunoaștere. Barajul a fost realizat între 1960- 1965 oprind râul Argeș și formând un lac de 893 hectare de 10 km lungime și 2 km lățime. Barajul are o înălțime de 166 m iar adâncimea apei aici este de 155 m. După vizitarea barajului am luat-o pe Transfăgărășan și am ajuns până la Piscul Negru după care m-am întors pe același drum lăsând restul de văzut pentru acest an. Urmează să vă povestesc impresiile personale despre restul obiectivelor văzute pe aici într- zi superbă de septembrie cu soare si fără nori, drumuri bune vă doresc.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 15.09.20 15:26:13
Validat / Publicat: 15.09.20 19:02:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CURTEA DE ARGEŞ.

VIZUALIZĂRI: 1181 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Noua catedrală de la Mânăstirea Curtea de Argeș
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[15.09.20 21:27:24]
»

@AZE:  Citit cu plăcere și cu puțină nostalgie acest articol, nostalgie pentru că mă gândesc la frumosul orășel în care mari reprezentanți ai casei regale își dorm somnul de veci...

Mi-au plăcut pozele cu barajul de la Vidraru și cu drumul la început de iarnă, deosebite, ... preambul pentru articolul ce va urma și bineînțeles cu pozele din acest frumos septembrie...

Văd că ai ajuns în Argeș după 40 de ani, era cam departe de Sibiu!?... aștept reviewul următor să citesc despre Cetatea Poenari și despre tot drumul ce trece Carpații...

webmasterPHONE
[19.09.20 19:23:34]
»

Împreună cu continuările sale, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Curtea de Argeş și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058588981628418 sec
    ecranul dvs: 1 x 1