ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.05.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

9 motive de a vizita Câmpulung Muscel

TIPĂREȘTE

Ca în fiecare an, în luna aprilie se împlinește o anume perioadă de timp de când, într-un elan nu prea cugetat, explicat prin tinerețea noastră, mă rog, eu aveam 27 de ani atunci, ne-am căsătorit, eu cu jumatea mea.

Acesta este motivul pentru care, ca să trecem mai ușor peste acest impact, de câțiva ani, am hotărât să plecăm într-o mică excursie, pentru a face să treacă mai ușor regretele (ei).

Având deci stabilit motivul prilejului ocaziei, am hotărât ca în acest an să facem un oareșce ocol prin (încă) minunata noastră țară, ocol ce includea și zona Câmpulung Muscel. Eu, unul, fiind de felul meu un tip cu idei puține dar extrem de fixe, m-am ținut de planificarea de-o făcusem și chiar am ajuns în zonă.

În review-ul de urmează o să vă arăt câteva din motivele pentru care și voi, dacă veți ajunge pe-aici, să nu dați bir cu fugiții, înainte de-a vedea:

1. Pasul Rucăr-Bran

Mă rog, în cazul nostru a fost Bran-Rucăr, deci, se cheamă c-am văzut frumusețile locului în ordine inversă.

Știți că, de la Brașov spre Pitești, urmând vechiul drum al comercianților, se trece prin acest loc, în anumite porțiuni de drum chiar pe lângă Castelul Bran, zidurile vechii Vame, pasajul spre Fundata, loc unde veți avea posibilitatea să vedeți o superbă imagine a Bucegilor, care, la data trecerii noastre, încă mai erau acoperiți cu zăpadă precum și Vârful Piatra Craiului.

Mai departe veți trece pe lângă statuile Nuntei Zamfirei și, spre capătul drumului, treceți prin Rucăr, localitate cu rezonanțe istorice și cu oareșce monumente istorice și funerare de vizitat.

2. Mausoleul de la Mateiaș

De fapt Mausoleul este amplasat în comuna Valea Mare- Pravăț iar accesul este extrem de ușor, direct din șoseaua de mergeți spre Câmpulung Muscel, care se intitulează E 574..

Este dedicat amintirii eroilor căzuți în luptele din zonă din Primul Război Mondial, în zona Nămăești când a fost oprită ofensiva trupelor germane, deși, ulterior, românii au fost nevoiți să se retragă, neînvinși, din cauza străpungerii frontului în zona Jiu.

Mausoleul are două corpuri: unul orizontal, osuarul, în care sunt adăpostite osemintele a peste 2.300 de militari români și unul vertical, de forma unui turn cu foișor, spre care duce o scară în spirală.

Prețul de intrare este de 4 lei pentru persoană adultă, 2 lei elevii, studenții și pensionarii.

Noi am vizitat împreună cu un grup de copii (era săptămâna ”Școala altfel”) ceea ce a avut și bune și rele, funcție de starea de spirit de te afli.

3. Mănăstirea Nămăești.

La intrarea în Câmpulung Muscel, de pe același E574 , un indicator rutier îți arată că la o distanță de cca 5 km ajungi în Nămăești.

”Și ce dacă? ”, veți spune. Ei, iacă, aici veți putea vizita Mănăstirea Rupestră Nămăești și Casa Memorială George Topârceanu.

Acuma să vorbim despre mănăstire, zic!

A fost săpată într-o stâncă, în prima jumătate a secolului al XVI-lea, în locul unde se spune că a fost găsită o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pictată de către Sf. Evanghelist Luca. Știți cum se spune:! ”cei patru evangheliști sunt trei:Luca și Matei ”. Mă rog, să nu ironizăm cele sfinte că iar mi-atrag oprobiul anumitor utilizatori AFA!

Mănăstirea are o colecție muzeală ce cuprinde obiecte de artă feudală, bisericească și populară, precum și o colecție de carte veche românească.

Se ajunge ușor, este cumva în centrul satului, este o parcare largă și frumoasă, după care urci, lejer, cele vreo 40 de trepte spre clădirea în sine a mănăstirii.

Lângă Mănăstirea este și Muzeul Etnografic.

4. Casa Memorială George Topârceanu

Cred că știți despre ce poet vorbim noi, este cel din cauza căruia furnica a fost mereu considerată un înger al muncii iar greierele tot așa, numai că invers!

Așa și cu casa asta, este considerată ca fiind a lui George Topârceanu doar că a aparținut, de fapt, socrilor acestuia iar soția poetului a donat-o statului român pentru a se constitui un muzeu în memoria lui.

De la Mănăstirea Nămăiești se ajunge foarte greu la această casă, pentru că este exact în partea opusă parcării și trebuie să traversați strada, care, se poate întâmpla să fie foarte circulată. Dar, cu ceva răbdare, treceți strada, exact ca-n întrebarea aia filozofică:”De ce trece găina strada? ” la care nimenea n-a știut sau, n-a vrut să răspunză.

5. Biserica Bărăția Câmpulung Muscel

Este o biserică, monument istoric și arhitectonic, catolică, construită în chiar mijlocul municipiului. N-aveți cum s-o ratați, chiar la stradă este un turn impresionant, emblemă a acestui lăcaș de cult.

În interiorul lăcașului de cult se află mormântul comitelui sas Laurențiu de Câmpulung, plecat întru Domnul pe la 1300.

6. Mănăstirea Negru Vodă

Construită la 1215 de Radu Negru Vodă, cel care a ordonat și zidirea Mănăstirii Curtea de Argeș, dar, ăsta-i alt subiect.

Biserica a suferit, odată cu trecerea timpului mai multe stricăciuni dar a fost rezidită. Matei Basrab a fost cel mai implicat în activitatea asta. În plus, la 1642, aici a fost tipărită prima carte românească cu conţinut moralizator, iar din 1669 a funcţionat prima şcoală românească la care învăţau elevi din toate categoriile sociale.

7. Castrul roman Jidava

Se știe că romanii au avut damblaua să construiască tot felul de clădiri. Alea militare erau cel mai des întâlnite așa că de ce să nu găsim un castru roman și la Câmpulunf Muscel? Ei, cel de la Jidava (sau Jidova) a fost un castru roman care făcea parte din fortificațiile Limes Transalutanus, ale cărui ruine se află pe teritoriul fostului sat Apa Sărată, care acum face parte din municipiu.

Este drept că mergând atâta prin Câmpulung Muscel este posibil să vi se facă fomiță. Noi ne-am astâmpărat-o la

8. Trattoria ”Un băiat și-o fată”

Este amplasată cumva în apropierea Primăriei Municipiului, o clădire impozantă, n-aveți cum s-o ratați.

Spațiu generos, curat și aglomerat, ceea ce e semn de bine, înseamnă că lumea bate falca deci, mâncarea e bună!

Eu și Adriana eram axați pe menuri de post, așa c-am ales o supă cremă de legume, eu, de ciuperci, Adriana, o porție de paste cu legume, eu, Ciuperci- Adriana.

Porții imense, nu exagerez, bine gătite. Prețuri decente, personal amabil și drăguț, ameritat să ne tragem sufletul și să potolim șoarecii din stomac. care vreți, să faceți și voi ca noi!

Cum am spus și cu alte prilejuri, nu am pretenția de-a fi epuizat obiectivele turistice de vizitat din

9. Câmpulung Muscel,

așa că nu vă pregătiți să mă certați c-aș fi ratat nuș'ce statuie sau biserică.

Orașul în sine - un pic prăfuit, cam obosit. Obiectivele istorice nu mi s-au părut puse în valoare în mod deosebit, în centru se lucra, chiar în fața Primăriei, probabil se pava esplanada.

Ne-am plimbat pe străzile orașului, fără să fiu rău, nu ne-au impresionat în mod deosebit, dar asta nu-nseamnă că orașul nu are un farmec al său. Era ca pe vremea când, în Titanic Vals, se vorbea despre votarea unui deputat din urbe.

Dacă aș reveni la Câmpulung? Da, de plăcerea plimbării și, de ce nu, poate că voi descoperi și alte locuri de povestit.

Atâta azi, haidi, pa!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 06.05.19 11:56:31
Validat / Publicat: 06.05.19 16:26:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPULUNG-MUSCEL.

VIZUALIZĂRI: 4698 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Casa Memorială George Topârceanu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[06.05.19 16:25:58]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Câmpulung Muscel și împrejurimile, CÂMPULUNG-MUSCEL" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

crismis
[06.05.19 21:43:24]
»

@Yersinia pestis: Foarte drăguță preumblare!... Cum ar veni, călcarăți pe urmele noastre, doar că în sens invers...

La Castrul Roman n-am ajuns însă, nici la tratoria aia (deși acolo rezervasem inițial cazare). Nu-i nimic, motive bune să mai revenim, nu-i așa? Deși... paste cu legume?!... ciuperci?!... Câh! Unde-s proteinele? ; eu fără proteine nu mă mai joc!

Orașul însă mi-a plăcut mult, mă refer la arhitectura neo-românească și la atmosferă, în general. Poate și pentru că era aproape vară... Dar țin minte că prima impresie, amplificată de " ora de aur" și de liniștea locului (habar n-am unde erau localnicii), chiar a fost "Wow!!! "

Și nu în ultimul rând... la mulți, mulți ani frumoși și sănătoși împreună cu Adriana!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[07.05.19 08:09:18]
»

@crismis: Ei, abia de-i episodul 1 din preumblarea noastră, tre' să ai un pic de răbdare cu mine. Că am ales s-o facem în mod invers, asta e, doar știi că i0-s cu filet pe stânga.

În Câmpulung Muscel este, dacă vrei, esența românului, fibra lui. Da, am căutat câteva case construite în stilul tradițional, dar, cu excepția uneia, n-am găsit. Dar asta nu-nseamnă că regret ieșirea, neam!

Papa de post, de-aia-am beneficiat doar de proteină vegetală, că excursia noastră a fost în Joia de dinaintea Paștelui catolic, deci, în plin post pentru Paștele Ortodox.

tata123 🔱
[07.05.19 09:45:58]
»

@Yersinia pestis: Bună dimineața! Ați văzut câte ceva din istoria acestei zone! Orașul e un pic mai vesel în vară când Natura e la putere. Nu te cert, dar tot am să comentez câte ceva, nu te supăra!

Mausoleul de la Mateiaș, ridicat în perioada interbelică din calcar de Albești, a cuprins inițial doar capela și turnul-foișor (vezi foto). Abia prin anii ' 80 s-a adăugat terasa cu basoreliefuri și muzeul.

Nu știu unde se află colecția muzeală a mănăstirii Nămăiești cu bogata selecție de obiecte bisericești și manuscrise, dar am observat ultima dată când am fost Muzeul etnografic deschis în clădirea din stânga bisericii. Acesta este promovat în ultimii ani, în detrimentul colecției muzeale inițiale.

Și scrie bre de ce e important acel comite sas îngropat la Bărăția din Câmpulung Muscel, poate unii nu știu. Piatra tombală a lui Laurențiu de Longo Campo cuprinde cea mai veche însemnare epigrafică medievală din Țara Românească și, totodată atestarea documentară a orașului muscelean – anul 1300.

Mănăstirea Negru Vodă e în plin proces de restaurare, în iarnă fiind acoperite cu schele atât biserica, cât și zidurile și turnul de la intrare.

Oooo, da! Mai ai de ce să revii la Câmpulung Muscel. La prima vedere ar fi Muzeul de etnografie și artă populară (vezi impresii), Vila Golescu, despre care a scris @crismis (vezi impresii) și multe alte zone naturale din împrejurimi. Case vechi și arhitectură neoromânească găsești pe strada Matei Basarab și aleile care urcă spre înălțimi.

În rest, toate bune!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[07.05.19 10:47:34]
»

@tata123:

Fotografia cu piatra tombală nu am postat-o pentru că n-am fost inspirat să fac și alta decât cea în care apare Adriana.

Și, da, Negru Vodă era și la trecerea noastră pe-acolo, la fel de acoperită de schele, fotografiile nu sunt exemplificative.

Nu am vrut să rezulte vreun review prea doct, de aia nu am dat mai multe amănunte. Pentru toate celelalte există Wikipedia!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[07.05.19 12:38:12]
»

@Yersinia pestis: Un oraș frumos prin care trec de multe ori pe an, merg spre Brașov la fata mea și nepoți.

Sunt nostalgică, mie îmi place orașul în orice anotimp, îți dă senzația de liniște, parcă anii nu trec peste el..., totul se întâmplă acolo cu încetinitorul...

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[07.05.19 12:51:08]
»

@mprofeanu: Chiar este un oraș care te predispune la melancolie. Asta nu-nseamnă că ar fi ceva rău.

Da, chiar ai dreptate, lipsește senzația de trepidant, orașul nu zumzăie, totul e parcă înțepenit într-o altă perioadă.

Ori, ținând cont de faptul că a fost un centru industrial important, parcă te nedumerește atmosfera asta.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, mprofeanu, tata123 🔱, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Câmpulung Muscel și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079019069671631 sec
    ecranul dvs: 1 x 1