ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.05.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Câmpina
ÎNSCRIS: 08.07.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2011
DURATA: 0 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Descopera Campina (I) - 'Un cer de stele dedesubt / Deasupra cer de stele...'

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

"Poziţionat între trei scurgeri de apă: Campinita, Doftana şi Prahova, oraşul Câmpina este cea mai cochetă aşezare urbană prahoveană.

E cunoscut ca ”oraşul cu cele mai multe zile însorite din an si cu cei mai mulţi intelectuali la mia de locuitori”, iar eu completez: e orasul cu cei mai multi milionari prezenţi in “Top 500”.

Câmpina este oraşul recordurilor. Aici s-a construit intre 1895 – 1897 prima rafinărie din ţară “Steaua Româna” (cea mai mare din Europa la acea vreme). Aici, in premieră mondială, s-a construit in anul 1897 o hidrocentrală, curentul produs fiind folosit pentru săparea sondelor, iar in 1902 câmpinenii aveau deja apă la robinet. In anul 1857 avea ştrand cu băi minerale, restaurant cu orchestră si parc de 2,5 hectare cu foişor si fanfară.

Aici s-a retras Bogdan Petriceicu Hasdeu să scrie si să ridice în memoria fiicei sale, Iulia, un castel (pe care il puteti vizita oricând) si Nicolae Grigorescu să picteze soarele câmpinean. Casa devenită muzeu vă aşteaptă să-i treceţi pragul pentru a intra în lumea culorilor.

In amintirea acelor vremuri, dintr-o mândrie locală nerostită, dar pe care o simti la fiecare pas, câmpinenii păstrează acea atmosferă specială. Nimic din acest oraş nu zgârie retina trecătorului. Totul este echilibrat estetic. Vilele noi nu au invadat ostentativ nici centrul si nici cartierele vechi, asezate, cu case boieresti. S-au grupat separat. Pe stanga, cum intri dinspre Ploiesti, e orasul vechi cu urme de istorie si cultură. Pe dreapta, sunt vile superbe, unele cu arhitectură futuristă, amprentate de bunăstarea celor din Top 500. Nimeni nu a îndrăznit să tulbure acest echilibru. Oamenii respectă regula bunului simţ, statornicită în peste 500 de ani de existenţă".

Acestea fiind spuse de Simona Uta, ploiesteanca, nu ma puteti banui de subiectivitate.

Acum, am sa povestesc cate ceva ce am auzit de la bunici si parinti de-a lungul timpului. Demult, pe vremea profesorului Miroiu, orasul era anodin. Singura institutie "academica" era liceul de fete. Acolo profesa celebra domnisoara Cucu, cea care pandea ca elevele sa nu se duca la gara ca sa vada acceleratul Bucuresti-Sinaia, cu elegantele pasagere, cea mai degradanta decadere la care participau adolescentele acelei epoci si astfel puteau fi ispitite. Profesorul de matematica Miroiu, timid, singuratic, era de fapt un geniu. Intr-un orasel precum Campina, fara macar un telescop, el, prin calcul, a descoperit o stea necunoscuta de astronomii de la cele mai celebre si bine dotate observatoare. Azi, la NASA, profesorul Miroiu ar fi un as, detinator al premiului NOBEL. Mihail Sebastian a pus in scena povestea profesorului Miroiu, in rolul principal jucand Radu Beligan. Profesorul Miroiu, l-a avut elev, pe viitorul profesor Crisan Mircioiu (nume asemanatoare), care ani la rand a pledat pentru infiintarea la Cluj a unui observator astronomic, cu sediul sub cupola medievalului turn al pompierilor. Exista si aparatura. Metafora din titlu caracterizeaza personalitatea profesorului chirurg cu bisturiul de "martisor", caruia ii placea frumosul, mirificul, armonia. Dar sa mai lasam povestile...

Cum veniti dinspre Ploiesti, in parte dreapta se afla cartierul Slobozia. Case vechi si noi, foarte frumoase, cu multe flori "la feresti", cu gradini ingrijite si curti pe masura. In acest cartier intalnim un ansamblu monahal, deosebit la confluenta raului Doftana cu raul Prahova. Sub atenta privire a preotului Petru Moga, un om deosebit, s-au adus imbunatatiri si s-a construit biserica noua "Pogorarea Sf. Duh" cu pridvor brancovenesc, deschis, pe coloane, fiind un element de echilibru care leaga trupul bisericii cu lumea din afara. In Praznicar se afla doua piane si astfel aici au loc recitaluri camerale, concerte instrumentale, avand o capacitate de 100-120 de locuri. Biserica veche "Sf. Nicolae" se afla la intrarea in incinta iar la cutremurul din 1977 a suferit avarii grave la structura. Casa parohiala dateaza din 1840, se afla pe lista monumentelor istorice ale municipiului Campina, ca fiind cea mai veche casa din oras, pastrata in forma si constructia ei autentica.

V-as ruga, daca treceti prin oras, tineti cont de existenta acestui ansamblu monahal. Slujba este ceva inaltator, de nedescris in cuvinte! Poate acum ma intelegeti de ce nu am fost entuziasmata de slujba de Inviere a Domnului, din frumoasa biserica din Ayia Napa.

In zilelele urmatoare am sa ma duc sa fac poze si atunci am sa postez.

Va urma...

a doua parte o puteti citi facand click aici - nota webmaster


[fb]
---
Trimis de balasa violeta in 08.05.11 22:18:42
Validat / Publicat: 08.05.11 23:29:50
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5002 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (balasa violeta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Cred ca tot ce este "frumos" vine de la Dumnezeu !
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

roth
[09.05.11 00:53:09]
»

Desi serviciul ma aduce adesea in acest oras, constat ca am pierdut foarte multe nevizitand-ul niciodata. Acum cu imboldul dat de rw-ul tau si al celorlalti am sa portionez urmatoarea vizita intre afacere si turism.

De multe ori trecem pe langa frumos si nu avem timp sa il vedem, dar cand altii ne povestesc, spunem mandri... sau nu "amfostacolo", chiar daca doar in trecere, insa sigur ne juram ca... data viitoare.....

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
balasa violetaAUTOR REVIEW
[06.11.11 12:43:29]
»

Buna ziua!

As dori, fara suparare daca ati putea sa ma ajutati la acest review, sa postati www.youtube.com/watch? v=7UPQ9UOi4wc.

multumesc!

webmaster25
[06.11.11 12:51:22]
»

Adaugat videoclipul solicitat de autoare.

balasa violetaAUTOR REVIEW
[06.11.11 13:06:01]
»

Multumesc!

Cred ca trebuie spus ca este vorba de picturile lui Nicolae Grigorescu, care a doua parte a vietii a trait-o in Campina.

O zi buna!

MCM
[18.03.12 11:43:56]
»

Frumos si curat oras. Daca ar trebui sa aleg un oras unde sa ma mut, situat pe Valea Prahovei, acolo mi-ar placea s-o fac. Mai ales in zona lacului, daca-mi aduc aminte bine, este o zona minunata. Ador oamenii care-si iubesc bucatica natala de tara. Felicitari. Bine ne-am cunoscut.

C

balasa violetaAUTOR REVIEW
[18.03.12 11:54:42]
»

@MCM, Am povestit exact cam pana la LAC. Atat m-au tinut picioarele. Am sa incerc sa povestesc si despre zona care va place dumneavoastra, sunt multe legende, povesti... unele triste.

le_maitre
[18.03.13 14:40:54]
»

Sărut mâna Doamnă Violeta,

După ce am citit cu atenţie fiecare rânduleţ din cele 2 review-uri şi m-am bucurat de fotografiile ataşate vă felicit pentru promovarea delicată şi poetică a localităţii în care locuiţi... descriere care mi-a dat ceva de gândit.

Astfel, îmi permit să vă întreb ce mi-aţi recomanda dpdv al cazării Câmpinene deoarece subsemnatul cu onor, Milady şi cei doi moştenitori ai genei turistice ar dori să petreacă cam de joi până duminică această săptămână în frumosul Dvs oraş.

Noi am fi interesaţi de o locatie care să cuprindă şi un spaţiu verde de joacă pentru micuţii noştri agitaţi şi şugubeţi.

Dacă îmi puteţi furniza vreo adresă sau vreo altă idee de cazare am să vă rog să-mi trimiteţi un mesaj privat, pentru a respecta regulile sait-ului.

Cu mulţumiri anticipate vă salută cu drag al Dvs coleg afa-ist!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
balasa violetaAUTOR REVIEW
[20.03.13 12:08:01]
»

@ le maitre, am stat si m-am tot gandit ce raspuns sa va dau. Deja, din review-urile citite cu mult drag, va cunosc cat de cat, majoritatea locatiilor le stiu dar nu am probat ce ofera, drept pentru care va recomand: "Vila Nina - pensiune 3*" unde a stat iulianic.

Zona minunata, in apropiere se afla si-o frumoasa zona de agrement "Fantana cu Ciresi" unde sunt leagane si-o vedere... pana la Ploiesti. Aproape de Castelul Iulia Hasdeu si de muzeul Nicolae Grigorescu, la 10 km de Baile Telega si de Barajul Paltinu.

Astept cu drag un mesaj cand veniti!

le_maitre
[20.03.13 21:02:37]
»

@balasa violeta: Sărut mana mult pentru răspuns şi recomandări, spre această pensiune cam "trăgeam" şi noi, din păcate "vremurile" meteo nu s-au anunţat tocmai favorabile astfel încât vom amâna această mică excursie. În plus, pe d-şoara noastră o mai supără reminiscenţe ale pârdalnicei otite de care credeam că am scăpat... ufff!

Pe de altă parte, cu siguranţă vă voi anunţa cu proxima ocazie în care ne vom stabili că "aterizăm", ne-ar face o deosebită plăcere să ne întâlnim "live" şi nu doar scriptic, pentru a depăna câte-n lună şi-n stele!

Cu mulţumiri, encore une fois, vă pupă "famiglia" noastră!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
kikiritzi
[10.08.15 20:18:20]
»

M-am bucurat mult sa revad complexul parohial al parintelui Petru Moga aici, pe AFA. Nu m-as fi asteptat ca cineva sa-l prezinte si asta nu pentru ca n-ar fi meritat din plin, ci pentru ca, de regula, sunt prezentate locatii turistice, iar acest loc este unul cu totul special.

Tocmai cand ma suparase un review, mai vechi, ce-i drept, al cuiva care spunea ca n-a prea avut ce vedea in Campina, le-am descoperit pe cele ale doamnei Violeta. Sper sa le fi citit si domnul cu pricina si sa-si fi schimbat opinia. Traiesc eu in Ardeal, dar Campina ramane vesnic in sufletul meu, asa ca va multumesc, doamna Violeta ca ati pus lucrurile la punct!

Pentru ca locul acesta, Parohia Sf. Nicolae, este unul special pentru mine, un loc pe care il cunosc foarte bine de cand a venit parintele Moga la Campina, vreau sa fac niste mici completari.

Casa parohiala, in care locuieste familia preotului, este cea mai veche casa din Campina. Cealalta cladire care intr-o poza e numita "casa monahala", a fost acum 25 de ani un fel de magazie, care, sub mana arhitectilor si cu multa munca de voluntari, a fost transformata in spatiu pt o gradinita si, respectiv birou parohial. Gradinita a functionat ca gradinita Waldorf pana la 1 sept 2014, cand educatoarea, doamna preoteasa, s-a pensionat.

Intregul ansamblu parohial -biserica, cladiri, casuta Sfintei Vineri, chiar si garajul este opera doamnei arhitect Livia Caltia, care, in 2008, a primit Premiul National pentru Arhitectura, evident pt acest complex.

Bolta care duce la cladirea gradinitei nu este de vita -de -vie, ci de kiwi, iar fructele, desi mai mici decat cele din comert, sunt mult mai gustoase!

Sper sa n-o fi suparat pe doamna Violeta, n-a fost in intentia mea. Iubesc prea mult locul acela ca sa ma abtin de la a-l prezenta in toata frumusetea lui.

balasa violetaAUTOR REVIEW
[12.08.15 01:26:32]
»

@kikiritzi - multumesc pentru completari!

Imi doresc sa fim cat mai multi care sa scriem si sa povestim frumos despre Campina, este un oras minunat!

kikiritzi
[12.08.15 17:26:44]
»

@balasa violeta - Subscriu, este un oras minunat acum. Parerea mea e ca daca nu s-ar fi daramat atat de multe cladiri vechi, dupa cutremurul din '77-amintiti-va farmacia veche, patibarul si altele pe care mi le amintesc din vremea copilariei mele-deci daca o parte din ele ar fi fost pastrate si renovate, ar fi fost cu mult mai frumos, pt ca era unic, si-ar fi pastrat specificitatea. Dar chiar si asa, avem cu ce iesi in fata!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, kikiritzi, le_maitre, MCM, roth
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Câmpina și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063831806182861 sec
    ecranul dvs: 1 x 1