GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ori de cate ori avem ocazia si data fiind distanta relativ scurta de la Timisoara la Buzias (nici 40 de kilometri), mergem acolo pentru o gura de aer proaspat sau de apa rece direct de la izvor. In ultimii doi ani s-a renovat soseaua ce strabate orasul Buzias (dinspre Timisoara spre Lugoj) si chiar s-a construit destul de repede si o sosea de centura, astfel incat traficul greu nu mai perturba linistea statiunii.
Buzias este o statiune balneoclimaterica (din 1819) de campie (128 de metri altitudine) de interes national, in 1809 fiind descoperite "izvoarele cu apa tamaduitoare", dupa a caror analiza chimica s-a relevat faptul ca detin proprietati curative, avand un continut mare de minerale, in special fier. Astfel ca in 1911 au inceput sa apara primii oameni la tratament, deschizandu-se astfel primul sezon balnear la Buzias.
In perioada Imperiului Austro Ungar (care a fost cea mai infloritoare si bogata perioada) a inceput dezvoltarea statiunii din punct de vedere turistic prin construirea de hoteluri, vile si case de vacanta. Intre 1856 si 1875 s-a construit Colonada de catre dulgheri adusi din Austria, fiind cea mai lunga colonada acoperita din Europa (512 metri), mai existand inca una la Karlovy Vary si alta la Baden Baden. Astazi aceasta minunatie din parcul statiunii (practic o alee acoperita cu structura de lemn) se afla in stare avansata de degradare. Marele parc al statiunii cu arbori seculari (platani din 1812) a fost amenajat cu scopul de a crea un climat special care sa completeze curele cu apa minerala si este folosit si in prezent ca un factor natural de cura. In 1898 statiunea vestita international la acea data a fost vizitata de imparatul austro ungar, aflat in zona cu ocazia unei campanii de exercitii militare. In 1906 se pun bazele primei fabrici de imbuteliere a apelor minerale, care a castigat de-a lungul timpului la diferite concursuri opt medalii, printre care si una de aur.
Si in prezent apa minerala extrasa si imbuteliata la Buzias este 100% naturala folosindu-se dioxid de carbon de la sursa. In 1907 s-a construit o linie de cale ferata pe o lungime de 2,5 kilometri care lega gara Buzias (aflata la marginea orasului) de centrul statiunii, folosita la inceput in scop economic pentru transportul apei minerale imbuteliate precum si a buteliirlor cu dioxid de carbon de la fabrica la gara Buzias. Din 1923 acest segment de cale ferata e folosit si in scop turistic, asigurand transferul vizitatorilor de la gara in centrul statiunii. De remarcat faptul ca locomotiva cu aburi folosea ca si combustibil lemne de foc si nu carbuni, asta pentru a evita poluarea aerului din statiune.
In perioda comunista s-au costruit cateva hoteluri mari, iar dupa anii '90 statiunea a inceput sa decada, lucru vizibil pana in ziua de astazi. Gata cu istoria si haideti sa vedem ce avem de facut la Buzias: pentru incarcarea bateriilor va prinde bine o plimbare prin parcul statiunii cu arbori seculari, care este furnizorul unuia dintre factorii naturali de cura (aeroionizarea este similara cu cea a unei statiuni de la munte la 1000 de metri altitudine). In spiritul a ceea ce spuneam mai inainte este binevenita o plimbare pe aleea centrala a parcului, numita si "Aleea Ionilor Negativi".
Daca mergeti la Buzias nu ezitati sa beti apa minerala cu dioxid de carbon de la cele doua izvoare functionale in prezent: Izvorul Fenix langa Hotel Parc si Izvorul Mos Bazies din parcul statiunii. Apoi o plimbare pe sub Colonada din lemn, dupa cum scriam mai sus construita in stil turco-bizantin de mesteri austrieci in 1875 si unica in Europa pentru lungimea sa. Se mai pot vizita Biserica Romano Catolica precum si centrul orasului plin de activitati comerciale sau se pot organiza drumetii pe dealurile din jur, unele din ele acoperite cu vita de vie. In parcul statiunii se organizeaza multe festivaluri cultural artistice, dintre cele mai importante as aminti: Festivalul Fanfarelor (4 septembrie), Zilele Orasului (4-9 septembrie), Ruga Orasului (8 septembrie), Festivalul Apicultorilor (octombrie), Festivalul Papricasului si al Vinului (octombrie) etc. Tot in incinta parcului functiona si primul strand cu apa minerala din Europa, azi ruina.
Statiunea este folosita in proportie de 95% de pensionarii aflati la tratamente, in acest sens functionand Hotel Silvana de 2*, aflat la marginea parcului, aproape de centrul orasului. Acest hotel apartine TBRCM SA. La cealalta extrema a parcului se afla Hotel Parc de 3*, renovat si cu un mic centru spa. Imediat langa se afla Hotel Timis de 2* folosit cu preponderenta tot de catre cei aflati la tratament. Hotel Parc si Hotel Timis fac parte din acelasi complex impreuna cu Hotel Buzias (aflat in prezent in renovare-modernizare pentru a fi clasificat la 4* si am inteles ca se va numi pe viitor Hotel Phoenix). Langa aceste hoteluri se afla Pensiunea Lux de 4*, o pensiune cocheta. Mai exista o posibilitate de cazare in Buzias, la intrarea dinspre Timisoara in statiune, Pensiunea Popas Paradis de 3*.
Principalele tratamente care se fac in cadrul statiunii sunt cele legate de afectiuni cardiovasculare in principal, afectiuni reumatismale, afectiuni respiratorii, afectiuni posttraumatice si afectiuni asociate (ginecologice, renale, de nutritie etc.). Statiunea Buzias merita vizitata macar o data, iar celor aflati la tratament linistea locurilor le induce o stare de bine. Asa si noua, locuitori ai unui oras mare si aglomerat, iar orice vizita la Buzias ne linisteste iar aerul ionizat ne incarca psihic si fizic.
Trimis de Tucu2009 in 30.10.13 17:23:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZIAŞ-LUGOJ.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Tucu2009); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 Un parc cu o infatisare noua si un pas inainte — scris în 20.09.24 de dc.cc din ARAD - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Rusineee primaria Buzias! — scris în 05.07.21 de ux120650 din TIMIșOARA
- Nov.2019 Colonada și Parcul din Buziaș — scris în 03.12.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Parcul veverițelor din Buziaș — scris în 15.11.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- May.2016 Relaxare la bazin hotel Parc 2 — scris în 24.05.16 de mugur007 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2015 Relaxare la bazin hotel Parc — scris în 18.05.15 de mugur007 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2013 Buzias - bucatica de Rai — scris în 04.10.14 de AleDia din SIBIU - RECOMANDĂ