ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.08.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Circuit Maramureş (3.2) Muzeul rădăcinilor

TIPĂREȘTE URM de aici

Muzeul Rădăcinilor se află la baza trecătorii Prislop la graniţa dintre judeţele Suceava şi Maramureş, pe strada Preluca Tătarilor la vreo 20 km de centrul Borşei (vă amintesc că Borşa are dealungul şoselei o lungime de 52 km).

Accesul la muzeul Rădăcinilor se face din DN18 de unde la începutul unei uliţe de pământ şi fără trotoare pe un indicator cu săgeată scrie ˝Muzeul Rădăcinilor˝şi pe altul ˝Muzeul este în curte˝. Am străbătut câţiva zeci de metri în acest fund de ţară şi am intrat în gospodăria lui Stefan G., un bătrân de 76 de ani. Casa bătrânească este învelită cu draniţă (scândurele subţiri de lemn de brad) iar curtea era plină cu orătănii.

Casa are doar două camere, o sală şi o anexă în care sunt expuse obiectele colecţiei, împărţite după funcţie sau provenienţă. Peste tot, în toate cotloanele, în pomi, în ferestre, pe pereţi sunt exponatele lui.

Am fost întâmpinaţi în uşa casei de Stefan G.. De meserie muncitor forestier, a cutreierat 40 de ani pădurile din munţii Rodnei şi Maramureşului. Dotat cu imaginaţie, ochi şi simţ artistic a adunat începând cu anul 1970 rădăcini contorsionate de arbori care sugerau forme de oameni şi animale. Le-a adus acasă, le-a curăţat, le-a scrijeluit dându-le chip după imaginaţia lui, le-a uscat, băiţat, dat cu lac şi apoi le-a expus pe unde a mai găsit loc în casă. Nu a umblat de loc la forma lor ci le-a pus ochi dacă era cazul, nas pilit dintr-o ramurică, gură tăiată în coaja copacului. Stefan nu are decât două clase primare dar s-a născut cu simţ artistic şi a devenit un autodidact iar contactul cu oamenii care-i vizitează casa i-a ascuţit mintea şi dezvoltat cunoştinţele. Citeşte mult şi şi-a legat cărţile de căpătâi printre care Biblia şi Istoria neamului românesc în coajă de copac. Are un mod filozofic de a se exprima care s-a format în viaţa dusă în pustietate. A dat denumiri populare hazlii exponatelor care sugerează diverse personaje din folclor ˝Muma pădurii, Gura lumii, Ioan Vodă cel Cumplit, Crocodilul Dracula, Şarpele încolăcit, Creierul pădurii, Fiara din adâncuri, Cumpăna fântânii, Pâinea vieţii˝.

Cu timpul a găsit în pădure, în locurile în care s-au dat bătălii crâncene, obiecte care au aparţinut soldaţilor care s-au luptat în primul război mondial în 1915 la Cârlibaba: proiectile, grenade, căşti, măşti de gaze, geantă snitară, chiar şi un binoclu. Le-a expus în camera anexă, spre aducere aminte. A colecţionat flori de mină din minele de la Borşa, Cavnic, Baia Sprie.

Sunt expuse costume vechi populare, căni şi ulcioare atârnate în pom, păpuşi de cârpă, ţapine vechi de 200 de ani, lanterne, căşti de protecţia a muncii, obiecte casnice, opinci cu nojiţe, fiare de călcat cu mangal, perne înalte maramureşene, dar în primul rând chipuri de oameni. ˝Aş vrea să mai descopăr multe, să lucrez rădăcinile dar nu mai am putere să urc prin pădure˝ ne-a spus el. A lucrat peste 100 de rădăcini de molid cărora le-a dat formă şi viaţă.

Scotocind pământul a găsit pe vârful Geamănu, un vas, de fapt o căniţă de lut cu diametru de 10 cm. amestecat cu ceramică şi ars în cuptor din epoca bronzului cu o vechime de 3500 de ani, vechime atestată de cercetători. Obiectul este păstrat la primărie. Vasul va fi expus în muzeul din Borşa. Autorităţile intenţionează să deschidă primul muzeu din oraşul Borşa în care în secţia de Etnografie şi folclor să fie expusă colecţia din Muzeul Rădăcinilor, pe care bătrânul o lasă prin testament primăriei.

Intrarea în una din cele mai interesante case-muzeu este gratuită dar fiecare dintre noi a lăsat 2-3 lei. ˝Pentru gaz˝ ne-a spus sfioasă soţia lui. În gospodăria lui Stefan G. nu e curent electric, nu are semnal telefonic şi primul vecin este la o distanţă de peste 10 km . Aerul curat şi mâncarea naturală l-a ţinut pe el şi pe soţie sănătoşi dar sunt bătrâni şi nu au posibilitate să cheme o salvare. ˝Dumnezeu va avea grijă de noi˝ ne-a spus. Mai trimite în Borşa câte o vorbă prin turiştii care-i vizitează casa-muzeu.

În iernile lungi, uliţa se înzăpezeşte, uneori şi drumul peste pasul Prislop este închis şi departe de lumea dezlănţuită, la lumina lămpii cu gaz mai scrijeleşte din rădăcinile adunate peste vară. Trăieşte dintr-o pensie de 800 lei şi a fost iertat de primărie de impozit pentru că a promis muzeului colecţia de rădăcini.

A avut un singur fiu care s-a prăpădit cu zece ani în urmă. Nepoţii sunt plecaţi în străinătăţuri iar pe strănepoţi nu-i cunoaşte. I-am promis că-i trimit la adresa pe care mi-a dat-o un pachet cu haine bărbăteşti.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 24.08.18 19:12:54
Validat / Publicat: 25.08.18 00:30:09
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BORŞA

VIZUALIZĂRI: 5849 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Sub masa cu ştergar un şarpe din rădăcină de mesteacăn
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

ioan marinescu
[25.08.18 11:50:45]
»

Dintotdeauna am iubit acești oameni și aceste locuri! Si pe cei care le vizitează!

MichiAUTOR REVIEW
[25.08.18 12:02:09]
»

@ioan marinescu: Mulţumesc

ungureanica
[26.08.18 14:30:47]
»

Un muzeu unic. Nu am auzit până acum de el. Interesant. Vă salutăm cu drag!

webmaster26
[26.08.18 14:35:53]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Borșa și împrejurimile, BORŞA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Maramureșul]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ioan marinescu, Michi, ungureanica
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Borșa și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055837154388428 sec
    ecranul dvs: 1 x 1