ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.01.2025
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mărețul Fort AGRA

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

CITATUL ZILEI- Cu picăturile de apă care cad una cîte una, puţin cîte puţin, se poate umple un vas - Proverb indian 

Mărețul Fort AGRA. Chiar nu puteam să-i pun alt titlu. asta mi se pare că inspiră acest fort, putere, grandoare, dar în special măreție.

Pe drumul nostru din Jaipur în Agra  am mai avut parte de o oprire în afară de cea care v-am povestit în articolul anterior de la Fatehpur Sikri. Am oprit la un frumos temple hindus care se afla în drumul nostru. Aici erau o mulțime de oameni care-l vizitau în special copii. Nefiind o zonă turistică am intrat rapid în preferințele lor pentru a avea o poză cu noi! Sigur o poză cu mine a ajuns la multe familii indiene, dar asta este o altă poveste. Templu este situate într-o frumoasă grădină îngrijită. Am intrat în templu cu respect, descălțându-ne la intrare așa cum e tradiția. Am făcut câteva poze am dat o tură scurtă prin interior și chiar am primit binecuvântarea de la un preot hindus.

După aceste două vizite am ajuns seara în Agra! N—am cazat și am ieșit în oraș. Din păcate hotelul nostru era situat departe de centru și timpul era limitat, așa că nu am văzut mare lucru din oraș. A doua zi dimineața ne-am sculat devreme ca să mergem să admirăm răsăritul la Taj Mahal, iar apoi am mers să vizităm fortul Agra un monument care face parte din patrimoniul UNESCO și care evident era de neratat. În acest articol o să vă vorbesc despre fortul Agra.

Acesta se află la mai putin de 3 kilometri de Taj Mahal. Acesta are așa o alură impresionantă, fortul înaltându-si zidurile în apărarea cetății mai ceva ca un munte ce protejeaza un ăntreg oras. De fapt, despre Fortul Agra s-ar putea spune ca este o asezare fortificată ori un oraș înconjurat de ziduri, așa cum de fapt a fost la origini.

Am ajuns în fața fortului unde era o mare vânzoleală de oameni și mașini. Erau foarte mulți turiști și din acest motiv erau și foarte mulți comercianți care vroiau să-și vândă produsele, pentru a avea ce pune seara pe masa familiei. Unii ar putea spune că erau agasanți eu spun doar că lupta pentru supraviețuire acolo este crâncenă.

Biletele de intrare în fort aveau exact același preț ca la alte obiective turistivce, 50 de rupii pentru localnici, 600 pentru străini, adică de 12 ori mai scumpe pentru noi.  

Fortul Agra, cunoscut și sub numele de „Lal –Qila” , „Fort Rouge” sau „Qila-i-Akbari” este punctul culminant al orașului Agra, pe vremuri capitala Sultanatului Mughal. Intrarea în Fortul Agra este permisă numai prin Poarta Amar Singh. O parte din acest fort este folosită și în ziua de azi de armata indiană, astfel  accesul publicului la acea parte a fost interzis. Deci nu am putut vedea și acea zonă.

Se spune că în fort se afla o bogaăie impresionantă, descrisă precum comoara din inima fortaretei Agra. Istoria nu este foarte clară de cine a fost construit acest fort, cert este că la un moment dat a fost ocupat de Imperiul Mogul. Evident odată cu ocuparea fortului au pus mâna și pe comoara respectivă. Obiectul cel mai de preț al acestei comori a fost un diamant, numit mai apoi Koh-i-Noor (Muntele Luminii), diamant care mulți ani a fost considerat a fi cel mai mare din lume, având 107 carate, respectiv 21.6 gr. S-au făcut o mulțime de filme despre acest diamant celebru.

Evident că aceste istorioare fac din fortul Agra, alături de Taj Mahal, obiectivele turistice cele mai celebre și cele mai vizitate din zonă și cel mai căutate de turiști.  

Dar să revenim la istorie, pentru că fără o poveste pietrele nu au nicio valoare. După cum spuneam, Imperiul Mogul a capturat fortul, dar si comoara.  Fondatorul Imperiului Mogul, Babur (1483-1530), a locuit  in fortul Agra. Acesta a construit si bawdi, celebrele trepte cu importanta arhitectonicaî, dar și utilitare, in care se strânge apa. În 1530, Nasir ud-din Muhammad Humayun avea sa fie încoronat aici, pffera să scriu încornorat aici.  Humayun era fiul lui Babur și la fel ca tatăl său, și-a pierdut imperiul timpuriu, însă acesta a fost doar un mic impediment pentru a-l recastiga mai târziu și de a castiga un imperiu și mai vast. Lupte grele pentru putere se duceau și în acele vremuri.  

A urmat  Akbar care l-a reconstruit cu nisip rosu, tocmai din zona Barauli, din Rajasthan. De aceea are acea culoare roșiatică. Lucrarile de constructie despre care vorbim au durat nu mai putin de 8 ani, in anul 1573, fortul Agra deja fiind intr-o perfecta stare, atat din punctul de vedere al aspectului, cat si functional.

 Următorul conducător al Imperiului Mogul și anume Shah Jahan, despre care se spune ca ar fi construit impresionantul Taj Mahal pentru sotia lui, Mumtaz Mahal, a decis sa-i redea functionalitatea pentru care, inițial, fortul Agra fusese reconstruit și i-a redat măreția.

Sunt multe legende în jurul acestui fort. Noi am vizitat doar o mică parte din el. Moti Masjid (o moschee construită numai pentru folosința membrilor curtii regale), Diwan-i-Khas (holul unde se primeau personalități, regi si demnitari), Diwan-i-Am (holul unde oamenii de rând erau primiți în audiență), Takht-i-Jahangir (tronul lui Jahangir), Musamman Burj (turnul cu vedere spre Taj Mahal), Nagina Masjid (moscheea destinată exclusiv pentru femeile de la curte).

De departe ne-a impresionat un amănunt de care ne-a atras atenția ghidul nostru. La turnul Massaman Burj, turnul de unde se vede Taj Mahalul ai parte de o adevărată iluzie optică. Dacă te uiți de la zidurile turnului la Taj Mahal, adică mai de aproape Taj Mahal-ul arată mic undeva departe. Cu cât te îndepărtezi maxim vreo 20 de metri că mai mult nu ai cum Taj Mahalul pare mult mai mare și mai aproape. Foarte faină iluzia optică!

Am petrecut vreo două ore la acest fort. Am făcut și ceva poza cu fortul, dar și cu localnicii, apoi am purces la drum depoarece iar aveam un drum lung, înapoi în Delhi din vina agenției locale, dar asta deja este o altă poveste.

 


[fb]
---
Trimis de robert in 07.01.25 21:27:04
Validat / Publicat: 08.01.25 07:16:12
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Camerun, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Centrafricana, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.

VIZUALIZĂRI: 208 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P31 templu hindus
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

iulianic
[08.01.25 08:39:35]
»

Scrie, scrie Robert! Felicitări și mulțumiri pentru tot ceea ce ne-ai spus despre India. Și eu am fost în această toamnă în India - țară care se pare că în ultima vreme atrage tot mai mulți vizitatori români.

Mă tot întrebam dacă având în preajmă doi concurenți atât de puternici, care scriu atât de bine - @AZE și @Robert (mă refer la subiectul India) eu ar trebui să mai scriu? Sau să revin la celelalte destinații rămase restante de anul trecut? Pentru că sunt destule.

Călătorii frumoase oriunde și oricând!

robertPHONEAUTOR REVIEW
[08.01.25 08:53:40]
»

@iulianic: scrie, scrie de ce să nu scrii!? Fiecare o face în stilul propriu! Oamenii se pot uita la același lucru și îl pot vedea total diferit! Așa că mai multe povesti despre același lucru pot dezvălui unghiuri diferite!

Nu cred ca suntem mai puternici sau mai slabi decât altcineva, cert este că suntem unici și e foarte bine asa!

Mulțumesc frumos pentru vizita și comentariu!!!

doinafil
[08.01.25 16:45:03]
»

@robert:

scrie, scrie de ce să nu scrii!? Fiecare o face în stilul propriu! Oamenii se pot uita la același lucru și îl pot vedea total diferit! Așa că mai multe povesti despre același lucru pot dezvălui unghiuri diferite!

Exact la asta mă gândeam când când citeam și după ce-am văzut pozele tale! L-am citit și pe AZE, acum pe tine și... aștept să o citesc și pe Iulia care - sper - că ne va povesti și ea despre cum a perceput ea Agra!

AZE a făcut-o într-un fel, tu în altul și, cu cât mai multe review-uri, ne bucurăm și noi că știm mai multe despre același loc! , prin descriere și poze/filmulețe atașate!

Te felicit, măi, uriașule, pentru cum ne povestești! ... și , atât ție cât și Laurei!

adso
[08.01.25 17:02:08]
»

@iulianic: Am scris și eu, nu de mult, patru articole despre India - Lucknow două, Jaipur două. Mă bucur, însă, că nu m-ați amintit în rândul „concurenților” dvs, pentru că chiar nu mă consider concurentul nimănui .

Pe de altă parte...

@robert:

scrie, scrie de ce să nu scrii!? Fiecare o face în stilul propriu! Oamenii se pot uita la același lucru și îl pot vedea total diferit!

În privința obiectivelor iconice care aparțin unor culturi care nu ne sunt familiare, în fața cărora ajungem pentru 1-2 ore, afirmația din final nu cred că este adevărată. Le vedem așa cum ne sunt prezentate de ghizi, iar aceștia ne vând tuturor fix aceeași poveste. Le înțelegem și nu prea, pur și simplu le luăm gata mestecate.

De povestit, însă - aici e corect, fiecare o facem în stilul propriu. Și sunt de acord și cu „sfatul” scrie, scrie!

Eu evit să scriu despre Fortul Agra, Taj Mahal și altele de acest fel. Simt că nu prea am ce adăuga la ceea ce au istorisit deja alții + că nu le-am priceput așa cum se cuvine. Prefer să descriu obiective care nu sunt atât de wow, dar care mie mi-au spus ceva. Fapt care se poate vedea și din selecția pe care am operat-o în cazul Indiei.

Însă îmi place să citesc depre Fortul Agra și Taj Mahal .

doinafil
[08.01.25 18:00:15]
»

@adso:

În privința obiectivelor iconice care aparțin unor culturi care nu ne sunt familiare, în fața cărora ajungem pentru 1-2 ore, afirmația din final nu cred că este adevărată. Le vedem așa cum ne sunt prezentate de ghizi, iar aceștia ne vând tuturor fix aceeași poveste. Le înțelegem și nu prea, pur și simplu le luăm gata mestecate

Ce-ai scris mai sus e valabil doar în cazul excursiilor organizate cu ghid, pentru că DA, ei ne vând aceeași poveste!

La fel de adevărat, însă, este și ce-a spus Robert: „Oamenii se pot uita la același lucru și îl pot vedea total diferit!”

De ce spun asta?! Pentru că mă gândesc la privitul unui tablou, de ex., într-o expoziție unde nu este un ghid care să ne influențeze în formarea unei păreri. Fiecare are percepția lui, diferită - în cele mai multe cazuri - de cea a grupului care privește același tablou!

Deie Domnul să ne meargă bine tuturor!!! Abia aștept să ne vedem/cunoaștem la întâlnirea AFA!

robertAUTOR REVIEW
[08.01.25 18:10:29]
»

@doinafil: chiar si asa in afara de descrieri, mai mult sau mai putin diferite, mai sunt si filmuletele! Mai mult în perioada în care scriu nu citesc articole similare ca să nu mă influențeze cumva! Doar mă documentez suplimentar pe site-uri de specialitate.

Multumesc frumos pentru comentariu si pentru vorbele frumoase si pentru pupicii dați mie si Laurei. O poți face și live peste numai două luni la întâlnirea din Bucovina! Am auzit că sunteți prezenți! Așa-i?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[08.01.25 18:15:14]
»

@adso: ai și nu ai dreptate. Întra-adevăr istoria acestor obiective este identică din toate unghiurile în care este privită! Dar experiența personală a fiecăruia din momentul vizitei este total diferită. Până și ghizii sunt diferiți unii povestesc anumite lucruri alți altele. Să nu mai spun și din ce înțelege la propriu fiecare din poveștile ghizilor. Eu personal îi încurajez pe toți să scrie despre ce au văzut sau despre ce au făcut! E drept că multe articole consecutive despre același obiectiv turistic devin obositoare la un moment dat!

Acum fiecare cum poftește! Mulțumesc frumos pentru vizită ți comentariu!

nicole33
[08.01.25 18:32:30]
»

@doinafil:

Ce-ai scris mai sus e valabil doar în cazul excursiilor organizate cu ghid, pentru că DA, ei ne vând aceeași poveste!

Părerea mea este că ghizii influenţează în mare măsură percepţia turistului în legătură cu un obiectiv sau altul. Chiar şi atunci când turistul s-a documentat serios în prealabil dar a ales un tur ghidat.

Deie Domnul să ne meargă bine tuturor!!! Abia aștept să ne vedem/cunoaștem la întâlnirea AFA!

Dar la Păltiniş nu l-ai văzut / cunoscut pe domnul profesor?

Aţi mai stat şi la mese alăturate

doinafil
[08.01.25 19:00:12]
»

@robert: Așa-i!!!

doinafil
[08.01.25 19:11:18]
»

@nicole33:

Așa o fi fost, daaaaar, cu regret o spun nu am fost pe fază! (mdeh, vârsta mea) Și nu numai în cazul 'Mnealui, sunt mulți colegi pe care nu i-am „reperat” , lucru care, în mod sigur, nu se va mai întâmpla în martie!

L. E. Am observat că tu nu te-ai înscris la întâlnire

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Agra:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048409938812256 sec
    ecranul dvs: 1 x 1