GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Oua incondeiate in Gura Humorului - Arta si traditie
Pentru ca se apropie Pastele si am scos la indemana cutia cu decoratiuni pentru aceasta sarbatoare, mi-am amintit cu drag de ouale incondeiate pe care le-am cumparat acum trei ani de la Gura Humorului si pe care in anul urmator le-am daruit celor dragi de Paste.
Gura Humorului este la cativa km de Suceava pe drumul ce duce la Vatra Dornei si Bistrita, intr-o frumoasa depresiune. Localitatea este veche; cam pe la 1400 era deja pomenita in hrisoave. A intrat in circuitul turistic recent. Cat am stat in localitate am aflat de la localnici ca aici se desfasoara un Festival al Caricaturii... (oare participa si Radu anul acesta? ...). si la Muzeul Traditiilor Populare in fiecare an de Paste un targ al oualelor incondeiate. Deci pentru cei care nu si-au facut inca un program, este o recomandare din partea mea, sa petreceti un Paste in stil moldovenesc autentic.
Eu am ajuns dupa aceasta sarbatoare si orasul inca mai era impodobit si pastra aerul sarbatorii din primavara, lucru care m-a bucurat enorm pentru ca am mai gasit sa cumpar cateva oua. In centru, intr-un rond cu flori, statea mandru un mare ou incondeiat. In fiecare an, cand vine cineva in vizita la mine in zilele de Paste, fac cadou cate unul, doua oua, asa ca era un prilej bun de a-mi face provizii. Multe din ele le-am cumparat de la manastirile de calugarite din Moldova pe care le-am vizitat de-a lungul vietii si de la care am aflat si tehnica incondeierii.
La Gura Humorului, intr-un magazin, pe o masa inca mai erau toate vasele si instrumentele cu care se lucreaza, si o femeie mi-a mai explicat inca odata cum se procedeaza.
Incondeiat inseamna pictat manual. Obiceiul romanesc este unic in Europa, cred ca si in lume. Este o forma de arta si isi are inceputurile in obiceiul de a darui oua de Paste. Asa a aparut dorinta ca un ou daruit sa fie atat de frumos incat sa fie pastrat ca amintire. Sunt oua muncite cum spun moldovencele, care le daruiesc celor dragi si sunt pastrate multi ani. (rezista peste douazeci de ani) Desi in mai multe regiuni din tara exista aceasta traditie, Moldova este cea care are cele mai mari mestere si cele mai frumoase modele.
In Moldova traditia este foarte veche si pastrata din mama in fiica. Fiecare mester (a) foloseste atat modele traditionale cat si altele noi dupa cum are inspiratie. Sunt stilizate spicele de grau, albine, creasta cocosului, roata carului, brazii, baraie, cruciulite, flori si frunze si chiar animale.
Intotdeauna exista o culoare predominanta la care in functie de indemanare, se adauga trei, patru sau zece culori. Fiecare mester (a) are propriile modele pe care le foloseste, unele au peste o suta, si sunt respectate si necopiate de celelalte femei. Dupa cat de simplu sau de complicat este modelul, o artista poate mesteri trei, patru sau douazeci de oua intr-o zi. Nicodata nu au un model desenat in fata; totul de face din imaginatie. Totul depinde doar de experienta si de indemanare.
Se poate folosi orice fel de ou; de gaina, de rata sau gasca, de bibilica sau de strut. Acestea se incondeiaza cu vopsea si cu ceara. Mai sunt cele din lemn care se impodobesc cu margele. In cazul celor de la pasari, mai intai se goleste oul de continut cu ajutorul unei seringi sau al unui pai. Apoi coaja se spala si se degreseaza. Apoi totul incepe cu impartirea in mai multe zone ce urmeaza a fi desenate. Cu cat sunt mai multe cu atat oul va fi mai incarcat. Exista un instrument special, facut dintr-un betisor la capatul carui este fixata o mica palnie ascutita, ca rezervorul uni toc, din care va curge ceara topita. Se foloseste ceara de albine. Cu acest condei se deseneaza primele linii. Apoi oul este vopsit intr-o culoare deschisa. Dupa ce se usuca bine se continua desenul cu ceara. Si iar se vopseste in alta culoare. Procedeul se repeta pana cand toata suprafata oului este fin desenata. La final, oul este usor incalzit atat cat sa se poata curata ceara cu care s-au desenat modelele. Astfel rand pe rand ies la lumina culorile ce au fost adaugate succesiv in migaloasa munca de incondeiere. Ouale incondeiate reprezinta cea mai frumoasa forma de arta populara si cultura religioasa la romani.
Cat am mai stat in oras, in afara de cele cateva ore petrecute colindand magazinele de artizanat am facut si o plimbare prin padure. Padurile din zona sunt superbe, si datorita amestecului de soiuri de copaci au zeci de culori; toate nuantele de verde, de maro si orange, in functie de perioada din an. Am stat de vorba cu localnicii care sunt foarte mandri de statiunea lor; iar cand vorbeau despre aceste paduri spuneau ca ar fi peste cinci sute de specii de copaci... mult dupa parerea mea. Si se mai laudau cu ceva; cu preparatele din carne fara nici un pic de conservanti sau alti aditivi. Nu pot verifica, dar cu siguranta la gust sunt excelente. Am mancat la o terasa sunca, frigarui si niste carnaciori deliciosi. Si cand mananci in mijlocul naturii, cel putin pentru mine (care traiesc intre betoane) parca si painea goala e mai buna. Am stat la hotelul Simeria, un hotel de trei stele de care am fost multumita. Camera a fost curata, baia dotata cu dus si toate instalatiile sanitare au functionat bine. Camera avea si balcon, iar seara, dupa o zi de plimbari si vizite, inainte de culcare mai stateam un pic la aer curat (pe balcon) si faceam planul pentru ziua urmatoare.
Cei ce ajung in zona pot pescui, pot face excursii montane si alpinism, rafting sau pot cobori de pe versanti pe coarda. (tiroliana), activitati care din pacate pentru mine intra la categoria « sporturi extreme ».
Ce sa va mai spun, imi parea rau ca nu puteam ramane mai mult, zona este superba, oamenii ospitalieri si sfatosi, cum sa iti umpli timpul cateva zile este usor si placut. La cativa km. de oras sunt doua manastiri vestite pe care le puteti vizita; Voronet si Humor, sau rezervatia geologica Piatra Soimului.
Trimis de Diaura* in 24.03.10 18:55:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GURA HUMORULUI.
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@diaura ma bucur sa fiu prima care"te incondeiaza" cu 400 de PMA cu o precizare totusi ca incondeiatul oualelor este o traditie din Bucovina si mai putin din Moldova.
In zona Bucovinei este un circuit turistic intitulat "traseul oualelor incondeiate", cel mai mare ou incondeiat se afla la ora actuala in centrul Sucevei, maine va fac o poza. Totusi incercarea de anul trecut de a intra in cartea recordurilor a esuat.
Anul acesta sub egida "Pastele in Bucovina"se vor desfasura o serie de manifestari, printre care si intalniri cu expozitie si vanzare cu mesteri artizani din zona. (chiar in acest week end, daca nu ma insel in mai multe locatii din Bucovina).
Avem deosebita placere de asemenea sa anuntam si participarea ministrului turismului la aceste activitati pot sa va anunt de asemenea ca s-a hotarat alocarea de fonduri pentru restaurarea unor manastiri din zona, lucru imbucurator.
Oricum, revenind la ouale noastre, felicitari pentru daruirea pe care o pui in descrierea minunatelor locuri
Multumesc pentru completari. am auzit de insuccesul de anul trecut de la Suceava. Pacat, era un mod de promovare a traditiilor noastre in lume. Si in Bucuresti sper sa fie ceva taraguri de artizanat in aceasta perioada, ca in Bucovina nu ajung acum de Paste.
Am si eu o intrebare. Pe ce apa se face rafting la Gura Humorului si de pe ce versanti se coboara cu coarda? Sper ca nu discutam despre rafting pe Bistrita care este la 80 de kilometrii la Vatra Dornei sau de alpinism in Rarau si Giumalau care sunt la 50 de kilometrii in Campulung Moldovenesc. Despre ouale incondeiate putem discuta la Festivalul National al oualor incondeiate care are loc anual la Ciocanesti cam cu o saptamana inainte de Pastele propriuzis (anul acesta intre 26 si 28 martie) dar asta este cam la 70 de kilometrii de Gura Humorului iar cele mai renumite localitati in zona cu traditie in incondeiatul oualor sunt Ciocanesti, Paltinu, Vatra Moldovitei, Moldovita si Sucevita tot destul de departe de Gura Humorului.
@diaura Muuuulte puncte si de la mine. Cred ca zona este una intr-adevar deosebita. Noi am facut un 1 mai prelungit in zona (am stat la Bogdaneasa - recomand cu cea mai mare caldura) si ne-am simtit excelent. Postul tau o sa il dau fetitei mele sa il citeasca, are ce invata. Felicitari!
must-see din Gura Humorului se organizeaza excursii pe Bistrita .
Despre festivalul de la Ciocanesti, eu nu stiu. Dar cu siguranta este unul si la gura Humorului. Toata Bucovina se mandreste cu aceasta traditie. Fiecare comuna sau oras din zona, are anumite modele care sunt specifice.
@must-see iti dau eu o parte din raspunsul pe care il astepti de la Diaura. Tu fiind localnic cunosti foarte bine zona, obiceiurile si ce festivaluri sunt si cand. Mergand in toata zona Bucovinei vezi acele inscriptii "drumul oualelor incondeiate", de aici si confuziile pe care le fac turistii. Ideal ar fi ca tu, un cunoscator al acestor lucruri sa vii cu completari edificatoare si sa acorzi un pic de credit acelora care cazandu-se la anumite pensiuni din zona Gura Humorului au fost dusi intradevar, destul de departe, la rafting si tiroliana in zonele precizate de tine. Si oua de vanzare gasesti acum la toate colturile chiar daca sunt zone consacrate pentru acest minunat mestesug
Din fericire faimosul ou gigant amplasat in centrul municipiului Suceava a fost mutat de acolo in incinta Muzeului Satului Bucovinean. Spun din fericire pentru ca din pacate acest ou pe care s-au cheltuit o gramada de bani era o chestie de gust indoielnic facut din fibra de sticla si acoperit cu abtibilduri colorate care daca este sa citez din presa locala: -"Mă bucur că în sfârşit dispare kitsch-ul ăsta de aici. Mă săturasem să trec pe aici şi să mi se facă greaţă la vederea lui” -nu era foarte apreciat de localnici. Intradevar multi turisti se pozau cu el dar localnicii se pare ca sunt fericiti ca nu il mai vad. Autoritatile sustin ca o sa il aduca inapoi dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare ale pietei din centrul Sucevei dar mai bine l-ar lasa unde l-au dus.
must-see de fapt daca tii minte oul acela mare trebuia terminat in timp util pentru a fi pictat cum se cuvine de catre o grupa de mesteri artizani dar cum suntem in Romania si treaba buna se face doar in somn, au taraganat-o pana pe ultima suta de metri si cand sa vina comisiile si oficialitatile sa se traga in poza cu acel ou nu prea era gata, de aici si minunatia de finisaj, ca deh, multi vad, putin pricep.....Si da, va fi pus inapoi
Oricum va fac maine o poza cu el
sanziana deoarece esti din Radauti cred ca intelegi mandria si bucuria de a fi Bucovinean . Citesc cu atentie orice postare care se refera la Bucovina si nu cred ca supar pe cineva daca mai atrag atentia asupra unor mici inexactitati tocmai pentru ca cei care doresc sa fie bine informati despre unele obiective . Tocmai asta am inteles ca acest site este pana la urma si unul in care se discuta si drept rezultat din aceste discutii cei mai castigati sunt turistii care sunt bine informati despre toate obiectivele de interes din anumite zone .
Dupa cum scriu cei de prin partea locului cam veche impresia si nu se mai regasesc multe lucruri tocmai din 2007 si pina acum. Poate trebuia sa scrie cineva care se va duce acolo anul acesta si va veni cu impreisii proaspete nu scoase din tolba cu povesti!
Iar adevaratul festival de incondeiat este la Ciocanesti nu la Gura Humorului
26-28 Martie - „Festivalul National al Oualor Incondeiate", Editia a VII-a, Ciocanesti, Suceava
dannek
Mai putin de trei ani nu este " cam veche impresia ". Orasul tot acolo este, la fel se numeste, parcul si hotelul sunt si ele acolo... la fel padurile si raul iar despre ouale incondeiate... ce sa spun? Nu s-a schimbat nimic, tehnica si obiceiul sunt aceleasi.
Nimic din ce am relatat nu si-a pierdut " valabilitatea".
Fapul ca si in alte localitati se desfasoara festivaluri asemanatoare este perfect adevarat; eu am spus despre cel pe care il cunosc eu. Ceilalti cititori sunt accepati cu completari utile de genul " si in x sau y localitate se desfasoara expozitii, concursuri de incondeiat... etc" restul sunt obiectii nefondate.
@dannek, diaura este din bucuresti iar cei de prin parte locului tocmai se chinuie sa vina cu completari deci daca ne dai o perioada mica de ragaz multumim pe toata lumea. oricum e bine ca aceste traditii sunt privite si prin ochii unor "venetici"de aceste locuri, nu crezi? chiar daca sunt mai vechi impresiile
Doar inca o mica "obiectie nefondata" : la poza 7 ce se vede nu este in nici un caz raul Moldova ci paraul Humor o mica apa curgatoare ce taie orasul in doua . Raul Moldova se afla cam la un kilometru mai incolo si paraul Humor este unul dintre afluentii acestuia . Fiecare dintre noi suntem criticati la un moment dat . Sa luam din critica doar partea constructiva .
@sanziana_m si @must-see uniti-va fortele si face-ti un review de actualitate in doua episoade unul innainte de festival si unul dupa festival, altfel simti pulsul de la fata locului si de la un localnic. Ca sa meritati voturile!
Am sa va dau si eu o mina de ajutor ca o vin la Ciocanesti
@dannek, parerea mea este ca esti Gica-contra aici. De ce nu te-apuci sa scrii tu un review despre Ciocanesti si toata lumea ar fi multumita.
@must-see mi se pare mie sau se intrevede un specialist pe zona Gura Humorului? Ma bucur ca vii cu completari folositoare tuturor si as vrea sa te provoc la un review cat mai complet despre zona ta cu un top de locatii de vizitat, pensiuni si restaurante, intrucat se preconizeaza ca vom fi amandoi cat de curand gazde pentru colegii nostri din tara si nu as vrea sa ne facem de rusine. Si daca observi te-am si inscris la voluntariat, asa ca nu mai poti da inapoi
Dannek, te luam si pe tine in gasca
Eu unul m-am lamurit cu Diaura, este o persoana pasionata de traditii, cultura, religie si punerea in valoare a acestora.
Bravo
diaura, mie mi-a placut foate mult cum ai descris procedura de incondeiere a oualelor. Consider ca trebuie sa ai experienta, indemanare si multa rabdare pentru a iesi un lucru de calitate, dupa parerea mea fiind o munca foarte migaloasa. Si, bineinteles, e o adevarata arta.
Ai avut o idee foarte buna sa amintesti de aceasta traditie acum, in apropierea sarbatorilor. Consider ca impresiile sunt utile, actuale si ca traditia nu s-a schimbat, prin urmare iti dau si eu un vot.
mutat la sectiunea "O zi in Gura Humorului", sectiune in care o sa adunam toate review-urile din zona care nu se refera la o unitate de cazare.
intr-adevar @must-see oul nostru a disparut din centru si nici nu dau semn ca vor sa il puna inapoi,deci , mea culpa.....
In alta ordine de idei astazi s-a dat startul la Paste In Bucovina, in centrul orasului Suceava cu tot tam -tamul cuvenit, ministrul turismului si multe standuri ale pensiunilor din zona Bucovinei, mesteri artizani si multa lume gura casca au dat startul la a nu stiu cata editie (cred ca a doua ) a acestui PASTE IN BUCOVINA!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Momente placute in satul Plesa — scris în 20.07.24 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 La pas domol prin Gura Humorului — scris în 14.01.18 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Excursie la Gura Humorului, cu cateva obiective din jur — scris în 12.02.17 de ClaudiuN din ADJUD [VN] - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Catedrala ortodoxă Nașterea Maicii Domnului din Gura Humorului — scris în 21.02.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Jun.2015 La pas prin Gura Humorului — scris în 25.07.15 de izabiza din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Localitatea Gura Humorului - o destinație turistică deosebită! Am fost acolo și ne-a plăcut! — scris în 12.11.14 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Apr.2011 Casa memoriala Nicolae Labis - De neuitat! — scris în 09.10.11 de silvia tudoran din BUCURESTI - RECOMANDĂ