ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.09.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Reședința Teleki din Posmuș – castelul și stejarul secular

TIPĂREȘTE URM de aici

Un nou punct de atracție cultural-turistică a apărut nu de mult timp pe harta județului Bistrița-Năsăud - Castelul Teleki din Posmuș. Acest monument istoric din comuna Șieu a devenit deja un reper turistic năsăudean la doar un an de la redeschiderea sa pentru publicul larg. Castelul Teleki se află în patrimoniul autorităților județene și este administrat de Complexul Muzeal Bistrița. După o restaurare cu fonduri europene care a durat 4 ani castelul din Posmuș a fost în ultimul an gazdă a mai multor evenimente culturale importante.

Eram hotărâți să vizităm castelul Teleki la sfârșitul vacanței petrecute în Bistrița, însă Waze-ul ne-a făcut o surpriză în drum spre urbea transilvană ghidându-ne pe DJ 154, un drum pitoresc printre colinele domoale ale Transilvaniei, o șosea foarte bună care traversează satele Monor, Șieuț, Șieu. Astfel că, deși ratasem un muzeu (am ajuns după încheierea programului), am mers printr-o zonă necunoscută nouă, dar deosebit de frumoasă. La un moment dat vedem indicator către castelul Teleki și ne dăm seama că am ajuns în apropierea acestuia, unanim decidem să îl vizităm în acel moment.

La indicatorul din centrul localității Șieu virăm pe altă șosea județeană (DJ 173) în dreptul indicatoarelor specifice monumentelor, drum proaspăt asfaltat pe care mai avem de parcurs circa 4 km, traversând Pădurea Posmuș – rezervație botanică de larice (un gen de conifere). Ieșind din pădure vedem printre casele satului Posmuș clădirile impozante ale castelului Teleki. Vom merge cu autoturismul până în fața intrării unde este amenajată o parcare spațioasă, pietruită.

Complexul are forma literei U, închisă pe latura vestică de clădirea reședinței nobiliare propriu-zise. Accesăm curtea interioară printr-un gang ce străbate corpul de intrare, o clădire cu etaj și turnuleț pe acoperiș. Interesantă este poarta principală cu o deschidere tip arc, generos decorată, deasupra căruia se află stema compusă a familiilor Teleki și Haller, înscrise în două scuturi ovale (familii înrudite prin căsătorie).

Întregul ansamblu de clădiri a fost construit la jumătatea anilor 1700 în stilul baroc caracteristic vremii. Trecând de bastionul porții descoperim curtea rectangulară, dominată în față de castelul nobiliar. Pe latura dreaptă se află un corp lung, fără etaj, cu o serie de încăperi cu rol administrativ în trecut (azi într-una se află o toaletă foarte curată cu apă curentă). Pe latura stângă vedem grajdul, o clădire cu etaj sub forma literei U; în perioada interbelică a fost transformată ivindu-se remiza de trăsuri – se observă cele 5 porți largi.

Mergem spre corpul principal în care locuiau membrii familiei Teleki, diverse perioade de timp. Clădirea este formată dintr-un subsol înalt și parter, accesul efectuându-se printr-un pridvor central, după ce se urcă câteva trepte. Ancadramentul de piatră al ușii se încheie într-un bolțar în care este inscripționat anul construcției: 1752. Pătrundem în interior unde sunt amenajate muzeistic câteva încăperi, plus spații de expoziții temporare.

În stânga și dreapta holului de intrare se află încăperi mai mari sau mai mici, pe două linii. În vremuri apuse fiecare spațiu avea rolul său bine definit: sala de mese, casa domnișoarelor, sala de zi, dormitorul stăpânilor, capela, cămara; unele încăperi erau pictate în diverse culori și decorate cu motive florale sau stucaturi. În aceste camere sunt prezente azi piese de mobilier, ceramică și porțelan, obiecte din metal, tablouri pe pereți, cărți, ceasuri, oglinzi etc. Într-una din camere regăsim din nou pe perete blazonul familiei Teleki, dimensiunile mari permițând celor interesați o analiză mai detaliată.

Subsolul găzduiește azi un lapidarium în care se păstrează fragmente din ancadramente de ferestre, frânturi de coloane, bucăți din diverse statui, cioburi de ceramică, toate aparținând diferitelor epoci prin care a trecut reședința nobiliară. Deosebite sunt statuile sparte descoperite de arheologi în fostul iaz al proprietății, figurine distruse parțial la începutul epocii comuniste (vezi povestea aici: timponline.ro/descoperiri ... -la-posmus-foto). Tot în subsol sunt panouri informative care prin text și imagine ne oferă detalii despre familia Teleki, istoria castelului și legendele locului.

Bineînțeles că această curie nobiliară nu a dus lipsă de grădini, mai târziu un parc cu statui, sere și livadă. În spatele locuinței se află un stejar secular (de pe la anul 1400 și ceva) cu o înălțime de aproximativ 25 m și o circumferință a trunchiului de 7 m (unele surse indică o înălțime ceva mai mare: 29 m).

Concluzii. În jurul stejarului au fost construite niște gradene, stejarul fiin un fel de „scenă” a vieții. Lângă acest amfiteatru sunt așezate pe o mică terasă piese de mobilier de grădină unde poți degusta o cafea sau un suc (în camera din apropiere sunt amplasate automate de distribuție) având sub priviri colinele domoale ce înconjoară satul și proprietatea nobiliară de altădată.

Ne-a plăcut ce am văzut la Posmuș, castelul Teleki este restaurat în mod reușit, cadrul natural este ofertant. La cât mai multe evenimente!

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 11.09.23 18:30:56
Validat / Publicat: 11.09.23 20:16:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BISTRIȚA.

VIZUALIZĂRI: 497 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Exponate în subsol + model panou informativ.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29300 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[12.09.23 11:23:10]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanuPHONE
[13.09.23 09:46:05]
»

@tata123 ????: Alt articol interesant, marca @tata123, o reședință restaurată cu fonduri europene, dacă se dorește totul este posibil și astfel aducem un nou obiectiv turistic pe harta țării!

Câte nedreptăți au fost în perioada de tristă amintire a instaurării terorii roșii! Un alt loc distrus de comuniști, să arunci statuile vandalizate în iaz sau în cine știe ce alte locuri...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[15.09.23 11:07:29]
»

@mprofeanu: Mulțumesc pentru aprecieri, fac și eu ce pot și pentru cei puțin interesați. ???? Mai e puțin până la 1000... ????????

Castelul Teleki din Posmuș arată bine după restaurare și a reușit deja să atragă evenimente de tot felul și vizitatori dornici să descopere. La început de septembrie cercetătoarea D. L. a prezentat la castelul din Posmuș, ca acțiune în cadrul unui proiect, istoria familiei Teleki, evenimente și întâmplări cuprinse în două volume elaborate de neobosita doamnă (propolitica.ro/2023/06/09 ... antat-prin-pnrr).

Călătorii frumoase!

@webmaster: Mulțumesc pentru încadrare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut în împrejurimile Bistriței:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057823181152344 sec
    ecranul dvs: 1 x 1