ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.11.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Pe urmele lui Nicolae Grigorescu – Biserica 'Sfântul Gheorghe” din Puchenii Mari

Ilustrație video-muzicală
TUDOR GHEORGHE - Lied
TIPĂREȘTE

Situată pe DN 1, la cca 45 de km de Bucureşti si 15 km de Ploiesti, această biserică, devenita parohie, ce poartă hramul Sf. Gheorghe, reprezintă pentru mine nu numai un loc de rugăciune, ci şi unul de suflet, deoarece aici am participat la câteva evenimente importante.

Cred că puţini sunt cei care trec pe langă ea şi cunosc faptul că aceasta este un monument istoric, fiind o biserică pictată de marele pictor Nicolae Grigorescu.

Picturile unei biserici realizate de către pictori şi nu de pictori-zugravi sunt destul de diferite, aspect care se întrezăreşte mai ales în feţele sfinţilor, dar şi în postura acestora, fiind mai calde, mai animate, mai “adevărate” parcă.

Biserica este construită la jumătatea secolului al XIX-lea şi a fost ctitorită de către căpitanul de dorobanţi Nicolae Niculescu.

Soţia sa, Smaranda, dorind să termine lucrările întrerupte de moartea soţului său, l-a adus ca pictor al bisericii pe Nicolae Grigorescu, care a pictat-o în mai puţin de un an de zile, lăcaşul fiind sifiinţit in 1861. Pâna la acea vreme, maestrul pictase deja Mănăstirile Zamfira (despre care am scris aici: vezi impresii) şi Agapia.

Mie mi se pare că picturile din această biserică nu sunt simple chipuri ale unor sfinţi, ci sunt adevărate tablouri de sine stătătoare, în care sunt prezente diferite scene biblice.

Senzaţia pe care o ai privind minunatele picturi este aceea că te afli într-un muzeu şi nu într-o biserică. Un muzeu în care Nicolae Grigorescu dă dovadă de maturitate artistică si aici mi am adus aminte de pictura sa din Casa Memorială din Campina, respectiv de copia executată după Giorgione – Martiriul Sf. Sebastian, în care pictorul a vrut să demonstreze că nu este numai un pictor “al satelor” (vezi vezi impresii).

Chipurile surprinse de Grigorescu trăiesc, se bucură, se îngrozesc, plâng, transmit stari si sunt în mişcare. Privindu-le te astepţi să păşească afară din tablouri sau să pătrunzi tu în ele, să participi la tot ceea ce se întamplă...

Din păcate, majoritatea suferă un proces de degradare continuă, sunt deterioarate, o parte pierdute pentru totdeauna. Fie din cauza fumului de la lumanări, fie datorită cutremurului din 1940 care a adus stricăciuni însemnate, ca şi cel din 1977, biserica beneficiind de mai multe lucrări de consolidare a zidăriei, dar şi a picturii, acolo unde s-a putut, in 1995 adaugandu-se şi un pridvor.

De 30 de ani, însă, nimeni nu s-a mai atins de pictură. Pe alocuri e crapată, desprinsă parţial.

O biserică ce gazduieşte un patrimoniu cultural valoros, practic, este lasată în degradare şi chiar în bataia ploilor, având în vedere că acoperişul este destul de deteriorat şi prin fisuri se scurg şi picături de ploaie, distrugand frescele.

Cui ii pasă? Credincioşii nu pot sustine costurile necesare unei restaurări, deşi, în prezent, există o campanie de colectare de fonduri care se adresează tuturor.

Timpul trece şi, ca atâtea valori culturale lăsate în paragină, este foarte posibil ca aici sa ramana numai o amintire a trecerii unui mare artist, nimeni altul decât “fondatorul picturii moderne româneşti”...


[fb]
---
Trimis de magdalena in 08.11.11 14:56:50
Validat / Publicat: 08.11.11 18:04:43
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5858 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica ‘Sfântul Gheorghe” din Puchenii Mari - intrarea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

dorgo
[08.11.11 22:03:47]
»

@Agapia mai e numita si "Capela Sixtina a Moldovei" tocmai din cauza picturilor lui Grigorescu...

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.11.11 22:17:34]
»

Cred că puţini sunt cei care trec pe langă ea şi cunosc faptul că aceasta este un monument istoric, fiind o biserică pictată de marele pictor Nicolae Grigorescu.

eu sunt unul dintre aceştia... dacă n-am trecut de 1000 de ori pe DN1, prin faţa ei, înseamnă că n-am mers niciodată pe-acolo. sper sa pot opri, măcar de acum încolo, barem odata şi să intru s-o privesc şi eu în linişte...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
magdalenaAUTOR REVIEW
[09.11.11 08:23:13]
»

Webm, te rog, as dori acest fond muzical: http://www.trilulilu.ro/Blanche/7fdb5a5c105564 -- nota webmaster: s-a rezolvat

Multumesc!

@dragos, asa este, trecem pe langa ea ori de cate ori mergem spre munte....E chiar in sosea, vizibila...E micuta, dar "mare"!

Ellada_sagapo
[10.11.11 12:12:01]
»

Scurt si la obiect, lasand pozele sa vorbeasca.

Frumos!

webmasterX
[08.07.18 21:23:39]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «De văzut în apropierea Ploieștiului» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Palatul Craioveștilor - Mănăstirea Strehaia [Strehaia]]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, Ellada_sagapo, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut în apropierea Ploieștiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053253889083862 sec
    ecranul dvs: 1 x 1