GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Complexul Muzeal Golești, Argeș (I) — „Rotonda Goleștilor”
Drumețind pe meleaguri argeșene în vara lui 2018, coborând din Muscel, prin Mateiaș și Mioveni, am făcut popas și am deschis o filă de istorie în Rotonda Goleștilor, taman în curtea conacului acestora din localitatea Golești, conac aflat la câțiva Km depărtare de vărsarea râului Doamnei în Argeș.
Dar cine au fost Goleștii?
Boieri de viță veche din neamul Craioveștilor, urmașii unui stăpân al satului Golești, răsplătiți pentru dreaptă și credincioasă slujbă în fața domnitorilor, mărindu-și astfel domeniul și obținând mari funcții (la vremea aceia ”dregătorii”), și astfel și-au luat numele după denumirea satului Golești. Patrioți din fire, Goleștii au fost parte activă la toate evenimentele istorice contemporane lor, dar și în cele culturale, mai ales în d-ale îmvățământului.
Rotonda aflată în curtea conacului începe cu Banul Radu Golescu (1746-1818), urmaș al Goleștilor salvatori de tezaure și vieți domnești, apropiați Brâncoveanului, a sporit averea familiei ridicând pe proprietățile sale o sticlărie, apoi mori, hanuri și prăvălii. A ridicat un fel de cămin pentru săraci și un spital (bolniță) cu două paturi, pe care le-a înzestrat cu mori de apă și vii, tocmind cu anul, pe cheltuiala sa, doctor de la Pitești. Și o școală cu predare în limba română pentru copiii satului, el însuși fiind dascăl acestora. Școala a mai funcționat puțin timp și după moartea sa.
În Rotonda de la Golești, alături îi stă fiul său Iordache Golescu (1768-1848), cel care, în calitate de Efor al Școalelor l-a sprijinit pe Gh. Lazăr în introducerea limbii române la Școala Superioară de la Sf. Sava, a redactat un dicționar în limba greacă, a scris piese de teatru și poezii.
Fratele mai mic Dinicu Golescu (1777-1830), cărturar de seamă, al cărui bust se află în fața conacului, a pus bazele ”Societății Literare” în casele sale din București. A tradus numeroase cărți, a contribuit la apariția primului ziar în limba română, a scris un jurnal de călătorie comparând starea socială mizeră a țăranilor din Țara Românească, cu a celor din Europa. În curtea moșiei din Golești a redeschis școala în limba română pentru a învăța gratuit tineri, indiferent din ce categorie socială făceau parte. Dinicu Golescu a fost martor la prinderea lui Tudor Vladimirescu, stabilit în foișorul conacului de la Golești și la înfrângerea revoluției din 1821.
Ștefan Golescu (1808-1874), aflat în Rotonda de la Golești, fiul mai mare al lui Dinicu Golescu, a făcut parte din comitetul de organizare a revoluției de la 1848, iar după abdicarea domnitorului Gh. Bibescu a ocupat funcția de Ministru al Treburilor Interne.
Alături îi stă fratele Nicolae Golescu (1809-1877), cel numit pe funcția de Ministru al Dreptății în Guvernul Provizoriu. Mai târziu, la 1866 Nicolae Golescu participă la conspirația organizată pentru detronarea domnitorului Al. i. Cuza și aducerea unui principe străin. La venirea în țară, viitorul Rege Carol I a făcut popas în conacul Goleștilor.
Alți Golești aflați în Rotondă, sunt fii ai lui Dinicu Golescu, anume Radu și Alexandru-Albu care, alături de vărul lor Alexandru-Arăpilă, au fost participanți activi la evenimentele din 1848.
Alexandru Golescu-Albul, foarte apropiat de țărani, era dispus să vândă conacul pentru a porni o nouă revoluție. Alături de vărul Arăpilă, el rămâne în țară spre deosebire de restul fraților care au părăsit meleagurile natale.
Un alt personaj aflat în Rotondă este Dr. Carol Davila căsătorit cu Ana nepoata lui Dinicu Golescu, organizator al serviciului sanitar militar și de ocrotire a sănătății publice. El a pus bazele învățământului mediu sanitar, a întemeiat Școala Veterinară și Școala Națională de Medicină și Farmacie din București (1857). A îndeplinit cu brio misiunea de șef al serviciului sanitar militar în timpul Războiului de Independență.
Rotonda se află în curtea conacului, pe latura sa dreaptă, în luminișul unor arbori seculari. Busturile sunt așezate în cerc în jurul unui spațiu verde de formă rotundă, la capătul unei alei.
Am părăsit Rotonda Goleștilor, figuri bărbătești sculptate în piatră, care au adus o mare contribuție la făurirea României moderne și a învățământului românesc, după care ne-am îndreptat spre clădirea conacului.
Trimis de mihaelavoicu in 14.04.20 19:42:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PITEȘTI. A mai fost în/la: Diverse locuri
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.83936900 N, 24.96371100 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mihaelavoicu: Start vot! File de istorie prezentate cu stil. Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Ești formidabilă! Mereu pe fază, mereu prezentă în viața comunității AFA!
Mulțumesc pentru ecou și să auzim de bine!
Am fost acolo de mai multe ori, mergeam cu elevii în Școala Altfel!... totul este frumos amenajat și plin de încărcătură istorică! Îmi place cu câtă minuțiozitate observi totul!
La Biserica Goleștilor de vizavi de muzeu am fost și la o frumoasă cununie acum câțiva ani.
@mihaelavoicu: Frumos! Am fost de mai multe ori la Muzeul și Conacul din Golești, înainte și după restaurarea reședinței boierești. Am privit și eu mereu de aproape chipurile de piatră ale bărbaților din familia Golescu așa cum am privit de multe ori și monumentul dedicat Goleștilor din București, din apropierea Gării de Nord (ampt.ro/ro/monument/dinicu-golescu).
Tablourile lui Nicolae Grant din conac îmi amintesc de legătura dintre familia Golescu - familia Grant și cartierul bucureștean Grant (vezi impresii).
P.S. În imaginea P14 se află bustul lui Nicolae Bălcescu. Toate celălalte chipuri din piatră de Albești sunt realizate în 1987 de către studenții de la Institutul de Arte Plastice din București.
Sănătate!
@mprofeanu: Marele meu regret este că nu am văzut Biserica. Era închisă.
Cu bine!
@tata123: Așteptam cu interes acest ecou, pentru care îți mulțumesc! . Știam că vei veni cu multe informații noi. Nu am găsit nicăieri (recunosc, nici nu mă pricep la căutări pe Net) autorul acestor chipuri. Am luat legătura cu o amică de la Muzeul de Artă din Ploiești, urma să se intereze, află că nu am primit niciun răspuns. Acum, eu o voi informa pe ea.
Reviewul cu palatul Golescu din București și Podul Grant, a fost o încântare. Pe atunci nu eram în AFA, dar l-am votat acum (50+1) cu felicitări!
Dacă e nevoie, promit că te ajut material, să scoți o carte cu toate reviewurile pe AFA.
Ești un STUP!
Ma bucur ca am generat superbonusul! ????
Complexul Muzeal Golesti din acesta postare este cel de langa Pitesti cum vii pe " drumul de camioane" inainte sa intri in Stefanesti venind din Bucuresti?
Am vazut demult si un reportaj TV si fac acum asociere de informatii.
Este o idee foarte buna de plimbare pentru bucuresteni, se pare, astept continuarea. Aveam niste idei prin Dambovita si pot fi cuplate cu Golesti.
Felicitari, numai bine! ????
@Dan& Ema: Mulțumesc pentru ecou! Eu am fost în excursie cu autocarul și n-aș putea spune locația geografică. Era treaba șoferului, noi, ca-n autocar, unii vorbesc, alții dorm.
Oricum, trebuie văzut. Muzel este deosebit de intaresant!
Să fie bine și să puteți merge!
Slava Domnului ca @tata123 a spus ceea ce eu nu am avut curaj încă de multe luni (nu îmi e la îndemână sa intru cu bocancii de șantier in intimitatea cuiva).
Și pentru că tot avem despre ce să vorbim, cred că cel mai potrivit ar fi ca acest " copil dorit și asteptat" să fie " botezat " (lansată cartea), la o o intalnire AFA.
ZIC BINE???
@mirceabrasov: Ideia nu-mi aparține. Discuții pe tema editării reviewurilor lui @tata123 sub forma unei cărți am mai întâlnit-o prin diverse ecouri. Eu una, o susțin și sunt convinsă că mai sunt și alții. Boss-ul hotărăște.
Să avem parte de vremuri bune!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Rotonda Goleştilor — scris în 16.10.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Complexul muzeal Goleşti — Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii (Retour a la nature, Jean- Jaques Rousseau) — scris în 10.10.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Biserica Sf. Treime, necropolă a familiei Golescu — scris în 28.11.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Conacul din Muzeul National Goleşti, leagănul unei familii care a făcut istorie acum 150 de ani — scris în 24.11.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Muzeul satului din... Golești - 2022 — scris în 27.08.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2021 Muzeul Golești - Paradisul de la marginea orașului Pitești — scris în 30.05.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Conacul Goleștilor – o escapadă perfectă pentru o zi — scris în 19.05.21 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ