GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am stat la Atena in mijlocul lui aprilie, cand parfumul portocalilor mi s-a impregnat in suflet si in memorie, ramanand indisolubil legat de cetatea in care democratia a capatat nume si sens. Am avut ocazia sa vad destinatiile turistice clasice, dar sa si descopar cotloanele si ascunzisurile orasului, lipsite de etichetea "must see". Acelea in care orasul respira prin toti porii lui, istorie, cosmopolitism, frumusete si libertate, intre albul caselor si albastrul ireal al unui cer senin absolut. Am vazut Acropolele, urcate treapta cu treapta si pas cu pas pe marmura lucioasa si lucita de miliardele de pasi, neputand sa uit nici o clipa ca acolo respir istorie pura, ca eleganta coloanelor si supletea cariatidelor sunt emblematice, eterne si seducatoare.
Dar n-am sa vorbesc despre Acropole, desi sunt un punct turistic clasic, aproape un cliseu, desi o intreaga dupa-amiaza mi-am rasfatat privirile cu templele in ruine inchipuindu-mi vechii locuitori cu ofrande la altare si zeii din Olimpul lor celest privindu-i.
Am meditat si contemplat, chiar daca par doua lucruri imposibile in acel loc, in multimea de turisti si sub razele unui soare arzator. Am sa povestesc cum am urcat pe colina Lykavitos (adica dealul de piatra), zis si dealul Lupilor (adica Lykabettus), cum vazuta de departe dar mai ales de aproape, te cucereste cu semetia ei, temperata de biserica Agios Georgios alba, calda si micuta.
Plecate din centrul Atenei, am trecut prin cartierul Kolonaki, cu taxiul, care ne-a lasat chiar la poalele colinei. Am retinut ca Lykavittos se afla in cartierul Aristippou, ca e cel mai inalt punct al metropolei, cu cei 270 m ai sai, intr-o zona strict controlata urbanistic, deoarece cladirile nu depasesc 4-5 maxim 6 niveluri.
Dealtfel, in orice parte a Atenei te afli, colina Lykavitos te atrage si te hipnotizeaza, astfel incat, mai devreme sau mai tarziu, cu propriile picioare sau cu funicularul, urci in varful ei ca sa traiesti senzatia unei panorame desavarsite, complete si de neuitat. Am ales sa urcam cu funicularul, o parte din ascensiune fiind prin colina, dar cursa e scurta si lipsita de pericol. Biletul costa atunci 6 euro, in statia de plecare gasindu-se, la fel ca peste tot, obisnuitul magazin cu suveniruri fel de fel, tipic grecesti sau mai internationale. In cinci minute am ajuns in varf, unde brusc Atena s-a deschis circular si panoramic privirilor noastre.
Varful cuprinde de fapt trei terase suprapuse, dintre care cea mai de sus, pe care se afla biserica Agios Georgios, e cea mai larga, aproape rotunda ca forma. Marginita de o balustrada mai mult simbolica si de un parapet de piatra ce serveste si de loc de odihna, terasa pavata cu piatra dar si cu marmura are in mijloc micuta bisericuta, in care am intrat, ne-am inchinat, ne-am recules iar la iesire am lasat un mic obol. Asa se obisnuieste. Un maslin solitar, batut de vanturi si fluturandu-si lanciile mici si argintii rupe planul infinit al orizontului. Toti turistii sunt tentati sa se fotografieze langa el. Urmatoarea incercare e sa identifici obiectivele turistice, sa ghicesti teatrele, sa vezi arena olimpica, Agora, iar daca ai ochi buni, poate chiar poarta lui Hadrian, cea din care n-a mai ramas decat un arc urias de marmurasi doua coloane. Multimea de blocuri, din care multe au piscine pe acoperis sau alaturi de cladire, se intinde ca un joc de copii pana departe unde luciul albastru intens identifica marea. Petece verzi, nu prea multe, definesc zonele de parc ale Atenei. Altfel, doar tivuri inguste de portocali marginesc strazile si bulevardele.
Am coborat de pe colina, ignorand atractia gastronomica de pe terasa intermediara, pe o multime de trepte sapate in stanca dealului, intr-o spirala incompleta, pana cand in fata ochilor ne-a aparut o strada dreapta, numai trepte, strabatand cartierul Aristippou pana jos de tot, la bulevardul Ploutarchou. Noi am coborat, in pas lenes, ceea ce ar fi trebuit sa urcam. Tocmai de aceea, pentru ca am coborat, am avut suflu si placere sa obervam florile de pe balcoane, terase si pervaze de ferestre. Leandri multi, desi si infloriti, portocalii salbatici si nalbe. O pisica lenesa pe o bancuta ne-a privit cu ochi somnorosi, indiferenta si fara frica. Ne-a lasat s-o fotografiem. Am continuat coborarea pe langa cafeterii mici si cochete, taverne cu cateva masute in fata, magazine de suveniruri, intalnind fie turistii mai sportivi ca noi, care urcau, fie localnici.
Cat am mai ramas in Atena, am continuat sa privesc colina Lykavitos ca pe un reper, ca pe o amintire draga, ca pe un "amfostacolo" cu care ma mandresc si pe care vi-l recomand.
N-am vazut lupi , probabil ca existau odata , dar alaturarea lor cu marmura imi da o senzatie stranie , de ferocitate stralucitoare....
Trimis de TORA INGRID in 27.07.10 21:41:15
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (TORA INGRID); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am citit cu mare placere acest review. Si noi tot in 2007 am escaladat colina, tot cu funicularul, dar cand am vazut cat de frumos si usor era urcusul perpedes, am regretat ca nu am ales sa ne "teleportam" cu ajutorul celor doua picioruse din dotare.
Iar cartierul din apropiere, pe care spui ca l-ai travesat cu taxi-ul, sper ca la intoarcere sa il fi descoperit "la picior", dupa mine a fost cel mai sic loc din Atena
Felicitari pentru un review frumos si util, un vot mare vine si de la mine...
Asa este, la intoarcere am batut la pas si cartierul, dar la dus nestiind exact reperele de distanta n-am vrut sa riscam. O colega avea probleme de sanatate si poate si de aceea nu ne-am incumetat sa urcam in varful colinei cu picioarele, iar cu funicularul este totusi o experienta.
Superba Atena, din pacate n-am avut timp decat de Acropole, dar mi-am propus o noua expeditie ceva mai lunga...de zile. Felicitari!
@Tora Ingrid,
Multumim pentru prezentarea frumoasa!
Ma tot intrebam unde si mai ales de ce ai disparut de pe site!
E o mare placere sa-ti citesc reviews-urile!
am savurat cu mare placere acest rew incantator, ca de altfel cam tot ceea ce scrii tu, si ce se scrie despre Grecia, urmatoarea tinta va fi si aceasta zona, astept si pozele
Te invidiez, deoarece noi cand am fost in Atena nu am reusit sa urcam aici din lipsa de timp, dar cum spunem noi de obicei legat de o destinatie unde nu am vazut tot, am mai lasat un pic ca sa avem motiv sa ne intoarcem...
Un adevarat talent narativ! Foarte frumoase sunt randurile tale!
@TORA INGRID
Din nou impresii despre vechea "Elada" superbe.
Cu atitia iubitori de pamint grecesc care te conving ce frumoase taramuri sunt in Grecia mai, mai ca as emigra dar... si la ei este criza dar parca mai dulce decit a noastra.
Atunci voi ramine pe plaiurile mioritice sa infrunt furtunile vremii!
Felicitari!
Frumoasa poveste despre minunate locuri din vechea Atena... si eu tot in 2007 aprilie am vizitat Atena dar din pacate doar o singura zi... sper sa mai ajung candva. Un mare vot si de la mine.
Minunate aceste randuri! Sper ca melodia atasata sa placa, insa se poate si schimba!
atat de mult am citit despre Grecia de la specialistii AFA, incat la anul 99,99% voi merge in Grecia.
daca acolo nu ai vazut, iti trimit eu 400 de lupi feroce.
M-a intrigat titlul, recunosc...
Oare de ce i se spune "dealul lupilor"?
@magdalena
Pentru ca a fost refugiu al lupilor, intr-o perioada cand padurile erau mai dese si mai intinse.
Mutat în rubrica "Colinele Atenei, ATENA" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2017 Celelalte coline ale Atenei, mai puțin cunoscute — scris în 20.12.17 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Dealul Lycabettus - Atena — scris în 03.12.14 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jan.2010 Dealul Lykavittos – punctul cel mai inalt al Atenei — scris în 18.02.10 de Ellada_sagapo din PITESTI - RECOMANDĂ