ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.04.2025
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2025
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Bucovina, probabil cea mai frumoasă excursie din ultimii ani

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Distracția la AFA-iști sînt vizitele turistice. O parte din timpul dedicat întâlnirilor AFA este ocupat cu o excursie organizată. Așa este de când există AFA, iar noi am dorit să participăm și de această dată.

Excursia AFA în frumoasa Bucovină a fost reușită și s-au vizitat următorele obiective: Muzeul Oului din Vama, Mânăstirea Moldovița, Pasul Palma, Mânăstirea Sucevița, Mânăstirea Bogdana și Mânăstirea Voroneț. Ca și timp excursia a început la ora 9.00 și s-a terminat la ora 18.15 cu o durată de 9 ore și 15 de minute. A existat însă o posibilitate a celor care nu mai vroiau să viziteze Mânăstirea Voroneț să coboare la Hotel Club Bucovina din autocar la ora 17.00.

Reușita excursiei a constat în planificarea corectă a vizitei obiectivelor, traseul tip circuit, respectarea orelor de plecare.

Vizita în compania colegilor AFA a fost foarte plăcută și a fost altfel decât o excursie pe cont propriu. Am avut și un ghid tânăr și priceput, Alex care ne-a prezentat nu numai obiectivele dar și diferite amănunte istorice și legende despre acestea. Alex ne-a mai prezentat și anumite locuri/localități prin care am trecut dar nu era vizita acestora în program.

Întotdeauna când am o zi plină de vizite cum a fost cea cu excursia din Bucovina o consider una plină și reușită. Mulțumesc AFA, din nou. În următoarele doresc să descriu (cu o descriere sumară a obiectivelor că altfel s-ar lungi articolul la infinit) excursia noastră așa cum am văzut-o eu.

Prima oprire, Muzeul Oului din Vama

Când am aflat că vizitarea Muzeului Oului se află în program m-am bucurat. Încă din copilărie eram interesat în general de ouăle colorate dar mai ales cele încondeiate. Din Gura Humorului până la localitatea Vama acolo unde se află muzeul am circulat aproximativ 18 km, și am ajuns la ora 9.30 acolo.

Muzeul s-a deschis în 1994 și în vitrinele sale există expuse 16000 ouă încondeiate sau decorate din Bucovina și din încă 82 țări din lume. La ouăle tradiționale din Bucovina există o secțiune Camera Bunicilor cu ouă cu o vechime de până la 150 de ani. Dar la secțiile cu ouăle din alte țări găsim decorate și ou de șarpe, de crocodil, broască țestoasă dar și de ou fosilizat de dinozaur.

Muzeul este extins pe o suprafață de 800 mp, exponatele se află pe 2 etaje. În fața muzeului se află un curte și un foișor iar în spatele clădirii se află un alt muzeul cel al păpușilor. Direct în muzeu se pot cumpăra ouă încondeiate ca souvenir.

Accesul în muzeu se face plătind un tarif de 15 lei/adult iar noi pentru că am fost un grup am plătit câte 12 lei. Vizita de 30 de minute a fost ghidată, astfel am putut asculta toată povestea/istoria muzeului.

Mai larg despre muzeu aici :muzeuloului-vama.com/index.php?lang=ro

A doua oprire Mânăstirea Moldovița

După alți 18 km la ora 10.20 am ajuns în localitatea Moldovița la mânăstirea care poartă același nume.

Mânăstirea Moldovița este foarte veche, datează din 1532 este ctitorit de Petru Rareș și poartă hramul Bunei Vestiri. Mânăstirea este una fortificată astfel este înconjurată de ziduri de incintă în formă rectangulară. Întreg complexul construit în stil bizantin este alcătuit din Biserica Buna Vestire, zidurile de incintă, turnul clopotniță (pe sub asta intrăm, aici este poarta), paraclisul de iarnă și chiliile.

Curtea este frumos amenajată așa cum este la toate mânăstirile, natura însă doar acum se trezește. Istoria locului ni s-a prezentat de maica stareță (cred că ea a fost) și astfel am mai aflat câte ceva despre mânăstire. Vizita a durat 45 de minute și am avut timp să mă plimb un pic și în zona din exteriorul mânăstirii. Vizitarea mânăstirii se poate realiza plătind o taxă de intrare de 10 lei/adult. Despre mânăstire aici :

ro.wikipedia.org/wiki/M%C ... _Moldovi%C8%9Ba

A treia oprire, Pasul Ciumârna

După vizita mânăstirii Moldovița am urmat drumul spre Pasul Ciumârna, un drum foarte pitoresc, pe serpentine și după cca 20 de km am ajuns până la o înălțime de 1100 m. Pasul la care se mai spune și Pasul Palma este o trecătoare în munți DN17A între vârfurile Prislop (1180m) și Poiana Ursului (1130 m). La trecătoare se mai spune Palma, denumirea s-a născut după 1968 atunci când s-a construit acest drum de către 2 echipe diferite de constructori de drumuri și aceștia finalizând fiecare partea sa s-au întâlniti sus în acest loc și au dat mâna. Monumentul care celebrează acel moment este o palmă umană. Acolo ne-am dus și noi și ne-am fotografiat cu palma. Locul este de o frumusețe rară, în zile senine putem observa împrejurimile. În acest loc se poate mânca, și se poate cumpăra bunătăți locale de la vânzători ambulanți. Tot în această zonă se află și cea mai lungă tiroliană pe care s-a dat cumnatul meu acum câțiva ani și mi-a prezentat filmulețul cum zboară el pe sârmă cu viteza de 100 km/h la o înălțime de 100 m. Traseul are 1,1km lungime și este deschis în sezonul cald. Despre loc se mai poate citi aici :

ro.wikipedia.org/wiki/Pas ... l_Cium%C3%A2rna sau aici jurnaldebucovina.com/2021 ... -pasul-ciumarna

Vizita a durat 20 de minute aici la înălțime.

A patra oprire Mânăstirea Sucevița

După alți 15 km pe care am coborât de pe munte am ajuns la localitatea Sucevița și ne-am oprit în parcarea mânăstirii cu același nume. Și această mânăstire este foarte veche datează din 1583 ctitorul complexului monahal fiind Mitropolitul Gheorghe Movilă. Biserica mânăstirii poartă hramul Învierea Domnului. Stilul arhitectural al complexului monahal care s-a construit între anii 1583-1586 este bizantină și gotică. Biserica Învierea Domnului este înconjurată de ziduri de apărare și turnuri. Zidurile formează o formă rectangulară. Între ziduri se află o zonă verde largă, mult mai largă decât la mânăstirea Moldovița. Aici la mânăstire putem intra și în muzeu și putem admira exponatele în principiu obiecte folosite în biserică sfânta scriptură, veșminte preotești și altele.

Intrarea costă și aici 10 lei/adult. Vizita a durat 45 de minute astfel după vizita curții, interiorului bisericii și al muzeului am putut da o fugă în împrejurimi, observând o altă biserică și un cimitir la dreapta de complexul monahal. Lângă parcare se găsesc diferite mâncătorii și o farmacie care se numește Farmacia Mânăstirească și se găsesc în principiu preparate naturiste aici. Despre mânăstire se mai poate citi aiciro.wikipedia.org/wiki/M%C ... a_Sucevi%C8%9Basau aici manastirea-sucevita.ro

A cincea oprire Mânăstirea Bogdana

După 30 de minute pe drum, cca 20 km am ajuns la Rădăuți. Mânăstirea Bogdana se află chiar în centrul orașului și este denumită după Voievodul Bogdan ctitorul complexului monahal. Chiar și strada pe care se află se numește str Bogdan Vodă nr 4-6. Această mânăstire este și mai veche decât celelalte vizitate datează din 1360 și poartă hramul sfântului Nicolae. Este o mânăstire de călugări iar istoria locului ne-a fost prezentată în biserică de către unul din aceștia.

Complexul este format din biserica Sfântul Nicolae (1360), Turnul Clopotniță (1781), Casa Parohială (1876). Ziduri de incintă vechi nu am mai observat aici doar o împrejmuire obișnuită, o altă biserică mai nouă și un muzeu care era închis. Site Bogdana aici ro.wikipedia.org/wiki/M%C ... 3stirea_Bogdanasau aici crestinortodox.ro/biseric ... dana-67925.html

Vizita a durat 45 de minute. La această mânăstire nu se plătește taxă de vizitare. La toate mânăstirile se găsesc și toalete, dar una din acestea (la Moldovița) era cu plată (2 lei).

A șasea oprire Restaurantul Național din Rădăuți

La ora 14.00 am ajuns la un restaurant renumit Național. Aici s-a servit acum mulți ani prima dată ciorba Rădăuțeană. Asta am servit și noi în plus și altele. Despre această vizită culinară voi povesti altă dată într-un articol care va fi încărcată în secțiunea: unde mâncăm în Rădăuți.

Aici s-a lungit un pic vizita și nu s-au mai putut respecta orele de plecare. Din acest motiv s-a dat posibilitatea ca ultima vizită la Mânăstirea Voroneț să fie opțională și autocarul oprind la Hotel Club Bucovina la ora 17.00 după cca 20 km de drum o parte din noi să coboare. Ca și idee Mânăstirea Voroneț se află foarte aproape de Gura Humorului.

A șaptea oprire Mânăstirea Voroneț

Am fost acolo acum 15 ani în 2010. Mi-a plăcut dar nu am dorit să ratez revizitărea. Ctitorul acestui complex era însăși Ștefan Cel Mare. Mânăstirea există din 1488 și poartă hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Și această mânăstire a fost una fortificată astfel zidurile de incintă datează din secolele XV-XVIII iar clopotnița din 1488. Ar mai fi niște ruine ale chiliilor vechi datând din secolele XV-XVIII.

Istoria mânăstirii ni s-a prezentat de către maica stareță în curte în fața bisericii. Ca să se ajungă de la parcare până la mânăstire se va trece pe o alee comercială unde se găsesc atât magazine de souveniruri cât și locuri unde se poate mânca. La intrare în mânăstire există un magazin al mânăstirii și tot acolo se plătesc biletele care costă 10 lei/adult. Pe dealurile din apropiere am remarcat un resort fain Popasul Domnesc. Site Voroneț aiciro.wikipedia.org/wiki/M%C ... ea_Vorone%C8%9Bsau aici manastireavoronet.ro/prez ... astirea-voronet

Am fost la doar trei întâlniri AFA până acum, dar din excursiile organizate acesta din Bucovina a fost cea mai reușită. Mulțumesc

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 06.04.25 12:54:16
Validat / Publicat: 06.04.25 17:13:27
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 342 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P56 Mânăstirea Sucevița
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

crismisPHONE
[06.04.25 17:44:58]
»

@AZE:Am fost la toate excursiile organizate cu ocazia întâlnirilor AFA la care am participat, cu o singură excepție: Slănic Moldova, unde vizitasem cu doar 3 luni în urmă fix aceleași obiective turistice, așa că am preferat să mă bucur de facilitățile spa ale hotelului.

Iar la Cinciș am mers cu mașina proprie, ceea ce nu a fost chiar cea mai bună alegere, căci la un moment dat ne-am pierdut de grup și am ratat multe dintre explicațiile ghidului.

Cu autocarul e cel mai fain! În primul rând, atmosfera de 'excursie cu clasa', ceea ce te întoarce în copilărie /adolescența. Posibilitatea de a socializa cu colegii, de a urmări informațiile prezentate de ghid. De a admira peisajul fără niciun stres sau (nu eu și nu dau nume 🙂) chiar de a trage un pui de somn între 2 obiective turistice.

De câte ori voi avea ocazia, voi alege excursia cu autocarul cu gașca AFA!

liviu49
[06.04.25 18:27:46]
»

Felicitari pentru aceasta frumoasa excursie in dulcea Bucovina!

Dar si mare pacat pentru numai o zi de vizita. Se pare ca atat s-a putut si ati reusit sa vedeti cam ce era mai interesant. Cu o singura exceptie si o mare pierdere in acelasi timp. Pentru ca a fi in Bucovina si a nu vizita Voronetul si, mai ales Putna, nu poti spune ca ai vizitat Bucovina. Dar pentru Putna, care e ceva mai la marginea Bucovinei, e nevoie de mai mult timp. Si pentru ca in afara vizitei la Manastire, cu biserica si muzeul manastirii, trebuie vazut neaparat si Chilia lui Daniil Sihastrul, dealul Crucii, Sihastria Putnei. Si, Doamne, cata istorie este la Manastirea Putna! Un muzeu foarte interesant se afla si la Manastirea Moldovita, cu trofeul turismului romanesc, Marul de Aur pentru frumusetea deosebita a manastirilor bucovinene.

Numai bine si calatorii placute!

Pușcașu Marin
[06.04.25 20:58:32]
»

@AZE: A fost încărcat programul. Eu am venit de miercuri seară și am văzut tot ce-ați văzut voi, dar în două zile. Deh, ne mișcăm mai greu. Bătrânețea, bat-o vina . Am văzut în schimb și Mănăstira Putna și Salina de la Cacica.

Dar tânjesc după o excursie de-asta, vorba colegei @crismis, cu clasa. Plus că m-aș putea bucura mai mult de peisaje și de ce nu, de o bere pe undeva.

Ai dreptate. Zona e fabuloasă. Aici chiar e de stat o săptămână sau chiar mai mult. Iar Club Bucovina chiar e o opțiune de luat în seamă.

Să pui palinca aia bine. La anul nu mai scapi cu ea nebăută . Mă bucur că te-am cunoscut în carne și oase.

AZEAUTOR REVIEW
[06.04.25 21:51:39]
»

@crismis: Eu nu mă pot lăuda cu prea multe participări la întâlnirile AFA. În 16 ani doar trei, deci am pierdut mulți ani și mai ales anii de glorie AFA. Pe urmă am aflat de întâlniri dar interveneau alte probleme.

În 2019 însfârșit a avut loc prima participare la Herculane și mi-am zis gata de acum încolo nu mai ratez nici unul. Dar vorba aia cu socoteala, ... a venit covidul și 5 ani pauză. Acum ne rugăm să nu mai intervină nimic.

AZEAUTOR REVIEW
[06.04.25 21:53:14]
»

@liviu49: La mânăstirea Voroneț am fost la Putna nu. Se cere o revizitare a zonei. Mulțumesc pentru precizări, adăugiri.

AZEAUTOR REVIEW
[06.04.25 21:59:02]
»

@Pușcașu Marin: Și eu mă bucur. Știu că tu cauți persoana din spatele tastaturii, ei cu ocazia întâlnirilor acest lucru se întâmplă.

Am scris și în articol și în ecou că pentru zonă trebuie timp alocat. Nici mie nu îmi place cum mi-a ieșit dar nu am avut ce face. Practic o singură zi am fost în Bucovina iar vineri și duminică șofat pe drumurile patriei. În altă ordine de idei pălinca care era expusă în pahare la intrare în restaurant sâmbătă seara era mai bună ca a mea, am băut un pahar de acolo, iar dna o afinată parcă. Dar la focul de tabără (la anul n-o ratez) merge și a mea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, liviu49, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite / mini-circuite "Mănăstiri bucovinene":


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078388929367065 sec
    ecranul dvs: 1 x 1