ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.12.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Chilia lui Daniil Sihastrul – concretul din legendă

TIPĂREȘTE URM de aici

18 decembrie: ✝) Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul; Sâmbăta dinaintea Naşterii Domnului (Calendar creștin ortodox)

Până la căderea serii văd chilia de piatră... La dreapta stă tâmpla în care sunt înfipți brazii deși, și pe un pripor se vede chilia. E săpată într-o peșteră, pe care lovituri răbdătoare de ciocan au lărgit-o și potrivit-o. E mai mult un paraclis în munte, cu ferești și altar; ba odată ea a avut și zugrăveli, ale căror urme tot se mai văd încă. Dar închipuirea poporului l-a prefăcut în chilia, boltită în chip minunat, „cu ajutorul lui Dumnezeu” , a sfântului românesc din vremea lui Ștefan, sihastrul Daniil... Uite colo unde se vede ca o bancă de piatră, și-a căznit el oasele în somn scurt și plin de gemete, în altaraș a stat el în genunchi, cu carnea strivită și înghețată de piatră umedă; prin aceste ferești l-au bătut asprele vânturi de dimineață, care cutreieră văile pentru a goni negura sau a chema norii. Iar jos, unde se cască ochii de pivniță, acolo și-a lăsat sireapul Ștefan însuși, venit să se sfătuiască în această pustie cu sfântul. – „Carte de cetire pentru meseriaşul şi lucrătorul român” , de Nicolae Iorga (1905)

Vizita. Chilia lui Daniil Sihastrul reprezintă una din acele imagini emblematice care străbat istoria, pe care majoritatea din noi o cunoaștem din manualele de istorie (cel puțin era prezentă în cărțile de istorie de altădată). Aproape toți vizitatorii Mănăstirii Putna (vezi impresii) se îndreaptă spre valea râului Vițău, într-o coastă a satului Putna, sub poale de pădure pentru a descoperi locul de nevoință al sihastrului Daniil.

Nu vă veți rătăci, veți vedea indicatoare, traversați podul peste râul Putna și mergeți pe șoseaua care poartă acum numele de strada Chiliei până în parcarea pietruită existentă lângă chilie. Obiectivul de patrimoniu a fost inclus pe lista monumentelor istorice în anul 2004, pe când Daniil Sihastrul a fost trecut în rândul sfinților din calendarul ortodox încă din 1992. La începutul anului 2021 Primăria comunei Putna a amenajat din fonduri proprii un parc în fața monoliților de piatră, fapt lăudabil ce potențează valorificarea turistică a obiectivului.

Chilia se vizitează gratuit, în interior stă un călugăr care citește rugăciuni și preia, probabil, acatiste. Lecturam în mass-media că nu se cunoaște încă clar proprietarul chiliei: Arhieiscopia Sucevei sau Primăria locală. Cert este că vorbim de un monument istoric, nu e o construcție propriu-zisă (locuință), iar Biserica are acte doar pe terenul din jurul grotei săpate în piatră. Nu știu dacă au ajuns la un consens – totuși Primăria Putna a investit bani în amenajarea parcului.

Un gărduleț scund de piatră înconjoară în partea din față blocul de stâncă, deschidem o portiță de lemn, urcăm câteva trepte de beton și ajungem la baza „pietroiului” scobit. Călugărul isihast a cioplit cu migală stânca până a conturat mica grotă. O scobitură adâncă se află la bază, unii susțin că aici locuia sihastrul și la „etaj” se afla paraclisul pentru rugăciune. Eu cred că Daniil locuia în camera de sus, lângă altar, iar adâncitura ar putea fi doar un țarc de animale sau depozit.

Pe o scară de lemn urcăm pe platforma din fața intrării, un fel de cerdac, traversăm bolta intrării închisă acum de o ușă și pătrundem în unica încăpere dăltuită în stâncă. Pe peretele sudic se află două ferestre de dimensiuni diferite care aduc lumina la interior, pe fațada estică se poate considera că a existat altarul micuțului paraclis, există o nișă scobită. Pe peretele nordic se află un „pat” scobit în miezul pietrei, sub o arcadă. Totul e simplu, bazic, așa cum șade bine unei locuințe pustnicești.

După câteva minute petrecute în interior am cedat locul unui grup de copii gălăgioși și am urcat pe costișa din spatele chiliei, loc de unde se trage filonul de stâncă. Este interesantă prezența stâncilor la suprafață în acest pâlc de pădure, probabil o zonă izolată cu secole în urmă.

Iată-ne în fața unei orbite largi, în proporții de fereastră stângaciu arcuită și frântă din loc în loc. Alături golul în formă de intrare prin care străbați într-o boltă de stâncă ciuruită, umedă, cu mușchiu bogat printre crăpăturile adâncite. Tot din piatră, țâșnită din trupul peretelui din fundul stâncii, forma unui pat cu o treaptă strâmtă și tocită, îi desemnează contururile...

Și... nu poezia din carte grăiește amintirii, ci ceea ce a rămas din credința care a boltit peștera cu arcada prin care Pustnicul va fi privit măreția lui Dumnezeu din raiul ce-l înconjura; iar intrarea larg săpată, tot de credință și străjuită tot de ea, ne spune minunea de a nu fi fost sfâșiat de fiarele codrilor sau tâlharii prăpăstiilor.

Prezentă este și acea misterioasă legătură cu trecutul și cu taina prin care Dumnezeu leagă generațiile între ele, ca să se oțelească neamurile ș să biruiască veac cu veac, și să trăiască minunile istorei, cum le-a trăit de bogat neamul nostru – Așa descria Agata Grigorescu-Bacovia, soția poetului George Bacovia, întâlnirea sa cu spațiul sacru din apropierea Putnei, chilia săpată în piatră unde și-a plecat și ea genunchiul și s-a recules („Prin Bucovina. Însemnări” , în Preocupări Literare, septembrie 1941).

Daniil Sihastrul – detalii. Schimonahul Daniil a trăit la jumătatea veacului al XV-lea în zona Bucovinei, s-ar fi călugărit la Mănăstirea Bogdana și ar fi pustnicit apoi prin pădurile bogate din zonă. Două mănăstiri cunoscute, Voronețul și Putna, au legătură cu viața monahului care ajunsese să fie căutat de oameni pentru valoroasele sfaturi duhovnicești. La Voroneț ar fi ajuns egumen și tot acolo s-a stins, mormântul său fiind situat în pronaosul bisericii. Daniil Sihastrul ar fi trăit atât în chilia de piatră de lângă Putna, cât și în altă chilie situată în apropiere de Voroneț, sub stânca numită Șoimul. Informațiile se bazează în mare parte pe tradiția populară, nefiind susținute documentar.

Piatra de mormânt de la Voroneț îl menționează pe un anume schimnic Daniil, trecut la Domnul în 1496. Viitorul mitropolit Grigore Roșca, care extinde și restaurează Voronețul, îl pictează în 1547 pe Daniil Sihastrul cu aură de sfânt alături de propriul chip – este momentul în care începe răspândirea cultului de sfânt al schimnicului Daniil. La 1550 schimnicul Daniil deja era canonizat sfânt. La sfârșitul secolului al XVI-lea și început de secol al XVII-lea apare în documente legate de mănăstirea Voroneț sintagma: „unde se odihnesc moaştele sfântului, preacuviosului părintelui nostru, Daniil cel Nou” . În 1749 starețul Voronețului dăruiește Mănăstirii Putna degetul arătător al Sf. Daniil ferecat în argint.

Legenda. Cunoscuta poveste care ne înfățișează întâlnirea dintre Daniil Sihastrul și domnul Ștefan cel Mare (petrecută fie în apropierea Putnei, fie a Voronețului) a fost lansată de cronicarul Ion Neculce (vezi impresii) în veacul al XVIII-lea în lucrarea O samă de cuvinte.

Tradiția orală românească a preluat surse literare bizantine din domeniul profețiilor monahale. Din cele 42 de istorisiri, în 12 dintre ele Ion Neculce se apleacă asupra vieții și faptelor lui Ștefan cel Mare. Una din povestiri privește momentul 1476 când domnul moldovean este învins la Războieni de sultanul Mehmed al II-lea. Ștefan se întâlnește cu pustnicul Daniil, așteaptă ca acesta să termine rugăciunea, apoi i se destăinuie, cerându-i sfatul în ceea ce privește direcția ce o avea de urmat. Schimnicul îi spune să continue lupta căci cu ajutorul lui Dumnezeu va birui, iar drept mulțumire să înalțe o mănăstire. Ștefan va urma sfaturile bătrânului călugăr, îi va alunga pe turci peste Dunăre și va zidi Mănăstirea Voronețului.

Sihastrul Daniil apare ca un mediator între domnul pământesc și Dumnezeu, se comportă cu superioritate și îî prezice viitorul succes în război, ilustrând prin acest comportament rolul jucat de sacerdoți în conducerea statului (stau alături de domn sau chiar îl domină). Putem spune că în situația legendei românești tenta e mai dulceagă, sihastrul fiind mai mult un duhovnic pentru domn. Istoricii nu au reușit să se pună de acord dacă întâlnirea a fost reală sau nu, unii spun că ar fi un sâmbure de adevăr, alții o considerată o creație târzie prin care se explică apariția unei mănăstiri (legende de acest gen sunt multe, nu doar în România ci și la alte popoare europene).

Concluzii. „Chilia lui Daniil Sihastrul” reprezintă un loc simbolic în jurul căruia se împletesc legende, dar se ițește și un „sâmbure” de adevăr. Pe lângă frumoasele mănăstiri pictate din Bucovina, salina Cacica, mocănița din Moldovița, muzee și cetăți, o vizită la chilia săpată în piatră este un „must see” al turismului bucovinean.

Descoperiți România! Alegeri inspirate!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 18.12.21 08:00:11
Validat / Publicat: 18.12.21 08:38:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PUTNA.

VIZUALIZĂRI: 2094 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Chilia lui Daniil Sihastrul.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46200 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[18.12.21 09:15:25]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

micutzuPHONE
[18.12.21 09:34:26]
»

Felicitari pentru toate articolele publicate pe A. F. A. Respect si sa auzim numai de bine.

cata2106
[20.12.21 19:45:49]
»

De cateva saptamani am facut o drumetie pe langa Gura Humorului si am ajuns la o mica scobitura in piatra, care s-ar zice ca ar fi chilia lui Daniil Sihastrul de sub Piatra Soimului. E ceva mai retrasa, mai greu de ajuns ca si cea de la Putna.

Numai bine!

adso
[20.12.21 20:14:30]
»

@cata2106: La Voroneț, urmând drumul de la mănăstire către izvoarele pârâului de-a lungul acestuia, după circa doi kilometri se ajunge la Schitul Daniil Sihastru.

Evident, acolo stătea pustnicul, deși în același timp era stareț la mănăstire, se nevoia în chilia de sub Piatra Șoimului (la aproape o oră de mers) și mai stătea și în chilia de la Putna, aflată la mai bine de o zi distanță.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.12.21 13:12:00]
»

@cata2106 + adso: Mulțumesc pentru ecouri! Chiar am căutat imagini pe Internet cu chilia de sub stânca Șoimului, în apropierea râului Voroneț, și nu am găsit nimic. Se văd urme de dăltuire în piatră? Există vreun indicator/panou info în zonă?

Chilia de la Putna este cea consacrată și vizitată în epoca contemporană deși Ion Neculce în opera „O samă de cuvinte” ne spune că Ștefan cel Mare s-a întâlnit cu Daniil Sihastrul la chilia de pe Voroneț („... au mărsu pe la Voroneț, unde trăie un părinte sihastru, pre anume Daniil... ” ).

Numai bine!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.12.21 13:18:24]
»

@micutzu: Mulțumesc frumos pentru aprecieri! Așa cum am scris mereu pe aici mi-am dat interesul de a oferi articole bune, utile, cu informații inedite (dacă se poate). În mare măsură eu personal consider că am reușit și m-am bucurat de aprecierile utilizatorilor AFA (cei drept, foarte puțini, dar buni). E multă muncă de documentare și cei serioși cunosc acest lucru. Unii scriu mai frumoas, alții mai informativ-documentar - nu poți împăca pe toată lumea. Fiecare citește (și votează, uneori) doar materialele ce îl interesează sau îi stârnesc amintiri (sper frumoase).

Sănătate și numai bine!

@webmaster: Mulțumesc pentru desemnarea drept MiniGhid și IS. Sănătate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cata2106
[21.12.21 13:47:44]
»

@tata123 ????: Nu exista nici un indicator sau panou in zona, am dat cumva intamplator de ea. Am facut o mica drumetie din Parcul Arinis din Gura Humorului pana la Turnul de Observare de la partea superioara a Partiei de Ski Soimul (traseu cruce albastra) si folosind aplicatia Muntii Nostri am vazut ca apare in zona "Grota lui Daniil Sihastru", cam o ora de mers din parc pana la grota.

Am avut noroc cu doua persoane care faceau catarare pe panoul de stanca de la Piatra Soimului, ei ne-au indrumat spre grota, altfel e destul de greu de reperat. Nu am vazut urme de daltuire, e destul de mica, nu incape mai mult de o persoana, o crapatura intr-o stanca, erau cateva icoane inauntru. Am mai dat prin zona de un cautator de metale ingropate, ne-a spus ca era o maicuta cu ceva timp in urma care se ingrijea ca o candela sa fie mereu aprinsa si sa fie curatenie pe langa, dar acum nu mai vine nimeni pe aici.

De mentionat ca nu se afla in apropiere de raul Voronet, si nici macar in Voronet (cred ca apartine de Gura Humorului), sa nu fie vreo confuzie cu Schitul Daniil Sihastru care se afla in langa langa raul Voronet. Se poate repera locatia exacta pe harta de pe site-ul Muntii Nostri.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.12.21 14:20:31]
»

@cata2106: Mulțumesc pentru informații. Am deschis harta de pe site-ul Munții Noștri și am văzut poziționarea grotei. Într-adevăr e mai corect spus că se află în apropierea Pietrei Șoimului, lângă pârtia de ski Șoimul, în pădurea care coboară până la râul Voroneț

Arată bine și turnul panoramic deschis în 2020 în capătul pârtiei de ski Șoimul (newsbucovina.ro/actualita ... n-bucovina-foto). În articolul citat se vorbește de 2 trasee turistice, care să cuprindă și grota lui Daniil Sihastrul.

Numai bine!

⭐ValentinB_88⭐
[26.12.21 17:00:52]
»

Sa inteleg ca acum au pietruit parcarea. Bun! Cand am fost noi pe aici, acum vreo 7-8 ani, si parca chiar si acum 2-3 ani, era un mare camp fara nici un fel de amenajare. Era doar strada principala la marginea, campul, apoi chilia.

Vizitarea chiliei vine cumva la "pachet" cu Manastirea Putna. Nu ar trebui sa exista una fara cealalta. Daca aveti drum spre Putna, trageti o fuga si la Chilie.

Frumoase meleaguri, frumoase obiective, frumoasa tara avem.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[27.12.21 11:06:10]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Modernizarea spațiului din fața Chiliei lui Daniil Sihastrul a adus după sine și pietruirea parcării situate în apropierea intrării în parcul nou amenajat. Nu e cine știe ce, dar măcar nu se mai face nămol pe acel spațiu destinat staționării autovehiculelor.

Vizita la Chilie e inclusă în toate programele turistice organizate, dar și majoritatea turiștilor individuali nu ratează scurtul drum spre acest loc emblematic.

Mulțumesc pentru ecou și aprecieri. Sărbători cu bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
laura84PHONE
[03.04.22 08:42:02]
»

@⭐ValentinB_88⭐ :

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cata2106, laura84, micutzu, tata123 🔱, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂChilia lui Daniil Sihastru:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080666065216064 sec
    ecranul dvs: 1 x 1