GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Imi place muntele, imi plac drumețiile montane și porțiunile mai grele, care necesită cățărare, așa cum intâlnim in Piatra Craiului sau in unele părți din Făgăraș. Dar ideea de a merge pe un traseu de via ferrata am respins-o de cum am auzit de existența acestui tip de ascensiune. Mi se părea prea greu pentru mine, prea periculos. Dar, in vara acestui an, cu ocazia unei drumeții in Piatra Craiului, am intâlnit o doamnă de74 de ani care era hotărâtă să meargă pe un traseu de via ferrata. Păi, dacă această doamnă, la 74 de ani, are această dorință, eu cum să renunț așa ușor și să nu incerc? - mi-am spus in sinea mea și am inceput să imi fac planuri in acest sens.
Dar, inainte de a vă povesti prima mea ascensiune pe un traseu de via ferrata, să vă spun câteva cuvinte despre acest tip de traseu.
Traseele de via ferrata au existat cu multe secole in urmă. In secolul al 15-lea existau trasee simple, cu scări și elemente ajutătoare, folosite de localnicii satelor de pe munte. Dezvoltarea traseelor moderne de via ferrata a inceput insă in secolul al 19-lea, când au fost construite mai multe trasee in Alpi, cele mai numeroase și mai spectaculoase aflându-se in Dolomiți.
In timpul primului război mondial, când vârfurile din Dolomiți erau subiect de dispută intre armatele austriece și italiene, au fost construite mai multe trasee cu scopul de a ajuta trupele să se deplaseze mai ușor pe pereții abrupți.
Intre cele două războaie și mai ales după cel de al doilea război mondial, traseele de via ferrata au inceput să fie tot mai numeroase, in multe părți fiind legate intre ele, insumând mai mulți km, necesitând și construirea unor refugii sau cabane unde turiștii să se poată adăposti in timpul ascensiunii.
Via ferrata este un traseu montan pe care ascensiunea se face de-a lungul unui cablu de oțel, fixat pe stâncă din loc in loc, de regulă la distanțe intre 1 și 10 metri. Pe alocuri mai sunt montate cârlige sau trepte metalice, scări sau poduri, toate cu scopul de a face ascensiunea cât mai ușoară.
Pentru parcurgerea unui traseu de via ferrata ai nevoie obligatoriu de echipament special compus din ham de alpinism, lonja sau kit-ul de via ferrata format din două carabine cu siguranță automată și o lonjă cu mecanism de absorbție a șocurilor, cască, mănuși și bocanci cu talpă aderentă.
Cu ajutorul celor două carabine te prinzi de cablul metalic și incepi ascensiunea. Permanent ești asigurat de cablu, ceea ce iți dă o oarecare siguranță. Traseele au diferite grade de dificultate, notate de la A la E (A fiind cel mai ușor), și prezintă in cea mai mare parte zone expuse, in care ești lipit de un perete vertical, deasupra unui hău mai mare sau mai mic. Dacă ai rău de inălțime, acest sport nu este pentru tine.
In țara noastră sunt mai multe trasee de via ferrata, printre care și Astragalus, unde mi-am făcut eu ”botezul”.
Via ferrata Astragalus este cel mai nou și mai lung traseu de acest fel din țara noastră, amenajat de alpinistul Constantin Lăcătușu, primul român care a cucerit Everestul. Traseul este amplasat in Rezervația Naturală Cheile-Șugăului-Munticelu, din Cheile Bicazului. Numele traseului vine de la o plantă care crește doar in această zonă, plantă numită științific Astragalus pseudopurpureus sau, mai popular, cosașul bicăjean sau gușulul, după numele lui Mihai Gușuleac, cel care a descoperit această plantă la inceputul secolulul 20.
Traseul are o lungime de 700 metri dus intors, și este impărțit in cinci rute, cu grade diferite de dificultate.
Intrarea in traseu se plătește (30 de lei/zi) iar dacă nu ai echipament poți inchiria de la Cabana Ecolog, aflată la intrarea in rezervație.
In această aventură am pornit cu o doi prieteni și cu băiatul lor, de 11 ani, care face escaladă. Toți trei mai urcaseră pe trasee de via ferrata, unele chiar in Dolomiți. Eu eram singurul incepător.
Am ajuns in traseu pe la ora 17.00, deciși, la rugămintea mea, să abordăm cea mai ușoară rută. Ne-am echipat, am primit câteva instrucțiuni despre traseu, despre cum să manevrez carabinele și cum să avansez pe cablu și, am pornit la drum. Nu știu dacă a fost intenționat sau pur și simplu așa s-a intâmplat dar, in loc să intrăm pe ruta cu 100% grad de dificultate ușor, am intrat pe o rută cu 25% grad de dificultate mediu și dificil, practic a doua ca grad de dificultate. Când mi-am dat seama că este greu, era prea târziu. Traseele de via ferrata sunt, in cea mai mare parte cu un singur sens, și este foarte greu să te intorci pe același drum. Așa că, am mers mai departe, ajungând intr-o porțiune foarte grea, când practic nu aveam nici o ieșitură in stâncă unde să pun piciorul. Soluția era să mă agăț de cablu cu ambele mâini, să pun tălpile in intregime pe stâncă și să pășesc in lateral, fiind singura soluție ca să nu îmi alunece picioarele. Ușor de zis, greu de făcut. Chiar dacă eram asigurată, nu prea imi venea să merg la propriu pe o stâncă verticală și netedă, atârnată deasupra unui hău. Dar, așa cum v-am spus, trebuia să merg inainte, mi-am luat inima in dinți și am mers mai departe. A urmat apoi o ascensiune pe verticală, unde erau montate și cîteva cârlige ajutătoare, și incet, incet mi-am intrat in mână. Chiar incepuse să imi placă, mai ales când am ajuns sus și o panoramă superbă s-a deschis de jur imprejur. Din locul in care am ajuns, aveai posibilitatea de a continua urcușul până in cea mai inaltă parte a stâncii sau de a coborî. Știam că urcușul care urma era ceva mai greu și cu porțiuni mai expuse decât cel pe are tocmai il parcursesem așa că am spus că, pentru prima dată, este suficient. Oricum, incepuse să se intunece, și am inceput să coborâm, prima parte tot pe cabluri, apoi un traseu ușor, prin pădure.
Am ajuns cu bine la Cabana Ecolog, ne-am dezechipat și ne-am felicitat pentru traseul parcurs. Abia a doua zi, când am trecut pe lângă traseu, am văzut exact pe unde am urcat. Erau câțiva cățărători pe stâncă și i-am fotografiat. Cred că dacă vedeam asta inainte, nu aș mai fi urcat niciodată.
Am făcut câteva fotografii și mi s-au făcut câteva. Este foarte greu să fotografiezi, trebuie să găsești un loc cât de cât stabil, să scoți aparatul foto sau telefonul și să incerci să faci câteva fotografii astfel incât să nu cazi nici tu nici aparatul. Operațiune destul de complicată, dar totuși am câteva fotografii care sper să vină in sprijinul celor scrise.
In timp ce urcam, atunci când imi era cel mai greu, când credeam că nu voi reuși, mi-am spus că nu voi mai repeta această experiență. Dar, de curând, am văzut niște fotografii din Dolomiți, și deja mă gândesc că ar trebui să incerc niște trasee ușoare de acolo.
La sfârșit recomand aceste tip de traseu celor care au condiție fizică bună, nu au rău de inălțime, iubesc muntele și vor să iși incerce puțin forțele cu el, să le arate că totuși il pot invinge.
Trimis de Mika in 24.09.19 22:48:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BICAZ & IZVORU MUNTELUI.
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Mika: Ce s-ar putea spune după o asemenea ispravă, decât Jos pălăria?!!
@Carmen Ion: Mulțumesc! Până la urmă, nu a fost așa de greu și eram asigurată!
Bravo! În toate există un început.
Eu mi-am făcut " botezul" în Dolomiți, pe via ferrata Cattinacio. Așa știam și eu că o via ferrata se urcă și nu se coboară. Dar intrând greșit pe traseu am ajuns să o cobor. Colac peste pupăză am lăsat echipamentul necesar în portbagajul mașinii că așa am citit pe un blog de călătorii a unei tipe de la noi din țară. Ce morcov am avut pe traseu numai eu stiu.
A fost o plăcere să citesc.
Drumuri frumoase, cărări însorite!
@Mika: super tare! Felicitari! Chiar nu știam că așa se cheamă un acest tip de traseu!
@robert: Mulțumesc! Cam așa se numește peste tot numai germanii îi spun Klettersteig (calea de urcare).
@piti: Mulțumesc de vizită și aprecieri. In Dolomiți imi doresc să ajung și eu. Poate anul viitor, cine știe. Călătorii frumoase.
Felicitări! Spectaculos și periculos! Nici de mine nu e, așa că admir pe cei care se încumetă să " pornească" la drum.
Odată ajuns acolo pe culmi, ai parte de priveliști de vis! Pozele sunt tare frumoase! ????
@maryka: Mulțumesc de aprecieri. Să știi că nu este chiar așa periculos. Ești tot timpul asigurat, legat de cablul metalic. Chiar dacă iți alunecă picioarele și cazi, rămâi cumva suspendat și ai toate șansele să te redresezi ????.
@Mika: Felicitări pentru așa ISPRAVĂ! Pozele sunt minunate, un traseu pe care îl poate aborda doar cineva pregătit ca să nu adaug și vârsta!
@mprofeanu: Mulțumesc de vizita. Cred ca varsta conteaza mai puțin (eu am trecut de ceva timp la prefixul 5). Conditia fizica da și dragoste de munte.
@Mika: Bravo Mika! Felicitari ca ai reusit. Eu numai cand am vazut pozele m-a luat ameteala
Muntele e minunat si sentimentul de izbanda la sfarsitul traseului te face sa uiti de toate greutatile.
Sa inteleg ca o sa mai continui cu acest tip de drumetii? Da dependenta, nu?
Felicitari pentru articol si pozele minunate
@ioana74: Mulțumesc! Deși inițial mi-am spus că este prima și ultima oară când fac așa ceva, pe măsură ce trece timpul și văd alte trasee, am inceput să mă răzgândesc. Imi fac deja planuri pentru anul viitor in Dolomiți sau poate in octombrie in Cheile Bicazului unde mai este un traseu. Mă mai gândesc...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2011 Trekking prin Cheile Sugaului Munticelu — scris în 01.10.11 de Qvadratvus din PIATRA NEAMț - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Rezervatia Naturala Cheile Sugaului - Munticelu - cateva ore de relaxare in mijlocul naturii — scris în 24.08.10 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jun.2010 O zi de drumetie! — scris în 14.06.10 de pingo_doce din PIATRA NEAMț - RECOMANDĂ