ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Prăpăstiile Zărneștilor – pe urmele lui Mărgelatu'

TIPĂREȘTE URM de aici

Între muntele Măgura și Masivul Petrii Craiului înaintând pe Râul Zărneștilor, a cărui apă iese în mare cantitate din locul numit „Fântânile Domnilor” la poalele Petrii Craiului, în sus cătră muntele Vlădușca se ajunge la o strâmtoare de stânci foarte sălbatică care despică trupul muntelui.

Din Bran se poate merge peste Măgura și Cătunul Toancheș, pe drumul descris sau peste Predeal, prin Zărnești. Mai recomandabil e drumul peste Predeal la Zărnești, unde se poate vizita și fabrica de celuloză și hârtie. De la Zărnești duce un drum pe Râu la Prăpăstii. Despicătura aceasta în inima muntelui lungă de vreo 3 km și lată de vreo 10 metri e străjuită de stânci uriașe, cari pe alocurea se apleacă atât de tare, încât parcă ar vrea să oprească cu totul lumina zilei. Soarele nu se vede decât numai câteva ore pe zi, de aceia și răcoarea e ca într-o pivniță. Lipsa unui părău curgător prin această despicătură, o deosebește de altele, croirea ei se pare a fi fost făcută de o mișcare tectonică în urma căreia s-a prăbușit bolta peșterei, dând naștere unei văi cu pereți drepți. („Branul și Cetatea Branului”, de prof. V. Maximilian, 1930)

O minivacanță la munte se contura tot mai intens la sfârșit de iulie; am căutat rapid o cazare potrivită pe care am găsit-o în locul numit Pensiunea Pasul Clăbucetului (vezi impresii) și apoi am trecut la alcătuirea programului (care, fie vorba între noi, a suferit schimbări din mers). Ceea ce am hotărât clar a fost excursia din ziua plină ce o aveam la dispoziție, și anume o incursiune pe urmele celebrului „cavaler al norocului”: Mărgelatu (alias Florin Piersic) pe cheile atât de periculos numite Prăpăstiile Zărneștilor.

Drumeția e una ușoară, așa ca pentru începători… avem nevoie doar de voie bună, încălțăminte adecvată, protecție solară, apă. Sectorul de chei este impresionant, pereții verticali de stâncă sunt spectaculoși, sunt chei accesibile oricărei persoane (am văzut mulți oameni în vârstă), pe aproape orice vreme.

Traversăm cu viteză mică orașul Zărnești și ne oprim 15 minute la un magazin din centru pentru aprovizionare. E prilej pentru a admira vechiul centru administrativ al orașului – o piațetă recent refăcută, transformată în pietonal e înconjurată de clădiri vechi: Primăria, Judecătoria și Casa de cultură, Liceul teoretic „Mitropolit Ioan Metianu” (cu un interesant înscris pe frontispiciu: „Luminează-te și vei fi! ”), Monumentul eroilor zărneșteni. Vis-à-vis se află biserica „Sfântul Nicolae”, vechi monument medieval – edificat pe la 1515 de domnul Țării Românești Neagoe Basarab. Drumul județean 112G ne conduce către Parcul Național Piatra Craiului (arie protejată încă din 1938 drept rezervație naturală), la intrarea în zona protejată terminându-se și covorul asfaltic.

Traseul începe de la Fântâna lui Botorog (un izvor captat în 1965 de către un tată iubitor în amintirea copilei sale), loc unde drumul județean continuă spre satele Măgura și Peștera. Tot în acest punct găsiți locuri de parcare pentru autoturisme pe marginea șoselei (unii continuă circa 2 km cu autovehiculul chiar până la bariera ce închide intrarea în cheile propriu-zise). Aici se desparte și drumul spre satele Măgura și Peștera spre care am văzut că se îndreptau destul de multe autoturisme – deci e practicabil (chiar vreo doi „șoferi” goneau nebunește pe drumul pietruit ridicând un nor de praf ce îi învăluia pe toți cei ce mergeau per-pedes).

Excursia în Prăpăstiile Zărneștilor a durat circa 3 ore; noi am mers încă vreo 250 m după zona numită „La Refugiu” (unde chiar se află o mică cabană de adăpost) după care ne-am întors spre Fântâna lui Botorog. A fost vorba de aproximativ 6 km dus-întors. Nu ne-am grăbit, am admirat natura, am mâncat fructe de pădure, am făcut multe fotografii.

După o porțiune de pădure, însoțiți de susurul puternic al firului de apă (râul Valea Prăpăstiilor sau Râul Mare al Zărneștilor – care va dispărea la un moment dat rămânând doar mica albie cu patul de pietriș), depășim bariera ce oprește accesul autovehiculelor și ne apropiem de pereții de stâncă verticali. Fiind încă înainte de amiază suntem aproape singuri în zonă, abia la întoarcere a mai crescut „traficul” pe chei. Stâncile se apropie amenințător, lumina se diminuează puțin, aerul se răcorește brusc cu câteva grade. Măreția naturii impresionează și își dovedește puterea. Observăm câteva cavități închise cu grilaj metalic pentru a se evita accesul celor prea îndrăzneți și nepregătiți. Vizionând fragmentul din filmul în care Mărgelatu străbate cu o caravană Prăpăstiile Zărneștilor am recunoscut câteva porțiuni de drum – e un décor perfect pentru astfel de filme (în zona cheilor nu au apărut nici un fel de „chestii” moderne).

Surpriza perfectă am avut-o în apropierea refugiului Salvamont, după ce am depășit porțiunea cea mai îngustă a cheilor și râul a apărut pe partea dreaptă. Am văzut mișcare printre copaci și oprindu-ne am observat în apropierea unei grote, prin tufișuri, o siluetă – era o capră neagră. Bine, ea nu e chiar neagră ci e „îmbrăcată” într-o frumoasă combinație de maro, alb și negru. A căutat printre frunzele de jos, a intrat câteva minute în cavitatea din stâncă, a privit spre cursul de apă apoi, la auzul zgomotelor provocate de un grup mai numeros de turiști, a țopăit sprintenă spre înălțimi.

De-a lungul traseului ce străbate Cheile Zărneștiului se află amplasate câteva panouri care ne oferă informații despre vegetația din zonă, păsările, insectele, peștii, reptilele și mamiferele care trăiesc pe aceste meleaguri. De asemenea, sunt prezentate trasee de cățărare, ca de exemplu: Faleza Arcadei (8 trasee), Surplomba (9 trasee), La refugiu (14 trasee). Am observat, aproape de intrarea pe traseu, un panou dedicat copiilor care prezenta salamandra – era vorba de Poteca Piticilor (un traseu tematic pentru copii ce se desfășoară între satul Măgura și Zărnești), un proiect marca România Junior Range (amănunte aici: drumetiimontane.ro/artico ... a-junior-ranger).

Pe drumul de întoarcere am găsit câteva tufe cu zmeură delicioasă și frăguțe. Ne-am oprit de nenumărate ori pentru a fotografia flori și fluturi. Am avut noroc de o zi potrivit de caldă astfel că nu am consumat apă în exces și chiar am avut parte de adierile unui vânticel simpatic (foșnetul vârfurilor de brazi îți creea impresia că vine o furtună).

Drumeția de-a lungul Prăpăstiilor Zărneștiului este relaxantă, generează voioșie, aduce o stare de bine și bucură prin peisajele minunate. În cazul în care sunteți prezenți în zona Văii Prahovei, Râșnovului, Branului sau Moieciului nu ezitați să efectuați o incursiune în aceste chei impresionante.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 14.09.16 12:13:32
Validat / Publicat: 14.09.16 12:45:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ZĂRNEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 3849 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Surpriza zilei: capra neagră.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 65200 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

mishu
[14.09.16 12:54:13]
»

@tata123: Daca la articolul anterior m-am multumit cu votul nr 2 aici mi-a iesit din prima, adica votul nr 1 pentru care ma bucur, la fel de mult cum m-am bucurat si de lecturarea acestui articol.

Foarte frumoase locuri si foarte bine ca nu au aparut niste "chestii" pe acolo. Ai senzatia ca timpul a stat in loc si te bucuri de fiecare moment petrecut in natura in toata splendoarea ei.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[14.09.16 13:06:09]
»

@tata123:

Frumos traseu pentru o zi calda de vara. Si foarte frumoase pozele cu locuitorii zonei, chiar ai avut surprize frumoase cu caprita.

Ma amuza desenele celor de la Parcul National Piatra Craiului, a fost foarte inspirat cel ce le-a conceput, noi le-am admirat prin alte zone dar chiar merita felicitari.

Referitor la "poteca piticilor", cei de la parc ofera contra cost, pentru adulti, trasee cu masinile lor de teren prin zone mai greu accesibile sau in locuri putin stiute.

mishu
[14.09.16 13:23:21]
»

@elviramvio: Frumoase si utile completari, felicitari.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[14.09.16 14:01:38]
»

@elviramvio: Corect... la ora 11.30 ne-am întâlnit la barieră cu vreo 3 mașini de teren ale Salvamontului încărcate și cu alte persoane - au descuiat bariera și au ieșit din chei - probabil erau turiști care achiziționaseră astfel de servicii (detalii aici: pcrai.ro/lang-ro/8/Vizita ... oferite-27.html).

Conform regulamentului de acces în Parcul Național Piatra Craiului orice vizitator trebuie să plătească o taxă de 5 lei/persoană. Deci și noi ar fi trebuit să plătim accesând Cheile Zărneștiului, dar nu am știut acest lucru - nu exista nici un panou de informare/atenționare. Cred că aproape nici unul dintre cei întâlniți pe acest traseu nu avea achitat biletul de vizitare. Amănunte despre bilete și achiziționarea lor găsiți aici: pcrai.ro/lang-ro/8/Vizita ... re_parc-49.html.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[14.09.16 14:11:09]
»

@tata123:

Da, in privinta asta au un sistem destul de prost zic eu, se plateste doar de persoana dar masinile nu, cum este si la Cheile Dambovicioarei (parte a aceluiasi parc national) unde masinile intrau in numar mare dar taxa era doar pentru oameni. N-am inteles totusi ce fac cei de la mediu sau de ce nu se ia o taxa modica la masini, macar pentru repararea drumului sau ceva indicatoare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[14.09.16 15:01:33]
»

@mishu: Mulțumesc pentru aprecieri. Nu contează al câtelea număr e votul acordat - important este faptul că utilizatorul respectiv citește articolul postat și consideră utile informațiile expuse (sau uneori apreciază stilul narațiunii). Dacă fotografiile ilustrează în mod fericit rândurile scrise cu atât mai bine.

Natura ne deconectează, ne impresionează, ne susține...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
calatorul
[21.09.16 16:27:52]
»

@tata123: Frumoase locuri, imi lipsesc din palmares, dar promit sa recuperez rapid, multumim pentru informatiile si impresiile impartasite, ca si pentru pozele convingatoare.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[22.09.16 11:56:48]
»

@calatorul: Mulțumesc și eu pentru lectură și aprecieri. Chiar mă întrebam când vei „călători” și prin articolele mele - majoritatea lor fiind despre locuri și obiective din România. Sunt multe locuri frumoase în România, unele puțin cunoscute; infrastructura și promovarea lasă de dorit în anumite zone, dar frumusețile naturale rămân.

Călătorii frumoase și fructuoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[22.09.16 14:02:47]
»

@tata123: Si eu multumesc pentru raspuns si urari, iaca am inceput a ceti.

doina_c24
[25.09.16 23:58:34]
»

Zuperbonus pentru o recomandare care mi se potrivește perfect.

Chiar eram în căutare de informații pentru o drumeție ușoară și plăcută pentru o zi de toamnă, în zona Prăpăstiilor din Zărnești. Având în vedere că voi merge cu un grup de elevi aș dori să știu dacă zona este sigură, adică nu sunt căderi de pietre sau eventuale întâlniri cu ursul.

Mulțumesc pentru informațiile utile și pozele minunate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[26.09.16 10:06:08]
»

@doina_c24: Mulțumesc pentru lectură și vot. Zona de chei numită „Prăpăstiile Zărneștiului” este foarte pitorească, neatinsă de „beneficiile civilizației”. Traseul este unul ușor, se pretează grupurilor de copii. Nu există pericol iminent de cădere de pietre - în zona cea mai îngustă a defileului oricum nu putem observa ce se întâmplă pe creste - noi nu am observat pietre/stânci prăbușite pe traseu. Nu se urcă aproape deloc, drumul șerpuiește printre brazi și stânci. Sunt interesante și panourile ce prezintă fauna și vegetația zonei. Despre urși nu știu ce să zic - noi am văzut doar o capră neagră - nu am văzut anunțuri de atenționare. Oricum traseul e destul de frecventat de turiști:individual, grupuri, bicicliști.

Vă doresc o excursie plăcută - peisajele de toamnă sunt minunate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doina_c24
[26.09.16 10:46:20]
»

@tata123:

Mulțumesc foarte mult pentru informațiile oferite. Excursia va fi pe la jumătatea lunii octombrie, sperăm că vremea va fi bună astfel încât să ne bucurăm de culorile toamnei.

O săptămână bună vă doresc!

webmasterX
[11.10.17 13:39:31]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cheile / Prăpăstiile Zărneștiului» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, doina_c24, elviramvio, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCheile / Prăpăstiile Zărneștiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061494827270508 sec
    ecranul dvs: 1 x 1