GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În mai am petrecut trei zile într-o pensiune din satul Mănăstirea Humor, împreună cu un grup relativ numeros de copii. A căror energie se cerea consumată cumva în timpul zilei, pentru a avea cât de cât liniște în timpul nopții :). Din fericire, zona oferă destul de multe posibilități în această direcție, de-ar fi să numim doar Arinișul sau Piatra Șoimului din Gura Humorului. Până la urmă, vizitarea Voronețului se poate face și la picior, nu e musai să te ducă autocarul până în poarta mănăstirii, nu-i așa :)? Dar nu e departe nici Moldovița cu Huțulca ei! Și, desigur, nici Câmpulung Moldovenesc.
Cheile Moara Dracului sunt prezentate în patru articole de pe AFA. Două articole sunt încadrade în rubrica Drumeții în munții Rarău: articolul lui @Lucien din martie 2017 (cel mai complet, îl recomand; nu am cunoștințele sale de geologie, deci nu mă voi strădui să reiau informațiile din el, nu ar avea niciun sens) vezi impresii și un review scurt al lui @CATAAS vezi impresii. Alte două sunt încadrate în rubrica O zi în Câmpulung Moldovenesc și împrejurimi: cel scris de @DOINITA vezi impresii și, cel mai recent, al lui @geani anto vezi impresii.
[L. E. A fost creată rubrica Cheile Moara Dracului, deci nu mai e de actualitate ce am spus mai sus privind încadrarea articolelor. ]
Așadar, informații destule! De ce revin? Pentru a insista asupra faptului că e un traseu ușor, perfect accesibil unui copil de 10-14 ani, nici măcar cine știe ce antrenat, extrem de spectaculuos, și pe care se poate ajunge cam de oriunde ai fi cazat în Bucovina în cel mult o oră.
Traseul este debutul unuia marcat cu cruce roșie în dreptunghi alb, care te conduce până pe platoul Rarăului. Noi nu ne-am propus un asemenea act de vitejie. Prin urmare, l-am lungit în partea inițială, spre a compensa, cât de cât, lipsa ascensiunii de final.
Cum vii dinspre Gura Humorului, chiar la intrarea în Câmpulung, este un drum la stânga cu indicatorul Valea Caselor. E linie dublă continuă, așa că mașina trebuie să mai meargă vreun kilometru până poate întoarce și să revină dinspre Câmpulung. Acum se face dreapta la indicatorul de care spuneam, se trece calea ferată și începe un drum îngust de pământ. De la DN până la Cheile Moara Dracului sunt cam patru kilometri și jumătate, din care noi i-am parcurs la picior pe ultimii trei (adică trei dus, trei întors). Drumul este extrem de pitoresc (minus o curte de unde ne-au lătrat niște câini, dar a apărut stăpânul lor și i-a liniștit) - P1-P6.
La un moment dat am intersectat un drum forestier perpendicular pe Valea Caselor, iar indicatorul din P7 ne-a anunțat că până la obiectiv nu mai avem deloc mult. Am trecut râul pe o punte îngustă, care ne tremura sub picioare (P10) și am intrat în rezervație. Câteva panouri ne-au pus în temă cu ceea ce urma să vedem (P12-P14, P21) - nu sciu aici ce e pe ele, pozele au ieșit destul de clare. Oricum, informațiile respective se regăsesc în articolul lui @Lucien.
Cheile sunt scurte, dar extrem de spectaculoase. Stâncile parcă îți cad în cap, iar distanța dintre peretele din stânga și cel din dreapta este, în unele locuri, de doar doi-trei metri. Drumul șerpuiește permanent din stânga râului în dreapta acestuia și, în unele locuri, merge chiar pe deasupra apei, pentru că stâncă într-o parte, stâncă în partea cealaltă - se poate vedea în fotografiile atașate.
Există podețe de lemn care permit depasarea pe traseul întortocheat, dar spendid. Evident, sunt ude, deci trebuie încălțăminte adecvată. În rest nu sunt probleme, orice persoană cu mobilitate normală poate trece cheile dintr-o parte în alta.
Ajunși la capăt, am mai parcurs câteva sute de metri, am făcut poze pe stânci, ne-am stropit - evident - și am luat-o înapoi. A fost o drumeție grozavă de vreo două ore, poate ceva mai puțin, pe care v-o recomand tuturor - dacă vă poartă drumurile prin zonă.
Trimis de adso in 29.11.23 19:48:21
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPULUNG MOLDOVENESC.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.47529756 N, 25.61337111 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Cheile Moara Dracului, CÂMPULUNG MOLDOVENESC" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@webmasterX: Da, coordonatele sunt corecte.
@adso: Așa este, frumoasă drumeția și frumoase locurile. Deși a fost o perioadă cu ani în urmă cînd mergeam des în zona Molidul-Vama (o dată la 2-3 luni, timp de 2 ani), n-am ajuns niciodată la Cheile Moara Dracului.
M-am uitat cu atenție la toate pozele - foarte relevante - dar cea care mi-a atras atenția este P25. Nu știu dacă poza este făcută în mod intenționat din acel unghi, ca să evidențieze ceva, dar mie îmi sugerează un cap de indian bătrân cu nas cam cârn, bărbie un pic teșită, gât ridat (poate șeful de trib) și cu o coroană de pene pe cap, făcută din mușchiul prins de stâncă... sau poate este doar imaginația mea de pe vremea când mă uitam la hologramele din vederi
@k-lator: Multumesc mult!
Cred ca obiectivul nu e foarte cunoscut. La pensiune, cerand indicatii, prima persoana careia ne-am adresat nu a stiut sa ne spuna nimic. Patronul, insa, ne-a dat indicatii utile si ne-a incurajat sa mergem, ca merita.
Nu cred ca imaginatia noastra functioneaza la fel , dar da: unghiul a fost ales intentionat. Nu mai stiu exact ce mi-au spus atunci acele stanci, dar sigur nu vorbeau navajo, ca e limba grea. Stiati ca a ajutat la castigarea WWII de catre aliati?
Nu am scule performante pentru poze, dar ma straduiesc sa cadrez bine si caut imagini relevante. Poate, la un moment dat, am sa ma pun la punct si cu tehnica.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2018 De la Staniste la Cheile Moara Dracului — scris în 13.09.18 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Rezervația naturală Cheile Moara Dracului — scris în 12.03.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Apr.2012 Cheile Moara Dracului - RARAU — scris în 30.04.12 de CATAAS din SUCEAVA - RECOMANDĂ