ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.07.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
8 AD. + 2 COPII -- v: 7; 8

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cetatea Trascău – o drumeție ușoară și un peisaj de vis

TIPĂREȘTE URM de aici

A sosit sezonul concediilor, vacanța de vară e în toi, plaiurile românești sunt înțesate de adulți care vor să se deconecteze de la problemele viații cotidiane și de copii dornici de aventură. În acest context vă recomand un obiectiv spectaculos prin aspect și amplasament, dar totodată accesibil oricărui gen de persoană.

În minivacanța de 1 Mai am explorat un pic superba zonă Vălișoara-Colțești-Rimetea (vezi impresii) fiind impresionat de peisajele naturale din acest areal geografic. Cheile Vălișoarei și Piatra Secuiului, parte din Munții Trascăului reprezintă un punct de atracție important al zonei.

Acces. În centrul orașului Aiud, lângă cetate, părăsim drumul european și urmăm indicatorul spre localitatea Buru, adică vom merge pe DJ 107M pe o distanță de circa 20 km. Șoseaua străbate zone pitorești și calitatea covorului asfaltic e bună, cu excepția unei bucăți de drum până la ieșirea din Aiud (prin Aiudul de Sus sunt petice și canale denivelate pe o porțiune de 3 km). Cu ochii spre uriașul de stâncă culcat care se ivise în fața ochilor nici nu ne dăm seama când ajungem în satul Colțești, o înșiruire de „bețe de chibrit” într-o cutie (așa par casele privite de la înălțime). Într-o piațetă unde se află biserica unitarinaă și cea reformată virăm la dreapta și ținem stânga până unde se termină asfaltul și gospodăriile.

Traseu. Parcăm autoturismele pe marginea drumului de pământ la umbra unor copăcei și ne pregătim de drum, deja vedem peste culme crenelurile cetății nobiliare. Cei care au autovehicule de teren ori cu gardă înaltă la sol pot merge pe acest drumeag până sub steiul de stâncă pe care e amplasată fortificația, dar pierd farmecul unei drumeții ușoare.

Avem de parcurs circa 1 km cu o diferență de nivel de doar 90 m. Oprindu-ne destul de des pentru a fotografia zidurile cetății și stâncile, înălțimile înconjurătoare, florile de câmp ne-am lălăit vreo 45 de minute pe drum. Există un drum de pământ și o potecă care urmărește curba de nivel, ambele ajungând la cetate. Mica drumeție e relaxantă, ne mai întâlnim și cu alți exploratori atât la cetate, cât și pe traseu.

Vis-a-vis de cetate am observat un deal sub formă de piramidă, foarte clar conturată (aviz colegei @buterfly). Pentru fotografii spectaculoase unul din prieteni a urcat direct printre stânci pe coama abruptă. Noi am preferat varianta mai domoală care înconjoară oarecum cetatea și te poartă pe drumul de acces al căruțelor. Cu cât am înaintat pe înălțime, cu atât ni s-au deschis panorame din ce în ce mai frumoase.

Descriere cetate. La începutul epocii de dominație a familiei nobiliare Thoroczkai, sfârșit de secol al XIII-lea-început de secol al XIV-lea, aceștia ridică mai întâi un turn-donjon, o curte și câteva încăperi anexe utilizate de slujitori. Donjonul era utilizat drept locuință fortificată și punct de conducere politico-administrativă a domeniului. Turnul-locuință avea mai multe etaje, pereții din piatră erau lipiți cu un mortar gălbui și aveau 3 m grosime, iar la primul etaj exista o cisternă de apă săpată în stâncă. Ulterior a apărut turnul de nord, legat de restul construcției printr-un zid de apărare, iar în secolele al XVI-lea – al XVII-lea fortificația a fost extinsă cu clădiri și curtea de vest, plus barbacana (capcană).

Ce am văzut noi? Urcăm pe coama îngustă, probabil pe drumul utilizat în vechime de carele de aprovizionare, în dreapta peretele de stâncă împiedicând orice acces. Închipuiți-vă atacul pieptiș al ostașilor medievali, unii îmbrăcați în zale, alții ținând atât scutul, cât și sabia în mâini – iar de sus ploaie de săgeți, bolovani și poate smoală/apă fierbinte. Înfiorător! . Am pătruns în cetate prin barbacana care protejează intrarea, un spațiu-capcană pentru oastea bucuroasă că a trecut de prima poartă.

Ne plimbăm printre ziduri, prin încăperi și turnuri pe jumătate prăbușite. Vedem lăcașurile grinzilor în pereți, pietrele îmbinate perfect în construcția zidurilor, prin deschizăturile largi ale fostelor ferestre și creneluri admirăm superbele peisaje din jurul cetății. Am poposit circa 40 de minute între ruine, colindând prin toate ungherele și căutând unghiuri cât mai bune pentru fotografii.

Un minus ar fi lipsa oricăror amenajări turistice, nici măcar un panou informativ nu se află lângă cetate.

Scurt istoric. În preajma Dealului Cetății au fost descoperite arheologic vestigii ale unei așezări aparținând culturii Coțofeni. În acest areal geografic au apărut romanii, apoi valurile de slavi urmate de colonizarea maghiară. Zăcămintele de fier existente în zonă au condus către o dezvoltare continuă a mineritului, fapt care a atras forță de muncă germană, dar și românească. La Rimetea s-a cristalizat în acest fel o cultură unică, o simbioză între trei etnii. Dacă la Rimetea mineritul a ocupat primul loc în rândul ocupațiilor, la Colțești activitatea principală a locuitorilor a fost agricultura.

Spre sfârșitul veacului al XIII-lea familia nobiliară Thoroczkai intră în posesia domeniilor din zonă, iar la începutul secolului al XIV-lea Ehellős Thoroczkai, vicevoievod al Transilvaniei, începe construcția fortificației. După circa 150 de ani cetatea este confiscată de voievodul Transilvaniei și, în timp, trece prin mai multe posesiuni, odiseea încheindu-se la 1703 cu distrugerea ei de către trupele austriece venite să înăbușe răscoala lui Rákóczi (așa-numitul „război al curuților”).

Sfaturi. Întregul traseu se desfășoară prin soare, nu există mai deloc copaci unde să te odihnești la umbră, deci ar fi bună o șapcă/pălărie de soare. Nu uitați să luați o sticlă de apă și chiar niște ronțăieli dacă mergeți cu copiii sau vă știți consumatori. În zilele răcoroase sau dimineața ar fi bun un hanorac, vântul bate de multe ori cu putere în vârful stâncilor (cel puțin noi așa am „prins”). De asemenea, atenție la stânci și la terenul neregulat din interiorul fortificației. Nu vă apropiați la maximum de marginile platoului, există pericol de cădere în gol.

În dreptul ultimei gospodării din sat găsiți un chioșc unde se vând răcoritoare, înghețată și ceva ronțăieli, cred. Vis-a-vis localnicii vând uneori și produse tradiționale. Nu cunosc programul de funcționare a chioșcului, deci nu vă bazați pe cumpărăturile de acolo.

Concluzii. Vizita la cetatea Colțești este plăcută, relaxantă, cu grad ușor de accesibilitate. Vă vor încânta peisajele pitorești, panoramele care se deschid spre Cheile Vălișoarei, satul Colțești ori Piatra Secuiului. Recomand o excursie la acest obiectiv istoric, prilej de a ieși în natură.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 10.07.19 15:35:29
Validat / Publicat: 10.07.19 16:40:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RIMETEA [AB].

VIZUALIZĂRI: 1140 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Peisaje pitorești în jurul cetății Colțești.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[10.07.19 19:24:26]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Yolanda
[11.07.19 07:47:38]
»

@tata123: un SB pentru dragon si articol, pentru pasiunea de a descoperi si prezenta frumusetea si istoria acestei tari.

mprofeanu
[11.07.19 09:11:43]
»

@tata123: Da, zona este deosebită, am fost și eu acolo în aprilie anul acesta într-o zi plină de soare și așa ca și tine am mers acolo pentru a admira uriașul culcat dar și satul Colțești. Este un drum ușor și pentru cei cu 60+.

Mi-a plăcut mult ce ai scris și pozele mi-au adus aminte de frumusețile țărișoarei noastre.

Când am ajuns sus erau doi tineri asiatici ce stăteau culcați pe pietre și admirau natura!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.07.19 09:59:44]
»

@Yolanda: Am descoperit și încă mai am multe locuri și obiective interesante de explorat în România. Mulțumesc pentru aprecieri.

@mprofeanu: Zona aceea e atât de pitorească și ofertantă din punct de vedere turistic! După ce am văzut-o mi-am zis că trebuie să revin la Rimetea pentru un scurt sejur. Mi-a plăcut mult și zona cetății Colțești, are acel aer de mister necesar unei imaginații bogate.

@webmaster: Mulțumesc pentru desemnare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, tata123 🔱, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Trascăului [Colțești, AB]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068979978561401 sec
    ecranul dvs: 1 x 1