ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.03.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2016
DURATA: 1 zile
colegi
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Sa urcam la Cetatea Devei!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Spre cetate

Cetatea Devei se vede de la distanta cum domina dealul ce se ridica langa orasul Deva, numit Dealul Cetatii.

In oras sunt indicatoare care te ghideaza spre cetate.

Accesul la cetate se poate face cu telecabina care porneste de langa stadion, unde sunt amplasate si busturile sculptate ale gimnastelor noastre de aur. Pretul unei caltorii cu cabina este 6 lei biletul intreg si 3 lei jumatatea.

O alta varianta este urcusul pe jos, prin padure. Poteca principala pleaca de langa parcul orasului langa care exista si o parcare gratuita. In micutul parc amintit nu este permis accesul cu animale, dar nici cu biciclete, o ciudatenie pe care nu o inteleg. Noi am lasat masina in parcarea de langa parc si am pornit la pas. La inceput drumul urmeaza in urcus o scara betonata prin padure, apoi aceasta se continua cu o poteca. In fapt sunt mai multe poteci care urca la cetate. Daca doriti sa ajungeti la poarta cetatii – Poarta I - si nu la zidul cetatii, cum am facut-o noi, este recomandat sa urmati poteca principala, nu diferite variante secundare, care se desprind din aceasta. Poteca principala este si cea mai usor accesibila. Daca doriti ceva mai multa adrenalina si doriti sa va croiti drumul prin hatisuri pe buze de rapa si sa va descurcati cum depasiti zidul reconstituit al cetatii inalt de 3 pana la 10 metri cand in fine veti ajunge sus, atunci urcati la inspiratie. Poteca principala trece la un moment dat printr-un tunel artificial infect. In cateva randuri ne-am regasit sub linia telecabinei, admirand-o cum urca si coboara lin de la poale pana la cetate. Urcusul prin padure dureaza circa 30 minute si este unul usor. Poteca nu este marcata. In perioadele umede, veti intalni mult noroi in padure. Noi ne-am bucurat de decizia de a urca pe jos pana la cetate. Coborirea am facut-o tot pe jos. Accesul in cetate este gratuit si se poate face intre orele 9 - 21.

In cetate

In cetate caile de acces sunt pavate cu piatra neregulata dupa lucrarile de restaurare (partial neincheiate) sau sunt asigurate prin culoare / pasarele din lemn sau scari betonate. Privind zidurile, cetatea este construita pe 3 nivele. La primul nivel se deschide un spatiu largit amenajat, unde sunt amplasate mai multe banci si de unde se poate admira panorama asupra orasului si a imprejurimilor. Peisajul poate fi admirat din loc in loc si prin ferestrele zidului de cetate. In varful cetatii flutura steagul tricolor.

Din loc in loc sunt montate reflectoare pe instalatia de iluminare construita la restaurare.

Pe zidurile cetatii sunt amplasate si cateva panouri de avertizare cu mesajul “Atentie vipere! ”. Viperele isi arata prezenta in zonele pietroase descoperite in special in zilele insorite. Acum in octombrie cand am vizitat noi zona, nu exista acest pericol.

Cateva date despre cetate

In primul am sa punctez ca in cetate nu gasesti panouri informative si nici material informativ de cumparat. Un mare minus!

Cetatea Deva a fost ridictata la mijlocul secolul al XIII-lea pe dealul de langa orasul Deva, care astazi poarta numele Dealul Cetatii. Face parte din cetatile medievale transilvane, fiind considerata monument istoric si de arhitectura laica. Cetatea a avut rol strategic de observare a Vaii Muresului in zona.

Un istoric al cetatii pueti citi aici ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Deva.

Rog inserare vodeo

https://www.youtube.com/watch?v=KU4xAnuYiWs


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 03.03.17 21:54:27
Validat / Publicat: 03.03.17 23:55:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DEVA.

VIZUALIZĂRI: 4831 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 vedere de pe Dealul Cetatii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.03.17 22:07:12]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[03.03.17 23:22:32]
»

@webmasterX: multumesc

mishu
[06.03.17 14:56:36]
»

@Dan&Ema: Cetatea Devei este si in planurile mele de anul acesta, astfel incat fiecare articol pe care il citesc imi confirma dorinta de a o vedea, chiar daca va fi vara si probabil foarte cald.

Cred ca mi-ar fi placut sa o vad mai degraba toamna datorita bogatiei de culori, insa si verdele care va predomina imprejurimile cred ca este spectaculos.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[06.03.17 17:15:06]
»

@mishu:

Si vara e frumos sus la cetate si iarna. Toamna aduce in plus culorile ei specifice si inegalabile.

Privelistea de sus merita urcusul. Sau poti opta pentru telecabina. Jos langa statia cabinei sunt busturile gimnastelor noastre multiple campioane mondiale, europene, olimpice. Niste fete de aur cu adevarat!

Mi-ar placea sa povestesti despre cetatea complet renovata si despre amplasarea panourilor explicative care acum lipsesc cu desavarsire.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Deva:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076874971389771 sec
    ecranul dvs: 1 x 1