ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.11.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 2 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Povestea Palatului de poveste: Castelul Sturdza

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

În weekendul ce tocmai a trecut nu m-a răbdat Dumnezeu să stau și eu acasă, ca tot omul gospodar, asta presupunând c-aș fi gospodar. Nu, pe mine m-a mâncat în anumite părți anatomice și-am plecatără tocmai prin județul Iași și Neamț, pentru ca să ce, să mă plimb!

Vremea nu se anunța a fi foarte plăcută dar am gândit că decât să stau acasă să mă uit cum ninge și să dau în depresie, mai bine plec pe drumurile frumoasei noastre patrii, aud că ninge pe la noi pe-acasă și stau cu bucile strânse gândindu-mă cum ajung. E chestie de nuanță, mai bine îngrijorat de teama de-a nu ajunge acasă, decât să stau, depresiv, în casă, supărat că ninge, nu?

Am avut un weekend plin, mi-am arătat făptura gingașă și mi-am expus spiritul creator prin mai multe locații: Hanul Ancuței, Castelul Sturdza de la Miclăușeni și Palatul Domnesc de la Ruginoasa. Da, știu, vine potopul peste voi, o să vă scriu despre alea două palate, că deh, am suflet nobil, în asemenea palate trebuia să mă nasc, doar că barza de m-a adus pe lume a greșit adresa și-a venit pe capul mamei, cu mine cu tot. N-are importanță că m-am născut în familie proletară, în ranița fiecărui soldat se află bastonul de mareșal, spunea unul bengos, care i-a cam făcut pe englezi să tremure de frică. Să știți că Napoleon chiar a avut dreptate, în ranița mea am găsit bastonul de colonel, nu chiar mareșal, dar, orișicât!

Despre Hanul Ancuței nu vă spun nimic, am tot scris și v-am plictisit, deci nu-mi forțez norocul!

Astăzi o să vă spun povestea Castelului Sturdza, din Miclăușeni. O să fiu mai serios, obiectivul ăla chiar merită vizitat cu seriozitate. Dar, în primul rând, merită vizitat.

Unde se află: Este în județul Iași, pe raza comunei Butea. Comuna asta se compune din două sate, Butea și Miclăușeni, iar aici, în Miclăușeni, se află Castelul Sturdza.

Eu, venind dinpsre Mărășești, am mers pe DN2 Adjud-Bacău-Roman, apoi, la marele giratoriu de face spre Iași și spre Suceava, am făcut dreapta de E 583. Cam după vreo 15-20 de km o să vedeți indicatorul rutier de ne spune c-am ajuns în Butea și-apoi, se intră pe DJ 208J. O să vedeți un turn care servea pazei la intrarea pe domeniul Sturdza. Deci, da, ați ajuns!

Ce este Castelul Sturdza?

Castelul în cauză a fost casa lui George și Maria Sturdza, fostă Ghica. Cred că mai țineți minte că aceste două familii au fost foarte importante în istoria Moldovei, așa că nu puteau să stea într-o garsonieră după ce s-au căsătorit.

Construcția castelului a început în anul 1880, după căsătoria celor doi, care au și plecat în voiajul de după nuntă, timp de un an prin Europa și a fost finalizată în 1904, fiind realizată sub îndrumarea arhitectului vienez Karl Lüdecke. Acesta a inclus în construcție și ideile pe care le-au avut proprietarii, după ce s-au plimbat prin țările europene.

Acest arhitect austriac a creat o clădire în stil neogotic, cu elemente specifice arhitecturii medievale, precum turnuri impunătoare, arcade și ferestre gotice. Majoritatea decoraţiilor exterioare ale Castelului reiau detalii din stema sturzeştilor, acesta fiind proiectat să reflecte opulența și rafinamentul epocii, iar detalii precum sculpturile în piatră, vitraliile și balcoanele ornamentate atestă măiestria și atenția la detalii a constructorilor.

În interior, plafoanele şi pereţii au fost pictaţi în tempera, cu motive geometrice şi florale, sub conducerea arhitectului ieşean Reinecke. O mare parte din mobilă, uşi şi ferestre era sculptată în lemn de trandafir. Pentru scara centrală a fost adusă marmură din Dalmaţia, iar la sobe s-a folosit teracotă sculptată şi pictată.

Personalități importante în viața politică și culturală a vremii, proprietarii s-au bucurat de vizita regală în momentul inaugurării. Dealtfel Castelul a fost centrul unei vieți sociale și culturale intense, găzduind petreceri fastuoase, întâlniri ale elitei vremii și evenimente culturale, cum ar fi George Enescu, cel care a ținut câteva mici concerte aici.

Construcția unui astfel de castel în secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea implica adesea costuri semnificative. Familia Sturdza, care a comandat construcția castelului, era una dintre cele mai influente și bogate familii din regiunea Moldovei. Ei aveau resurse financiare considerabile, fiind implicați în proprietăți agricole, comerț și alte afaceri, ceea ce le-ar fi permis să acceseze împrumuturi sau finanțări pentru un proiect atât de ambițios.

În acea perioadă, construcția unor proprietăți de acest tip implica adesea investiții masive, iar aceste costuri erau acoperite uneori prin împrumuturi bancare sau prin finanțare din surse personale. Totuși, detalii exacte despre sumele împrumutate sau despre natura datoriilor contractate pentru construcția castelului sunt rareori disponibile în documente publice sau istorice.

Probabil c-au avut și ei parte de vreun program” Prima casă” , credeți?

Castelul adăpostea o colecție valoroasă de cărți și documente, de costume medievale, de arme, bijuterii, tablouri, busturi din marmură de Cararra, argintărie, dar și piese arheologice, numismatice și epigrafice de mare valoare. Numai colecția de cărți număra 60.000 de exemplare, multe din ele fiind ediții princeps sau rarisime.

Această remarcabilă bibliotecă particulară era alcătuită din aproximativ 60.000 de volume, printre care incunabule şi multe ediţii princeps sau foarte rare. Dintre cărţile româneşti existau mai toate ediţiile princeps ale secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea, cópii ale aproape tuturor cronicilor româneşti, precum şi tipărituri ori manuscrise religioase, în limbile slavonă şi română, din secolele XVI-XIX. În limbi străine se găseau numeroase ediţii princeps din literatura europeană, scrieri filosofice (mai ales din antichitate şi evul mediu), lucrări istorice sau cu conţinut moral şi religios, precum şi colecţii de reviste. Pentru a sublinia inestimabila valoare a acestei Biblioteci şi drama suferită de cultura românească prin pierderea ei, menţionăm că trei dintre cele cinci prime traduceri în româneşte cunoscute (de la sfârşitul secolului al XV-lea şi din secolul al XVI-lea) provin de la Miclăuşeni sau Şcheia (altă moşie a sturzeştilor, a cărei Bibliotecă a fost donată Academiei Române în 1884 de către Dimitrie C. Sturza-Şcheianu). Acestea sunt: Psaltirea Şcheiană (cca. 1500-1559), Psaltirea Voroneţeană (cca. 1500-1559) şi Codex Sturdzanus (1580-1619) .” ne spune un material de prezentare al muzeului.

Se spune că George era erudit iar corepondența cu prietenii și-o purta în limba latină (între timp a văzut că ăia nu-i mai răspundeau!) iar soția, Maria, era și ea implicată într-o serie de activități de binefacere sau culturale, cum era obiceiul de-atunci.

Cei doi au avut un singur urmaș, o fată Ecaterina, născută chiar pe 25 noiembrie, ziua când am vizitat castelul devenit muzeu. Această Ecaterina s-a căsătorit cu Șerban Cantacuzino, în 1897 dar în 1918 soțul ei a murit iar Ecaterina a rămas văduvă de tânără.

A încercat să mențină moșia, motiv pentru care l-a înfiat pe un văr de-al ei Matei Ghica Cantacuzino, care n-a fost însă interesat, preferând să plece, emigreze, de fapt, în străinătate.

În perioada Primului Război Mondial Castelul a servit și ca spital militar, iar Maria și fiica ei, Ecaterina, au oferit ajutor răniților.

În perioada celui de-al doilea război mondial Castelul a fost abandonat, deoarece frontul era foarte aproape de el. Ecaterina a luat cu ea odoarele bisericii construite de marele logofăt Dimitrie Sturza la 1823. Ea a refuzat inițial să evacueze biblioteca de mare valoare pe care o adăpostea castelul, predând ulterior Episcopiei Romanului două inventare ale bibliotecii. În iarna anului 1944, au staționat în castel prizonieri nemți. Castelul a fost devastat de soldații ruși care au folosit multe cărți valoroase pe post de combustibil în sobe, vânzând alte volume unor magazine din Târgu Frumos, unde erau folosite pentru împachetarea mărfurilor. Pe lângă cărți, au dispărut din castel piese de mobilier și cea mai mare parte din colecțiile familiei Sturdza.

După război, Ecaterina s-a călugărit, devenind Maica Macrina. Neavând urmași direcți, ea a donat Episcopiei Romanului castelul Miclăușeni, plus parcul de 30 hectare de pădure care-l înconjoara, biserica ctitorită de părinții săi (Gheorghe Sturdza și Maria Sturdza, fiica lui Ion Ghica) și toate dependințele, cu scopul de a fi amenajată aici o mănăstire de maici.

Comuniștii au preluat apoi construcția și au folosit-o pentru a depozita muniții, sediul CAP-ului, ultima oară, după 1980 el devenind azil pentru copiii cu grave dizabilități, cum a rămas până în 2001.

În prezent castelul a primit finanțările necesare pentru a putea fi refăcut. Refăcut, nu renovat, pentru că va fi restaurat așa cum a fost el inițial, după cum ne-a precizat ghidul care ne-a asigurat turul prin muzeu.

Ce poți face aici?

În cazul meu, te poți caza, cazarea făcându-se într-o clădire de lângă Castel, Casa Macrina. După ce te asiguri că ai unde să dormi, afli și că poți mânca, la restaurantul de lângă cazare.

Iar de umplut timpul o poți face vizitând Castelul, parcul sau mergând la Biserica din ansamblul Castelului, aflată la 2-300 de metri de Castel.

Altfel, periodic, pe raza Castelului și a parcului aferent sunt organizate o serie de evenimente și festivități: Ziua Verde, Festivalul Copiilor, Sărbătoarea Iei sau, pur tematic, Călătorie la 1900. Toate acestea au date stabilite funcție de calendar, trebuie să vă interesați din timp dacă vreți să participați.

Muzeul se poate vizita în cadrul unui program orar, fiind conduși de un ghid care se face foarte plăcut, vizita chiar merită! Prețul unui tur: 20 de lei de persoană adultă, pensionarii, studenții, elevii -15.

Concluzie: Castelul Sturdza din Miclăușeni rămâne un simbol al istoriei și culturii din regiunea Moldovei, atrăgând vizitatori din întreaga țară sau, poate chiar din lume, pentru a admira frumusețea sa arhitecturală și pentru a explora povestea captivantă a familiei Sturdza.

Cam atâta am avut eu de spus, deci, plec, haidi, pa! Și, da, scăpați de mine, până duminică, 03.12.2023: sunt la mare! Mamaia Nord, viiin!!!

Web, te rog eu, o melodie care merge bine cu ceea ce am povestit: https://www.youtube.com/watch?v=1p0pe-1_xUk&ab_channel=MrJohannStraussViena

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 29.11.23 12:31:47
Validat / Publicat: 29.11.23 13:06:41

VIZUALIZĂRI: 1676 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

41 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Castelul Sturdza
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43600 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

41 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 41
webmaster
[29.11.23 12:45:43]
»

Oooo... „Gramofon” de E. Doga — e în top 10 al preferatelor mele, ALL-TIME (mai degrabă chiar pe 1, în cele mai multe zile!!)

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[29.11.23 12:54:47]
»

@webmaster: Da, trebuie să te conving că nu-s doar un posedat house-clubbing, chiar dacă acum am scris review-ul pe tonuri de tomorrowland.

Eugen Doga, acest moldovean atât de puțin cunoscut la noi, mai are o melodie „Hora primăverii” care te unge pe inimă!

Altfel, mulțumesc pentru serviciul făcut!

monaca
[29.11.23 13:43:24]
»

AmFostAcolo, chiar de mai multe ori!

Turul ghidat este o incantare, daca nu ar avea un ghid atat de pasionat, cu povestile la el nu stiu daca am putea trece de starea de tristete si revolta pe care o ai cand vezi o cladire superba ca asta distrusa de niste nesabuiti timp de multi ani - aici includ atat perioada comunista cat si lipsa de interes de dupa 89 cand nimeni de la Ministerul Culturii nu a vazut potentialul acestui castel, valoarea lui, si au lasat in continuare sa se distruga o adevarata opera de arta.

Si la Ruginoasa mi-a placut dar aici la Miclaseni este o alta stare, m-am intors in timp.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][11 voturi]
webmasterPHONE
[29.11.23 13:50:24]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

De asemenea, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Mika
[29.11.23 13:55:40]
»

@Yersinia Pestis: Frumos și trist in același timp. Ce a reușit să facă o familie importantă din istoria noastră au distrus rușii și urmașii lor. Bine măcar că ne-am deșteptat in al 12-lea ceas.

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[29.11.23 14:13:06]
»

@monaca: Mi-a plăcut tare mult vizita la acest muzeu. Am și poze din interior doar că apar și persoane aflate în grup. Cum n-am acceptul lor nu le pot face publice.

Totul acolo emană eleganță, chiar dacă nu e întreținu, de-aici și emoția. Te gândești ce persoane ilustre ale României au fost în acel castel și simți fiori!

Despre Palatul Domnesc scriu mintenaș dar, să vin de la mare! ????

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[29.11.23 14:17:15]
»

@Mika: Da, asta e o mare tragedie, sincer!

Alte țări cultivă istoria, îți arată niște pietre și pretind c-au fost puse-acolo de niște zei. Bravo lor!

La noi, cei 45 de ani de comunism au alterat conștiințe și-au indus teorii total greșite și aiuritoare: egalitatea deplină între membrii unei societâți, pedepsindu-i, la instaurarea regimului, pe cei cu adevărat valoroși!

De-ale istoriei, deh!

DOINITA
[29.11.23 14:57:10]
»

@Mika :Asa este,dar sa speram ca aceasta "desteptare" va tine si nu ne vom

intoarce in timpul cand s-au intamplat aceste evenimente triste de vandalizare si

distrugere a culturii si a valorilor nationale.

Din pacate se spune ca istoria se repeta ... Sa speram ca am invatat ceva din greselile

facute si vom merge pe drumul bun pe care se pare ca am inceput.

Mika
[29.11.23 15:13:40]
»

@DOINITA: Să sperăm...

DOINITA
[29.11.23 15:16:18]
»

Frumoasa si benefica plimbarea chiar daca vremea nu a fost pe masura. Decat depresie mai bine o portie de frumos impartita cu cei din preajma, adica noi.

Desi am tot trecut pe la poarta castelului inca nu am reusit sa vad interiorul dupa ce a fost refacut. Am vazut ceva din interior in perioada cand inca nu aveau fonduri si totul era trist.

Poate intr-o zi ploioasa cand voi porni spre Miclauseni.

Sa fie si soare la mare!

doinafil
[29.11.23 15:27:14]
»

... Napoleon chiar a avut dreptate, în ranița mea am găsit bastonul de colonel, nu chiar mareșal, dar, orișicât!

Să trăiți, Don' Colonel!!! ????...

Prima dată am văzut poza castelului de la Miclăușeni într-un album primit în dar, care conține toate palatele, castelele, conacele din România! Apoi, cred că l-am revăzut în filmul „Orient Expres” al lui Nicolescu, din 2004, dar nu sunt sigură că filmările s-au făcut chiar la acest castel. Imaginile din film cu frumusețea castelului nu mi se șterg din memorie, chiar dacă au trecut aproape 20 de ani!

Ce s-a întâmplat cu castelul după ce a intrat în el „davai ceas, davai palton!” , este o impietate, un sacrilegiu!

La noi, cei 45 de ani de comunism au alterat conștiințe și-au indus teorii total greșite și aiuritoare: egalitatea deplină între membrii unei societâți, pedepsindu-i, la instaurarea regimului, pe cei cu adevărat valoroși!

Exact așa gândesc și eu! Ai mare dreptate în cele afirmate în ecoul/răspuns pentru @Mika! ????

Este o poveste tristă, pe cât este de frumos castelul! Felicitări pentru „povestea ta!”

P. S. Poze în interior n-ai făcut?!

P.S. la P.S. Acum am citit că ai poze din interior, dar că nu le poți expune dintr-un motiv de bun simț!

adsoPHONE
[29.11.23 15:42:15]
»

@Yersinia Pestis: Bravo, bune destinatii de week-end ai gasit! Nu ocoli nici zona Cotnari-Harlau, nici Deltla Moldovei, nici partea de sud a Iasilor. Avem un judet tare frumos care, din pacate, e prea putin vizitat de turisti. Si care e slab prezentat si aici, pe AFA.

In tine e nadejdea, ai si cuvintele la tine, si placerea de a vedea chestii care nu sunt pe lista oricui.

A, si mai ai si permis de conducere. Eu am ajuns tare greu la Miclauseni, tren pana la Targu Frumos si taxi de acolo

adsoPHONE
[29.11.23 15:49:34]
»

Ce nu a vrut sa spuna @Yersi e cine se face vinovat de refacerea din ruina a acestui castel. Uneori criticam, dar in cazul de fata trebuie laudata atat initiativa, cat si transpunerea acesteia in fapt.

Mitropolia Moldovei si Bucovinei este proprietara castelului. A facut imprumut la Banca Mondiala, din cate tin minte de la ghid, acum 15-20 de ani, si nu a irosit deloc banii.

In plus, nu a tinut aceasta bijuterie in circuit inchis, ci a pus-o la dispozitia tuturor celor care iubesc istoria si frumosul.

Acum vreo sapatamana, aceeasi Mitropolie a redat turismului Cazinoul din Vatra Dornei, care ajunsese intr-o stare la fel de jalnica.

L-am vazut pe 15 octombrie, nu era inca deschis publicului. Mergeti si acolo, arata intr-un mare fel.

doinafil
[29.11.23 16:08:23]
»

@Yersinia Pestis: A-pro-pos de muzica lui Eugen Doga: am ascultat de multe ori acest „Gramofon Waltz” și-mi face plăcere să-l ascult din când în când! Este - în opinia mea - la fel de frumos ca celebrul „The Second Waltz” al lui Dmitri Șostakovici.

La propunerea ta am căutat și „Hora primăverii” , care este o bucurie de cântec. L-am găsit interpretat doar la acordeon, nu știu dacă pe YouTube este postat și în alt fel de interpretare Am să mai „sap” , să ascult și alte melodii. L-am mai văzut pe Doga la TV, într-un duet, el la pian și Paula Seling - voce. Este bătrânel (86 ani), dar „se ține” bine! Un bun compozitor, a cărui muzică o iubesc!

doinafil
[29.11.23 16:19:46]
»

@adso :

Un „Bravo!” cu felicitări Mitropoliei Moldovei! ????

Acum vreo sapatamana, aceeasi Mitropolie a redat turismului Cazinoul din Vatra Dornei, care ajunsese intr-o stare la fel de jalnica

Chiar ieri au arătat la TVR1 imagini din exteriorul și - doar câteva - din interiorul Cazinoului din Vatra Dornei. Nu știam de această clădire care, acum, după renovare este o bijuterie de edificiu!

P. S. Se spune că „Banatu-i fruncea” , dar... uite că și Moldova are grijă de istoria ei! ????

adso
[29.11.23 16:56:46]
»

@doinafil:

Apoi, cred că l-am revăzut în filmul „Orient Expres” al lui Nicolescu, din 2004, dar nu sunt sigură că filmările s-au făcut chiar la acest castel.

Nu vă înșelați deloc, exact aici s-au făcut filmările!

Nu știam de această clădire care, acum, după renovare este o bijuterie de edificiu!

O, dar este emblema stațiunii! Eu am văzut acest Cazinou pentru prima oară cam în 1980 și mi s-a părut wow: ochii mei de copil învățat cu deloc spectaculoasele case modovenești, eventual cu cele evreiești, ceva mai ornate, dar nu din cale afară - au fost pentru totdeauna fermecați de stilul austriac din Vatra Dornei, de cel german din Brașov-Sibiu-Sighișoara sau de cel parizian de pe Calea Victoriei, din București. Până după ce am împlinit 30 de ani, acestea au fost cele mai frumoase orașe vizitate. (Mă rog, am mai văzut Odessa sau Veliko Tîrnovo, să zicem.)

Cazinoul a fost construit în utimii ani ai secolului XIX, pe vremea marelui primar român Vasile Deac; las un link: monitoruldedorna.ro/?p=283558.

doinafil
[29.11.23 18:18:23]
»

@adso: Mulțumesc pentru răspuns!

Am citit și articolul din „monitoruldedorna” și-am mai aflat de acest minunat primar, Vasile Deac! Chiar dacă nu era știutor de carte, avea o inteligență nativă de invidiat, altfel n-ar fi reușit să facă atâtea lucruri bune pentru târgul dornean!

Finalul articolului m-a întristat, aducându-mi aminte zicala: pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești!

Ce bine ar fi dacă azi am avea mai mulți Vasile Deac!!! Vise... vise...

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[29.11.23 21:52:36]
»

@monaca: La mine a fost prima dată și, cu atât mai mult, sunt foarte impresionat!

Mi-a plăcut ghidul, cu poveștile și glumele sale, mi-au plăcut încăperile, baia veche, parcul.

Și biserica mi-a plăcut. Adică, am fost tare inspirat cu vizita acestui Castel, recomand oricui plimbarea!

Mulțumesc pentru vizită, vot și vorbe! Weekend plăcut, sărut mâna !

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[29.11.23 22:04:25]
»

@DOINITA: Am aflat absolut întâmplător despre Castel și, dacă tot am ajuns în zonă m-am gândit să-l vizitez, că nu-mi rupeam vreo mână.

Cazarea a venit firesc, ne-a plăcut locul, restaurantul servea mâncare de post și produse alimentare făcute la mănăstirea de lângă Castel. Totul e acolo, nu te costă mare lucru!

Mie-mi place la mare oricând, totdeauna Marea este frumoasă! Acuma, sincer, îmi place că e zburlită!

Mulțumesc că m-ai băgat în seamă, pierzându_ți timpul și nervii cu ce-am scris! Week end plăcut!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[29.11.23 22:16:37]
»

@adso: Mulțumesc că mă lăudași, aflu eu cu ce gânduri ascunse ai făcut-o! ????

Nu am cine știe ce cunoștințe turistice despre județul Iași, din cauza asta am ajuns atât de greu la Miclăușeni, la Castel.

De Palatul de la Ruginoasa știam, am avut niște tentative doar că era închis, îl reparau.

Mai aveam de ajuns la Mircești, acasă la Vasile Alecsandri, dar vremea începuse serios să se zburlească și am hotărât să revin în Vrancea natală.

Da, e adevărat, ai un avantaj să ai mijlocul tău de deplasare, avantajul călărețului: moare calul- mergi pe jos sau, al melcului de și-a rezolvat cazarea. Dar, cui îi place, trenul este o soluție! Pentru România e cu atât mai inedită: nu știi când pleci, doar bănuiești ora ajungerii la destinație, mult suspans, nu?

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[29.11.23 22:24:28]
»

@adso: Renovarea Cazinoului de la Vatra Dornei este o acțiune firească, dar cumva întârziată! Au trecut 30 de ani de la puterea democrației instituită după alungarea PCR.

Cazinoul Constanța se dărâm, efectiv, până s-au hotărât să-l renoveze!

Statul român trebuia să se implice, măcar din pură mândrie națională. Dar, vorbim degeaba, n-o să rezolvăm nimic!

În fine, să ne bucurăm că, chiar dacă foarte greu, unele obiective istorice își recapătă strălucirea.

k-lator
[29.11.23 22:26:09]
»

@Yersinia Pestis: Bine că ai fugit de depresie, dar și mai bine că ai avut un weekend plin în care ai văzut /făcut lucruri interesante.

Minunat castelul Sturdza și impresionantă colecția de cărți și obiecte de valoare pe care a avut-o. Deplâng pierderea acelor colecții princeps și chiar consider că este cu adevărat o dramă suferită de cultura românească prin pierderea lor.

Am văzut pozele de la interior postate de @geani anto la articolul pe care l-a scris ea în 2020. Întrucât ai scris” pentru că va fi restaurat așa cum a fost el inițial” , să înțeleg că în prezent el arată prin interior așa cum l-am văzut în pozele userului @geani anto?

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[29.11.23 22:33:29]
»

@doinafil: youtu.be/UZ0SreWP6GE?si=69oj97TYV56VUhnd

Aici ai melodia cântată de orchestra lui Botgros, a fost și tema melodiei unui film moldovenesc " Poienile roșii"

Mie-mi plac tare mult cântăreții și artiștii din Rep. Moldova, chiar au ceva de spus!

"Second waltz" este celebru după ce a fost introdus în program de Andre Rieu.

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[29.11.23 22:41:23]
»

@doinafil: Da, Sergiu Nicolaescu a filmat aici pentru " Orient Expres", asta-l face cu atât mai interesant pentru vizitatori!

Castelul are o poveste de spus și se pare că n-a reușit să termine narațiunea, poate că după ce capătă haine noi povestea va fi spusă și, mai ales, va continua!

Merităm, noi, poporul ăsta, care-a fost luat de prost, mai mereu, de către dușmani dar, cel mai rău, de proprii conducători, de la Carol al II-lea, inclusiv, încoace!

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[29.11.23 22:50:18]
»

@k-lator: Da, în interior sunt făcute câteva mici îmbunătățiri: grupul sanitar pentru turiști și un oficiu ce ține loc de bucătărie, pentru că-n Castel, la cerere, sunt organizate petreceri sau mese festive.

Chiar și-așa, interiorul este impresionant!

Cum ar fi fost să se fi păstrat cu toate bogățiile, materiale și culturale ce au fost depuse aici?

k-lator
[29.11.23 23:23:54]
»

@Yersinia Pestis: Ar fi fost sublim! Dar, iaca, nu s-a păstrat. Chiar și cu readucerea lui la starea inițială, oricare ar fi fost aceea, colecțiile sunt pierdute fără întoarcere.

Anul acesta am vizitat în Germania, Hanovra, Castelul Marienburg (am și scris despre el) care are în spate un context istoric măreț și o poveste tristă. Un castel care nu este în proprietatea statului, ci a moștenitorilor care au decis, după renovare, să-l includă în circuitul turistic și cel al organizării de diverse evenimente. Deși nu a fost locuit timp de 80 de ani (între secole) - timp în care a avut un administrator - este foarte bogat în colecții originale (inclusiv o biblioteca impresionantă) și mobilier. Cu toate că a trecut 2 războaie, nimeni nu s-a gândit să jefuiască acest castel. Astăzi este o minunăție de care se bucură o lume întreagă!

adsoPHONE
[29.11.23 23:29:05]
»

@k-lator:

Cu toate că a trecut 2 războaie, nimeni nu s-a gândit să jefuiască acest castel.

Daca era in zona de ocupatie rusa, eu spun ca cineva se gandea. Dar englezii au mai putina imaginatie, aia e.

(Nord-vestul a fost zona de ocupatie americana, dar parca Bremen si Hanovra erau enclave englezesti. Nu trage in mine daca gresesc, oricum ideea e tot aia.)

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[29.11.23 23:53:21]
»

@adso: Parte din mobilierul de la castel a fost furat de țăranii de pe moșie, deci nu ADN-ul rusesc e vinovat! Dorința de chiverniseală rapidă este tentantă și egală între indivizii națiunilor lumii.

Crima la adresa culturii aparține sistemului comunist care, deși devenise proprietar prin naționalizare, nu a făcut nimic să păstreze Castelul.

Construcția a suferit câteva incendii ce au afectat acoperișul și apoi structura, incendii survente în urma proastei administrări. Toate bunurile aparțineau poporului, în integralitatea sa, deci, erau așa de mulți proprietari de nimeni nu s-a mai ocupat de el. Nu merita atenție, era un palat al odioasei boierimi ce-a supt sângele țăranilor. Stăpânind acel prezent stăpâneau trecutul și modificau viitorl.

Perioada aia pare desprinsă din "1984" a lui Orwell " Cine stăpânește prezentul stăpânește trecutul. Cine stăpânește trecutul va stăpâni viitorul ", mă rog, citat aproximativ. Esența, însă, este corectă!

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[29.11.23 23:59:45]
»

@k-lator: Da, doar că acolo a fost diferența administrării: castelul a fost proprietatea cuiva, patrimoniul unei familii, care a avut tot interesul să-și mențină avuția.

Noi am fost educați că dorința de avere este o reminescență mic-burgheză, total străină de omul de tip nou, comunist! Că averea era a tuturor" avutul public".

Fiind al tuturor fiecare și-a manifestat dorința, era să spun " lenea".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[30.11.23 08:40:20]
»

@Yersinia Pestis: L-am văzut în 2014 într-o excursie care a prins şi Ruginoasa (perfect renovată), muzeul culturii Cucuteni (nu-l rataţi), casa lui V. Alecsandri. Palatul de la Miclăuşeni era în curs de renovare, se refăcuse faţada dar în interior, scara era degradată, camerele cu igrasie şi nezugravite, foarte puţin mobilier, noroc cu ghidul care a încercat să recompună cu ochii minţii frumuseţea de odinioară. Am vizitat şi biserica, care era în stare bună. De cazat sau mâncat, nici vorbă. Mi-ar fi plăcut să-l văd în totalitate renovat.

Mă bucur că am citit aici că s-a redeschis Cazinoul din Vatra Dornei care era o ruină în 2018 când am trecut prin localitate .

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, DOINITA, k-lator, Michi, Mika, Mioritik, monaca, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul și domeniul Sturdza [Miclăuşeni]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07716703414917 sec
    ecranul dvs: 1 x 1