ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.06.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Castelul Corvinilor — in topul celor mai frumoase castele din Europa

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Am ajuns a X-a oara aici... de fapt am uitat de cate ori . Acest loc m-a fermecat in copilarie (au fost primele vizite cu ocazia excursiilor organizate de scoala), pe urma au urmat alte vizite ori cu ocazia unor circuite turistice pe care le faceam in concediu, ori când aveam drum in zona (si bineinteles faceam un ocol pentru asta)

Acest loc nu este altul decat Castelul Corvinilor din Hunedoara (sau Corvinestilor cum se mai spune)

Istoria castelului:Incepe in evul mediu atunci când Iancu de la Hunedoara (voievod al Transilvaniei intre anii 1441-1456) a hotarat sa construiasca un castel pe domeniul primit pentru merite deosebite de catre regele Sigismund. Constructia mare si frumoasa nu a avut intotdeauna forma pe care o vedem astazi. Ca sa ajunga la forma actula a trebuie sa treaca prin diferite faze de constructie. Ultima faza de constructie s-a terminat in secolul 19 si acea este ceea ce vedem astazi. De fapt la inceput a fost o cetate si prin adaugirea a tot felul de turnuri, ziduri si alte elemente arhitecturale, inclusiv decorative s-a transformat in castel. Utilizarea castelului a fost pentru scopul de aparare deci militara dar si rezidentiala. Castelul este o adevarata fortareata fiind construita pe stanca iar in jurul lui exista un rau. care se numeste Zlasti. Pe vremuri au existat 2 poduri de acces, in prezent exista o intrare principala (strajuita de statuia lui Nepomuk ocrotitorul podurilor) dar am vazut si celalalt pod mult mai mic decat primul. Podurile se puteau ridica.Pentru cat mai multa autonomie in cazul unui razboi s-a sapat fantana adanca de 28m in interior (care la fel are istorie fiind sapat de cativa prizonieri turci cu o durata de 15 ani, legenda spune ca s-ar fi promis libertatea lor in schimb dar nu au primit-o, inscriptia de acolo spune altceva)

In prezent castelul se afla in proprietatea statului roman si functioneaza ca muzeu. Dar ce muzeu...

Legaturi rutiere la castel:Orasul Hunedoara-acolo unde se afla castelul se poate accesa dinspre drumul european E68 prin drumul judetean DJ 687 sau dinspre drumul european E79 tot pe DJ 687. Inaltimea deasupra marii este de 220m, iar zona este dealuroasa, peisajele fiind frumoase. Hunedoara este un oras istoric, inceputurile dateaza din 1265, in prezent exista un mare parc industrial aici. Cu GPS sau fara se ajunge usor la castel in oras existând indicatoarele necesare pentru a ajunge la castel.

Program vizitare+preturi:programul este de la 9.00-20.30 doar luni se deschide la 10.30. Iar pretul devine interesant deoarece sint diferente mari intre sezon-extrasezon, de ex. exista 3 tarife (20 ron-ian, feb, noi, dec/25 ron-mar, apr, sep, oct/30 ron-mai, iun, iul, aug) Pentru grupuri scade acest tarif cu cate 5 ron, un grup însemnând de la 30 de persoane in sus. Tarif copii, elevi, studenti 5 ron, pensionari 10 ron, toate pe baza documentelor, de ex carnet elev. Fotografii platesc 5 ron, cei care filmeaza 15, ghidul costa 30/50 ron (romana/straina-doar limbi de circulatie internationala) ghidul audio cu acel aparat care atarna in gat si este tot mai raspandit costa 6 ron.

Vizita mea:Ajuns intr-o dupa amiaza de vineri am folosit parcarea castelului (de si aveam alta posibilitate de parcare gratuita pe strazile de langa. Tariful a fost de 7,5 ron, in incinta parcarii dar si langa drumul pana la castel exista multi comercianti cu produse specifice zonei-predominant obiecte decorative de artizanat-principalul motiv fiind Castelul de Hunedoara. Preturile nu difera de alte preturi din tara de pe langa obiective turistice importante din Romania.

Plimbarea pe jos din parcare pana la castel nu dureaza mai mult de 5-10 minute. Iata-ma in fata castelului impunator, care la fiecare vizita ma impresioneaza. Dupa cateva fotografii realizate in exterior ne-am indreptat spre intrarea principala folosind podul din dotarea castelului. Am admirat statuia lui Nepomuk sfantul ocrotitior al podurilor aflat in dreapta imediat langa pod intr-o incinta inchisa. De pe pod am admirat cascada amenajata imediat sub pod de pe raul Zlasti. Fiind o perioada ploioasa raul a fost destul de mare, zgomotul produs placut.

Dupa intrare ne-am platit tarifele descrise mai sus si inainte de a ajunge in curtea interioara am vizitat temnita care se gaseste imediat dupa casa de bilete in drepta si camera de tortura care se afla la stanga. Temnita cu accesoriile specific evului mediu nu este un loc placut, exista si un menchin in lanturi agatat pe acolo. Camera de tortura pur si simplu am simtit-o. Fara sa vreau m-am torturat singur, de si scrie clar ca este o intrare joasa si trebuie sa ai grija la cap... In rest stelute verzi, pasarele si cai verzi pe pereti... In fine am ajuns cu dureri in camera de tortura. Instrumente diverse gasim aici cu descrierea aferenta. de exemplu trasul in teapa (care se practica in Romania de astazi dar cu totul alta forma), masa de tortura unde persoana inculpata este legata si trasa pana la lungirea corpului (eventual ruperea unor membre). Pe peretii camerei se vad o gama larga de instrumente de tortura. Faptele pedepsite au fost diverse de ex adulterul, furtul, crima, alta apartenenta politica, etc, etc. Si aici exista un manechin.

Ajunsi in curtea interioara acolo unde calcam pe stanca pe care s-a construit castelul, mi-am facut un plan de vizitare fara sa ratez nici o incapere.

Am inceput cu terasa de artilerie trecând prin curtea mica interioara unde se afla fantana adanca de 28 m descrisa mai sus. Terasa respectiva se afla pe latura estica, pentru scopul de a folosi artileria aici. Constructia a fost realizata in secolul 17 atunci când armele de foc au devenit suficient de dezvoltate. Aici exista si groapa ursilor, conform legendei prizonierii au fost lasati prada animalelor salbatice, de ex ursi. Aici vedem si turnul circular al tobosarilor, dar si turnul pictat (cel mai vechi si inalt turn, folosit ca observator-pictat in mai multe culori-de aici si denumirea-pentru mine erau cam sterse culorile este binevenita o restaurare aici) Dupa revenirea in curtea interioara am facut o scurta vizita in pivnita de vinuri dar nu am gasit licoarea lui Bachus aici ci exponate diferite iluminate si expuse potrivit.

A urmat sala cavalerilor aflata pe latura vestica a castelului, construita in stil gotic. A functionat ca sala de mese/diferite ocazii festive dar si sala de judecata. Aici am vazut statuia lui Iancu de Hunedoara iluminata intr-un mod absolut infricosator. Am iesit din nou in curte care avand in vedere perioada este plina cu absolventi/absolvente de liceu sau alte forme de invatamant si se pozeaza neincetat cu fotograf sau fara cu selfie stick sau fara, totul arata ca o prezentare de moda, am luat-o spre o camera amenjata cu exponate animale, pasari impaiate, blani de animale, urs, etc. In alta camera alaturi un schelet in vitrina, din pacate nu am fost atent si nu stiu cine a fost persoana (poate Iancu de Hunedoara?) Am iesit sub turnul Capistrano spre cealalta (fosta intrare) De aici putem admira o alta panorama a orasului, de fapt un cartier de case si o biserica. Turnul vechi de poarta se afla in partea sud vestica a castelului, iar in fata acestui turn putem vedea Turnul Alb, existand si aici guri de tragere in partea superioara ca si pe terasa de artilerie.

Pe urma intrand in palatul administrativ situat pe latura sudica a castelului am trecut prima data printr-o incapere care arata ca un fel de atelier, pe urma o incapere descrisa ca baia castelului. Aceasta parte este inalta are 3 niveluri iar pe nivelul de jos a fost amenajat un fel de temnita (alta decat cea descrisa de langa casa de bilete) Explorând toate etajele am ajuns la etajul superior la un coridor lung (turnul galerie Neboisa) unde peretii erau decorati cu niste fotografii realizate despre castel foarte artistice, ramele fiind iluminate.

De aici am ajuns in Sala Dietei (care nu are nici o legatura cu o dieta alimentara) este o sala impunatoare.

Urcând pe o scara in spirala si una normala am ajuns sub turnul Capistrano, tot un turn circular de aparare. Tot aici se gaseste si turnul Pustiu. Multitudinea de scari normale si in spirala, galerii, turnuri, tunulete, grote, nise si tot felul de elemente au fost deliciul baiatului meu.

Cireasa de pe tort a fost vizitarea Turnului Nou de Poarta (care se vede deasupra intrarii) De pe balconul de lemn se poate vedea panorama in toate directiile. Aici tocmai lucrau 2 electricieni pentru a schimba iluminatia de efect a turnului.

Coborând am mai vizitat Camera Domnitelor (devenita camera de zi a domnitelor abia in secolul 17, inainte de aceasta data utilizarea era in scopuri militare) Aici am vazut exponate cum ar fi imbracaminte de dama de pe acea vreme, lazi de zestre si diferite obiecte de mobilier.

Tot in aripa Matia am vazut un dormitor superb cu mobilierul aferent (pat cu baldachin, semineu, elemente de mobilier si scaune impresionante, o piele urs pe jos. Vitraliile si aici (de fapt in intregul castel) sint superbe.

Dupa asta am vizitat magazinul de souveniruri a castelului, ce-i drept preturile sint destul de piperate (aceleasi obiecte se gasesc si jos la marginea drumului-dar mai convenabil) Magazinul este amenajat cu mult gust exista si 2 machete a castelului aici.

Vizita am terminat-o in capela, initial ortodoxa, pe urma catolica (Hramul sfantul Ioan Botezatorul) face parte din cetate. Stil arhitectural este stil gotic tarziu.

Vizita a durat 2,5 ore dar nu am ratat nimic, recomand.

Pagina oficiala a castelului aici: castelulcorvinilor.ro

Am gasit un clip pe Youtube despre castel-filmare aeriana cu drona, consider potrivit pentru articol, rog Webmaster sa posteze la inceput.

https://www.youtube.com/watch?v=rd0-CG5YM-U

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 11.06.16 01:40:45
Validat / Publicat: 11.06.16 09:25:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HUNEDOARA.

VIZUALIZĂRI: 3482 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Podul si intrarea in castel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.06.16 05:14:08]
»

@AZE -

Am gasit un clip pe Youtube despre castel-filmare aeriana cu drona, consider potrivit pentru articol, rog Webmaster sa posteze la inceput.

https://www.youtube.com/watch?v=rd0-CG5YM-U

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

tata123 🔱
[11.06.16 13:59:17]
»

@AZE - Și nouă ne-a plăcut vizita la Castelul Corvinilor. Timpul petrecut în interior se încadrează undeva între o oră și jumătate și două ore; voi ați stat chiar mai mult de atât ceea ce ne arată că ați „savurat” pe îndelete fiecare colțișor al castelului. Mă bucur când citesc despre copii interesați de lucrurile ce le văd.

Castelul „de renume mondial” captează atenția prin tot ce oferă vizitatorilor; plăcuțele cu informațiile de bază amplasate în punctele principale îi ajută pe vizitatori să își formeze o părere despre viața în această fortificație rezidențială.

Castelul Corvinilor a devenit un loc foarte căutat pentru organizarea diverselor evenimente culturale. Unul din aceste evenimente a avut loc la sfârșitul lunii mai: Festivalul Filmului European (agerpres.ro/cultura/2016/ ... n-2016-11-39-54).

Recomand și eu vizitarea acestui obiectiv dacă ajungeți în zona Hunedoarei.

mishu
[12.06.16 10:51:32]
»

Am citit toate aarticolele din acest an despre acest castel si nu m-am plictisit sa le citesc in continuare. Fiecare are felul lui de a descrie ceea ce vede si asta ne face unici iar locul este completat.

Daca ar exista doar 2-3 articole despre acest castel ar fi doar o vedere de ansamblu, asa insa cu cat sunt mai multe elemente acestea se aduna unul peste celalalt spre o privire cat mai completa.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Corvinilor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057538986206055 sec
    ecranul dvs: 1 x 1