ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.03.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 1 zile
team-building
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Castelul Corvinilor – un obiectiv cu greutate

TIPĂREȘTE

Introducere

Castelul Corvinilor este un obiectiv greu. Cum greu? Cu greutate. Are multe ziduri, sali, turnuri? Are. Dar nu de asta e greu. Sau, nu numai de asta e greu. E multa istorie aici. Si ma aflu intr-o sitiatie, in care nu pot sa va spun tot ce s-ar cuveni a spune in acest articol. Daca ar fi la taste un istoric, un ghid al zonei sau al castelului, un bibliotecar, v-ar sti a spune mai multe. Daca turul castelului cu ghid dureaza circa 1,5 ore, cred ca deja dau o masura a cantitatii de informatii ce ar putea avea loc intr-un asemenea articol.

Am revenit la Castelul Corvinilor (sau Huniazilor?) dupa niste anisori, asa intre 5 si 10, nu mai numaram. Cand am fost ultima data aici, nu trageti cu arcul, ca sunt roman neaos si bun, am ramas asa cu impresia ca daca Hunedoara ar fi sub tricolor verde- alb-rosu, ar sti sa sa promoveze mai altfel un castel de exceptie, de referinta al Transilvaniei. Dar ma bucur ca nepus ca acum cand l-am revizitat am simitit ca este in OBIECTIV TURISTIC! . Cu litere mari intentionate si apasate!

Revenirea s-a petrecut cu ocazia Inatlnirii AFA 2016 de la Cincis, judetul HD, unde noi am semnat debutul nostru vezi impresii. Intr-o zi de sambata am avut la dispozitie sa alegem cum ne petrecem timpul in mod organizat sau liber, noi optand pentru o varianta mixta. Nu va voi povesti tot traseul si toate obiectivele din zona, pentru ca am facut-o partial aici vezi impresii, cu numai un an in urma.

Unde e Castelul?

La locul lui, bineinteles. Anume la adresa: Str. Castelului 1-3 Hunedoara. Cum ajungem? Mai intai ajungeti Domneavoastra in municipiul Hunedoara, gri si trist si sarac si cu multe turnulete si ruine metalice, si acolo va tineti dupa Ioana, vocea GPS-ului, waze-ului, sau dupa indicatoare, care se gasesc la fiecare intersectie relevanta. Peste drum de castel, a aparut fata de ultima noastra prezenta aici, o parcare cu plata si cu ceva chioscuri. Tariful de parcare este cu ziua de la 4 ron la 20 ron functie de vehicul, pentru tursime 7,5 ron. In trecut imi amintesc ca am parcat pe strada Castelului, astazi accesul pe aceasta fiind interzis vehiculelor. Parcarea cu plata (destul de plina) si interzicerea accesului pe strada Castelului sunt un semn ca exista un flux de turisti important in zilele noastre. Sai asta ma bucura mult, chiar am simtit ca acest obiectiv este integrat in trasee consacrate si numaryul de turistilor este incomaparbil superior celui de acum 10 ani. Bravo!

In drumul pana la castel mai intalniti cateva tarabe cu amintiri si suveniruri pentru turisti, ba chiar si un vanzator ambulant, care ne-a ne-a comvins sa cumparam la iesire un magnet cu castelul, lucrat manual.

Intampinarea

Intampinarea oaspetilor poate fi banala sau pompoasa. Functie de ce aranjamente si rezervari au facut grupurile vizitatoare. Accesul se face strabatand aleea din curtea exterioara (si aici ma exista niste magazinase, care acum, erau inchise, dar cu 10 ani in urma deschise, cred ca este chsestie de sezon) si apoi traversand impozantul pod din lemn pana la intrarea de astazi a castelului.

Te poate primi o straja a castelului, urmata de castelane, toti imbracati in costume de epoca, sau un ghid / o ghida sau … casa de bilete. La intrare a fost moment de aritmetica, adica de numarare a membrilor grupului versus platitori, la care a fost necesara o re-verificare, ca sa dea la rezultat. Am intekes ca au fost niste diferente, a scris si adri-nico ghida AFA cu fluier recunoscut, hotarita si potrivita pentru rolul pe care l-a imbratisat benevol.

Dupa ce am pasit poarta castelului, ni s-a cerut taxa foto 5 lei de caciula (eu am platit-o, desi am inteles ca dupa intreventia lui @adri-nico nu ar mai fi fost necesara si s-a prezenta dupa cateva momente de bajbaiala si ghida noastar pentru viztarea castelului, o conationala, ferma, prea rujata, documentata, care a expus poezia sa lunga. Pana s-au lamurit aspect oranizatorice am admirat in curtea castelului cateva castelane, cu care am facut si poze, si un arcas care isi asteota clientii sau pe dascalul Wilhelm Tell, oricum nu pe noi, aceste numere disponibile erau pentru alte grupuri.

Scurta istorie

Castelul Corvinilor dateaza din secolul al XV-lea si este unul din maretele edificii medievale europene. Geneza acestuia are legatura cu Ioan de Hunedoara, personalitate recunoscuta a vremii sale.

Denumirea de Corvin este asociata lui Ioan de Hunedoara si fiului sau Matia si apare in cronicile vremii, unde se spune ca familia acestuia are origini in cele ale familie Corvinus, o veche familie romana.

Castelul propriu-zis

La capatul podului din lemn se gaseste Turnul de la Poarta, prin care am trecut pentru a intra in curtea castelului. Am aflat ca podul ar fi mobil. Turnul are trei niveluri de aparare, este unul masiv si pemitea tragerea combinata, anume arme cu coarda si arme de foc. Aici se gasea camera de garda si inchisoarea., aceasta din urma am vizitat-o la sfarsitul turului.

Am traversat apoi Camera Domnitelor si am intrat in doua sali imense: Sala Cavalerilor si Sala Dietei. Aceasta aripa se mai numeste Palatul de festivitati. Sala Cavalerilor este foarte inalta. Admiram armuri, arme, platose, coifuri. Bolta este construita in stil gotic. Aici se gaeste si inscriptia care atesta numele lui Ioan de Hunedoara, in calitate de guverantor al regatului Ungariei, in anul 1452. Sala Dietei se afla la etaj si conserva unul din blazoanele Corvinilor. Salile se continua cu Turnul Capistrano.

Ne indreptam apoi spre alta aripa a castelului, spre Turnul Tobosarilor, incadrat de Turnul vechi de poarta si Turnul Buzdugan. Turnul este construit din zidarie plina si are doua etaje, care gazduiesc o camera a puscasilor si inca o incapere la etaj. Remarcam in continuarea turului nostru Fantana, Terasa sau Platforma de Artilerie, datata din secolul al XVII-lea, din perioada lui Bethlem, si [i/Groapa Ursilor., care isi trage denumirea de la legendele care spun ca aici erau aruncati prizonierii prada fiarelor salbatice.

Capela catolica este una din zonele cele mai bine pastrate din incinta castelului. Aici se intalneste alt blazon important al familiei Corvinilor, un corb cu inel in cioc. Se spune conform altor cronicari ai vremii ca regele Ungariei Sigismund de Luxemburg ar fi tatul lui Ioan de Hunedoara in urma unei idile cu o nobila hunedoreana. Nobila ar fi primit din partea regelui un inel, ca semn de recunoastere a fiului sau. Inelul este furat de un corb in timp ce copilul se juca cu inelul, iar dupa ce corbul a fost omorit, regele a hotarit sa includa aceste element in blazonul familiei. Acesasa scena este redata in pictura si in Aripa Matia, unde se gaseste un impresionant baldachin, precum si o expozitie de diferite obiecte ceramice sau din portelan.

Catre final, vizitam o necropola si apoi o sala cu trofee de vanatoare.

Camera cea mai impresionanta (care poate afecta emotional) este camera de tortura. Daca parcurgeti harta castelului veti mai gasi Turnul Alb, Turnul Pustiu, Galeria si Turnul Neboisa

Concluzie

Castelul Corvinilor este un obiectiv turistic remarcabil ce merita a fi vizitat. Este important sa fie vizitat cu ghid, daca doriti sa aveti acces la informatii interesante. Exista si panouri informative sau materiale tiparite ce pot fi cumparate, un asemnea prospect fiind si sursa mea de inspiratie pentru acest articol alaturi de fotografii si inscrisurile de pe panouri.

Vizitati Castelul Corvinilor si luati-va timp circa 1,5 – 2 ore pentru aceasta. M-am bucurat cand am vazut si un grup de copii sosit in vizita la castel.

Rog dace este premisa inserarea videoului https://www.youtube.com/watch?v=fVp1k3YSARE


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 26.03.16 23:13:13
Validat / Publicat: 27.03.16 10:02:02

VIZUALIZĂRI: 2680 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Dan & castelanele hunedorene
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[27.03.16 12:10:47]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[27.03.16 12:12:08]
»

@webmaster: Multumesc

diana2015
[27.03.16 12:44:51]
»

Frumoasă descrierea castelului și așa cum ai scris te face să vrei să-l vizitezi .

Sincer noi am fost în urmă cu câțiva ani și am fost foarte dezamăgiți și am să spun de ce. Am fost în plin sezon, castelul era înconjurat de schele, etajul era închis, crama de la subsol era plină de pietre, sălile erau goale doar într-o cameră erau câteva 'arme' și cam atât. Mă bucur că acum este un adevărat OBIECTIV TURISTIC și cât de curând mergem să-l revedem.

Felicitări și vacanțe frumoase

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[27.03.16 16:07:11]
»

Era ruj din vremea corvinestilor la ghida. Dar zau, de curiozitate, nu de barfa, primesti inca acasa ciorba calda in strachina de la Horezu, dupa poza 11?

Fotografiatul l-a platit si al meu sot, acum fie de sufletul alora din sala torturii, dar cand s-o tipat supraveghetoarea ceia langa noi, v-ati speriat doar voi barbatii, adri-nico ioc!!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[27.03.16 17:47:03]
»

@diana2015:

Multumesc de aprecieri. E neplacut cand nimeresti in santier la muzeu sau castel mai ales cand santierul nu e organizat nemteste

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[27.03.16 17:50:41]
»

@elviramvio:

La P11 am mers cu dispensa de la Ema care a si fotografiat.

Intotdeauna e un risc in asemenea situatii. Cine stie cand si cum se vor folosi pozele?

Multumesc de aprecieri

mishu
[29.03.16 10:24:44]
»

@elviramvio - Si eu am remarcat ce zambaret era Dan in aceasta poza si am vrut sa comentez insa mi-ai luat-o inainte.

Insa atat cat i-am remarcat pe amandoi la Muzeul BNR cand am fost in vizita Ema este o draguta si dupa cum vezi raspunsul lui Dan fotograful a fost chiar Ema, nu stiu a cui a fost punerea in scena.

O poza reusita care se vede a reusit sa atraga privirile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, diana2015, elviramvio, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Corvinilor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060780048370361 sec
    ecranul dvs: 1 x 1