ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.03.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Craiova
    ÎNSCRIS: 18.01.09
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    SEP-2010
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Numarul 1 in Romania

    Ilustrație video-muzicală
    Antonio Vivaldi - L'autunno (allegro)
    TIPĂREȘTE

    Cuvant inainte:

    Dupa ce am citit tot ce este scris despre Peles atat pe AFA cat si pe internet, m-am hotarat sa scriu aceste randuri, tin sa va spun ca in timpul vizitei de anul trecut am avut ghid insa nu prea am fost atent la cuvintele acestuia, poate nu procedez bine insa am constatat ca la scurt timp mare parte din informatiile furnizate de acestea se uita repede, eu am preferat sa ma concentrez pe stucatura, vitralii si picturi lucruri care ma interesau cel mai mult, asa ca in ceeace priveste impresiile care urmeaza, datele tehnice cat si citatele (in traducere libera) sunt preluate de pe Wikipedia! Nu sunt inscris in concurs asa ca punctarea acestor impresii nu este importanta, sper totusi ca veti gasi randurile si pozele care urmeaza destul de interesante astfel incat sa doriti sa vedeti/revedeti acest obiectiv turistic de o importanta majora pentru Romania.

    Totul a inceput cu achizitionarea unui teren de 1,3 km patrati, de catre Regele Carol I, teren ce va fi numit ulterior Domeniul Regal de la Sinaia unde la 22 august 1873 avea sa inceapa constructia Castelului Peles si a anexelor acestuia printre care si o centrala electrica (Pelesul fiind astfel primul palat iluminat cu o sursa de energie proprie), de fapt este impropriu denumit castel, acesta avand toate caracteristicile unui palat.

    Dupa ce regele a refuzat cateva proiecte care semanau prea mult cu alte palate din vest, arhitectul Johannes Schultz a gasit o solutie pe placul acestuia, prezentand schita unei resedinte regale care impleteste rafinamentul stilului italian cu estetica constructiilor germane avand in general linii renascentiste. Acest proiect va fi modificat intre anii 1893-1914 de catre arhitectul ceh Karel Liman care va adauga turnurile, cel principal masurand nu mai putin de 66 metri. Se spune ca valoarea totala a constructiei a fost de 16.000.000 lei de aur adica cam 120.000.000 $ de azi, la aceasta participand intre 300 si 400 de oameni. Regina Elisabeta scria in jurnalul sau:

    “ italienii erau zidari, romanii construiau terasele, tiganii prelucrau fierul, albanezii si grecii prelucrau piatra, germanii si ungurii se ocupau cu tamplaria, polonezii erau ingineri, cioplitorii erau cehi, francezii se ocupau cu schitele iar englezii cu masuratorile si zilnic puteai vedea acele sute de oameni, fiecare in costumele traditionale, vorbind o duzina de limbi diferite, cantand, blestemand, certandu-se sau vorbind in toate acele dialecte, un amestec vesel si ametitor de oameni, cai atelaje si animale de povara…”

    Cu exceptia perioadei in care s-a desfasurat razboiul de independenta, lucrarile au mers repede astfel ca pe 7 octombrie 1883 a avut loc balul de inaugurare a acestuia.

    Primii invitati au putut vedea o impozanta cladire in stil neo renascentist cu o curte interioara a caror pereti pictati reflecta influenta arhitecturii saxone si ale carei aplicatii de lemn gen Fachwerk ne duce cu gandul la arhitectura constructiilor alpine din centrul si nordul Europei. In interior, stilul decoratiilor este baroc, toate incaperile fiind decorate minutios nefiind neglijat nici un detaliu, pe mine m-a uimit stucatura, regele Carol I fiind un mare iubitor al lemnului ,,exista peste 170 de incaperi si 30 de bai care adapostesc una din cele mai pretioase colectii de obiecte de arta din Europa centrala si de rasarit, colectie constand din: statuiete, picturi, mobilier de epoca, obiecte din aur si argint, portelan de renume, crystal, tapiterii si covoare, arme si armuri. , vitralii realizate in cele mai faimoase ateliere din Europa, etc.

    In exterior gradinile sunt decorate cu terase infrumusetate cu statui din marmura de Carrara, dintre acestea de remarcat statuia regelui Carol I, opera lui Raffaello Romanelli, mai sunt apoi fantani, alei pietruite, scari flancate de lei de piatra sau alte elemente decorative.

    Din interior mi-a ramas in minte Sala Mare a Armelor unde este etalata una dintre cele mai bogate colectii de arme din Europa, sunt expuse peste 1400 de arme de vanatoare si razboi din secolele 14-19, Apartamentul Regal cu decoratiuni stil Empire, Sala Florentina ornata cu semineul masiv din marmora decorat cu reproduceri ale statuilor lui Michelangelo si stucatura aurita, Salonul Maur (preferatul meu) opera lui Charles Lecompte de Nouy, unde totul este de un rafinament desavarsit, sau Salonul Turcesc, atat de primitor, si nu in ultimul rand Salonul De Primire poate cea mai reprezentativa incapere pentru Peles fiind o “poezie” si o “simfonie” a modului in care poate fi prelucrat lemnul.

    Din 2010 se viziteaza si etajul superior, constand din apartamentele destinate oficialilor de la curte, eu zic ca merita cei 25 lei vizitarea acestuia.

    Am sa ma opresc aici, sper ca pozele postate sa spuna mult mai multe cuvinte decat am reusit eu.

    Va multumesc!

    Am sa rog daca se poate atasarea acestei melodii:

    http://www.trilulilu.ro/eneoana2000/1c0dee1137cc1f

    Multumesc!


    [fb]
    ---
    Trimis de Cristian_h* in 14.03.11 22:02:48
    Validat / Publicat: 14.03.11 23:03:06
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4244 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 37 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    14 ecouri scrise, până acum

    webmaster0
    [14.03.11 22:54:37]
    »

    A fost ataşată melodia cerută de autor.

    TORA INGRID
    [15.03.11 06:59:10]
    »

    @Cristian, Pelesul este, cred, refugiul de suflet al romanului care vrea sa-si reconfirme traditia si nobletea... mai pe romaneste spus, de cate ori constat ca societatea noastra nu mai e ce-a fost si devine tot mai mizerabila, o vizita la Peles imi reaminteste ca am avut un start bun, finisul e deplorabil...

    Nu e suficienta o excursie sau o vizita la Peles, de fiecare data cand ajung acolo, noi si noi detalii, care altminteri trec neobservate in bogatia si frumusetea decorarii, imi retin atentia. Nu mai spun ca parcul este el insusi o incantare.

    Ce voiam sa spun de fapt in ecou, in afara de a remarca oportunitatea subiectului propus, este o poveste mai putin cunoscuta, aceea a tablitelor de aur, descoperite in "Poiana Vacariei " cand se captau izvoarele de apa la intemeierea Manastirii Sinaia.Despre aceste peste 150 de tablite , pline de inscrisuri si chipuri, se zice ca ar fi contribuit, material, la finalizarea constructiei, atunci cand stramtorat , regele a hotarat sa le topeasca si sa le valorifice. Dar mai intai le-a copiat tipografic , adica in plumb. Nici tablitele din plumb nu mai sunt toate, ele isi asteapta dezlegarea la Muzeul National de Istorie. . Povestea intreaga o gasiti aici, eu am auzit pentru prima data relatarea despre misteriosul tezaur intr-un reportaj documentar tv. De atunci am devenit curioasa si am citit cam tot ce s-a scris. Sunt convinsa ca veti fi la fel de curiosi si intrigati ca mine. Cum spune cineva si spune bine "oamenii sunt sub vremuri ". Poate ca vreodata , arhiva care impreuna cu tezaurul a ajuns in Rusia si n-a mai gasit drumul catre casa , va lamuri misterul acestor tablite , inclusiv daca ele au fost "zidite" , ca Ana lui manole , in frumosul Peles. Pana atunci , vizitand Pelesul , ganditi-va si la aceasta poveste pe care v-am propus-o.

    iar aici aveti imagini cu tablitele

    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [15.03.11 07:10:35]
    »

    Da am auzit si eu istoria acestor tablite, insa un lucru am retinut din ce a spus ghidul, bani necesari constructiei au provenit in exclusivitate din visteria familiei Hohenzolern, bine spui @Tora, din cand in cand o vizita la Peles este bine sa o facem fie doar si pentru a ne redestepta mandria de a fi romani!

    aida.alecu*
    [15.03.11 16:01:50]
    »

    Pelesul ramane Peles, pacat ca romanii de acum nu mai sunt romanii de atunci!

    De fiecare data mai descoperi ceva in castel, fiecare vizita imi pare o incursiune in istorie si de fiecare data dupa ce vizitez castelul raman cu impresia ca a fost prea scurta vizita si trebuie sa revin.

    Cat despre locurile din jur... exista o poteca prin spatele castelului, pavata cu un singur rand de dale, pe care se spune ca se plimba regele in zilele de restriste ale regatului sau regina in timp ce cauta o noua muza sau intr-un moment de reculegere... oricum o luati, daca gasiti pe cineva care sa va arate acea poteca (noi am plecat cu un ghid) veti simti urmele pasilor celor care ne-au fost conducatori iscusiti.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    aida.alecu*
    [15.03.11 16:15:17]
    »

    tora- raman uimita de aceste placute, pana la urma care e istoria lor? tu care ai citit mai multe decat noi despre ele ce parere ai? par f interesante!

    TORA INGRID
    [15.03.11 17:08:14]
    »

    Cum nu sunt nici istoric, nici arheolog, nici lingvist... nici multe altele, inclin sa dau dreptate dlui Olteanu, care intr-o demonstratie coerenta si argumentata (pe care daca aveti rabdarea s-o cititi o sa fiti incantati) demonteaza tezele ing. Romalo si ale dnei Petan. Asadar, el ajunge la concluzia unui fals istoric dar cu certe valente artistice, executat de cineva traitor in epoca, la nivelul cunostintelor de atunci asupra tracilor, getilor si dacilor, indragostit de istorie si traind pentru ea, care nu a dorit cu buna intentie sa induca in eroare lumea academica, dar care, "furat "fiind de creatia sa, a pierdut simtul masurii. Asta asa, o explicatie accesibila si pe intelesul tuturor. Sper ca nu se asteapta nimeni sa dau verdicte...

    Dincolo de orice, povestea e incitanta si interesanta.

    Si dincolo de orice poveste, Pelesul merita vizitat de cateva ori in viata: la fiecare varsta (sau deceniu) o sa-l vedem cu alti ochi si cu alta intelegere.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ninaa
    [16.03.11 08:45:47]
    »

    Am vizitat Pelesul de cateva ori, de fiecare data fiind deschise publicului alte sectiuni. Cel mai mult mi-a placut cand am mers cu un grup de straini si am avut ghid de limba engleza. Era o doamna foarte bine documentata si joviala, pe langa informatii mai strecura si cate o glumita.

    Ce am retinut e ca pe langa electricitate, castelul avea si aer conditionat (un sistem rudimentar as zice care iarna furniza aer cald si vara aer rece in incaperi).

    Apoi in dreptul oglinzii de cristal din hol ne-a spus ca a fost adusa de la Venetia cu opt care trase de boi si ca cine se priveste in ea si isi pune o dorinta i se indeplineste. Am incercat experienta si confirm.

    Castelul merita vizitat, indiferent cat costa biletul, are un aer atat de misterios.

    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [16.03.11 10:40:20]
    »

    Nu exista aer conditionat in interiorul palatului ci doar un sistem de ventilatie naturala care suplineste cu succes aerul conditionat, este bazat pe circulatia naturala a aerului si zic eu este mai placut decat aerul conditionat si intradevar marea oglinda venetiana a fost transportata cu vaporul pana la Constanta si de acolo cu un car tras de 8 boi !

    aida.alecu*
    [16.03.11 15:37:33]
    »

    Pe paie chiar! Asa am inteles! Si totusi a rezistat! As putea adauga faptul ca exista un sistem de aspirat praful direct in pereti, asta in cazul in care nu stiti!

    In plus-ninaa- chiar daca castelul merita vizitat nu trebuie gandit asa, probabil asa gandesc si cei care au pus taxele!!! indiferent de cost?? sti ca regele l-a pus la dispozitia publicului gratis? ! iar ei acum vand bilete la un pret de multi se intorc din fata lui fara sa ii calce pragul? (poate pt strainii care vin se justifica astfel de preturi)

    ninaa
    [16.03.11 16:30:46]
    »

    @cristian h l-am numit aer conditionat pt ca asa ii spune acum, pe vremea aceea nu cred ca era inventata denumirea asta. Am si specificat - rudimentar - dar totusi mi s-a parut mare lucru, in conditiile in care eu nu aveam asa ceva acasa in 2003.

    @aida. alecu ai dreptate, mi s-a intamplat sa duc munca de lamurire ca merita banii cu o persoana care nu pricepea de ce a fost taxat in plus doar pt ca nu e roman. Deci, nici strainii nu sunt incantati de preturi! Dar, dupa vizitare mi-a multumit ca l-am luat mai mult pe sus...

    Un regret doar, noi nu am reusit niciodata sa trecem cu un aparat foto de intrare. Drept pt care il felicit pe cristian h ca ne-a amintit si incantat cu interioarele.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    magdalena
    [18.03.11 08:22:45]
    »

    Superbe fotografii! Pe mine Pelesul m-a incantat intotdeauna si aproape de fiecare data, vizita mea din Sinaia includea si o vizita la Castelul Peles.

    Chiar si acum, dupa ce am vizitat multe castele, consider ca Pelesul este cel mai frumos din cate am vazut, cel mai intim si cel mai interesant.

    In momentul in care ii pasesti pragul, te intorci inapoi in timp si ai senzatia ca palpita de viata aidoma epocii sale de glorie.

    Eu nu am facut niciodata fotografii in interior, ultima oara l-am vazut acum cativa ani, cat este taxa de fotografiere?

    Pacat ca exteriorul nu este asa de bine prezervat, mai ales statuile.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Ellada_sagapo
    [19.04.11 11:07:49]
    »

    Superbe pozele! Ai dreptate, pozele spun mai mult, completeaza perfect descrierea datorita frumusetii acestui castel si, bineiteles datorita fotografului care le-a imortalizat.

    Este locul meu de suflet in Romania, de aceea citesc cu placere si vizitez cu o placere si mai mare. Pentru ca nici pozele nu tin locul unei vizite. Acest loc trebuie "simtit".

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    michaelasanda
    [07.01.19 21:39:09]
    »

    1. Statuia Regelui Carol I din fața palatului este opera sculptorului român Oscar Han (1891 - 1976)

    Lucrarea, de mici dimensiuni, îl reprezintă pe regele Carol I al României, în picioare, sprijinindu-se cu mâna dreaptă de un baston, în uniformă militară de mică ţinută. O variantă monumentală a acelei lucrări a fost amplasată pe terasa principală a castelului Peleş, cu ocazia serbărior Semicentenarului reşedinţei regale.

    Semnat, datat O. Han/17 Aug. 1933

    Lucrarea face parte din categoria TEZAUR (cu ordinul de clasare 2529/25.02.2003)

    Sursa informației:

    http://clasate.cimec.ro/detaliu.asp?k=2CA42BB55DAD41889D1653A9AC63EB03

    https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/02/14/documentar-40-de-ani-de-la-moartea-sculptorului-oscar-han-09-40-13

    https://ro. wikipedia.org/wiki/Oscar_Han

    Raffaello Romanelli a realizat un bust al regelui Carol care se află în Holul de Onoare, încadrat și acesta în categoria TEZAUR, cu ordinul de clasare 2529/25.02.2003 (MINISTERUL CULTURII ŞI CULTELOR)

    Sursa informației:

    http://clasate. cimec.ro/detaliu. asp? tit=Sculptura--Romanelli-Raffaello--Regele-Carol-I-al-Romaniei&k=34CA1A60E1A847C2BD72F2CFE466CC67

    Raffaello Romanelli a realizat de asemenea majoritatea statuilor de pe terasele palatului

    2. Oglinzile de Murano au fost aduse pe mare, apoi pe Dunăre până la Brăila, cu trenul până la gara din Sinaia și doar de acolo cu care cu fân trase de boi…

    https://adevarul.ro/locale/ploiesti/misterul-oglinzilor-venetiene-peles-fost-transportate-sinaia-oglinzile-inaltime-trei-metri-lucrate-atelierele-murano-1_55954241cfbe376e35ca9fbf/index. html

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    michaelasanda
    [08.01.19 14:14:03]
    »

    @michaelasanda:

    Bunuri culturale referitoare la regalitatea din România clasate în Patrimoniul Cultural Național

    - Romanelli, Raffaello. Regele Carol I al României

    http://clasate.cimec.ro/Poza.asp?k=34CA1A60E1A847C2BD72F2CFE466CC67

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    aida.alecu*, Ellada_sagapo, magdalena, michaelasanda, TORA INGRID
    Alte impresii din această RUBRICĂCastelele Peleș şi Pelişor:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.49348998069763 sec
    ecranul dvs: 1 x 1