ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.09.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 9 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Drumeție la Vânturătoarea, una dintre cele mai frumoase cascade din țara noastră!

TIPĂREȘTE URM de aici

Parcul Național Domogled - Valea Cernei este un areal care se întinde pe circa 61000 de hectare, pe teritoriul a trei județe din sud-vestul României: Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj. În acest parc național sunt amenajate numeroase trasee turistice, fie către zonele de creastă, fie prin diferite chei, către peșteri ori chiar cascade. Printre acestea din urmă, trebuie neapărat amintite Cascada Cociului (considerată una dintre cele mai înalte căderi de apă din țară) și Cascada Vânturătoarea.

Întrucât în această vară am rămas în zonă pentru câteva zile, ne-am propus să parcurgem unele trasee turistice. La o zi după ce am urcat la Cascada Cociului, m-am hotărât ca după-amiază să plec din nou în drumeție. Dacă la Cascada Cociului am mers singur, de data aceasta ai mei m-au însoțit pe traseul spre Cascada Vânturătoarea. I-am convins și pe ei să vină, arătându-le câteva fotografii și filmulețe de pe internet cu această frumusețe de cascadă, considerată a fi cea mai mare cădere liberă de apă din România (cu înălțimea de aproximativ 40 de metri) !

I. Câteva informații despre traseul către Cascada Vânturătoarea

Trecusem cu o zi înainte pe la Centrul de Vizitare pentru Parcul Național Domogled - Valea Cernei, așa că obținusem anumite informații despre traseul către Cascada Vânturătoarea. Știam că intrarea pe traseu se face la aproximativ 10 kilometri de Băile Herculane, pe la coada lacului de acumulare Prisaca. Totodată, pe panoul informativ de la centrul muzeal, traseul este prezentat la poziția a șasea - poteca trece pe la Cascada Vânturătoarea și urcă în Poiana Cicilovete, având lungimea totală de 3,7 kilometri și o diferență consistentă de nivel, respectiv 934 de metri. Marcajul este ”crucea roșie”, iar timpul estimat pentru parcurgerea întregului traseu este de 3 ore.

În ceea ce privește doar prima porțiune a traseului, până la Cascada Vânturătoarea ar trebui parcurși 1,4 kilometri, iar diferența de nivel este de ”numai” 320 de metri. Timp estimat pe această porțiune: o oră - o oră și jumătate.

II. Parcurgerea traseului turistic spre Cascada Vânturătoarea

Am plecat cu mașina de la Băile Herculane, urmând DN 67D, am trecut încetișor de zona ”7 Izvoare” (aglomerație și mașini parcate pe ambele părți ale șoselei), apoi am mai mers câțiva kilometri, ajungând la coada lacului de acumulare Prisaca. Pe partea stângă (pe sensul nostru de mers din acel moment) există un pod peste râul Cerna, acolo fiind practic intrarea pe traseul spre cascadă. Am oprit mașina chiar înainte de pod, în dreptul unui panou care prezenta detalii despre drumeția spre Vânturătoarea. Acolo am schimbat încălțările comode cu bocancii de drumeție, am luat rucsacurile cu apă și gustări în spate, bețele de munte și am pornit la drum! Era ora 14.20.

Am traversat podul, am ajuns în dreptul câtorva vile, am mai mers cam 20 de metri spre stânga trecând pe lângă o barieră, apoi cărarea cotește brusc spre dreapta și urcă lejer pe lângă gardul uneia dintre case. Marcajul ”cruce roșie” apare de câteva ori, așa că poteca este bine semnalizată. În câteva minute am traversat un pârâiaș și de acolo lucrurile s-au schimbat brusc. Eram protejați, ce-i drept, de umbra pădurii, dar poteca a început să urce abrupt, parcă prea brusc pentru niște drumeți care abia se acomodau cu traseul! :) Asta era, ce să facem!

Cărarea este destul de accidentată, rădăcinile copacilor și bucățile de stâncă reprezentând obstacole suplimentare pe traseu. Cam 35 de minute a durat această porțiune abruptă, timp în care ne-am oprit de câteva ori pentru a ne trage sufletul (știam că traseul nu este foarte lung și asta ne-a încurajat să continuăm, altfel probabil că înregistram măcar vreun abandon :) ).

Printre copaci a apărut la un moment dat un prim punct de belvedere, loc de unde am putut admira atât pereții stâncoși ai Vânturătoarei, dar și o priveliște frumoasă către Valea Cernei. Ne-am dat seama că mai aveam ceva distanță de parcurs, dar diferența de nivel părea destul de mică din acel punct.

Traseul ne-a testat totuși în continuare vigilența. Poteca s-a îngustat mult, în stânga era o râpă și orice pas greșit putea însemna o accidentare nedorită. Ne-au fost de un real folos bețele de drumeție pentru a înainta. Am depășit apoi niște blocuri mari de stâncă cățărându-ne câte puțin și am ieșit într-un alt punct de belvedere, loc de unde ne-am putut bucura cu adevărat de măreția muntelui! Trecuse o oră de când tot urcam, dar cascada era aproape, la câteva minute depărtare! Din acel loc am admirat vreme de câteva minute atât firicelul de apă care părea că despică muntele în două, cât și Valea Cernei ori Munții Mehedinți aflați ”peste drum”.

Când am ajuns pe acel tăpșan mângâiat de razele soarelui, ne-am uitat cu atenție să nu dăm ”nas în nas” cu vreo viperă, știut fiind faptul că aceste vietăți sunt bine reprezentate în zonă. Nu a fost cazul, așa că am făcut multe fotografii. Din acel punct al traseului, am mai mers cam 10 minute și am ajuns la cascadă (timp la urcare - 75 de minute).

Lângă potecă este amplasat un panou informativ, unde am lecturat câteva detalii despre Cascada Vânturătoarea: ”Cascada se găsește pe Ogașul Slacini, afluent al Râului Cerna. De la izvor până la cascadă, acest pârâiaș curge liniștit printre pietre și nu spune nimic despre ceea ce urmează. Înainte de cascadă, apele se lovesc de un prag de 5-6 metri și se despletesc într-o perdea spectaculoasă. Șuvoiul de apă este vânturat în urma lovirii de acest prag și apoi cade liber și vertical de la aproximativ 40 de metri. Peretele peste care curge apa este un amfiteatru imens și se numește peretele Vânturătoarei.”

Prezentarea cascadei este interesantă, dar căderea de apă văzută din apropiere este fabuloasă! Ți se pare că apa vine de undeva din cer, iar stâncăriile de deasupra te copleșesc cu măreția lor. Foarte interesant este și faptul că la baza stâncilor este o scobitură care ne-a permis să ajungem chiar în spatele perdelei fine de apă, la câțiva metri în spatele cascadei. Adierea vântului făcea ca stropii mărunți de apă să ne ude din când în când, spre încântarea noastră, dar mai ales a juniorului.

Am ocolit câteva blocuri de piatră și am reușit să coborâm chiar la baza cascadei, lângă locul unde perdeaua de apă se lovește de stânca netedă acoperită cu mușchi. Din acel punct apa se prelinge într-un bazin micuț și apoi își caută făgașul pentru a coborî, dispărând repejor la vale, printre pietre și ierburi înalte.

Impresionantul amfiteatru stâncos aflat deasupra noastră ne-a protejat de razele soarelui, astfel că am petrecut vreo jumătate de oră la baza cascadei.

Am plecat urmând același traseu ca la urcare, uitându-ne din când în când peste umăr, fascinați de frumusețea acelui loc. Peste câteva minute, cascada a rămas în urma noastră, iar noi ne-am concentrat pe parcurgerea potecii, deoarece coborârea a fost aproape la fel de dificilă ca urcarea. Timpul la coborâre - 55 de minute; la ora 17.00 am revenit la mașină.

Recapitulând, drumeția noastră la Cascada Vânturătoarea a durat 2 ore și 40 de minute (incluzând pauza de jumătate de oră de la baza cascadei).

III. Alte informații:

a) Pentru că urcarea și coborârea sunt destul de dificile, dar traseul nu este unul lung, noi considerăm că această drumeție a avut un grad mediu de dificultate.

b) Pe traseu ne-am întâlnit cu mai multe persoane, începând cu un băiețel de vreo 7 anișori până la doi seniori trecuți probabil de 60 de ani.

c) Am pierdut semnalul la telefon după câteva minute de la intrarea pe acest traseu.

d) Cred că traseele spre Cascadele Cociu și Vânturătoarea pot fi parcurse amândouă în aceeași zi de către persoanele obișnuite cu drumețiile montane (cele două trasee sunt despărțite de vreo 6 kilometri care pot fi străbătuți repede cu mașina). Consider că traseul către Vânturătoarea este ceva mai ușor decât cel spre Cascada Cociu.

e) În dreptul podului peste Cerna (locul de unde începe traseul către Vânturătoarea), dincolo de șosea, este o livadă în care erau mai multe corturi. Așadar, în apropiere se poate campa, probabil la înțelegere cu proprietarii de terenuri din zonă.

f) Nu departe de podul peste Cerna, pe cealaltă parte a văii, începe un alt traseu spectaculos - este vorba despre Cheile Țăsnei - Moara Dracilor (marcaj ”cruce albastră”) . Traseul către aceste chei începe din vecinătatea pensiunii Dumbrava. Pe AFA am lecturat un articol frumos despre acest traseu, dar nu am mai avut timp să îl parcurgem.

g) Pentru că am ajuns la cascadă pe DN 67D și, în plus, am utilizat drumul atât la venire, cât și la plecarea de la Băile Herculane, se cuvine să prezint pe scurt impresiile noastre: drumul este sinuos și oferă peisaje foarte frumoase. În ceea ce privește calitatea covorului de asfalt, de la Băile Herculane până la ramificația cu DN 66A, șoseaua este cam denivelată, peticită și uneori apar gropi mici. Din acel punct până la Târgu Jiu, drumul se prezintă în condiții mai bune. În ceea ce privește obiectivele de pe acest traseu, există pe AFA o prezentare interesantă.

IV. Concluzii

În ultimii ani am vizitat mai multe cascade din țara noastră, iar Vânturătoarea a intrat direct într-un top 3 personal al celor mai frumoase căderi de apă pe care le-am văzut (la asta contribuie din plin și cadrul natural din jurul cascadei). Răsfoind pozele, deja ne dorim să revenim la Băile Herculane și -de ce nu- să urcăm din nou la Vânturătoarea! Când?! Asta rămâne de văzut... Până atunci, recomandăm tuturor iubitorilor de drumeții să viziteze Cascada Vânturătoarea atunci când vor ajunge pe Valea Cernei!

Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 24.09.19 20:14:31
Validat / Publicat: 24.09.19 21:36:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HERCULANE.

VIZUALIZĂRI: 1818 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Peretele Vânturătoarei și cascada cu același nume, văzute de pe traseu. Acolo am reușit să ajungem într-o zi frumoasă din luna august.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[24.09.19 21:58:09]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema
[24.09.19 23:33:21]
»

@Crazy_Mouse:

Foarte speciala aceasta cascada! ???? Are unicitatea ei, are personalitatea ei.

Imi pare rau ca nu am purces in drumetia catre Cascada Vanturatoarea, dar uneori e mai bine sa nu te calicesti si sa stii sa renunti caci splendoarea ramane acolo si poti sa revii alta data.

Nu stiu caci e cam departe, dar e acolo si ne asteapta. ????

Multumesc pentru recomandarea articolului meu ref DN67D.

Felicitari maxime pentru articol, poze si reusita drumetiei.

Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.09.19 23:59:59]
»

Am încercat și eu după întâlnirea de la Herculane să urc spre cascadă. Din păcate, nici timpul, nici condiția fizică, nici starea mea din acea zi nu mi-au permis să merg mai mult de câteva sute de metri. Văzând că plăcerea traseului se transformă în chin, am renunțat.

Dan are dreptate - cascada rămâne tot acolo, noi ne putem întoarce și altă dată.

Felicitări pentru reușită și mulțumiri de poveste.

Floryn81AUTOR REVIEW
[25.09.19 16:41:28]
»

@Dan&Ema: Da, așa este, cascada a rămas acolo și o vei putea vizita cu altă ocazie. Noi deja ne gândim să revenim, poate chiar vara viitoare, pentru că Băile Herculane sunt destul de ofertante la capitolul cazare, iar în zonă ar mai fi multe lucruri de văzut. În plus, ne place bălăceala, iar acolo există destule piscine și bazine.

@Dragos: Cred că traseul spre Vânturătoarea este mai solicitant primăvara, când solul și pietrele sunt umede. Tot atunci, cascada are un debit mai important, dar sunt mereu o serie de factori care trebuie să fie pozitivi pentru a avea o drumeție reușită. Altfel, mai bine te întorci la timp și revii cu altă ocazie!

Mulțumesc pentru lectură și pentru ecouri! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Vânturătoarea [Valea Cernei]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0677649974823 sec
    ecranul dvs: 1 x 1