ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.10.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pe drumuri de munte spre Cascada Lotrișor

TIPĂREȘTE URM de aici

O zonă foarte frumoasă pe care am explorat-o puțin în această vară este Valea Oltului. Printre cele câteva obiective pe care le-am vizitat acolo, unul este o adevărată minunăție ascunsă printre munții din Parcul Național Cozia. Este vorba despre Cascada Lotrișor, pe care ne-am decis să o vizităm într-o duminică după-amiază.

Despre existența în apropiere a acestei cascade am aflat dintr-un panou informativ amplasat în stațiunea Căciulata; sub titulatura ”Vizitați Cascada Lotrișor” erau grupate câteva informații privind obiectivul, o fotografie a cascadei, precum și o hartă. Totodată se preciza că există și un tarif de vizitare – 5 lei de persoană – care se achita la intrarea pe Valea Lotrișor.

Drumul până la cascadă a presupus în cazul nostru parcurgerea cu mașina pe DN 7 a primilor 5 kilometri din Căciulata până la Motelul Lotrișor. Am parcat în apropierea acestei locații de cazare pe partea dreaptă a drumului național (pe direcția de mers Căciulata - Sibiu) și am coborât din mașină deciși să mergem pe jos la cascadă, chiar dacă exista și posibilitatea ca traseul să fie parcurs cu mașina. Până aici, drumul prin defileul Oltului a fost aglomerat, dar și foarte spectaculos. Chiar ai ce vedea, natura este foarte generoasă în zonă.

Din acest punct și până la cascadă mai sunt aproximativ 2,8 kilometri. Există un indicator pe marginea drumului național care arată că pe partea stângă se deschide drumul forestier către obiectiv, calea de acces șerpuind pe valea pârâului Lotrișor. Așadar, înarmați cu aparatul fotografic, o sticlă de apă și vreo două ronțăieli pentru junior, precum și multă bună dispoziție, am pornit în drumeție...

Am intrat pe drumul forestier în jurul orei 16.00, când soarele încă strălucea cu putere, astfel că umbra copacilor ne-a oferit imediat adăpostul dorit. Am avansat prin pădure și am lăsat tot mai în spate vuietul neîncetat al mașinilor care tranzitează Valea Oltului, zgomotul fiind treptat înlocuit cu foșnetul frunzelor sau cu vreun ciripit de păsărele. Încet – încet peisajul s-a schimbat, a devenit tot mai frumos. Pe marginea drumului, de-o parte și de alta a Cheilor Lotrișorului, au apărut pereți înalți de stâncă ce păreau că-și vor atinge frunțile în văzduh. Inevitabil, gândul ne-a dus către Cheile Bicazului, zona aceasta a văii Lotrișorului prezentând multe asemănări cu mult mai cunoscuta legătură dintre Moldova și Transilvania.

Tot vorbind și fotografiind, cu mici pauze pentru cel mic care a mers tot drumul pe jos, am ajuns la cascadă după aproximativ o oră de la intrarea pe drumul forestier. De fapt, am realizat cu vreo câteva minute mai devreme că suntem aproape, întrucât un murmur timid și apoi tot mai pronunțat tulbura liniștea văii. Și după o ultimă curbă, iată-ne sosiți lângă obiectivul nostru. Nu eram singuri acolo, alte câteva persoane ajunse înaintea noastră se bucurau de priveliștea de vis.

Zona cascadei este delimitată printr-o balustradă de lemn, tocmai pentru ca vizitatorii să nu facă vreun pas greșit și apoi să alunece în albia de la baza cascadei, aflată la câțiva metri mai jos de drum. De lângă această împrejmuire am făcut și noi mai multe fotografii, admirând frumusețea Lotrișorului, a cărui cădere de apă măsoară 30 de metri (de la 515 metri altitudine în partea superioară până la 485 de metri la bază). A trebuit să fac vreo doi pași în lateral pentru a o putea încadra într-o singură fotografie; însă am reușit, așa că voi avea ce să atașez prezentului review :)

În partea stângă a zonei împrejmuite am văzut o masă de lemn și două băncuțe unde puteai să te odihnești și să te bucuri de frumusețea și liniștea locului. Tot pe aici am văzut doi turiști care au sărit gardul împrejmuitor și au avansat până pe stâncile de la baza cascadei. Nu am coborât acolo întrucât stâncile de jos parcă erau mai frumoase așa golașe...

După aproximativ 20 de minute petrecute la baza cascadei, am pornit încet înapoi, parcurgând distanța ceva mai repede decât la urcare. Deși seara se apropia, ne-am întâlnit pe drum cu alte câteva grupuri de vizitatori care urcau agale către obiectiv. Mai trebuie să precizez că în acea după-amiază pe traseu nimeni nu ne-a solicitat vreo taxă de acces în zonă, după cum era precizat pe panoul informativ din Căciulata.

Am ajuns la mașină pe la 18.15 și am pornit înapoi către Căciulata, mulțumiți că am făcut puțină mișcare și că am vizitat o zonă spectaculoasă.

Un lucru interesant despre Cascada Lotrișor l-am aflat la întoarcerea acasă, după ce am căutat pe internet unele informații. Căderea de apă este realizată artificial, pentru a putea fi construit drumul forestier care ne-a condus acolo. Cursul Lotrișorului a fost deviat mai sus de cascadă printr-un tunel săpat în stâncă și, odată ieșită la lumină, apa se prăvălește în gol formând frumoasa cascadă. Cu toate acestea, cascada zici că e acolo de mii de ani, atât de bine se potrivește în peisaj!

În încheiere, vă recomand să vizitați acest obiectiv și vă mai recomand să mergeți pe jos la cascadă pornind din drumul național, întrucât traseul este ușor de parcurs și totodată este foarte spectaculos.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 08.10.15 19:26:50
Validat / Publicat: 08.10.15 22:46:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA.

VIZUALIZĂRI: 5724 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Privim în stânga, privim în dreapta, înainte sau înapoi. E frumos aici și ne place. Nu ne grăbim deloc, chiar dacă suntem la un moment dat ajunși din urmă și depășiți de câțiva turiști.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43850 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

izabiza
[09.10.15 06:33:25]
»

Foarte frumoasă zona. Iar Cascada Lotrișor e o mică parte din tot ce poate oferi Parcul Național Cozia.

Crazy_Mouse, mulțumesc de reamintire, am fost acum 2 ani (parcă a trecut o viață). O plimbare pedestră reconfortantă. Era dimineață și am avut noroc să nu fie prea multe mașini pe traseu. M-a enervat doar faptul că la cascadă turiștii au lăsat urme ale trecerii lor. Ne-am mobilizat ad-hoc într-o acțiune de salubrizare în aria împrejmuită. Nu aveam saci sau mănuși la noi, așa că neprotejați, dar bazându-ne pe un gel antibacterian, am strâns de sub pietre și am făcut o grămadă de peturi, doze, ambalaje și alte prostii pe marginea drumului, sperând că rangerii vor ridica gunoiul.

 

PS 1- Am lăsat și câteva fotografii, doar pentru verdele lunii mai surprins în ele

PS 2 - pentru webmasteri - oare Parcul Național Cozia, cu Masivul Coziei, Munții Căpățânii și o parte din Munții Lotrului nu ar merita o secțiune separată?

Mai ales că mai sunt cel puțin 3 seturi de impresii:

vezi impresii

vezi impresii (acesta, scris de tata123, foarte util pentru amatorii de drumeții montane, se și cam rătăcește, nu apare peste tot la Alte impresii din această destinație)

vezi impresii

calatorul
[09.10.15 10:15:04]
»

INtr-adevar frumoase locuri, pe traseul asta nu am fost, multumim pentru informatii si pozele convingatoare.

gettyy
[09.10.15 14:40:06]
»

@Crazy_Mouse -

Într-adevăr, superbă zonă!

Am fost acolo cu mulți, mulți ani în urmă și sper să am ocazia să revin în curând!

Îți mulțumesc pentru frumoasele aduceri minte...

Foarte frumoase fotografii!

Felicitări pentru tot!

Floryn81AUTOR REVIEW
[09.10.15 15:09:18]
»

@gettyy; @calatorul50; @izabiza - Mulțumesc tuturor pentru aprecieri!

Călimănești-Căciulata este într-adevăr o zonă extraordinară, pe care am avut plăcerea să o (re) descoperim în această vară. Am stat aici cinci zile și cred că am mai fi putut sta lejer alte cinci fără a ne plictisi. Iar piscinele acelea cu apă termală din stațiune făceau toți banii (sper să reușesc să le prezint cât mai curând).

calatorul
[09.10.15 15:21:37]
»

@Crazy_Mouse - Cu bucurie, asteptam cu interes relatarea.

Adina - addcont
[14.11.16 22:02:09]
»

Foarte frumoase pozele, si peisajul surprins. Vom merge si noi la sfarsitul acestei luni, intentionam sa o vizitam, pe jos sau cu masina, in functie de cum va fi vremea atunci.

webmasterX
[31.03.18 18:54:53]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cascada Lotrișor» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Călimănești-Căciulata: trasee montane]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Adina - addcont, calatorul, Floryn81, gettyy, izabiza
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Lotrișor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071588039398193 sec
    ecranul dvs: 1 x 1