ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Conacul Domniței Ralu

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu știu ce legătură există sau dacă există vreo legătură între Conacul Domniței Ralu - frumoasa locație pierdută printre viile prahovene - și Domnița Ralu Caragea - fiica mai mică a domnitorului fanariot Ioan Gheorghe Caragea, domn al Principatului Valahiei (1812-1818), cea căreia îi datorăm începuturile teatrului românesc. Am căutat, am întrebat, dar tot nu m-am lămurit. Nu știu nici cine a avut inițiativa construirii conacului despre care voi povesti în cele ce urmează. Pe site-ul oficial am găsit o însemnare: "Cu o istorie veche, ce începe în anul 1925, conacul Domniței Ralu a călătorit în timp, păstrând autenticitatea și farmecul vremurilor de altădată". Și tot acolo se menționează: "Născut în 1925. Renăscut în 2015." Atât!

Pe DN1B, șoseaua care leagă Ploieștiul de Buzău, venind de la Filipeștii de Târg unde vizitaserăm Conacul Pană Filipescu și Palatul postelnicului Constantin Cantacuzino, azi o ruină, ne îndreptam spre Valea Călugărească. Rezervaserăm acolo, la Pensiunea "Fetească Neagră" cazarea pentru două nopți în ideea de a vizita cât mai mult din împrejurimi. La numai câțiva kilometri de punctul final al călătoriei noastre, ne-a atras atenția un panou care anunța că ne aflăm nu departe de Conacul Domniței Ralu. Era devreme, așa încât am considerat că o abatere cu totul neprevăzută nu ne putea strica planurile.

Virăm la stânga și urmăm drumul în urcuș, printre plantațiile de viță de vie. Rândurile perfect aliniate, bine îngrijite, te duc cu gândul la o formație militară aflată la paradă. În vârful dealului, în partea dreaptă a drumului, apare dintr-odată o frumoasă clădire albă cu acoperișuri roșii. Terminați în arcade, stâlpii pridvoarelor dau conacului frumusețea de odinioară. Am aflat că edificiul - ruinat - a fost refăcut în urmă cu câțiva ani respectându-se cu strictețe aspectul original al fațadei.

Conacul Domniței Ralu din Chițorani, aflat la 12 km de Ploieşti și la aprox. 80 km de București, este o locație ideală pentru petreceri de nuntă sau alte evenimente cu participare numeroasă. Un mare cort este amplasat în spatele conacului, iar clădirea sau foișorul din față, de un deosebit rafinament, precum și unduirea dealurilor cu vii care se pierd în zare, pot alcătui superbe fundaluri pentru fotografii.

Parcarea este foarte mare. Mașinile pot fi lăsate lângă poartă sau în curte, în fața conacului, în lateral sau în spate, mai aproape de cortul pregătit pentru evenimente. Terasa de lângă conac, cu umbrele mari, precede o alta aflată la intrarea în restaurant. Încălziți, puțin obosiți, acolo ne-am oprit și noi. Tocmai mâncaserăm, nu ne era foame, dar o băutură răcoroasă ar fi mers de minune. Fiind cu mașina, mai având ceva drum de făcut, am fost condamnați la o bere fără alcool. Hilar! Să mergi la conacul dintre vii, cu cramă, și să comanzi bere!!!

Popasul a fost binevenit din mai multe puncte de vedere, cel mai important fiind acela că am cunoscut un loc frumos, situat departe de lumea dezlănțuită a marilor orașe. Am aflat că la Conacul Domniței Ralu poți rămâne și peste noapte, oaspeții având la dispoziție 9 camere toate cu aer condiţionat şi cu acces gratuit la internet, cu TV cu ecran plat, precum și cu baie dotată conform celor mai moderne standarde.

Am folosit prilejul de a face câteva fotografii la bar, în sala restaurantului și chiar la toaletă. Totul este frumos și aranjat cu mult bun gust și cu mare atenție pentru detalii. Suntem hotărâți să revenim la Conacul Domniței Ralu cu atât mai mult cu cât de astă dată eu n-am văzut și crama (doar soțul meu a coborât acolo) și nici nu am luat masa în restaurant. Fugitiv, mi-am aruncat ochii pe ofertele din meniu. Nu intru în amănunte. În caz că sunteți interesați, puteți consulta meniul aici

Puțin despre comuna Bucov și satul Chițorani.

Comuna Bucov, situată în partea vestică a zonei viticole Dealu Mare, este locul în care, la 20 octombrie 1600, Mihai Viteazul a fost învins de o oaste formată din poloni și moldoveni.

În satul Chițorani din comuna Bucov unde am ajuns pentru a vizita Conacul Domniței Ralu din dealul cu vii, se află ansamblul Bisericii "Sfântul Stelian", ansamblu format din biserica propriu-zisă și din turnul-clopotniță refăcut în sec. XIX. Biserica Sf. Stelian a fost construită în 1797 de paharnicul Constantin Cantacuzino și de soția sa, Smaranda. Ne-a fost foarte ușor să ajungem la biserică pentru că se află în sat, chiar la șosea. Poarta metalică din gangul clopotniței era încuiată, așa încât nu ne-am putut apropia mai mult. Am fotografiat de lângă gard.

Tot în comuna Bucov, în Valea Orlei, se află Biserica de lemn "Sfântul Nicolae", un așezământ religios înălțat în sec. XVII. Dacă tot am aflat despre ea, nefiind prea departe, am vrut să o vedem. N-a fost prea ușor. Indicatoarele plasate la șosea făceau referire la Mănăstirea Sf. Nicolae, dar localnicii - și așa greu de găsit pentru a putea fi interpelați - nu aveau cunoștință de o mănăstire în zonă. Ne-au îndreptat spre Biserica Sf. Nicolae pe care am găsit-o pe un deal, înconjurată de un cimitir și cu toate porțile încuiate. Într-adevăr, este o simplă biserică având lângă ea doar o clopotniță și nici un fel de altă construcție adiacentă, specifică așezămintelor mănăstirești.

Atât ansamblul Bisericii "Sfântul Stelian" din Chițorani, cât și Biserica de lemn "Sfântul Nicolae" din Valea Orlei sunt monumente istorice de arhitectură de interes național. Nu sunt prea spectaculoase și nu pot îndemna pe nimeni să meargă să le viziteze dat fiind că nu sunt deschise decât - probabil - în zilele de sărbătoare când se oficiază slujbe.

În schimb, Conacul Domniței Ralu din Chițorani merită din plin o abatere de la traseu. Frumusețea construcției, amplasarea sa pe vîrful dealului, înconjurată de vii cât poți cuprinde cu privirea, aerul curat și senzația de libertate, departe de aglomerația orașului, sunt atuuri în plus.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 09.07.18 21:17:22
Validat / Publicat: 09.07.18 22:38:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11062 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Conacul Domniței Ralu - Viile ca soldații la paradă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

10 ecouri scrise, până acum

mishu
[09.07.18 23:44:16]
»

@iulianic:

Hilar! Să mergi la conacul dintre vii, cu cramă, și să comanzi bere!!!

, pai daca vin fara alcool nu aveau, ca daca aveau ati fi schimbat macazul.

Locul arata minunat si este extraordinar sa vezi renasterea acestor vechi conace.

Si este un loc unde cred ca te poti relaxa in tihna, chiar si cu o bere fara alcool .

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[10.07.18 00:25:58]
»

@mishu: Ha, ha, ha! Știi ce a întrebat-o soțul meu pe chelneriță atunci când s-a prezentat la masa noastră? A întrebat-o dacă la Conacul Domniței Ralu se găsește și vin fără alcool. I s-a răspuns că nu au așa ceva pentru că încă nu s-a inventat. Ne-am înecat amarul cu bere rece, fără alcool. Seara, la pensiune, am comandat vin, bineînțeles. La fel și în seara următoare. Am cumpărat și pentru acasă. La Crama Budureasca am fost singura degustătoare fiind ulterior scutită de a conduce mașina.

teona
[11.07.18 08:32:00]
»

Foarte frumoasa locatia! Ma bucur ca mai exista oameni care nu lasa sa se piarda trecutul, este important sa vizitezi astfel de locuri. Si mie imi surade o noapte petrecuta la o astfel de locatie. Poate ne strangem mai multi la un final de octombrie, cand miroase a must si a toamana.

iulianicAUTOR REVIEW
[11.07.18 08:57:28]
»

@teona: Cred că toamna, atunci când se culeg viile sau după ce au fost culese, este foarte frumos acolo.

Am aflat că la Valea Călugărească, la sfârșitul lunii septembrie se organizează Sărbătoarea Vinului - cel mai mare târg al viticultorilor din Podgoria Dealu Mare. Cred că este interesantă o vizită în acea perioadă, dar, cine știe care sunt posibilitățile de cazare în acea perioadă? Despre Conacul Domniței Ralu știu că posedă numai 9 camere (și – la luxul de acolo – trebuie să fie tare scumpe).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dinugaber
[16.02.19 17:35:15]
»

@iulianic: Biserica Sf Nicolae din valea Orlei a fost construita in 1396 de Tinca Maracineanca si NU in secolul XVII. Repet 1396!

iulianicAUTOR REVIEW
[17.02.19 10:12:08]
»

@dinugaber: NU vreau să te contrazic, dar – dacă ești atât de documentat – de ce nu ne spui mai multe despre Biserica de lemn "Sfântul Nicolae" din Valea Orlei? Crezi că o biserică din lemn înălțată în anul 1396 ar fi putut dăinui până în zilele noastre? Pare că lăcașul pe care îl vedem astăzi este construit mult mai târziu, poate pe locul altuia mai vechi. În orice caz, pentru noi – ca simpli vizitatori – Biserica de lemn "Sfântul Nicolae" din Valea Orlei NU a fost un obiectiv de interes. De ce? Am spus în articol și citez: "Indicatoarele plasate la șosea făceau referire la Mănăstirea Sf. Nicolae, dar localnicii - și așa greu de găsit pentru a putea fi interpelați - nu aveau cunoștință de o mănăstire în zonă. Ne-au îndreptat spre Biserica Sf. Nicolae pe care am găsit-o pe un deal, înconjurată de un cimitir și cu toate porțile încuiate. Într-adevăr, este o simplă biserică având lângă ea doar o clopotniță și nici un fel de altă construcție adiacentă, specifică așezămintelor mănăstirești. "

REPET și eu: Convinge-ne! Spune-ne mai multe despre Mănăstirea "Sfântul Nicolae" care figurează pe indicatoarele ce conduc la Biserica de lemn "Sfântul Nicolae", o biserică de cimitir, cu porți ferecate, fără nici o informație plasată la vedere întru iluminarea turistului dezorientat și fără nici o suflare omenească în stare să furnizeze o informație cât de cât semnificativă. Lăcașul este înconjurat de vii, la distanță de casele din localitate. Vorbim, oare, despre același lăcaș? Ai văzut și P26 - poza cu împricinata biserică?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dinugaber
[17.02.19 10:41:30]
»

@iulianic: Eu am ajuns la biserica de care vorbim duminica dupa incheierea slujbei si am gasit un om foarte binevoitor care mi-a inmanat un fel de prospect cu istoria acestui locas de cult.

Bibliografie: Dictionarul Geografic al Judetului Prahova tiparit la 1879 pagina 80, Ghidul manastirilor din Romania, editura Sophia 2016, pagina 23. Staret: protos Casian C.; Contact: [...] . Acesta locuieste in incinta manastirii.

Se fac demersuri pe langa autoritatile locale pentru inaltarea unui corp de chilii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[17.02.19 11:11:54]
»

@dinugaber: Pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail, etc). Aceste info se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.

Pentru a transmite un mesaj personal: click pe linkul "mesaj pers" afişat la fiecare ecou, lângă username (ori click pe username, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers").

Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă bifată opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI. Opțiunea se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.

iulianicAUTOR REVIEW
[17.02.19 12:36:07]
»

@dinugaber: Deci, să înțeleg că acolo funcționează totuși o mănăstire și că ceea ce am văzut noi este biserica mănăstirii?

Mulțumesc pentru bibliografie, dar eu fac descrieri doar după ceea ce am văzut și am trăit la fața locului. Nu pot copia o bibliotecă pentru un obiectiv care nici măcar nu face obiectul articolului de față.

Dacă deții mai multe date, dacă spui că ai discutat cu cineva de acolo, de ce nu scrii despre acest obiectiv într-un articol distinct? Am afla și noi mai multe detalii pe care altfel - ca simpli turiști, în fața unor porți încuiate - nu le putem afla. În afară de asta, ar fi și un debut bun pentru tine pe AFA. Până acum nu ai scris nimic. Mă bucur totuși că articolul meu a fost cel care ți-a trezit interesul de a scrie un ecou. Este primul! Felicitări și bine ai venit în comunitatea AFA!

dinugaber
[18.02.19 08:48:13]
»

@iulianic: Duminica dimineata am plecat din Ploiesti si am ajuns din greseala la biserica Sf. Stelian din Chitorani. Acolo localnicii mi-au explicat ca biserica manastirii este in alta parte si cu ajutorul indicatoarelor am ajuns acolo. Slujba se terminase dar biserica era deschisa si un domn foarte amabil mi-a permis sa fotografiez interiorul bisericii de curand renovata. Din pacate nu exista multe dovezi scrise despre istoricul manastirii. Datele personale ale preotului le-am luat din Ghidul Manastirilor din Romania (2016).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dinugaber, iulianic, mishu, teona
Alte impresii din această RUBRICĂCasa Timiș (ex Conacul Domniţei Ralu) [Chițorani]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058847188949585 sec
    ecranul dvs: 1 x 1