GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Acasa la Ion Creanga
In drumul nostru de intoarcere din Moldova acasa la Ramnicu Valcea, am trecut prin Humulesti si am zis sa-i facem o vizita lui Nica sa vedem daca-i acasa. Binenteles ca el nu era acasa, dar prin cea cea am vazut in Parcul Tematic si in casa memoriala ne-a adus aminte de ani din scoala primara cand ascultam si invatam toate nazdravaniile lui Nica. Cred ca am gresit cand am zis ca nu era acasa, parca l-am vazut la iesire, cocotat intr-un cires in curtea vecina.
Pentru cei care vor sa viziteze acest obiectiv turistic coordonatele GPS sunt: N 47.19.77.80 si E 24.69.58.43 si este situat in satul Humulesti, langa Targu Neamt, judetul Neamt.
Primul obiectiv pe care l-am vizitat a fost Parcul Tematic. De la un stand unde se vindeau suveniruri am cumparat biletele de intrare - 2 lei de persoana si apoi am pasit in lumea povestilor lui Creanga.
Parcul este impartit in doua parti: prima in curte unde sunt personajele lui creanga si una in cladirea alaturata unde este amenajat in miniatura viata satului moldovenesc.
Sa incepem cu prima parte si anume curtea cu personajele : primul care iti iese in cale este ursul pacalit de vulpe care are un peste in gura, urmeaza matusa Marioara cu matoroiul in mana gata, gata sa ne ia la bataie pentru cateva cirese, urmeaza caruta cu care Nica merge cu tatal sau la scoala, apoi Irinuca cu caprele ei, cocosul cu punguta cu doi bani, lupul si capra cu cei trei iezi ai sai, am trecut pe langa drobul de sare, apoi Nica cu cativa baieti la colindat la preotul satului care crapa doua lemne, trecem si pe langa fata babei care munceste torcand la un fuior.
A urmat apoi o incapere in care este amenajat satul moldovenesc, unde sunt expuse costume taranesti traditionale moldovenesti, vase, diferite covati pentru framantat painea, obiecte din gospodaria taranilor. Este totul foarte frumos si te duce in acea lume a satului. Pentru cei care au copii cred ca aicea este locul perfect unde sa vizualizeze povestile copilariei scrise de Ion Creanga.
A urmat apoi casa memoriala a lui Ion Creanga. Aici am platit un bilet de intrare (parca am platit 4 lei de persoana) si am patruns spre casa in care la 1 Martie 1837 se naste marele scriitor Ion Creanga. Casa a fost construita de catre Petrea Ciubotariu intre ani 1830-1831, bunicul scriitorului. Acesta a daruito fiului sau Stefan care in 1935 s-a casatorit cu Smarnda. Casa a devenit muzeu in anul 1951. In acesta casa scriitorul a locuit permanent de la nastere pana in anul 1846 si apoi cu intreruperi pana in anul 1955 cand a plecat la Socola la scoala, aici el a facut nazdravaniile copilariei, nu a scris nimic aici.
Casa este de un alb imaculat. La intrarea in casa te intampina tablouri cu familia scritorului, o biografie a acestuia si tablouri cu citate din opera lui, printre care si celebrul „eu cand ma gnadesc la ani copilarie... ” si automat te apuca nostalgia copilariei tale, iti amintesti de unele nazdravani pe care le faceai, de ani de scoala si altele. Dupa ce treci de intrare vezi camera in care a locuit scriitorul care sunt expuse un pat, o lada de zestre, un razboi de tesut, o masa si altele.
La iesirea din casa in curte este amplasat un bust al scriitorului, o fantana cu cumpana, bancute pe care sunt puse flori. In spatele casei mai este amenajata o incapere care este inchisa, si in care printe grati se poate observa o gospodarie romaneasca din aceea vreme cu cuptor pentru pine, cu putinei pentru unt si alte obiecte.
Trimis de zlatna in 25.10.15 08:52:49
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU NEAMȚ.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.19781400 N, 26.35481500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Coordonatele indicate de tine au rezultat o altă locație. Te rog, aruncă o privire pe ceea ce-am setat noi...
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
Am onoarea primului vot, pentru un articol foarte interesant, bine documentat. Mi-a readus în memorie anii copilăriei, când mergeam la bunici, și stând lângă sobă, iarna, citeam minunatele povești ale lui Creangă.
@webmaster21 - sunt corecte coordonatele puse de dv.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Pe urmele lui Nic´a lui Stefan a Petrei din Humuleşti — scris în 19.12.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 O întoarcere în copilărie — scris în 25.06.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 La Humuleștii copilăriei lui Creangă — scris în 01.09.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Amintiri din copilarie — scris în 02.11.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Oct.2016 'Amintiri din copilărie', Ion Creangă — scris în 28.12.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Personaje de poveste la Humulești — scris în 27.05.16 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Humulesti... o schimbare mare spre bine — scris în 15.06.16 de mateut din NEAMT - RECOMANDĂ