GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nu era nimeni acasa...
Pentru mine e un loc aparte, Aminitirile din Copilarie ale lui Ion Creanga au fost pentru mine prima carte citita si cea mai iubita. Datorita acestei preferinte ale mele pentru Creanga parintii, bunicii si dascalii ma comparau adesea cu Nica, inca din clasa a doua ma urcam pe scena si il interpretam copilul cu parul balai, cu accent moldovenesc si cu caciula neagra de blana a tateipe cap. Am ajuns astfel sa ma fascineze universul copilariei la tara, din care am gustat si eu o buna periada la bunicii mei ce locuiau la curte.
Dar reprezentarea in imaginatia mea a casei si curtii in care se intamplau majoritatea actiunilor din Amintirile marelui scriitor era doar un surogat pe care ni-l creem fiecare in lipsa unei realitati palpabile despre ce ne place ne inchipuim. Mai fusesem la Humulesti in copilarie, pe cand faceam o excursie intr-o tabara scolara, dar de atunci nu mai retineam mare lucru, pe langa trecerea timpului si faptul ca fusese o vizita cu grupul, copii multi, zapaceala mare, au facut ca amintirile mele sa nu fie foarte clare. De aceea, cand m-am vazut in Nordul Moldovei, am hotarat sa nu ratez Casa Memoriala Ion Creanga din Humulesti.
Prima halta in Targu Neamt, Cetatea Neamtului. Plecand de la cetate, am pornit spre Piatra Neamt, doua-trei semafoare si vad un semn indoit catre Casa Memoriala Ion Creanga, semn care m-a facut sa gresesc drumul si sa merg inainte, in loc sa fac la dreapta, dar am intors si iata-ne in fata casutei cu gard impletit din nuiele si acoperit cu sindrila. Casuta nici nu se vede de pancarte in care se lauda nu-stiu ce consilii si ministere ca ei l-au inventat pe Creanga, consilii fara de care nu s-ar fi ridicat poarta aceea in stil maramuresan care nu-si gaseste locul, mai inalta decat casa, si de care sigur Nica nu-si aduce aminte.
Intram in curte, nimeni la ghereta din lemn unde ar fi trebuit sa platim taxa de vizitare, ne plimbam pe acolo ca la noi acasa, fara ghid, fara explicatii, admirand, mai nimic... Nu erau in curte decat niste bancute rustice din busteni, o fantana cu cumpana si un bust din piatra al celui care si-a petrecut cea mai celebra copilarie romaneasca in acele locuri, fara sa lipseasca florile frumoase de gradina si niste muscate superbe aliniate pe langa peretii casutei in ghivece de lut.
Am dat ocol casei si am descoperit ca toate obiectele pe care ma asteptam sa le gasesc in curte, ca in orice curte de taran gospodar, erau inghesuite intr-un sopron din spatele casei, unde era amenajata si o bucatarie de vara si pe care era o placuta explicativa din textul careia nu am inteles nimic.
Un astfel de sopron se gasea si ca anexa a casutei, aici se puteau gasi deasemenea obiecte nelipsite din gospodariile veacurilor trecute.
Intrand in casuta, universul lui Nica parca a recapatat contur, aici fiecare obiect iti citeaza cate un paragraf din Amintiri. Copilul nostru a fost foarte contrariata ca nu era nimeni acasa, si nu intelegea de ce nu poate intra sa se aseze pe scaunelele din lemn dinauntru. Farmecul interiorului acestei casute este mult deteriorat de indicatiile si explicatiile pe care le gasesti sub forma de panouri de mari dimensiuni pe pereti, probabil pentru a compensa lipsa unui ghid care sa ti le spuna. Astfel, pereti intregi din interior erau acoperiti cu astfel de panouri, iar in bucatarioara in care si-ar fi gasit locul multe obiecte aruncate in sopronul acela de afara, era decorata exclusiv cu reprezentari grafice ale etapelor din viata lui Nica si ulterior a scriitorului.
Ne-am mai fatait noi pe acolo, eu cautam personajele din povestile lui Creanga, stiam de pe AFA ca sunt pe aici pe undeva. Mi-am dat seama ca trebuie sa iesim din curte si sa intram intr-una vecina. Facem asa, trecem in curtea vecina, unde intrarea era un leu de om, dar nu era taxator. Ei aici era de fetita noastra, cand i-a vazut ea pe Cocosul cu Punguta cu Doi Bani, pe Capra cu cei trei iezi si cu lupul care dadea tarcoale casei, ce sa mai spun de Ursul care toacmai patise rusinea si isi pierduse coada, iar cumatra Vulpe fugea cu pestele, a fost foarte incantata. Cred ca am stat mai mult de o ora sa le trecem pe toate in revista, sa le fotografiem si sa spunem povestile fiecaruia, acum cu imagini foarte sugestive.
Am iesit cu greu dintre personajele de poveste si am vazzut alti "nazdravani", stateau la o masa afara in fata carciumii "La Smarandita". Ia uite-o pe Smarandita, s-a ajuns...
Trimis de valimi in 13.10.10 11:01:41
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.19781400 N, 26.35481500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte frumos descris. Si amintirile din copilarie revin...
Multumim pt rw
Retras punctele standard conform Regulamentului, acesta fiind al 11-lea review scris de autor din vacanta in Moldova/Bucovina.
Felicitari @valimi... ma tot tin scai dupa tine... sa stii ca nici pe Ion Creanga nu l-am ratat anul trecut.
Mie mi-a placut foarte mult acolo, de fiecare data! Ai scris deosebit de frumos. Astept si pozele.
frumos, imi imaginez cat de mult i-a placut celei mici! e frumos cand cei mici cunosc si personajele din basmele romanesti si mai lasa calculatorul de-o parte!
@sandu53, multumesc mult, cea mica a fost foarteincantata, mai ales ca este fan Capra cu trei iezi si Punguta cu doi bani
Foarte frumos ai povestit! Si mie mi-a placut casuta lui Creanga! Felicitari!
Amintiri din copilarie... frumoase, mi le aduc aminte cu placere. Iar review-ul tau, are acelasi ton, glumeto-ironic, pentru care te felicit.
Felicitari, valimi! Mi-ai adus aminte de vara anului 2004 cand am vizitam si noi casa memoriala, iar fiica-mea a ramas muta de admiratie cand a vazut personajele din basmele marelui Creanga. Din pacate, noi n-am avut parte de asa ceva. Ne bucuram la o bomboana cubaneza si la o banana de la care nu mai ramanea nici coaja.
@satana, noi am avut parte, in schimb, de placerea lecturii, nu stiu cati dintre copiii nostri vor reusi sa citeasca de la cap la coada macar Amintirile lui Creanga.
Asa e din pacate! Cand ma uit in biblioteca imi vine sa ma iau cu mainile de par, sa sparg televizoru, computeru, telefonu mobil la care tocmai butona cineva...
@satana, nu trebuie sa te enervezi si asa e... criza, si mie imi pare rau cand ma uit in biblioteca... si la... calculator.
Amice NICA, esti dat naibii la povestit! nu k n ai fii asa si n realitate! FELICITARI! FELICITARI. a propos de citit povesti fiica tii, ai grija, sa nu le scurtezi, ca bunicul tau.
Ola @adreleanucris, Nu, eu nu le scurtez, din contra, le mai "infloresc"
Felicitari Valimi. Creanga este unul dintre prietenii mei din copilarie si acum, este randul fiului meu sa faca cunostinta cu el la scoala. Excelenta povestea!!!
Mi-ai readus aminte de copilarie. Fiecare excursie de la generala incepea sau se termina la Casa lui Creanga. Doar ca in acele vremuri indepartate nu era amenajat atat de frumos.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Pe urmele lui Nic´a lui Stefan a Petrei din Humuleşti — scris în 19.12.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 O întoarcere în copilărie — scris în 25.06.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 La Humuleștii copilăriei lui Creangă — scris în 01.09.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Amintiri din copilarie — scris în 02.11.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Oct.2016 'Amintiri din copilărie', Ion Creangă — scris în 28.12.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Acasa la Ion Creanga — scris în 25.10.15 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Personaje de poveste la Humulești — scris în 27.05.16 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ