EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Locuința mea de vară E la țară… Acolo era să mor De dor și de-ntristare Beat de soare Și pârlit îngrozitor!   (Viața la țară - George Topârceanu)
Casa memorială George Topârceanu (Nămăești)
Iată că s-a sfârșit un an nefericit pentru toată lumea, iar noul an sper din tot sufletul să nu mai fie atât de restrictiv ca cel ce tocmai s-a terminat. Fiind primul meu articol scris în noul an, am dorit să scriu despre un poet care a prețuit viața și a surprins foarte bine vicii, comportamente sau aspecte ale naturii, într-un stil pe care unii contemporani l-au numit pe Topârceanu drept” caricaturistul vieții” .
În comuna Valea Mare Pravăț, aproape de centrul satului Nămăești și” peste drum” de Mănăstirea Nămăești se află Casa Memorială George Topârceanu. Timp de opt ani, începând cu 1905, familia poetului a locuit în casa cu pridvor la etaj. Aici, Topârceanu a scris primele lui poezii, aici s-a îndrăgostit pentru prima oară, aici s-a căsătorit și tot aici s-a născut fiul său, Gheorghe.
Deși s-a născut la București, părinții au străbătut mai multe localități din țară, apoi au locuit la Nămăești, cu chirie în casa unei tinere învățătoare. În vârstă de nouăsprezece ani, tânărul Topârceanu se îndrăgostește de Victoria, tânăra învățătoare care a închiriat casa familiei poetului. Tot în acea perioadă, poetul debutează cu primele lui versuri însă fără prea mare succes. După absolvirea liceului Sf. Sava, poetul intră ca funcționar, apoi profesor suplinitor. De asemenea, frecventează cursurile facultății de drept pe care o abandonează în favoarea Facultății de Litere, dar nu o termină nici pe aceasta.
Se mută apoi la Iași, în timp ce soția sa și copilul rămân la Nămăești. Urmează o corespondență din care reiese dorul și dragostea față de tânăra lui familie.
Lăsând viața lui personală pe plan secund, străbatem curtea muzeală și ajungem la intrarea în casa memorială. Pe ușa de la intrare este afișat programul de vizitare și prețul biletelor: de luni până vineri, de la ora 09.00 la 17.00, prețul unui bilet fiind de 6 lei/persoană, iar pentru elevi - 3 lei.
Casa are puține odăi, dar este foarte bine împărțită, dispunerea încăperilor fiind simetrică. La intrare ne întâmpină un mic hol/antreu, pe pereții căruia se află colaje de fotografii înfățișând aspecte din viața și opera poetului.
Camera din stânga cuprinde obiecte personale ale lui Topârceanu, în timp ce pereții cuprind fotografii din tinerețea lui, date biografice, aspecte din timpul activității literare. Printre obiectele personale nu am putut să nu remarc diploma de absolvire a liceului Sf. Sava din București, stiloul său, iar alături, în altă vitrină am admirat un set de birou albastru cu auriu, lucrat cu multă atenție. Încăperea din dreapta cuprinde un război de țesut, covoare manuale tradiționale, diverse obiecte care reflectă activitatea de țesut, precum și o ladă de zestre. Mama poetului fusese țesătoare, iar atelierul a fost dedicat acesteia.
Lăsăm în urmă odăile și urcăm la etaj, pe o scară de lemn ce dă în pridvorul larg. La fel ca și la parter, intrăm într-un hol pe pereții căruia se află fotocopii ale volumelor publicate în timpul vieții, fotocopii ale articolelor privind decesul poetului, precum și fotocopii ale volumelor cu dedicație din partea prietenilor din cercul scriitorilor. Tot aici este expus și un portret al poetului, ultimul portret al acestuia. De asemenea, tot în holul de la etaj se află o vitrină cu obiecte originale ce reflectă pasiunile poetului: un arc cu 1-2 săgeți, un fluier, o pușcă de vânătoare și cutia pentru cartușe etc.
Camera din stânga reprezintă dormitorul, amenajat simplu, cu mobilier de epocă și covoare cu motive populare, iar cuvertura de pat și draperiile sunt exemple ale artei românești tradiționale. În dormitor, pe un suport din lemn erau două fiare de călcat cu cărbuni, tablouri și vase de ceramică.
În odaia din dreapta este camera de lucru a poetului. Aici, obiectele sunt abundente și merită o expunere mai amplă. În dreapta camerei, în cuier, sunt agățate bastonul, pălăria, tolba pentru săgeți (arcul era în vitrină) și alte obiecte personale.
Un pic mai departe este un mic birou la care lucra poetul. Mutând privirea spre stânga, întâlnim biblioteca și o etajeră care conțin opere ale clasicilor literaturii universale, precum și volume ale confraților, acestea din urmă având dedicații. Facsimile de versuri, o parte din corespondența sa, relația cu fratele său vitreg (sculptorul Ion Mateescu), documente ce reflectă viața și interacțiunea cu editorii, fotocopia Baladei chiriașului grăbit, toate acestea sunt în camera de lucru a lui Topârceanu.
De asemenea, camera-birou este decorată cu covoare specifice artei tradiționale românești, iar spre peretele din stânga se află un scaun dublu, ciudat, ca și cum vorbitorii și-ar fi putut apropia capetele pentru a vorbi șoptit, împărtășindu-și cine știe ce secrete. Pe birou am putut admira manuscrisul original al poemului Somnul iubitei, scris cu gândul la iubita sa, viitoarea lui soție, învățătoarea Victoria Iuga. În vitrină se regăsesc exemplare din revistele la care a colaborat și a scris: Însemnări ieșene, Viața Românească, Lumea umoristică etc. Din camera de lucru nu lipsește un candelabru” cu aripi” , o oglindă masivă din lemn, icoana, nelipsită din casa creștină tradițională, dar și câteva tablouri.
Am ieșit apoi în pridvor, de unde am putut admira satul ce se întinde de-a lungul șoselei, iar într-un colț flutura, mândru, drapelul național. Să nu uităm că Topârceanu a luptat în primul război mondial, fiind chiar prizonier de război timp de câțiva ani.
Curtea casei nu este foarte mare, dar undeva, lateral de casă, spre” fundul curții” , bustul poetului ne privește cu ochi nici triști, nici veseli, ci doar melancolici, scrutând, parcă, timpurile ce i-au urmat. Și îndreptându-ne spre ieșire îmi răsunau în minte versurile de început ale Baladei chiriașului grăbit, părându-mi-se că aceste versuri se potrivesc foarte bine cu imaginea bustului și cu personalitatea poetului.
Trec anii, trec lunile-n goană Și-n zbor săptămânile trec. Rămâi sănătoasă, cucoană, Că-mi iau geamantanul și plec! (Balada chiriașului grăbit - George Topârceanu)
Dacă vizitați mănăstirea Nămăești, nu ezitați să pășiți și spre casa memorială a lui George Topârceanu.
Trimis de Daisy Petal in 04.01.21 12:42:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în NĂMĂIEȘTI [AG].
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Daisy Petal); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.30343730 N, 25.11097040 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@webmaster: Mulțumesc, webmaster. La mulți ani în noul an!
@Daisy Petal: La mulți ani în 2021! Am lecturat cu plăcere articolul, amintindu-mi că și noi am vizitat această casă memorială, în urmă cu aproximativ șase ani. Obiectele expuse evidențiază destul de bine atât personalitatea poetului, cât și anumite particularități ale acelei epoci, iar pridvorul generos de la etaj oferă priveliști interesante asupra localității.
Noi am mers întâi la mănăstire, apoi l-am salutat pe” chiriașul grăbit” și probabil că-i vom mai trece cândva pragul!
Vă doresc multă sănătate și călătorii de vis în noul an! Numai bine!
@Crazy_Mouse: La mulți ani in 2021! Și noi am procedat la fel: mai întâi am vizitat mănăstirea, apoi casa memorială. Vizita mi-a prilejuit o mare bucurie, deoarece, în liceu, Topârceanu se număra printre poeții mei preferați. Ar mai fi fost câte ceva de amintit, dar las bucuria descoperirii celor ce vor vizita casa, în viitor. Mulțumesc pentru cuvintele dv. frumoase.
Fericitări pentru articol!
„Lăsând viața lui personală pe plan secund” - spuneți.
Dar, la Topîrceanu, farmecul este dat tocmai de această viață personală tumultoasă. În timp ce scria scrisori soției, în Iași era prins în una dintre cele mai tulburătoare povești de dragoste din literatură română, cu Otilia Cazimir.
De fapt, anii petrecuți la Iași au fost cei mai importanți ani ai poetului, atât din punct de vedere artistic, cât și personal.
Casa chiriașului grăbit se află în Iași, în Copou, pe strada Ralet. Și, în Zlataust (cartier descris și de Ionel Teodoreanu) este Casa memorială a Otiliei Cazimir.
A, și o măruntă corecție: al patrulea vers din motto este „de urât și de-ntristare”
@gpopa: Mulțumesc pentru corecții și informații. Însă obiectivul era casa de la Nămăești, și mai puțin viața personală. Desigur, când voi vizita și casa din Copou, voi aminti și povestea de dragoste cu Otilia Cazimir. Mulțumesc încă o dată.
@Daisy Petal: Am vizitat-o și eu, mi-a plăcut. Am găsit și o doamnă muzeografă care a pus suflet. Cred că mai am, prin casă, pliante și cărticele luate / achiziționate atunci.
Casa memorială din Copou și cea din Nămăiești sunt, oarecum, complementare. Prima - un antreu și o cameră de 7-8 mp, nici nu știu cum se putea trăi acolo. Se vede că nu stătea prea mult pe acasă
A doua, mult mai confortabilă. Aici a venit atunci când sănătatea i s-a șubrezit de tot. Din câte țin minte, aici a și murit.
@gpopa: ” Se vede că nu stătea prea mult pe acasă”
Păi cum să stea acasă, când era un chiriaș grăbit?
Dar, cu siguranță voi vizita și casa din Copou.
Articolul tău mi-a stârnit duioase amintiri, căci și eu „amfostacolo” , în vara lui 2015, iar articolul scris despre micul muzeu l-am postat aici, pe AFA, în dec. 2015.
Din pozele noastre am observat că mobilierul a fost - oarecum - schimbat, sau completat.
Spre exemplu: în P22 și P23, la tine, apare o piesă pe care eu nu am văzut-o (sau nu am remarcat-o , dar, mă îndoiesc că n-aș fi observat-o!) - „scaunul pentru secrete” (nu știam că-i spune așa, este pentru prima dată când citesc acest lucru). Plus că locul unor piese de mobilier a fost schimbat.
Indiferent cum ar fi, te felicit că ai ajuns acolo și că ne-ai povestit ce ai văzut!
Ca și tine, am vizitat mai întâi biserica rupestră și apoi micul muzeu, pe care l-am descoperit trecând prin fața curții lui, în drumul meu cu pașii spre biserică. Nu știam că există această casă acolo, de aceea bucuria mea afost dublată cu vizitarea ei, după ce am observat - din stradă - bustul poetului așezat în curtea casei!
Felicitări pentru articol, am votat cu drag!
@doinafil: Mă bucură foarte mult faptul că impresiile mele de la muzeu stârnesc nostalgii și duioase aduceri aminte.
„Scaunul pentru secrete” are o denumire franțuzească (sau poate franțuzită), însă eu nu stăpânesc franceza, așa că am inventat termenul. Nu știu cum arăta muzeul acum 5-6 ani, dar acum se pare că l-au îmbogățit cu noi piese de mobilier.
Mulțumesc pentru vizită și ecoul scris.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2021 Topârceanu — scris în 18.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 George Topîrceanu la Nămăiești — scris în 28.01.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2016 Casa memoriala George Toparceanu e inchisa temporar pentru renovare — scris în 02.02.16 de niki din BUCURESTI
- Jul.2015 Locul unde „chiriaşul” n-a mai fost grăbit... — scris în 10.12.15 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Pe urmele ”chiriașului grăbit” - Casa Memorială George Topârceanu — scris în 30.07.14 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Casa Memoriala George Toparceanu - Namaiesti, Arges — scris în 08.12.11 de private_rayen din BUCUREşTI - RECOMANDĂ