GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Aflată în comuna Ribița, la aproximativ 15 kilometri de municipiul Brad, „Casa memorială Crișan“ păstrează o mostră unică din istoria răscoalei conduse de Horia, Cloșca și Crișan.
Casa natală “Crișan” (Marcu Giurgiu) se află în satul cu același nume (fost Vaca) din județul Hunedoara. Casa memorială “Crișan” a fost reconstruită în anul 1979, după o fotografie publicată de către istoricul Ioan Lupaș în anul 1934 (vezi foto).
Clădirea are fundația din piatră, iar cele două camere și cămara sunt din bârne de lemn, casa fiind acoperită cu paie. Pridvorul cu stâlpi cu arcade și acoperișul cu paie îi dau acestei case țărănești din secolul al XVIII-lea, un farmec aparte (vezi foto).
Într-o primă cameră sunt prezentate cu date și documente, contextul economico-social din Transilvania în preajma Răscoalei și principalele evenimente legate de aceasta. A doua cameră este o încercare de reconstituire a unui interior de casă de secol XVIII, iar în cămară sunt expuse obiecte și unelte specifice epocii și locului (vezi foto).
În fata Casei memoriale se găsește bustul lui Crișan, operă a sculptorului Marcel Olinescu, lucrarea fiind realizată în anul 1929 (vezi foto).
În fiecare an la Casa memorială Crisan, în a doua parte a lunii octombrie se organizează SARBATOAREA LOCALĂ „Omagiu lui Crişan” . Anul acesta a fost organizată în data de 05.11.2017, într-o frumoasă zi de Duminică. În cadrul festivității se desfășoară o ceremonie religioasă şi se depun coroane şi jerbe de flori la Monumentul lui Crişan, urmat de un spectacol folcloric, ce are loc la căminul cultural din satul Crișan.
Sursa: ribita.ro/istoric.php și inforibita.ro/wordpress/v ... giul-lui-crisan
În centrul localitații Crisan se află Centrul de Informare Turistică, în imediata apropiere , pe partea dreapta, se află o ulicioară (șerpuitoare) ce vă lasă în fata casei memoriale Crișan, de fapt in mica parcare. Dacă nu este ”ghida” prezentă, reveniți la centru de informare pentru a o prelua. Ar fi bine a telefona înainte la: 0761.620.783, pentru a va semnala prezenta in zona.
Drumuri bune să aveți. TCB.
1. Mănăstirea Crișan, aflată în cadrul Parohiei comunei Ribița
2. Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Ribița
3. Casa muzeu “LADA DE ZESTRE”
4. Mormântul lui Avram Iancu (mormantul de la Tebea)
 
Vă recomand din suflet, locația. Mergeti să simțiti românește.
 
P. S. Am rugamintea de a creea o noua pagina, ar fi pacat. Va multumesc.
Trimis de RossoNerro in 08.12.17 14:44:45
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RossoNerro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.17007600 N, 22.79946000 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Casa memorială Crișan [Crișan, HD], DEVA" (nou-creată pe sait)
@RossoNerro: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Frumoase ambele articole, scurte și la obiect, cu toate informațiile necesare unei vizite.
Felicitări pentru articol și fotografii! E bună aducerea aminte.
Călătorii plăcute!
@Dana2008: Buna dimineața,
Va mulțumesc pentru: apreciere, intervenție și ecou.
Zona (Ribița - Tebea) este foarte încărcată cu istorie, are peisaje de vis, localnici doritori a povesti și a îndruma pe oricine, etc. Rămâne doar sa ajungem in zona.
Am un mare regret și anume: din ce in ce, zonele rurale ajung a fi depopulate in întregime, acest fenomen este " nimicitor" tradițiilor și istoriei spațiului " Carpato - Dunărean".
Va mulțumesc încă o data, asemenea. Sa auzim numai de bine.
@RossoNerro: Interesant articol si un bun indemn de a-l vizita, felicitari, votat cu mare placere.
@mishu: Buna seara, va mulțumesc pentru timpul acordat lecturarii (implicit pentru apreciere).
Sara buna va doresc. Sa auzim numai de bine.
@webmaster26: Buna dimineata,
Da, este bine pozitionat "omuletu" (cursoru"), chiar in parcare.
Scuze de intarziere.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@RossoNerro: Casa reconstruită e superbă, transpune în actualitate viața țărănească de altădată, condițiile materiale de trai și lucrurile simple dar practice existente în gospodăria unei familii.
Am citit că autoritățile locale vor să restaureze casa memorială și să expună aici unul din cele mai vechi steaguri tricolore transilvănene (circa 1869) descoperit în podul bisericii din Ribița.
Mulțumim pentru prezentarea obiectivelor din zonă.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Casa memorială Crișan din comuna Ribița — scris în 28.10.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ