ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.01.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Brașov
    ÎNSCRIS: 22.07.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    JAN-2010
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 2 MIN

    Casa Memoriala 'Cezar Petrescu" din Busteni

    TIPĂREȘTE

    Cred ca putin stiu ca in Busteni se gasesc nu doar partii de schi si poteci serpuitoare, ci si o foarte frumoasa casa memoriala unde a locuit Cezar Petrescu din 1937 pana cand s-a stins din viata in 1961.

    Am trecut pragul acestei case acum zece zile, timp in care am inceput sa recitesc din cartile sale: "Apostol", "Aurul Negru", "Intunecare", "Calea Victoriei"

    Este o casa impresionanta, cu stil si foarte mult bun gust, cumparata de Cezar Petrescu de la o familie de avocati. Este situata la marginea padurii dar se ajunge usor, este un banner mare din soseaua principala, destul de aproape de intrarea dinspre Brasov.

    Totul inauntru este autentic, incepand cu mobilierul si pana la obiecte personale care au apartinut scriitorului: ibricul cu cafea prezent aproape in fiecare incapere, acesta fiind un mare impatimit al cafelei si tutunului. Pe masuta de pe veranda se gaseste chiar si un borcan cu cafea de pe vremea scriitorului precum si pachetul sau de tigari. Impresionanta este indeosebi biblioteca personala a autorului care cuprinde aproximativ 10. 000 de volume in limba romana dar si tomuri mari in limba franceza, enciclopedii, precum si ziare in care scriitorul a scris de-a lungul timpului. Practic intreaga casa este o biblioteca. Mobilierul este facut de mesteri locali, la comanda, nu a suferit nicio imbunatatire si respecta stilul unitar prezent in intreaga casa.

    Prezenta scriitorului se face simtita pretutindeni, ai impresia ca doar a iesit la plimbare si se poate intoarce oricand.

    Am aflat totodata ca Cezar Petrescu nu era doar un scriitor foarte apreciat ci si un grafician talentat. Am putut admira cateva schite foarte reusite. De altfel, cand i se sugerase sa isi puna mai mult in valoare si acest talent, scriitorul ar fi spus ca pentru a scrie o carte are nevoie doar de toc si cerneala, spre deosebire de desenat. A preferat asadar sa scrie si "sa puna in fiecare iarna" pe foc inca o carte, cum frumos spunea (din vanzarea cartilor isi cumpara lemnele necesare pentru incalzirea casei, prima grija a scriitorului cand a cumparat casa fiind de a pune sobe de teracota in fiecare incapere si, casa fiind mare, cheltuielile erau destul de mari).

    In muzeu mai pot fi admirate diverse tablouri primite de la prietenii artisti ai scriitorului printre care iosif Iser precum si statuile lui Horea, Closca si Criscan daruite de sculptorul Oscar Han.

    Am parasit cu regret casa si am mai admirat inca o data uriasul care sta de veghe culcat, cu mainile pe piept, sus, pe munte, in stanga crucii Caraiman.


    [fb]
    ---
    Trimis de krondia* in 21.01.10 11:15:32
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6128 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P03 Casa Memoriala "Cezar Petrescu" din Busteni, vedere frontala. In usa se poate ghici silueta doamnei care vegheaza asupra lacasului si care, cu pasiune si amabilitate, ne-a calauzit pasii pe urmele scriitorului. Ii multumim inca o data pe aceasta cale si pentru ca ne-a dezvaluit "taina" uriasului care se odihneste in inaltimea Caraimanului.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8800 PMA (din 13 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [21.01.10 12:23:43]
    »

    sait "oficial" - aici.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    krondia*AUTOR REVIEW
    [21.01.10 12:29:46]
    »

    Da, am uitat sa precizez ca biletul de intrare costa 8 lei pentru adulti dar merita toti banii.

    De la muzeu se pot cumpara si CD-uri audio sau suveniruri personalizate cu Fram in special

    ancamariagadea*
    [21.01.10 18:59:35]
    »

    Uite asa ne mai dam si noi seama ca trecem de multe ori prin orase care ascund comori. Am trecut de zeci de ori prin Busteni si trecerea anilor mi-a afectat neuronii, facandu-ma sa uit de Cezar Petrescu. Am citit cu emotie aceste randuri si mi-am adus aminte de minunata carte "Fram, ursul polar" care mi-a marcat copilaria. Desi l-am iubit si pe Neghinita, Fram a ramas mereu prietenul si preferatul meu. Ma inclin in fata marelui scriitor si jurnalist si dau cu drag votul mei acestui "articol".

    krondia*AUTOR REVIEW
    [21.01.10 19:53:19]
    »

    Ma bucur ca ti-am trezit nostalgii placute. Avem atatea locuri fumoase aproape de noi, trebuie doar sa privim atent in jur... Si eu am trecut de multe ori prin zona, negasind timp sa ma opresc, dar cu promisiunea ca voi reveni sa pot sa ma bucur in tihna de acest loc. Si am revenit anul acesta, chiar de ziua mea... Sunt convinsa ca data viitoare cand ajungi in Busteni si pasii tai se vor indrepta spre casa scriitorului.

    krondia*AUTOR REVIEW
    [25.01.10 10:38:24]
    »

    Povestea lui "Neghinita", sau "gandul lumii" cum era supranumit, este scrisa de Barbu Stefanescu Delavrancea.

    Pe Wikipedia "Neghinita" este mentionat ca facand parte din scrierile lui Cezar Petrescu, dar probabil este altceva.

    Admin
    [31.01.10 23:06:56]
    »

    mutat in sectiunea 'O zi in Busteni'

    ancamariagadea*
    [27.02.10 13:17:00]
    »

    A scris si Cezar Petrescu o carte intitulata "Neghinita". Este o carte pentru copii, despre un baietel de 8 ani care poarta acest nume, "mic si fasnet", foarte inteligent, premiant, dar din pacate orfan de tata in urma celui de-al doilea razboi mondial. Sunt prezentate o multime de patanii ale sale, foarte foarte haioase iar modul de a scrie a lui C. Petrescu te binedispune. Cartea, in intregul ei, face si o prezentare a societatii postbelice si are, astfel, pe alocuri, si un aer usor trist, dandu-ti de gandit. Cum te simt eu pe tine, sigur ti-ar face placere lectura acestei carti. Din pacate, din cate stiu, a aparut ultima editie in anul 1958, la editura Tineretului. Eu pe aceea o am si varianta mai noua noua nu am gasit.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    krondia*AUTOR REVIEW
    [27.02.10 13:22:48]
    »

    Multumesc ca ai descifrat misterul, chiar nu stiam despre "Neghinita" al lui Cezar Petrescu nimic. Mi-ai starnit curiozitatea, sa vad acum daca si gasesc cartea, chiar as vrea s-o citesc. Imi place cum scrie Cezar Petrescu si sigur imi va place si aceasta carte, ai intuit corect

    A nu se puncta ecoul.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ancamariagadea*, Dragoș_MD, krondia*
    Alte impresii din această RUBRICĂCasa Memorială Cezar Petrescu:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.18187808990479 sec
    ecranul dvs: 1 x 1