ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.07.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Fortificațiile Brașovului - loc de promenadă și puncte de belvedere

TIPĂREȘTE URM de aici

Vara trecută, când am fost la Brașov, domnul de la Oficiul de Informații Turistice ne-a recomandat să vedem Fortificațiile brașovene. Atunci nu am mai avut timp dar anul acesta stând trei nopți în Brașov, am făcut o plimbare pe la ele venind de la Cetățuia Brașov, vezi impresii. Se vizitează ușor, sunt deosebite și se împart în două tronsoane, partea estică pe care am vizitat-o prima dată și partea vestică văzută în aceeași zi dar după amiază. Acum o să scriu câte ceva despre ele.

Fortificațiile Brașovului sunt construcții militare cu caracter defensiv, destinate protejării locuitorilor, ridicate începând din secolul 13, constând din Ziduri, Bastioane, Porți și Turnuri.  

Povestea spune că fortificarea Braşovului a fost decisă de regele Sigismund de Luxemburg, în 1395 și că prima centură de zid a cetăţii Braşovului a fost terminată la începutul secolului 15 dar lucrările au continuat, pentru reparaţii sau construcţii noi, până în prima jumătate a secolului 18. Cât a fost de eficientă o demonstrează faptul că de la invazia turcească din 1421, până la intrarea trupelor austriece în oraş în 1688, Braşovul nu a fost cucerit.  

Zidurile se întindeau pe circa 3.000 metri, aveau 12 metri înălțime și grosimi de 1,70 metri până la 2,20, erau străpunse initial de 4 Porți principale și o Poartă spre Tâmpa, în timp au mai fost construite 3 porți. Erau apărate de 28 de Turnuri de pulbere, de formă pătrată, de 8 Bastioane ridicate de breslele ale căror nume le poartă și de 5 Turnuri exterioare care au făcut cetatea de necucerit vreme de peste 250 de ani.

 Am parcat pe Strada Constantin Lacea, am găsit cu greu loc de parcare, am revenit lângă Baza Sportivă Olimpia și ne-am îndreptat spre Bastionul Țesătorilor aflat, pe aceeași stradă, la circa 50 de metri. Intrarea este gratuită, deschis din aprilie până în octombrie de la 10 – 18.  

Între anii 1421 și 1436 a fost ridicat un Turn de apărare cu două nivele care a fost înălțat o sută de ani mai târziu, cu încă două, tot atunci fiind construite și două Turnuri de veghe. Construcția de formă hexagonală era închisă cu ziduri imense ce aveau la bază și 4,30 metri și ocupa o suprafață de peste 1.500 metri pătrați.  

Ajunși la Bastion am urcat cele trei nivele și am mers în ambele turnuri pentru a poza curtea bastionului dar și împrejurimile inclusiv poteca pietonală ce merge pe lângă Tâmpa. Multă lume, era o zi de sâmbătă și mulți mergeau spre Telecabina ce urcă la vârful Tâmpa sau se plimbau pe alei, ocrotiți de umbra benefică a pădurii.

 La parter este o Miniexpoziție de arme medievale, nu am vizitat-o, cost 5 lei bilet redus. Am făcut mai multe poze, câteva spre vecinătățile Bastionului, Baza Sportivă Olimpia, Turnul Artelor, și am ieșit pe o portiță laterală aflată în stânga intrării principale pentru a vedea zidurile. Am început plimbarea pe Aleea Tiberiu Brediceanu circa 100 de metri până la Turnul Artelor, azi un turn frumos, bine îngrijit, închis, temporar spun administratorii, odinioară, Turnul Olarilor un Turn de pulberărie.  

Am mers încă 300 de metri până la Bastionul Funarilor (Frânghierilor) , atestat în anul 1416, de formă hexagonală, înalt de 10 – 12 metri, cu ziduri din piatră și carămidă de 2 metri grosime prevăzut cu guri de tragere. Spre sfârșitul secolului 18 pe o latură a hexagonului a fost construită o casă încă vizibilă. Am mers apoi la Turnul Vânătorilor, aflat la doar 100 de metri, Turn de pulberărie zvelt și puternic în secolul 15, renovat la începutul anilor 2000. Nu l-am vizitat fiind închis. Ne-am continuat plimbarea cam 300 de metri până la Turnul Lemnarului, fost Turn de pulberărie de formă pătrată, și el închis.  

Am mai mers doar 100 de metri până la Bastionul Postăvarilor, construit de breasla aurarilor în primii ani 1450, când a fost înzestrat cu bombarde, tunuri și arghebuze și preluat de postăvari în anul 1646. Înalt de 20 de metri, are formă eliptică și ziduri ce ajung la 2 metri grosime, prevăzute la partea superioară cu creneluri și cu goluri de tragere la care se ajungea pe galeriile circulare din lemn din interiorul lui. Unul din cele mai puternice și mai bine apărate bastioane din Cetate, proteja și zidul ce împiedica accesul atacatorilor în spațiul de sub Tampa unde erau ținute, pe timp de asediu, turmele de animale pentru hrana populației. Nu se vizitează interiorul despre care citisem că adăpostește un muzeu virtual ce prezintă vizitatorilor momente din istoria bastionului și a Brașovului. Este destul de aproape de Centrul Comercial Star la circa 250 metri.

 Aici s-a terminat plimbarea noastră pe Latura estică a Cetății Brașov, nu știu în cât timp parcurgeau această latură străjile cetății, nouă ne-a fost necesară cam o oră și jumătate să parcurgem această porțiune din Promenada de sub Tâmpa să vedem zidurile, bastioanele și turnurile de odinioară. La întoarcere am pozat cu teleobiectiv Turnul Alb la care am fost după amiază și Cetățuia de pe vârful Straja pe care o vizitasem mai de dimineață.

Am mers apoi la mașină și la cazare iar mai spre seară am plecat spre Livada Poștei, loc de întâlnire pentru brașoveni când ies în oraș, stație terminală pentru marea majoritate a autobuzelor din oraș. Mi-ar fi plăcut să o văd și cu 200 de ani în urmă când, în parcul de azi, atunci livadă, teren pe care creștea iarbă, pășteau caii Poștei.  

Am lăsat mașina aici și am plecat pe Strada După Ziduri să vedem Zidurile, Bastioanele și Turnurile ce apărau cu sute de ani în urmă latura vestică a Cetății Brașovului, atunci, azi, Orașul Vechi Brașov.

Am mers pe lângă ziduri pe aleea pietonală și după vreo 350 de metri am văzut o deschizătură mare în zid, am intrat și pozat Piața Brassaï, avea clădiri dar și un turn. Am ieșit din piață și am văzut foarte aproape Bastionul Graft construit în anii 1515 – 1521 lângă și peste un canal artificial, numit Graft (Şanţ), canal ce făcea parte din sistemului defensiv al Cetății. Întreținut de breasla șelarilor, bastionul șubrezit în timp, a suferit consolidări și restaurări, ultima oară în primii ani 2000. De formă dreptunghiulară, având la bază o grosime de circa 4 metri, Bastionul era prevăzut cu o poartă mobilă, cu guri de tragere cu închizătoare de lemn şi guri de turnare materiale fierbinți.

Lângă el, la circa 100 de metri, pe Dealul Warthe, se află Turnul Alb construit între anii 1460 si 1494 din piatră si cărămidă, cu rol de apărare si observare fiind încredințat Breslelor Cositorarilor si Arămarilor. Distrus de un mare incendiu în anii 1680, refăcut după aproape 50 de ani, restaurat de mai multe ori, chiar și în anii 2000, este parte a Muzeului Județean de Istorie. Văruit în alb, de aici numele, are formă de potcoavă, partea de sus fiind terminată în creneluri.

Am urcat destul de abrupt pe niște scări de piatră, turnul înalt de 20 de metri, așezat pe un deal, cel mai ridicat punct de fortificație din Brașov oferea odinioară și oferă și astăzi o largă vedere asupra Cetății Brașov. Am privit, și am pozat orașul vechi, Piața Sfatului, Biserica Neagră dar și vârful Tâmpa. La Turnul Alb se poate ajunge ușor fără a urca scările abrupte pe șosea, este drumul ce duce la Poiana Brașov. Plimbându-ne pe lângă el am văzut în spatele lui câteva mașini parcate acolo deși nu era loc amenajat.

Am continuat plimbarea circa 250 de metri pe o alee prin pădure până la Turnul Negru aflat pe o stâncă de pe Dealul Straja. Nu este negru, nu a fost nici la construirea lui în secolul 15,  culoarea și numele le-a primit după un incendiu pe la mijocul secolului 16.  

Cu o înălțime de 11 metri, cu câte 6 guri de tragere pe fiecare din cele 4 fețe și posturi de supraveghere la nivelul acoperișului, cu un pod mobil ce-l lega de fortificație a fost un puternic apărător al Cetății.  

Astăzi este Punct de belvedere și Punct muzeal, parte a Muzeului Județean de Istorie. Ca să amintească de turnul original i s-a pus un acoperiș de sticlă!?!?

Eram în extremitatea nord-vestică a cetății Brașovului după ce parcursesem Latura vestică a Cetății Brașov, plimbare de circa 60 de minute. Dacă mai mergeam puțin vedeam și Bastionul Fierarilor dar am preferat doar mersul pe aleea pietonală. Am revenit pe aceeași alee, pe care acum am parcurs-o în totalitate, am pozat și JUNO Wine Garden aflat vizavi de Turnul Negru, mi-a plăcut cum arată, era plin de turiști și localnici în aceea după amiază de sâmbătă.

Fortificațiile merită văzută, mi-au plăcut, sunt impresionante și astăzi prin masivitatea și rezistența lor iar perspectivele oferite de înălțimi sunt unice, deosebite. Mergând acolo sus la Cetățuie sau la Turnul Alb sau Negru mi-am dat seama cât de minunat și unic este Brașovul, înconjurat de o cetate verde, natura cea binecuvântată! Mergeți acolo și nu veți regreta!!

 

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 10.07.24 12:51:37
Validat / Publicat: 10.07.24 13:43:59
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay

VIZUALIZĂRI: 414 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Fortificațiile Brașovului, Turnul Artelor azi un turn frumos, bine îngrijit
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.07.24 15:13:20]
»

@mprofeanu: Frumoasă și interesantă plimbare! Aproape de fiecare dată când am ajuns la Brașov m-am plimbat prin zona turnurilor de apărare și a zidurilor cetății, fie în zona Promenadei de sub Tâmpa, fie „după Ziduri” . Mereu am fost impresionat de imaginea Bastionului Țesătorilor, cu ale sale păienjănișuri de galerii etajate din lemn.

După restaurarea bastionului și deschiderea expoziției muzeale la începutul anilor '60, obiectivul a fost promovat frecvent în ziarele epocii. Iată un exemplu din Scânteia, 19 mai 1963:

… Bastionul Ţesătorilor nu trebuie deloc ocolit. Această complicată fortificație din colțul sud-vestic al zidurilor vechii cetăţi dă ocazia vizitatorului să cunoască o frântură din viața medievală a vechiului oraş al meşteşugarilor şi negustorilor. Ferit prin aşezarea sa şide asalturile armatelor vrăjmaşe şi de tîrnăcoapele care au deschis, în secolul trecut, câmp dezvoltării oraşului, el este singurul bastion care s-a păstrat intact din cele şapte pe care le-a avut cetatea. El a fost construit în două etape (prima jumătate a secolului al XV-lea şi a doua jumătate a secolului al XVI-lea) de breasla țesătorilor, una din cele mai mari ale vechii cetăți, care îl și apăra.

Astăzi, bastionul domină terenurile de tenis de la poalele Tâmpei şi în interiorul lui, într-o construcţie mai nouă, a fost instalată o secţie a muzeului regiunii Braşov, Muzeul cetăţii Braşovului şi fortificaţiilor din Ţara Bârsei.

Aici, în două încăperi, sunt expuse planurile cetăților construite în decursul veacurilor în satele din Ţara Bârsei, sau pe dealurile care păzeau trecătorile.

Reușite fotografii...

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[10.07.24 15:48:07]
»

@tata123 🔱: Mulțumesc frumos pentru ecou și completări valoroase! Nu am vizitat muzeul din bastion, acum îmi pare rău, doar am pozat harta cu cetatea Brașovului așa cum arăta ea cu sute de ani în urmă. Ne-am cocoțat însă în ambele turnuri de veghe pentru poze.

Mitica49PHONE
[10.07.24 15:55:07]
»

Foarte bun acest minighid al fortificațiilor Brașovului.

Felicitări!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[10.07.24 16:02:01]
»

@Mitica49: Mulțumesc frumos pentru ecou și aprecieri!

webmaster
[14.07.24 20:49:20]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[14.07.24 22:05:47]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mitica49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂBiserici / cetăţi fortificate în Brașov și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066344022750854 sec
    ecranul dvs: 1 x 1