GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Prima scoala romaneasca si Biserica Sf. Nicolae
Intre spatiul dunarean si muntii Carpati, Brasovul, cu peisaje asemenea unor zone din alte tari europene, isi continua existenta incarcata de istorie. Eu il consider un muzeu in aer liber, un spatiu ca multe altele din tarisoara noastra, in care vechiul este autentic iar actualul este dinamic. Evident aici ma refer la Brasov, orasul vechi.
In fiecare an mergem cel putin de doua ori si va marturisec ca de fiecare data mai descoperim cate ceva nou. De aceea va recomand sa mergeti in orasul vechi Brasov si sa va opriti intai de toate la Biserica Sf. Nicolae din zona Tocile, foarte aproape de poarta Schei. Se poate ajunge foarte usor chiar daca nu vii cu autoturismul personal. De la gara se ia autobuzul 51 care merge pe Tocile. La statia Pe Tocile o luati putin in jos catre poarta Schei.
Biserica Sf. Nicolae este foarte veche, fiind ridicata la inceputul secolului al XIII lea pe ruinele unei biserici mai vechi. In secolul al XV lea, a fost recladita din piatra cu ajutorul domnitorului Neagoe Basarab. Atestari documentare indica fapul ca zona Brasovului (pe atunci cu denumirea de Corona) era un imporant centru orthodox, fiind in atentia papei Bonifaciu al IX lea. De-a lungul timpului biserica a fost sustinuta financiar de mai multi domnitori (Neagoe Basarab, Petru Cercel, Aron Voda, Mihai Viteazul) si diversi nobili.
Biserica Sf. Nicolae detine o impresionanta biblioteca continand hrisoave si carti domnesti, acte, registre, scrisori. Munca de traducere a acestor valori inestimabile este facuta de care dl. Vasile Oltean, preot si istoric, pe care am dorit sa-l cunoastem personal. Am cumparat una dintre cartile scrise de dansul (deloc ieftina dar am fost constienti ca asa ajutam si noi cu ceva), am aflat ca biroul este tot in curtea bisericii si am mers la dansul.
Am gasit inr-o incapere veche un om de staura medie, imbracat obisnuit, de lucru, aplecat asupra unui manuscris in nu stiu care limba veche. Am spus ca am venit sa iI cunoastem personal si foarte amabil ne-a poftit sa luam loc, pe mine si pe fiica mea care este scolarita de liceu. Am cerut sa ne dea un autograf pe cartea scrisa de dansul si cu bucurie a scris o dedicatie pentru fiica mea. Mirosul de arhiva combinat cu emotia de a ma afla in fata unor asemenea valori ramase din trecut, m-au coplesit. Nu se poate descrie sentimentul pe care il traiesti punand mana pe o carte incarcata de atata istorie si care atat de multe sa ne transmita. Dupa ce am stat putin de vorba cu dl. Oltean, nevrand va-I rapim timpul mai mult decat este necesar, ne-am continuat vizita.
In curtea bisericii Sf. Nicolae se afla Prima scoala romaneasca. Este o cladire cu parter si un etaj, cu patru incaperi. Nu va voi spune in care stil este construita, ci doar ca am remarcat ca este foarte trainica, cu ziduri foarte groase, bine intretinuta, avand in vedere perioada in care a fost construita... Din cate am aflat, se estimeaza ca a fost construita in secolul al XIII lea. Existenta scolii este consemnata pentru prima data in documente la sfarsitul secolului al XIV lea, cand papa Bonifaciu al IXlea aproba un manual scolar (omiliar). Totodata si cel mai vechi manuscris din muzeu, acest manual este de fapt o carte de invataturi bisericesti, care se mai pastreaza inca, dar foarte degradata. Nu este scrisa in limba romana. Pe langa invataturile bisericesti aici se invata si socotitul, drept marturie veti gasi un abac (o numaratoare). Elevii aveau in jur de 20 de ani si mai bine si de obicei faceau parte din familii bogate. Taxa scolara era una foare mare, de aceea foarte putini isi permiteau sa vina la scoala. La parter, cum intri in partea stanga, se afla sala de clasa, cu bancile, podeaua, tabla de scris originale. M-am asezat in banca. Am incercat sa-mi imaginez cum era atunci sa fii la scoala….
In sala din partea dreapta la parter se afla tiparnita Diaconului Coresi (care este functionala si in prezent). Cu ajutorul tiparnitei au fost scrise primele carti in limba romana.
La etaj, in partea dreapta cum urci, se afla cea mai importanta expozitie de carte veche, cateva vesminte preotesti foatre vechi si steagul original care a fost folosit la incoronarea regelui Ferdinand si a reginei Maria. Pe langa informatiile generale pa care la puteti gasi pe diverse site-uri despre carti, in mod particular va pot spune ca am fost impresionata sa vad scrisul de mana al lui Ciprian Porumbescu, intr-o cerere in care solicita concediul pe motiv de boala (el fiind angajat in corul bisericii Sf. Nicolae). Biserica Sf. Nicolae, pe cheltuiala sa l-a trimis pe Ciprian Porumbescu la Viena, pentru tratament, dar pentru el a fost prea tarziu. Tot aici se gaseste manuscrisul compozitorul George Ucenescu, el fiind compozitorul melodiei imnului "Desteapta-te romane". In cealalta sala de la etaj se desfasoara o expozitie de porturi populare si alte utilizate in gospodarii.
In curtea bisericii, in partea dreapta cum stai cu fata catre biserica se afla mormantul lui Nicolae Titulescu, din marmura neagra. Mormantul este recent refacut, prin grija unui fost prim ministru (va dau un indiciu -pasionat de carte si pictura veche, si care mai nou a donat harti si carti vechi pentru a se infiinta muzeul hartilor si cartilor vechi din Bucuresti). In spatele bisericii, in sirul de incaperi ce se presupune ca au servit ca locuinte pentru unii din slujbasii bisericii, se afla muzeul junilor. Aici sun adunate diverse obiecte de uz practic, folosite in gospodarii, un vas dacic original, costume populare purtate de juni (juni=barbati indiferent de varsta, cu conditia sa stea pe cal si sa poata manui buzduganul). Am gasit acolo printre alte exponate si un buzdugan, din metal care cantarea, dupa aprecierea mea in jur de 3 kg. Prin urmare junii trebuiau sa fie puternici doar pentru a purta buzduganul, ce sa mai vorbim de faptul ca una dintre probele de intrecere a junilor consta in aruncarea cu buzduganul cat mai sus.
Am plecat cu hotararea clara sa revenim pentru a intelege si vedea si alte lucruri. Va recomand sa nu ocoliti niciodata acesta locatie, chiar si daca ati mai fost.
Voi reveni pentru a va scrie si despre alte locatii din Brasov, la fel de valoroase din punct de vedere istoric si spiritual.
Trimis de essib* in 12.02.12 21:33:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV. A mai fost în/la: Sibiu, Rm Valcea, Buzau, Rm Sarat, Sf. Gheorghe, Bacau
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (essib*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.63562420 N, 25.58119980 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Frumos review @eesib! Am simtit emotia produsa de vizita voastra in cuvintele pe care le-ai asternut pentru noi.
Iti asteptam cu interes si review-urile viitoare!
e un muzeu frumos, care din pacate are nevoie acuma de sprijinul nostru pentru a mai putea primii vizitatori deoarece este pe cale sa se prabuseasca si ar fi mare pacat
@essib - Mutat în rubrica "Muzeul 'Prima Şcoala Românească' / Biserica Sfântul Nicolae, BRAȘOV" (nou-creată pe sait)
===
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 În vacanță la școală — scris în 30.03.23 de Arsi din ILFOV - RECOMANDĂ
- Dec.2017 La scoala, oameni dragi! La prima scoala romaneasca! — scris în 13.01.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Completare, Biserica Sf. Nicolae Brașov — scris în 01.12.17 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Nu ocoliti acest loc! - Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului — scris în 30.11.17 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Feb.2015 Km. ”0” al românismului - prima Școală românească — scris în 19.02.15 de ionel64 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului — scris în 15.08.10 de sandu.53 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2009 Prima scoala romaneasca — scris în 26.07.10 de Rusalka din BISTRIţA - RECOMANDĂ