GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Citind impresiile lui creivean despre Biserica Neagra m-am hotarat sa va impartasesc si eu cateva amanunte, mai ales ca am vazut-o si am intrat de mai multe ori in ea...
Ultima data am reusit sa ajung in Brasov in aprilie, pe o vreme frumoasa chiar calduroasa. In cele cateva ore libere pe care le-am avut la dispozitie, ca intotdeauna, am tras o fuga in Piata Sfatului, am revazut Biserica Neagra si am strabatut stradutele din jur. Multe magazine, terase, locuri unde poti manca si bea, locuri de relaxare...
Din Piata Sfatului se poate pleca spre mai multe puncte de atractie. Casa Sfatului (se afla in centrul pietii), Biserica Neagra (domina zona pietii prin amploarea constructiei), Catedrala Ortodoxa.
Intrarea se plateste dar e mai mult simbolica... 4RON pentru adulti si 2RON pentru copii. Pe langa bilet am primit si un pliant din care aflam mai multe si din care am sa va impartasesc si voua cateva informatii.
Biserica Neagra este biserica parohiala a comunitatii evanghelice de Confesiune Augustana (Biserica Lutherana) din Brasov. Se numeste asa de la catastrofa din 1689, cand un incendiu devastator a mistuit aproape tot orasul si a innegrit peretii bisericii. Acoperisul bisericii a ars, s-a daramat bolta subtire iar flacarile ajunse in biserica au distrus interiorul aproape in totalitate.
Este cel mai mare lacas de cult construit in evul mediu in Transilvania si cea mai mare biserica hala la sud est de Stephansdom din Viena, fiind deci cea mai estica biserica in stil gotic din Europa.
Alte "superlative" ale bisericii sunt: colectia de covoare orientale (cele peste 100 de covoare formeaza cea mai mare colectie din Europa in afara Turciei), orga mare si clopotul cel mare (apoximativ 6000kg).
Imaginea centrala din altarul principal reprezinta predica lui Isus de pe munte. Orga mare este cea mai mare mecanica din tara, avand 4000 de tuburi si 63 de registre.
Cristelnita dateaza din perioada de dinaintea marelui incendiu si este o capodopera a artei bronzului evului mediu. In partea stanga a altarului principal este altarul de la Feldioara, unde putem vedea panouri cu scene pictate din viata lui Isus.
Atunci cand a fost construita biserica purta hramul Fecioarei Maria.
Interiorul actual al bisericii pastreaza obiecte din sapte secole (galeriile, stranele, covoarele otomane).
Este una din cele mai frumoase biserici din judetul Brasov, fiind apreciata si de catre turistii straini care ne viziteaza.
Monumente celebre ale stilului gotic putem intalni in Paris-catedrala Notre Dame, in Elvetia-catedrala din Lausanne, in Italia -catedrala din Milano, in Ausrtia, Anglia, Germania (catedrala din Koln) si multe alte tari.
Ceea ce vezi intr-o biserica tine de ochiul tau. Ceea ce simti intr-o biserica tine de inima ta.
Trimis de ms65 in 31.05.10 07:14:48
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ms65); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Si eu am vizitat-o de cateva ori inainte de 2000.
Se poate fotografia inauntru? Nu mai stiu daca atunci se putea.
teoretic este interzis... dar, coplesita de frumusetea interiorului nu m-am putut abtine si am folosit telefonul, reusind astfel sa fac trei poze fara blitz...
sper ca gestul sa-mi fie iertat... m-am gandit si la semenii mei care nu pot ajunge sa vada...
Vreau sa aduc o corectie mica celor scrise de tine. Ai spus ca orga este cea mai mare din tara, cu 4000 de tuburi. Recent am scris despre Palatul Culturii din Tg. Mures in care orga este compusa din 4463 de tuburi, 63 de registre ale unei colectii de arta compusa din 83 de lucrari. Am cautat pe wikipedia, unde am gasit ca orga din Biserica Neagra este cea mai mare din cele construite de maistrii faliliei Buchholz.
citat din wikipedia:
"Orga principală a bisericii a fost construită de Carl August Buchholz din Berlin în perioada 1836-1839 şi este cea mai mare din cele 140 de orgi construite de maiştrii familiei Buchholz. Orga are 4 mauale cu câte 56 de taste şi un pedalier cu 27 de taste şi dispune de 63 de registre sonore. A fost inaugurată la 17 aprilie 1839, organist fiind chiar Buchholz care a prezentat improvizaţii şi cantate ale compozitorilor Friedrich Schneider şi Johann Lucas Hedwig. Orga a fost restaurată în perioada 1997 - 2001. Atunci toate cele 3993 de tuburi (cel mai mare având o înălţime de circa 13 metri) au fost demontate şi restaurate. Orga se încadrează în categoria orgilor baroce şi a supravieţuit perioada de la construcţit pînă în prezent apropa neschimbată." (click aici)
Biancuta, autorul impresiilor a spus ca este cea mai mare orga mecanica din tara.
Orga din Palatul Culturii din Targu Mures este tot mecanica?
Nu am gasit informatii in legatura cu mecanismul, dar cred ca toate orgile sunt mecanice, referindu-se la apasarea clapei care deschise ventilul. Legatura dintre clapa si ventil poate fi diferita. Poate despre acest mecanism (al doilea) dintre clapa si ventil spune ms65, daca e asa, imi cer scuze, exprimarea nu era foarte clara, nementionand la care se face referire. E adevarat, m-am referit la numarul de tuburi. Tot de pe Wikipedia:
"Construcţia unei orgi
O orgă cuprinde următoarele elemente constructive principale:
Claviatura, numită şi "manual". Poate fi una singură pentru orgile mici, în timp ce instrumentele mai mari pot avea mai multe manuale suprapuse. Cea mai mare orgă din lume are şapte manuale.
Mecanica, numită şi "tractură". Este sistemul care, la apăsarea degetului pe clapă, deschide ventilul care alimentează tuburile corespunzătoare cu aer. Legătura dintre clape şi ventilul aferent se poate realiza: mecanic (prin pârghii), pneumatic (prin ţevi de presiune, din plumb sau alte materiale), electric (ventilul fiind acţionat de electromagneţi) sau electronic.
Tuburile. Acestea produc sunetul orgii prin vibraţia unei coloane de aer în interiorul lor. Pot fi de tip labial (adică fluiere, în care sunetul se produce prin trecerea aerului peste o muchie ascuţită, fixă) sau de tip lingual (caz în care sunetul este produs prin trecerea aerului pe lângă ancii, care vibrează). Tuburile sunt construite, de regulă, din metal (mai ales staniu şi aliaje staniu-zinc) sau lemn. Au diferite lungimi, în funcţie de înălţimea sunetului pe care trebuie să îl producă. Forma şi caracteristicile lor constructive le conferă timbre sonore diferite. Timbrul este stabilit mai ales de forma tubului şi mai puţin de materialul din care acesta este confecţionat.
Registrele. Acestea sunt seturi de tuburi cu caracteristici constructive şi sonore similare, producând frecvenţele notelor muzicale. Prin pârghii aflate in apropierea claviaturii se pot porni, opri şi combina diferitele registre ale orgii. Numărul acestora este variabil. Orgile foarte mici pot avea numai un singur registru, în timp ce altele pot număra sute de registre şi mii de tuburi.
Pedalierul este echivalentul unei claviaturi, la care organistul cântă cu picioarele. Este rezervat, de obicei, registrelor grave şi nu se regăseşte la toate orgile.
Mecanismul de aprovizionare cu aer, care pe vremuri consta din burdufuri acţionate manual de către un asistent al organistului, astăzi este deseori înlocuit de un ventilator electric.
Orgi în România
Cele mai mari orgi din România se găsesc în studioul Radio Televiziunii Române din Bucureşti, Palatul Culturii din Târgu Mureş, Catedrala Evanghelică din Sibiu (cea mai mare din ţară), Biserica Reformată din cartierul Rogerius, Oradea, şi catedralele episcopale romano-catolice din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Oradea şi Satu Mare. Un interes deosebit prezintă orga de la Biserica Neagră din Braşov. "
Foarte bun review-ul, mă bucur să văd că vă place Biserica Neagră.
citez - Biserica Neagră mai impresionează şi prin marea orgă creată în 1839, alcătuită din 4. 000 de tuburi sau fluiere, patru manuale şi pedale, 76 registre, având un timbru deosebit de frumos şi o acustică bună, reprezentând la acea vreme una dintre cele mai mari din Europa (este cea mai mare orgă mecanică din România).
Ea este funcţională şi astăzi, în Biserica Neagră organizându-se concerte de orgă în ziua de marţi la orele 18.
citez - Cele peste 7.000 de tuburi şi 80 de registre recomandă orga Sălii de concerte "Mihail Jora" pentru o poziţie în clasamentul celor mai mari astfel de instrumente din Europa.
Cea mai mare orgă din România, orga Sălii de concerte "Mihail Jora" a Radiodifuziunii, a fost reabilitată şi inaugurată.
Eu am avut sansa sa urc acum cativa ani in Biserica Neagra cu cineva care venise sa o restaureze si am putut admira orga de aproape, mecanismul este intr-adevar impresionant iar de sus, interiorul bisericii este si mai impunator. Vara se organizeaza concerte de orga martea, joia si sambata de la orele 18. 00. Usa se incuie in timpul concertului si, de regula, nu se poate pleca in timpul concertului. Anul trecut, un bilet costa in jur de 5 lei. In interior este destul de rece, chiar si vara. Interesant este faptul ca biserica este vizitata predominant de turistii straini sau din tara, sunt multi brasoveni care nu au fost niciodata inauntru.
sunt brasovean si ma mandresc. pacat ca este condus de portocalii. hotiile sunt mari in acest oras la nivel inalt. pacat.
@marian76, pe acest site remarcile de genul celei facute de tine sunt de foarte mic interes (mic inspre deloc). va rog sa va mentineti pe subiect, este un site de turism!
Mutat în rubrica "Biserica Neagră și alte biserici din orașul Brașov, BRAȘOV" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Biserica Neagră - o emblemă a orașului Brașov — scris în 02.07.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Biserica Neagră — scris în 15.01.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Biserica Neagră — scris în 12.12.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- May.2014 Biserica Neagră din Braşov — scris în 16.05.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2012 Biserica Neagra — scris în 28.10.12 de psycho_t1x din BACAU - RECOMANDĂ
- Jan.2012 629 ani Biserica Neagra — scris în 14.02.12 de essib* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2010 Biserica Neagra - Nu o ocoliţi, în drumurile voastre — scris în 31.01.10 de creivean din ORADEA - RECOMANDĂ