ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.01.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2016
DURATA: 2 zile
team-building
vreo 30 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Arsenal Park – un adevarat muzeu militar

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ce este Arsenal Park

Ce este Arsenal Park mai mult si mai mult? Este Aventura Park? Este un Aquapark? Este o unitate militara? Este un loc de relache? Este un loc de joaca? Este o baza sportiva? Da, este toate cele de mai sus. Mai mult si mai mult? Nu stiu sa va raspund corect, pentru ca depinde de gusturi, depinde ce cautati din cele de mai sus, aia veti gasi!

Eu doresc insa sa scot in evidenta o fata remarcabila a Arsenal Park – muzeul militar – care din punctul meu de vedere este un obiectiv turistic in sine, ba chiar unul special.

De cum te apropii pe drumul de acces catre intrarea in parc, te intampina dovezi la tot pasul. Da, veti spune, 1 -2 – 3 piese specifice de muzeu militar, ca sa justifice denumirea parcului. Iata ca nu este asa! In Arsenal Park gasim atat de multe dovezi “militare” incat concureaza cu Muzeul Militar din Bucuresti. Nu vreau sa caut raspunsuri la intrebari de genul cine a permis aducerea si amplasarea a sute de echipamente militare aici, ca nu e treaba mea si nici mesajul acestui articol.

Intr-o discutie cu un angajat al parcului care oferea si organiza diferitele programe de team-building am aflat ca la Arsenal Park ar fi expuse mai multe piese militare decat la Muzeul Militar din Bucuresti. Nu am cunostintele sa certific veridicitatea acestei afirmatiii, pentru ca nu am numarat cate exponate sunt colo si cate dincolo, dar este evident ca Arsenal Park este un mega muzeu militar in aer liber, este singurul obiectiv turistic din Romania care are o tematica militara.

Program de vizitare si taxa intrare

Taxa de acces in parc este 10 lei de persoana, adult sau copil mai mare de 3 ani. Programul de vizitare este intre orele 8 si 20. Este permis si accesul cu animale de companie in anumite conditii. Nu exista taxa foto sau video.

Exponate

Ca sa aveti o prima imagine asupra diversitatii exponatelor sa va prezint mai intai o clasificare a acestora. Intalnim in Arsenal Park tancuri, tractoare, masini de lupta, tunuri, avioane, mitraliere, transportoare, vehicule pe sine, autocamioane, autotunuri, elicoptere, piese de artilerie. Suna deja convingator, nu-i asa? O descriere amanuntita in acest sens gasiti aici: arsenalpark.ro/muzeu/muzeu.

Trebuie sa recunosc ca am fost fascinat de exponatele militare din Arsenal Park. Dupa ce mi-am luat in primire camera vezi impresii, pana la strangerea grupului, pentru ca am ajuns aici in scop de teambuilding, am facut o plimbare de circa o ora pe aleile parcului, in anumite zone urmand a reveni in zilele urmatoare sederii mele aici. Pentru aprofundare. Si pentru ca mi-a placut.

Langa intrare te intampina o mitraliera sovietica cocotata pe un postament. Nu este o mitraliera simpla, adica un pistol mitraliera sau o pusca mitraliera, din aceea pe care o tine un militar in mana. Este Mitraliera A. A. ZPU cu doua tevi de calibru 14,5 mm montata pe un sasiu cu doua roti, folosita in luptele antiaeriene pentru doborirea tintelor la inaltimi pana la 200 metri. Acest echipament este manipulat de 5 militari, dintre care unul este comandantul. O alta mitraliera sovietica din aceeasi clasa, dar putin mai mare este amplasata langa intrarea in comandament, aceasta fiind pe un sasiu pe patru roti.

Tot pe aleea de la intrare, pe partea stanga a acesteia intalnim Elicopterul Komakov, tot productie sovietica. Acesta este compus din 2 compartimente: cabina de pilotaj pentru 2 persoane si compartimentul pentru ceilalti militari – pana la 6 - transportati cu acest vehicul. Poate fi transportata evident si marfa in al doilea compartiment. Zboara pana la altitudinea de 3000 metri cu o viteza maxima de 170 km/h.

Sa va prezint si un vehicul militar, productie romaneasca: Salupa de tractiune. Aceasta salupa este mai noua, “nascuta” in anul 1990 si este un vehicul blindat utilizat de unitatile de inginerie militara pentru impingerea si tractarea a pana la 40 (!) de pontoane de 2,5 tone si a nunui numar de 20 militari. Cand ajunge la mal, se pune pe roti si poate fi transportata prin remorcare.

In dreptul comandamentului, pentru vizitarea muzeului militar o sageata indicatoare ne conduce catre stanga. Acolo se afla majoritatea exponatelor.

Ne oprim mai intai langa un avion romanesc de lupta de tip IAR 93, aflat in fata “cazarmii mele”. Nu am stiut ca aceste avioane sunt atat de mici. E drept ca sunt monopersoana daca pot sa ma exprim asa. Ating 1130 km/h la 0 m altitudine si 730 km/h viteza de croaziera la 7000 m altitudine.

In muzeul militar vom intalni mai multe [b[Transportoare amfibii blindate – TAB-uri. Un TAB fabricat la Moreni, judetul Dambovita. Are 8 roti si este destinat transportarii subunitatilor de infanterie in numar de 10 persoane incluzand comandantul. Turela se poate roti 360 grade si este echipat cu o mitraliera calbru 14,5 mm (URSS) care poate trage la 2 km distanta. Accesul se face prin 2 usi laterale.

Alte exponate intalnite in numar mai mare sunt lansatoarele de rachete, productie sovietica. Se folosesc la apararea aeriana. Lovesc tinte aflate pana la inaltimi de 30 km (!) si la distante de 64 km (!).

Nu ocolim nici tancurile sovietice. Tancul model T-34 se deplaseaza pe senile si este un vehicul blindat mediu care foloseste focul direct. Blindajul are grosimi intre 20 si 70 mm, acesta rezistand si atacurilor de obuze. Echipajul numara 4 miitari, care trebuie sa fie mai mici de inaltime sau sa stea bine garboviti in tanc. Este dotat cu un tun calibru 76,2 mm care bate la 4 km si mitraliera calibru 7,62 mm cu distanta maxima de tragere de 3 km. Exista si un T-55 care poate fi echipat cu un tun calibru 100 mm care bate la 4 km si o mitraliera antiaeriana calibru 12,7 mm cu bataie la 2 km.

Aleile sunt amenajate, asfaltate, exponatele sunt bine intretinute in scop expozitional. In dreptul acestota sunt montate placute explicative care contin informatii de genul celor pe care vi le-am redat in acest articol. Accesul la exponate este facil, acestea fiind amplasate in proximitatea aleilor amenajate sau pe “campul de lupta” de la Arsenal Park.

Alte vehicule mai putin militare

Va voi prezenta 2 vehicule care nu sunt vehicule militare, dar sunt prezentate aici si consider foarte inspirata aducerea acestora in acest muzeu in aer liber. Sunt si favoritele mele din parc.

Amplasata in apropierea çazarmii mele, imi spunea buna dimineata o locomotiva cu abur fabricate la Resita, judetul Caras Severin. Am fost intotdeauna impresionat de aceste locomotive, intrucat tata, cu istoric CFR in palmares, imi prezenta toate tipurile de locomotive, vagoane, simulatoare etc. Iar locomotovele cu abur au fost bijuteria care mi-a placut dintotdeauna cel mai mult. Nu pot sa nu amintesc de muzeul in aer liber din Resita sau de muzeul din Sibiu, aflat langa depou sau de locomotivele care strajuiau intrarea in Bucuresti Triaj pana de curand, care acum cred ca sunt topite, din pacate.

Locomotivele cu aburi s-au folosit atat pe liniile de cale ferata cu ecartament normal CFR cat si pe cele inguste forestiere CFF cum este de exemplu mocanita de pe Valea Vaserului vezi impresii si alte mocanite puse acum in functiune prin tara. Fabrica din Resita a produs 244 locomotive cu aburi. Aburul este folosit la sistemul de propulsie al locomotivei. Locomotivele cu abur au fost folosite peste un secol pana la aparitia locomotivelor diesel. Fie spus, un amanunt cu iz militar totusi, locomotivele cu abur au fost si pot fi folosite in vremuri de razboi atunci cand caile de acces rutiere sunt blocate sau bombardate.

A doua mea favorita neconventionala este drezina. O drezina cu doua vagoane mici amplasata pe o sina erau functionale undeva in intunericul padurii de la Arsenal Park. M-am jucat la ele / cu ele in fiecare zi, ca un copil, atat de mult le-am indragit.

Plimbarea cu senilata cu remorca

Experienta cea mai faina legata de echipamentele militare expuse aici a fost plimbarea cu senilata Hagglunds. Aceasta se face evident numai organizat. Este o senilata la care este atasata o remorca si care ofera contra cost si cu insotitor o plimbare de 45 de minute pentru numai 850 lei pe tura.

In capul tractor pot sta 3 peroane in afara conducatorului auto, una in fata si doua in spate, iar in remorca vreo 10.

Am urcat si coborat pante abrupte, in viteza sau mai lent, am facut un adevarat exercitiu de evitare a datului cu capul de sasiu. Am strabatut noroaie, balti, drumuri cu obstacole prin padure, lovind crengi de copac.

Va recomand vizitarea pe indelete a muzeului militar in aer liber de la Arsenal Park, captivant pentru adulti si pentru copii. Nota 10!

Va mai tin in suspans cu parcul propriu-zis….

 

@webmaster:

- Rog inserare videoclip urmator: In the army now - Status Quo

https://vimeo.com/120666267

- Si o parere... Cred ca articolele, nu numai ale mele, despre Arsenal Park, ar trebui sparte in cazare, masa si obiectiv turistic. Daca propunerea nu e ok, please ignore!

Multumesc

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 20.01.17 21:39:29
Validat / Publicat: 20.01.17 22:20:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORĂȘTIE [HD].

VIZUALIZĂRI: 5850 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Barca
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 63000 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[20.01.17 22:04:43]
»

@Dan&Ema: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

-

Si o parere... Cred ca articolele, nu numai ale mele, despre Arsenal Park, ar trebui sparte in cazare, masa si obiectiv turistic.

Absolut de acord cu prima parte, parţial cu ultima.

Recomandăm categoric articol distinct pentru descrierea Aventura Park şi/sau Muzeului şi/sau Aquaparkului etc -- dealtfel articolul de faţă va fi mutat, după validarea pozelor, în rubrica "Arsenal Park - Aquapark, AventuraParc, Muzeu etc " (deja existentă pe sait).

Cât priveşte segmentarea părţii de "mâncătorie":

- dacă autorul a fost cazat acolo şi scrie un review de cazare, NU recomandăm scrierea separată despre restaurant (dar nici nu interzicem; poate fi însă considerat segmentare nejustificată şi publicată fără PMA std).

- în cazul în care un turist a trecut pe acolo, a vizitat parcul tematic (şi, eventual, a scris despre el), a luat masa acolo (dar nu a fost cazat): recomandăm scrierea unui review separat dedicat restaurantului de acolo - în rubrica "Unde mâncăm în zona Orăştiei" (în acest moment; pe viitor e preconizată "segmentarea" rubricilor de acest tip în sub-rubrici dedicate fiecărui restaurant în parte)

webmasterX
[20.01.17 22:19:59]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Arsenal Park - Aquapark, AventuraParc, Muzeu etc, ORĂȘTIE [HD]" (deja existentă pe sait)

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[20.01.17 22:54:15]
»

@webmaster:

Multumesc si pentru precizari. Mi se pare foarte ok.

webmaster
[20.01.17 22:57:40]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

===

Articolul este deasemenea selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).

Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[20.01.17 23:00:09]
»

@webmaster:

Chiar multumesc mult de aprecieri!

hopyk
[22.01.17 19:55:42]
»

Ce frumos!! Nu stiam de existenta acestui loc, e unul din numeroasele momentele cand sunt foarte incantata ca exista AFA. Cu siguranta in aceasta vara voi trece pe acolo, in drum spre mare. Multumesc mult!!! L-am adaugat la Favorite!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[22.01.17 20:12:45]
»

@hopyk: Multumesc de aprecieri. Dar adevaratul articol despre Arsenal Park va urma...

Nu ca ce ai citit nu e adevarat, dar nu ai aflat nici 10% pana acum

mishu
[23.01.17 11:11:26]
»

@Dan&Ema: M-am amuzat citit acest articol deoarece chiar de la inceput se vede entuziasmul tau, entuziasm similar cu al unui copil care-si gaseste jucaria si am avut mai apoi dovada in poza P21.

Din punctul meu de vedere (nu ca m-as fi jucat cu papusile, prietenii mei erau numai baieti) ce tine de milatarie, vehicule si altele de genul, arme (desi imi placea sa trag cu pusca sau pistolul cand aveam astfel de exercitii in liceu, iar armata nu am facut) mai putin, dar mi-a placut ce am citit si sunt convinsa ca acest lucru place multora.

M-am mai amuzat amantindu-mi de o intamplare. Sotul meu nu este microbist absolut de loc (cred ca mai mult stiu eu) si venind de la Viena unde fusesem la un curs, colegul meu ii spune incantat sotului meu: L-am vazut pe Totti si pe Kaka. Sotul meu s-a uitat la el ca si cand i-ar fi spus ca a fost la un curs de gatit cu Sanda Marin.

Felicitari, votat cu mare placere si mai astept povesti.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[23.01.17 16:45:33]
»

@mishu:

Multumesc pentru ecoul redactat in stil cu articolul !

Cand ai amintit de marii fotbalisti Totti si Kaka in ecou, am crezut ca va urma ceva legat de ceea ce inseamna aceste cuvinte in limba romana. Noroc ca ai fost la obiect si ai spulberat repede imaginatia mea bolnava sau de copil.

Multumesc de lectura!

mishu
[23.01.17 17:20:25]
»

@Dan&Ema: , nu era sa ma dau in petec chiar asa

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, hopyk, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂArsenal Park - Aquapark, AventuraParc, Muzeu etc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079987049102783 sec
    ecranul dvs: 1 x 1