ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.09.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Păuleşti [PH]
ÎNSCRIS: 26.07.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 5 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
70.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Manastirea “Nasterea Maicii Domnului” din Valea Scradei

TIPĂREȘTE URM de aici

In sejurul de 5 zile petrecut la Viseu de Sus am fost cazati la pensiunea Agnes (vezi impresii) si cum spuneam gazdele ne-au propus mai multe locuri de vizitat din imprejurimile Viseului. Dupa plimbarea cu Mocanita, Manastirea Barsana, Cascada Cailor, am vrut sa lasam masina sa se odihneasca si sa mergem pe jos pana la Manastirea "Nasterea Maicii Domnului" din Valea Scradei.

Ne-am orientat repede si am ajuns la singurul indicator care indica drumul spre manastire. Este situat pe podul de peste Vaser unde se termina strada cu oborul traditional din Viseu si incepe strada 9 Mai. Si am mers, si am mers pe strada 9 Mai - o strada bombardata are cred mii de cratere, de aceea daca tineti la masina nu mergeti cu ea pe acolo!! - pana la podul care duce in cartierul Valea Scradei. In drum mai este o biserica de lemn cu o arhitectura frumoasa, Biserica valea Raului. Am iesit din peisajul prafuit al acelui cartier din Viseu si am intrat pe Valea Scradei. Ma asteptam la vreun rau spectaculos, dar Scrada este un paraias foarte firav care curge printr-o albie pietruita. Cartierul Valea Scradei din Viseu este insirat de-a lungul drumului ce are ca punct terminus manastirea.

Drumul facut la pas a durat cam doua ore, o drumetie printre casele din Viseu, pe o strada pe malul Vaserului, cred ca puteam merge si pe calea ferata a mocanitei.

Manastirea are o amplasare frumoasa, pe un picior de plai, o poiana larga cu iarba verde, o mica depresiune intre dealuri molcome. Bineinteles ca la intrarea pe domeniu avem o poarta traditionala maramureseana, iar biserica este in mijlocul poienii. Biserica de lemn urmeaza acelasi tipar al bisericilor maramuresene cu acea semeata clopotnita de lemn. Nu am zarit pe nimeni prin imprejurimi, dar din pridvorul casei parohiale preotul ne-a strigat ca vine sa ne deschida usa sa vedem biserica.

Un preot tanar ne-a intampinat cu vorbe domoale si dupa ce am intrat ne-a povestit despre manastire, despre trecut si planuri de viitor. Interiorul conferea o pace specifica manastirilor maramuresene, totul era de data recenta in interior. Ne-a spus ca totusi unele picturi erau facute pe fundalul celor de la manastirea originala de la 1719.

Biserica Manastirii a fost construita in 1719 de Vasile Grad si si-a incetat activitatea in jurul anului 1749 in imprejurari necunoscute puse de traditie pe seama faptului ca un om a scapat caprele in biserica, fapt care l-a facut pe calugarul care vietuia acolo s-o paraseasca socotind-o profanata. În fiecare an, pe data de 8 septembrie se obișnuiește să se meargă în pelerinaj, preotul ne-a spus ca anul trecut au fost peste 1000 de credinciosi!!! Am intrebat daca maicutele au facut mancare la hram si a zambit:'' Aici nu este decat o singura maicuta! ''. Peisajul zarit din curtea manastirii este deosebit, pasuni intinse, paduri si un cer curat.

Am plecat de la manastire, aceasta exursie a fost una in care interesant a fost atingerea finisului nu calatoria in sine. Pentru cine vrea sa vada si sa se reculeaga intr-un locas de cult linistit, mai putin vizitat, aceasta manastire este potrivita.


[fb]
---
Trimis de senateo in 11.09.15 20:46:58
Validat / Publicat: 11.09.15 22:58:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE LOCURI].

VIZUALIZĂRI: 2916 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (senateo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Poarta de lemn este ferecata, ocoleste poarta ca sa intri!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Schituri şi biserici maramureşene:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053561925888062 sec
    ecranul dvs: 1 x 1