ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.12.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    DEC-2011
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Muzeul de vanatoare - Primul din Romania

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Avand la dispozitie o zi in care am vizitat Sibiul, acest muzeu a fost primul din obiectivele mele. Recunosc ca nu mai vazusem pana acum ceva similar si trebuia sa imi astampar curiozitatea.

    Este pe strada Scoala de Inot, in casa ce a apartinut colonelului August von Spiess, vânător al Casei Regale a României în timpul regelui Ferdinand I. A fost primul muzeu de acest gen din Romania si a fost deschis in 1966, dupa ce ficele sale au donat orasului o parte din colectia de trofee si alte obiecte din colectia familiei. Cladirea nu este spectaculoasa si daca nu o cauti in mod special, este posibil sa treci pe langa ea, desi pe poarta este semnalizata corespunzator.

    August von Spiess, a fost cel mai tanar elev al Școali Militare „Sankt Polten“, unde a intrat la varsta de 11 ani, dupa care a urmat la Viena, Academia Militara si a studiat timp de 10 ani, tot ce se putea in acest domeniu. Intors in tara, a avansat repede de la gradul de locotenent la cel de colonel și a preluat comanda Regimentului nr. 2 Infanterie din Sibiu. Dupa terminarea primului Razboi Mondial, regele Ferdinand I, l-a numit în funcția de director al vânătorilor regale. In aceeasi perioada a fost si membru în Comisia pentru Ocrotirea Naturii și a Parcului Național.

    Impreuna cu fiica sa, a fost in doua expeditii de vanatoare in Africa, de unde a adus numeroase trofee, dar a lasat si multe manuscrise cu observatii despre fauna celor doua tari in care a fost: Kenia si Tanganika. Fiindu-i tare dragi padurile carpatilor in care a vanat mult, a scris si cateva carti despre vanatul de la noi. La cativa ani dupa deschiderea muzeului, exponatelor donate de familia von Spiess, le-au fost adaugate si altele din donatia Societatii ardelene de Stiinte Naturale din Sibiu.

    Prima sala a muzeului, acolo unde este si casa de bilete, este dedicata prezentarii pe scurt a istoriei armelor de vanataoare. O vitrina prezinta primele varfuri de lance, sulite si arcuri cu sageti. O alta vitina prezinta primele arme de foc (pusti) cu fitil, arme ceva mai recente si accesoriile acestora: tocuri pentru praful de pusca si cartusiere.

    In a doua sala, am intrat in lumea vanatului de dimensiuni medii: lupi, vulpi si pasari. Unele exponatele sunt vechi de peste 100 de ani, dar datorita tehnicii bune de taxidermie (impaiere), arata si astazi foarte bine.

    O alta sala a muzeului ii este dedicata colonelului August von Spiess, iar in ea sunt expuse fotografii ce il infatiseaza la vanatoare, singur sau impreuna cu ficele sale.

    O alta sala este dedicata trofeelor de mari dimensiuni, ce au avut sansa sa fie premiate la diverse expozitii internationale, toate provenind din fauna Muntilor Carpati: ursi, cativa mistreti, cerbi si caprioare. Doar privindule de aproape, m-au trecut fiori reci desi ele, acum sunt fara viata. Iti trebuie cu siguranta multa stapanire de sine sa dat piept cu acesti monstri ai Carpatilor, care cu o singura lovitura de laba, sau impunsatura de coarne te pot trece in cealalta lume. Pentru cine nu a vazut in realitate un mistret, va spun eu ca are capul mult mai mare decat al unui urs. (desigur nu toti, dar exista astfel de exemplare).

    Un exemplu al vivacitatii Dlui. August von Spiess este dat de cele doua expeditii din Africa pe care le-a intreprins cand trecuse de varsta de 70 de ani. In ultima sala a muzeului, sunt expuse pe langa statuia ce il infatiseaza alaturi de un razboinic masai, fotografii din timpul vanatorilor, cat si arme si trofee africane. In Africa nu i-a fost teama ca pe langa animale inofensive (zebre, antilope Gnu, Impala si Oryx) sa vaneze si animale mult mai mari si mai periculoase (rinoceri si bivoli). La intoarcerea din Africa, a adus pe langa trofeele mentionate si arme de vanatoare folosite de bastinasi, arme mult inferioare pustilor, dar eficiente cand sunt folosite cu curaj si multa indemanare.

    Impresia generala pe care mi-a facut-o acest muzeu a fost placuta. Exponatele sunt de mare valoare si sunt frumos puse in valoare in salile muzeului. Daca aveti drum prin Sibiu si nu ati mai vazut ceva similar, merita sa va rupeti maxim o ora din timp pentru a vedea ceva inedit.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 19.12.11 19:28:13
    Validat / Publicat: 19.12.11 20:53:11
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2458 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Sibiu - Muzeul de vanatoare
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 27 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    3 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [20.12.11 00:36:00]
    »

    Melodia postata se poate sterge/schimba!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [20.12.11 05:49:54]
    »

    @webmaster13 Multumesc. Este cea mai potrivita.

    webmaster15
    [20.12.11 06:41:40]
    »

    Odata cu acest review, am redenumit rubrica in Muzeele Sibiului (era timpul ca si Sibiul sa aiba o astfel de rubrica distincta) si am sa aduc/mut langa el toate review-urile referitoare la muzee.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Diaura*
    Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Muzee sibiene:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041481018066406 sec
    ecranul dvs: 1 x 1