ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.10.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Castelul Bethlen din Bahnea, un castel refăcut de curând

TIPĂREȘTE URM de aici

În vezi impresii spuneam că am părăsit Sângeorgiu de Pădure spre următoarea destinație, Castelul Bethlen din Satul Bahnea, un vechi sat din judeţul Mureş, atestat documentar din anul 1291. Se află pe cursul râului Târnava Mică, la 26 km de Târgu Mureș, circa 110 kilometri de Brașov și tot atâția de Sibiu. Noi am mers acolo de la Sângeorgiu de Pădure, circa 32 de kilometri pe Drumul Național DN13A și apoi câteva sute de metri pe Drumul Județean DJ142.  

Are circa 3.500 de locuitori, în jur de 40% români ortodocși, și câteva biserici vechi, construite începând din secolul 14, un Monument al Eroilor și, cel mai valoros, Castelul Bethlen, pentru el Am Fost Acolo.  

Castelul Bethlen – Bahnea (Bethlen Kastély – Bonyha) cunoscut și sub numele de Castelul Bahnea, este un castel vechi de secole, mai degrabă acum un palat decât un castel tradițional. Se află în Comuna Bahnea din Județul Mureș, pe Drumul Comunal DC71 / Strada Republicii, 55, are site-ul castelbethlen.ro/ro, cont pe FB. Fortificațiile și alte clădiri au fost de mult distruse.

Este vizitabil vineri, sâmbătă și duminică între orele 10 și 18, taxa de vizitare fiind de 25 lei de persoană, vizitatorii fiind însoțiți de ghida castelului.  

A fost construit în stil renascentist în anul 1545 de către Farkas Bethlen, a suferit masive transformări începute în anul 1679 de Elek Bethlen și continuate de fiul lui Elek Bethlen junior în 1719, transformări ce l-au făcut o combinație deosebită de stiluri arhitecturale, renascentist, neorenascentist, gotic, romantic și baroc. Avea 42 de camere și a adăpostit familia Bethlen până la naționalizare. În epoca trecută a fost Primărie, Cămin Cultural, Bibliotecă și în final depozit C. A. P... În anul 2008 Castelul a fost retrocedat familiei Bethlen care nu a putut să-l întrețină și l-a donat Episcopiei Reformate din Ardeal care l-a dat în îngrijire Asociației Femeilor, dar nici Episcopia nu avea resursele necesare să-l întrețină, de renovat nici atât.

Neavând sprijin românesc, nici cleric, nici laic, Asociația de Femei a cerut sprijin guvernului maghiar care, inițial l-a refuzat. Atunci o delegație de femei condusă de episcop cu o listă plină de semnături a mers la guvernul de la Budapesta care, după ce a aflat că 5.000 de femei, atâtea semnături erau, sunt pregătite să vină la Budapesta, a oferit ajutorul solicitat, și a donat două miliarde de forinți. De fapt Victor Orbán a fost de acord să ofere sprijinul financiar. Lucrările au început în anul 2020 și au fost finalizate după trei ani. Aceste informații le-am aflat de la ghida Castelului. Ceremonia de inaugurare a avut loc la 28 octombrie 2023, în prezent, castelul complet renovat și readus la frumusețea și strălucirea de odinioară este un centru de evenimente multifuncțional, un obiectiv turistic frumos și important în zonă, fiind și locul unde s-a născut Kata Bethlen, scriitoare din prima jumătate a secolului 18, figură emblematică în rândul creștinilor reformați ardeleni.  

Ajunși la Castel, o clădire romantică, distinsă și elegantă, cu subsol, parter și etaj, ne-am oprit la Fațada cu geamuri mari cu ancadramente bogate, cu un balcon sprijinit pe coloane, cu un Fronton triunghiular pe care se află Stema heraldică a familiei Bethlen .  

Am achitat taxa de acces și împreună cu două turiste din Cluj am început plimbarea cu Parterul Castelului unde în prima sală, pe o mulțime de panouri sunt expuse imagini și informații despre Castel și ziditorii lui, membrii Familiei Bethlen. Următoarea cameră, odinioară Camera Doamnei, este amenajată ca Sală memorială „Árva Bethlen Kata” , scriitoarea maghiară din prima jumătate a secolului 18 născută în acest castel, o figură emblematică în rândul creștinilor reformați ardeleni.  

Aici, de la Ghidă și de pe Monitorul din vitrină, am aflat trista poveste a tinerei protestante Kata: Căsătorită la 17 ani cu un tânăr catolic, văduvă la 19 ani cu doi copii și unul care urma să vină, nerenunțând la religia ei a fost permanent persecutată de familia catolică a soțului, recăsătorită la 22 de ani, mama a încă trei copii, văduvă la 32 ani, persecutată din cauza averii și de familia celui de al doilea soț. Patru din cei șase copii s-au prăpădit, iar ceilalți doi au fost luați de familia primului soț și crescuți în catolicism. Inteligentă și devotată, s-a refugiat în scris, „Autobiografia” ei fiind un exemplu de literatură barocă, și în studiul științelor naturii, a medicinei și farmacologiei, aplicând cunoștințele acumulate în viața de zi de zi. A încurajat dezvoltarea industrială pe moșiile sale, a înființat grădini și pepiniere pentru a înmulți soiurile, a achiziționat o moară de hârtie și sticlărie și foarte important pentru ea și comunitate a contribuit la progresul învățării prin înființarea de școli și burse, în special pentru educația fetelor pe care o vedea neglijată. A susținut din surse proprii publicarea multor cărți, și-a format o bibliotecă foarte bogată în rarități pe care a lăsat-o moștenire colegiului din Aiud dar a ars în anul 1849, a donat multe cărți, și nu numai, colegiilor reformate din Ardeal. În 1759, la 59 de ani, a părăsit această lume și-și doarme somnul de veci la Biserica Reformată din Făgăraș.  

Lângă monitor o Hartă arată localitățile cu care Kata Bethlem a avut legături.  

Puțin întristată de tragica soartă a Katei, am trecut în fosta Sufragerie a Castelului în care se văd câteva zone de pictură originală. Aici sunt expuse Tablouri cu imagini de la Castel și un Panou cu Arborele genealogic al Familiei Bethlen, scris doar în maghiară!? .  

Am părăsit sufrageria și, pe o Scară cu balustrada din fier forjat, am urcat la Etaj și am ieșit pe Balcon pentru câteva poze spre curtea – grădină a palatului. Am revenit în Hol și printr-o ușă dublă deasupra căreia se află Blazonul familiei Bethlen datat MDCCXIX (1719) am intrat în actuala Sală de festivități, Sala de bal a Castelului de odinioară. Decorată neorenascentist, sala are tavanul casetat cu lambriuri profilate. Lambrisați în lemn, doar până pe la jumătare, sunt și pereții înalți terminați cu o cornișă tot din lemn, tot neorenascentistă. Ca toate camerele de la etaj și Sala de bal are tavanul plat. Am văzut aici și câteva din Spațiile de cazare amenajate în Castel.

Ghida ne-a spus că la Castel există și Spații pentru ceremonii și recepție, spații elegante și istorice care pot fi utilizate pentru ceremonia religioasă sau civilă, pentru recepția de nuntă: Curtea interioară a Castelului, un spațiu deschis, ideal pentru ceremonia în aer liber, Sălile de recepție, încăperi spațioase și luminoase, amenajate pentru petrecerea de nuntă, Grădinile castelului, cadru natural de vis pentru ședințele foto ale mirilor, Cramă ce poate primi până la 200 de musafiri.

Pe o Scară laterală am coborât la Subsolul Castelului, Pivnițele de altă dată, nerestaurat în totalitate, dar impresionant prin mărimea lui și prin grosimea zidurilor.

Cu mulțumiri reciproce ne-am despărțit aici de amabila nostră ghidă, dar am mai rămas prin parc, am mai privit, am mai pozat și după aproape o oră și jumătate eram în mașină pornind spre următoarea destinație.  

A fost o vizită frumoasă, Castelul renovat de doar un an și dotat cu aparatură modernă se prezintă foarte bine, spunând povestea lui și a Familiei Bethlem și arătându-și și azi frumusețea de acum sute de ani. Ce poate face voința și perseverența unor oameni devotați care au reabilitat un loc atât de frumos dat uitării! Mergeți acolo și nu veți regreta!!


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 16.10.24 10:01:49
Validat / Publicat: 16.10.24 12:06:40
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în [ALTE ZONE]
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Belgia, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay, Tunisia

VIZUALIZĂRI: 315 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Bahnea, jud. Mureș, Castelul Bethlen, Fațada cu Balconul și Stema heraldică a familiei Bethlen
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.10.24 12:06:11]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Alte locuri de vizitat în județul Mureş, [ALTE ZONE]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Michi
[16.10.24 12:35:52]
»

@mprofeanu: Văzând titlul, mi-am zis ˝l-am văzut˝. Noroc că m-am uitat la poze şi mi-am dat seama că seamănă dar nu răsare. În 2014 vizitasem castelul Banfy şi m-a indus în eroare apropierea numelor. Ce ţi-e si cu memoria asta după 10 ani! Mi-a explicat un medic că creerul e ca un burete care absoarbe informaţii şi când se umple le rejectează pe cele din urmă, mergând în urmă, spre reţinerea amintirilor din tinereţe. Nu am complexe ˝c´est la vie˝. Mulţumesc pentru frumosul review şi pozele care m-au plimbat prin castelul Bethlen.

Pușcașu Marin
[16.10.24 14:40:42]
»

@mprofeanu: Am citit și m-am crucit. Să transformi așa ceva în sediu C. A. P. ? Bine... la câtă minte aveau politrucii din vremurile de tristă amintire, nu e de mirare. În schimb nici cu ăștia născuți în democrație nu mi-e rușine. Noi n-avem bani să renovăm castele, cule, cetăți. Trebuie să vină bani de la guverne străine.

Lăsând la o parte chestiile astea, ați avut o vizită așa cum mi-ar place și mie. Liniște, doar patru vizitatori și cu ghid. Din fotografii se vede că restaurarea s-a făcut cu simț de răspundere, iar ce a ieșit bucură ochiul vizitatorului.

Am înțeles eu bine din fotografii că oferă și cazare în castel?

Vă doresc multe vizite frumoase, măcar ca aceasta, mulți ani de-acum înainte.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[16.10.24 14:54:25]
»

@Michi: Mulțumesc frumos și eu pentru ecou și vizită! Sunt mai multe castele ale familiei Bethlen în Transilvania, unele în paragină altele renovate. Am vrut să îl văd pe cel ce este acum reședința casei de vinuri Jidvei, Castelul Bethlen Haller din Cetatea de Baltă dar era un ocol prea mare, poate altă dată!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[16.10.24 15:03:58]
»

@Pușcașu Marin: Cred că nu este încă cunoscut și promovat. Încă nu se caza acolo dar asta doreau să facă în timp, oricum aveau doar câteva camere mobilate. Mulțumesc frumos pentru urări!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[16.10.24 22:44:50]
»

@mprofeanu: Un castel restaurat despre care nu știam nimic. Transilvania e înțesată de astfel de clădiri, majoritatea în paragină; totuși, în ultimii ani, câteva au fost scoase la lumină prin diverse proiecte. Așa am ajuns să vizitez castelul Teleki din Posmuș (vezi impresii) sau castelul Bethlen din Arcalia (vezi impresii).

Mulțumim pentru prezentare (îl trec pe listă).

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[16.10.24 22:53:42]
»

@Pușcașu Marin: Cazul acestui castel/conac nu este singular, multe au avut de pătimit în vremurile comuniste.

Iată cu ce transformări se lăudau activiștii din Bahnea în iulie 1959 într-un articol din ziarul „Drum Nou” :

Am coborât la Bahnea [... ] Putem vedea aici, [... ], castelul durat cu patru secole în urmă de familia conţilor Bethlen, stăpânind numai în hotarul comunei două mii de iugăre de pământ, dar şi rosturi gospodăreşti noi, aşezate pe altfel de temelii. Semne ale veacului vechi şi mlădiţe de viaţă nouă din care putem descurca un înţeles al vremurilor scurse al veacului în care trăim. Am intrat pe poarta vechiului castel fără să fim opriţi de cerbicia vreunui slujitor grofesc. Umbrele vechilor castelani se risipiseră speriate de freamătul vieţii noi care le cotropiseră. Înăuntrul lui am găsit instalată şcoala de şapte ani (română şi maghiară) cu copiii care au înlocuit protocolul nobilitar cu exuberanţa vârstei lor, un internat şcolar, o fabrică de brânzeturi, gospodăria agricolă colectivă. [... ] Dintr-o coastă a vechii curţi se auzeau zgomotele baroaselor unui atelier de reparat utilaje.

Mda...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, Pușcașu Marin, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂAlte locuri de vizitat în județul Mureş:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070517063140869 sec
    ecranul dvs: 1 x 1