ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.03.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.07.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2013
DURATA: 1 nopți
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
60.00%
Către satisfăcător
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
86.67%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

3* ? Poate, din cele... monahale!

TIPĂREȘTE

Întors acasă, după ce m-am cazat acolo, la "Academia Sâmbăta" în noaptea de 22/23.03.2013, am citit cele 5 review-uri de pe sait, despre acestă locaţie şi am constatat că merită să scriu propriul meu review, deoarece am fost singurul acolo pe o vreme extrem de rece (- 12 grade, zăpadă de 25 cm.) şi eu am privit locaţia strict ca pe o unitate de cazare, aşa cum ar trebui acesta să fie prezentată pe un sait turistic, fără să ne lăsăm furaţi de cele... mănăstireşti!

Dar, să revenim.

Academia, s-a vrut a fi (după cum rezultă din saitul oficial): o clădire cu aproximativ 70 de camere, respectiv 130 de locuri la cazare şi un amfiteatru cu o capacitate de 150 locuri – a fost ca în acest spaţiu să poată fi primiţi, găzduiţi şi serviţi oameni din afară, care în dorinţa lor de studiu şi retragere să se poată bucura de condiţiile oferite de mănăstire, de materialul ştiinţific necesar studiului pus la dispoziţie de bibliotecă, precum şi de atmosfera propice studiului oferită de cadrul natural, care a fost inaugurată la sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului” din 15 august 2003.

Oferă 53 camere cu 2 paturi la un preţ de 80 RON / zi / cameră, 5 camere cu 3 paturi, la un preţ de 100 RON / zi / cameră şi 6 apartamente (sufragerie, dormitor, balcon, baie, minibucătărie, TV Satelit), la un preţ de 150 RON / zi.

De asemenea, se poate închiria şi sala de conferinţe (aulă) la un preţ de 400 lei/zi.

Masa, se asigură în sala de mese a mănăstirii (Academia nu are restaurant, sală de mese, ori bucătărie pusă la dispoţiţie turiştilor. De la recepţie se poate lua cafea la 2 ron/buc. (cam incoloră, după gustul meu).

Prima impresie, una foarte bună, amplasarea într-un cadru feeric (impresie amplificată şi de ninsoarea ca-n poveşti ce se aşternea când am ajuns eu), parcarea mare, încăpătoare, situarea în curtea mănăstirii, faţada pictată cu o scenă biblică, recepţia ok., cu un recepţioner, demn de un spaţiu de cazare mai bun (un adevărat profesionist), un colţ cu canapele, fotolii şi LCD dat pe Trinitas TV, o expoziţie (fără vânzare) de icoane şi multă, multă marmură, au creat o bună şi totodată falsă impresie.

Am primit cartela de la camera 320 (mansarda/etajul II) şi am fost îndrumat spre holul din dreapta (nu se poate urca pe scările monumentale, centrale, îmbrăcate în marmură), astfel că am ajuns pe holul de la parter, acoperit cu o mochetă veche, dar încă în stare bună, am urcat scările 2 etaje (nu există lift) şi am ajuns în cameră.

Aici, cu nasul călătorului experimentat şi reporter AmFostAcolo, am început să constat minusurile:

- dulapul din cameră, dă să cadă, dotat cu o perie de haine + 4 umeraşe pe bară şi alte 3 aruncate neglijent pe jos;

- nu există televizor (cică ar fi în apartamente);

- nu există frigider (nu că aş fi avut eu acum nevoie, dar la preţul cerut...);

- nu există telefon;

- prosoapele de la deschidere (2003), curate dar uzate rău;

- masca cădiţei de duş desprinsă, dădea să cadă;

- nu există perdea la duş, cu toate că, suportul este fixat în perete;

- nu există calorifer în baie, mie mi-a fost extrem de frig la duş;

- curăţenia în baie, cam superficială;

- gălăgia infernală a ventilatorului din baie, care nu se putea porni/opri separat de lumină;

- nu există internet (nici prin cablu şi nici wifi);

- nu există sală de masă, dacă insistaţi, puteţi mânca, cu călugării la mănăstire;

- faptul că geam termopan au doar camerele de la mansardă (eu am fost norocos), la parter şi etajul I sunt geamuri normale, prin care pătrunde frigul.

Plusuri ar fi puţine:

- căldura ok., nu mă pot plânge;

- apa (caldă/rece) ok. ;

- apropierea de mănăstire;

- o aulă cu 150 locuri, deci se poate lua în considerare pentru actrivităţi gen team-building;

- liniştea (atât de mult invocată de antevorbitorii mei).

- amplasarea într-o zonă specială, având în apropiere locuri prin care a trăit părintele Arsenie Boca (supranumit sfântul Ardealului), putând fi vizitată chilia şi izvorul acestuia, aproape de herghelia de la Sâmbăta de Jos, vizita/masa la păstrăvăria din apropiere, un drum pe Transfăgărăşan, etc.

Nu este de ocolit informaţia conform căreia, Academia a fost ridicată la dorinţa Î. P. S. Sale Dr. Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului. Puteţi citi mai multe despre Academie pe crestinortodox.ro.

Concluzie:

Turistic vorbind, la banii plătiţi, nu o recomand, sunt convins că, în zonă, la acelaşi preţ se pot găsi variante mult mai bune de cazare, care să-ţi ofere toate facilităţile cu care suntem obişnuiţi dacă nu la 3*, atunci la cei 80 RON/zi.

Însă, pentru cei ce caută o cazare lângă Mănăstirea Brâncoveanu şi care merg acolo pentru post/rugăciune, poate fi o variantă de luat în calcul.


[fb]
---
Trimis de creivean in 25.03.13 19:10:25
Validat / Publicat: 25.03.13 20:19:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SÂMBĂTA de SUS [BV].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5763 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (creivean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Academia Sâmbăta - primul contact!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

4 ecouri scrise, până acum

iulianic
[26.03.13 10:41:06]
»

@creivean: Da, în ultima vreme mănăstirile care au bani sau care ştiu să obţină fondurile necesare, au construit arhondarice (clădiri cu spaţii de cazare într-o exprimare mai laică). Unele mănăstiri - cu o tradiţie mai îndelungată sau cu o conducere mai influentă - au intrat în circuitul turismului ecumenic şi au beneficii bunicele de pe urma acestei activităţi. Nu plătesc personal. Maicile s-au transformat în cameriste (exprimarea nu-mi aparţine mie, ci cuiva din sistem), ele doar fac "ascultare". Dacă ceva nu este în regulă, pelerinul nu reclamă pentru că el este îngăduitor. El doar plăteşte preţul cerut.

Am stat şi eu o noapte la arhondaricul de la Putna. A fost perfect pentru ca era totul nou în 2004, la nici două luni de la comemorarea a 500 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Ştefan cel Mare. Atunci, la Putna a fost mare adunare, cu invitaţi oameni de stat, ocazie cu care s-a construit şi s-a dat în folosinţă arhondaricul. Nu ştiu dacă acum mai sunt aceleaşi condiţii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
danita
[26.03.13 10:45:45]
»

Multumim pentru update. Am fost si eu odata la Academie la putin timp dupa deschidere si am ramas surprinsa ce conditii bune si ce curat este iar apoi incet, incet am ramas dezamagita... Ultima data mi-am spus ca nu mai revin pana nu se imbunatateste calitatea serviciilor. thx de info

creiveanAUTOR REVIEW
[26.03.13 19:18:56]
»

@iulianic:

În perioada în care am stat acolo, am avut prilejul să aud de la un localnic, apropo de ce ai spus mai sus

mănăstirile care au bani

că la întrebarea: câtă avere are această mănăstire (una din cele mai avute din ţară, apropo), răspunsul corect este: câtă vrea ea! . Şi poate că nici nu-i tocmai exagerat, având în vedere afluenţa de public (care se traduce în bani), precum şi pădurile pe care le deţine mănăstirea!

Şi, toate astea în condiţiile în care, Arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe Cipriote a pus la dispoziţie toată averea bisericii pentru salvarea ţării (vezi aici de ex.), iar, pe de altă parte, la noi, în aceeaşi zi, Patriarhia Română a cerut bani mai mulţi de la buget pentru finalizarea Catedralei Mântuirii Neamului (vezi de ex. aici).

Ce mai...

@danita&@all

Mulţumesc că aţi trecut pe aici, aţi citit şi apreciat (şi) această scriere...

Alex_Macedo
[27.03.13 18:36:32]
»

Ce te-a apucat cu... monahalele?? )). Las'ca vorbim noi, la "tempul", potrivit...

P. S. Am rotunjit la 29000, ca nu-mi plac fractiiile... si nici frectiile dar, aici faraoana e campioana!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, danita, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂ'Academia Sâmbăta' Hotel:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060758113861084 sec
    ecranul dvs: 1 x 1