Solicitare CMR / GRECIA - EPIR

Descopera Parga

Trimisă în 23.01.14 13:54
autor dumi59SV [Alba Iulia]
» VIZUALIZĂRI: 2802

Este prima data cand merg in Parga. Ce-mi puteti spune de statiune, de obiectivele turistice din zona, ?


  • PERIOADA: 08-15 iulie 2014
  • BUGET: 200

Răspunsuri

Dragoș_MDAU37r[23.01.14 14:53]

@dumi59: asta scrisei io acum un an:

Ce poți vedea, vizita în oraș?

R. : destule. E un oraș vechi, cu multă istorie în spate. Castelul venețian e pe primul loc, desigur. Chit că nu e cam deloc îngrijit și noaptea i se închid porțile, tot merită să urcați până sus, mai ales în amurg. Ar mai fi în imediata apropiere și castelul lui Ali Pașa din Anthousa. Dar despre astea am scris deja, la capitolul ruine. Au mai amenajat o moară de apă pe drumul spre castelul din Anthousa (cam 3 km de mers pe jos sau cu trenulețul turistic - foarte scump în opinia mea, pentru doar atât). La etaj e un fel de expoziție cu obiecte vechi, specifice zonei și vieții la țară (lăzi de zestre, război de țesut, vase și câte altele); la parter e moara propriu zisă și tot așa, câteva exponate din uneltele specifice. Tot acolo, cam la 500 m e și o cascadă, în amonte pe pârâul care alimentează moara, care merită văzută - nouă ne-a plăcut mult.

Acum doi ani, s-a mai deschis o „atracție” - fabrica de ulei de măsline / muzeu (și desigur, și prăvălie!) Paragaea. E deschis zilnic între 10 și 23; prețul biletului - 3,50 €. Un ghid vă va prezenta istoria cultivării măslinelor în zonă și tehnologia producerii uleiului; la sfârșit, o vizionare de film documentar și o degustare (fără obligații, da' e greu să reziști tentației!) încheie scurta vizită. În prăvălie au de toate (pe tema măslinelor), chiar și ceva produse cosmetice bio proprii.

Mai e și așa numitul „Muzeu ecleziastic”, din apropierea bisericii Sf. Nicolae (din centru). Dar chiar și biserica e mare și frumoasă, merită să intrați și poate chiar să aprindeți o lumânare... Dintre diversele obiecte expuse în muzeu, merită menționate: două copii ale unor lucrări scrise de un călugăr de la Muntele Athos (Aghion Oros), două biblii din sec. XVII (una venețiană, cealaltă scrisă de un călugăr prin 1625 pe hârtie fabricată la Parga atunci), icoane mai vechi și mai noi, printre care Maica Domnului din Vlacherna, de asemeni și steagul orașului vechi de 300 de ani, făcut din mătase roșie, pictat în ulei pe ambele fețe, imaginea înfățișând-o pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe, înconjurați de steluțe de aur. Steagul e găurit de gloanțele otomane...

Dar și orașul în sine e demn de a fi bătut la pas, prin toate ungherele și străduțele întortocheate, străjuite de case vechi, pline de flori, văruite în alb și albastru preponderent, tipic grecesc... să cauți o tavernă sau o simplă cofetărie unde să poposești la un pahar de ceva rece... Dar voi vorbi și despre asta.

Un loc ce merită musai văzut: Acheronul. O excursie de o zi, excelentă pentru răcorire.

Se poate face și un drum puțin mai lung, dar care merită, până-n Lefkada. Noi am mers până la Agios Nikitas, am făcut plajă, am vizitat și ceva ruine pe drum (v. link-urile mai sus).

- Ce poți face acolo?

R. : în general, trei lucruri: să stai la plajă (și activități conexe - pescuit, snorkeling, sporturi acvatice), să mănânci și să bei și să te plimbi în diverse excursii. Să le luăm pe rând:

Plaje - sunt câteva: de la vest la est și apoi spre sud: Valtos (se pare că înseamnă baltă, mlaștină); Krioneri și Piso Krioneri (chiar în centru), Lichnos, Alonaki și Aghios Ioanis. La ultimele trei se ajunge cu mașina sau taxi-boat (și la Valtos la fel, dar e accesibilă și pe jos).

Pe primele trei am fost, celelalte doar le-am admirat de sus, din șosea. Valtos e o plajă cu de toate - marină (port), terase, bărci, hidrobiciclete, umbrele și șezlonguri, nisip mai grosier spre oraș (E), dar foarte fin spre marina unde stau la adăpost bărci de pescuit alături de yahturi. Krioneri e centrală, mai mică, mai bolovănoasă, iar surioara ei mai mică - și mai și! La fel, e plin locul de terase, prăvălii dar mai puține activități și loc și mai puțin. Le-aș evita în plin sezon. Cred că Lichnos mai merită folosită, dacă ai chef de plimbat zilnic cu mașina sau eventual o motoretă închiriată acolo.

Restaurante, taverne, baruri - Aici, aș face încă o împărțire: la care am fost și cele la care n-am apucat dar cu siguranță aș fi mers dacă aveam mai mult timp (€)... Din prima categorie ar fi:

Maistros: un restaurant din imediata apropiere a castelului venețian, la care se poate ajunge fie pe străduțele întortocheate ale orașului, fie urcând pieptiș scările spre castel și cotind la dreapta (dacă veniți din centru) pe o alee / ulicioară și mai faceți încă vreo 50 de pași. După cum se vede, meniul e relativ puțin diversificat, dar asta nu înseamnă că mâncarea e cumva mai puțin bună, dimpotrivă! Am fost foarte mulțumit, atât de savoarea mâncării, cât și de priveliștea superbă asupra orașului și a golfului pe care o oferă terasa, precum și de serviciul eficient și profesionist.

Alt restaurant unde am fost foarte bine tratat (la propriu și la figurat) a fost Vekios, de pe „faleza” plajei Valtos. Și aici veți fi încântați de priveliștea superbă asupra golfului și a plajei Valtos, dar și a castelului venețian, mai ales după amurg, când e luminat feeric. Mâncarea a fost excelentă, prețurile, pentru Parga, rezonabile.

În fine, merită să amintesc și o mică terasă din buricul târgului, Gefsi / γεύση (= gust). Nu e cine știe ce locantă, sunt doar vreo zece mese, dar poziția e chiar pe promenada din apropierea ancorei din centru, cu vedere directă în port, insulița Panaghia și spre castel. Și chiar are gust mâncarea de la ei, iar prețurile au fost cele mai bune, de aceea i-am vizitat de vreo două ori. Serviciul e mai slăbuț, dar nu într-atât ca să te dezamăgească - pur și simplu nu are clasă, ca la tavernele de top, în rest nu am a mă plânge.

Și ar mai fi și două cofetării - una care are la intrare și vreo două mese (dintre care una era mai mereu ocupată de doi trei localnici care doar stăteau acolo la taifas) și una care era pe poteca cu trepte ce urcă din centru spre cetatea venețiană. Prima se cheamă Achileas Bakery / Αχιλλέας φούρνος (adică brutăria Ahile) și aici am mâncat un cataif care mi-a readus aminte gustul copilăriei. Grecul a venit și ne-a pus din partea lui câte un pahar cu apă rece la masă și culmea! n-a vrut să ia niciun bănuț peste bon! Cea de pe aleea spre cetate nu mai țin minte cum îi spunea, dar vitrina sigur o să vă atragă. Aici nu au loc să pună mese, dar vând pentru acasă. Merită să așteptați - prăjiturile și celelalte dulciuri pe care le vând sunt excelente!

Acum, despre cele care ar merita o vizită dar unde nu am apucat să merg: Sakis (nu deschiseseră când am vrut să merg la ei, abia întindeau mesele dar noi muream de foame; așa am ajuns la Maistros), Golfo beach (pe plaja Piso Krioneri, cu muzică live, am stat într-o seară pe plajă să-i ascultăm), Bacchus (aproape de Gefsi, pe faleza centrală) și câte și mai multe... E plin locul de ele, toți vând mâncare bună, specialități pescărești cu marfa prinsă dis-de-dimineață de bărcile lor, cu mirodenii luate chiar atunci din grădină... Priceless, vorba reclamei.

Excursii - Sunt o mulțime de birouri independente de turism, care vând excursii spre Corfu, Paxos & Antipaxos, Cele 7 insule, chiar și în Albania sau la Meteore. Bani să ai, că se descurcă ei să ți-i ia...

Cam asta e...

PS există vreo două bănci și vreo trei sau patru ATM-uri; farmacii, doctori, vreo două benzinării (la BP nu acceptă plata cu cardul, la ceilalți n-am fost), o grămadă de prăvălii de cartier pompos denumite „Supermarket”. Dar cel mai apropiat supermarket (un Carrefour - nuștiucum, că e joint venture cu un grec) e la Kanallaki (la vreo 30 km).

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

EmilianMGD2r[23.01.14 15:03]

Buna ziua,

statiunea este de genul "linistit", rustic, actiunea principala desfasurandu-se in centrul vechi. Seara, turistii sunt atrasi aici de nenumaratele terase, de magazinele de suveniruri si de barurile deschise pana dupa miezul noptii. Sunt preturi pentru toate buzunarele.

Sunt mai multe plaje, unele cu pietris, altele cu nisip. Plaja Valtos este amenajata in partea de nod, cu nisip. Mai sunt 3 plaje mai mici, cu pietris, in centrul statiunii si una la catava km (2-3 depinde unde te cazezi) -Lichnos, foarte buna si aceea, cu nisip.

Ca si obiective turistice in Parga ar fi Castelul Venetian de vizitat si o moara si o fabrica de ulei de masline, dar din Parga se poate ajunge (prin agentii de turism locale) in multe alte locuri frumoase. Exista excursii pe mare in Lefkada, Corfu, Pesterile albastre, Zakynthos, dar si cu autocarul in Albania, Meteora, prin muntii din regiunea Epirului (unde este si Parga). Toate sunt organizate exemplar. O deosebita impresie mi-a facut excursia "celor 7 insule", o excursie combinata autocar (pana la Nidri in insula Lefkada) si vapor. Se viziteaza (se face turul) intr-adevar 7 insule printre care Lefkada, Fiskardo, Ithaca - insula lui Ulisse, Scorpio - insula lui Onassis. Se fac diverse escale: pe o plaja cu acces numai de pe mare, in largul unor golfuri pentru cate o baie strasnica, pe insule pentru vizita si relaxare sau pentru masa de pranz. Poti sa vezi unde isi ascundeau grecii submarinele in timpul celui de-al doilea razboi mondial, ... Depinde de tine cum vrei sa-ti petreci timpul si ai dupa cum vezi, nenumarate posibilitati.

Sper ca ti-am raspuns cat de cat la obiect.

Iti doresc o sedere cat mai placuta in Parga.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

dumi59SVAUTOR SOL[23.01.14 15:17]

@Dragos: Ms frumos, imi vor fi de mare ajutor detaliile tale... Chiar intentionam ca dupa sejur, sa mergem spre casa prin Albania, Muntenegru, acolo unde dorim sa ne cazam 3-4 nopti


dumi59SVAUTOR SOL[23.01.14 15:19]

@EmilianM: Ms frumos!


Dragoș_MDAU37r[23.01.14 15:22]

@dumi59: cu multă plăcere.


EmilianMGD2r[23.01.14 15:42]

@dumi59: Cu placere. Ma bucur ca am putut sa-ti impartasesc cate ceva din Parga.


  • [6] total răspunsuri, până acum
  • SCRIE UN RĂSPUNS

    Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
    • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
    • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
    Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

    Abonament

  • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns] -- vă puteți însă abona mai jos
  • #G#9
      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093439102172852 sec
    ecranul dvs: 1 x 1