Solicitare CMR / TURCIA

Recomandări traseu București - Kusadasi + cazare + info sup

Trimisă în 26.04.22 15:33
autor ⭐ValentinB_88⭐PR [București]
» VIZUALIZĂRI: 13485

Salutare tuturor. Am incercat sa sintetizez toate informatiile de care as avea nevoie plus toate nelamuririle. In primul rand noi vrem sa plecam undeva la jumatatea lui Iunie (12-13).

1. Traseu

Care ar fi traseul recomandat de voi? Google imi indica Ruse-Targovishte-Zimnitsa-Elhovo si iesire din BG prin Lesovo

dar uneori imi mai da traseu si pe Veliko Tarnovo- Stara Zagora- cu iesire din BG prin Svilengrad.

Apoi partea a doua a traseului, din Canakkale spre Kusadasi, apar 2 variante

-Balikesir - Turgutlu - Izmir

-sau direct pe coasta pe E87

Citisem anul trecut ca se formasera cozi de 6-8 ore la intrarea in Turcia pe la vama Kapikule. Aici banuiesc ca totul este la noroc...

2. La ce ora ar trebui sa plecam? Am vazut ca alte persoane au plecat pe la 3-4 dimineata din Bucuresti ca sa ajunga pana dupa-masa in Canakkale. Este ok asa?

3. HGS - inteleg ca se gaseste la intrarea in Turcia, banuiesc ca este o zona special destinata vanzarii. Soldul inteleg ca se verifica cu aplicatia HGS care este disponibila si in limba engleza. Cand vreau sa creez cont la unul din campuri apare TCKN/VKN. Aici ce se noteaza? Cumva un cod unic al vinietei?

Pentru traseul de mai sus cam de cati bani ar fi nevoie pentru alimentare?

Traversarea noului pod de la Canakkale intra pe HGS sau se plateste separat? Din ce am gasit, trecerea ar fi 150 TL doar pt acest pod.

4. Telefonia mobila. Sa merg pe roaming (Digi care ar costa cam 1,3 euro/ 1 GB) sau sa cumpar cartela de la ei?

Ma gandesc strict pt orientare, nu pentru stat pe facebook si altele.

5. Orientarea... am mai folosit in Bulgaria 2 aplicatii OFFLINE cu hartile descarcate in prealabil, sygic si Here, sunt ok? Sau daca am netul pe roaming ma descurc cu el?

6. Cazare intermediara, este necesara pt Canakkale... la dus si la intors. Ce imi puteti recomanda?

Nu ma intereseaza ceva pompos, important este sa fie curat si sa am loc de parcare, astfel incat sa stiu ca masina e ok pe durata noptii.

7. Cazare Kusadasi. Noi am fost in trecut la Batihan (4 stele) si exceptand mici neajunsuri cu camera, ne-a placut foarte mult, nu ne-ar deranja sa ne cazam tot aici mai ales ca plaja este aproape, au si parcare destul de mare din cate imi aduc aminte iar zona este destul de linistita. Imi aduc aminte ca destul de aproape era si un mall + galerii comerciale/magazine, etc. Banuiesc ca s-a dezvoltat si mai mult zona de la cea mai recenta vizita a noastra de acum cativa ani.

Ca si oferte pentru acest hotel am gasit "Camera Family Standard" la preturi de la ~1000 euro, pana la 1350 de euro. Nu am inteles exact componenta camerei de pe site-urile de rezervari. Pe Booking apare cu 2 paturi single si 1 pat mare, dar este notata "Family Room" si costa 6387 RON. Pe celelalte site-uri apare doar "Family Room".

8. Pasaportul junioarei expira pe 28 decembrie 2022. Stiu ca sunt necesare 150 de zile minim, la intrarea in Turcia. Daca am intra in Turcia pe 12-13 iunie, ar fi aproape 200 de zile, banuiesc ca nu este nici o problema.

9. Pretul carburantului cam pe la ce valoarea se situeaza in prezent? Sa stiu exact ce calcule imi fac pentru costurile cu transportul.

10. Ce excursii ne-ati recomanda? Am fost anterior in Efes, Casa Fecioarei Maria sau Pamukkale si ne-a placut foarte mult. M-as bucura sa repetam experienta dar nu as vrea sa ingreunez zilele prea tare sau sa pierdem de prea multe ori pranzul de la hotel.

11. Cu parcarea prin TR cum se prezinta situatia? Sunt locuri cu plata, platesti prin sms, platesti la aparat sau... ? Ma gandesc in special pt Kusadasi sau daca mai plecam pe undeva intr-una din zile intr-o excursie.

12. Pentru a primi o camera mai buna, am inteles ca e ok sa vii cu o... atentie. La fel si pentru a avea un loc de parcare. Cam care ar fi tariful ca sa fie ok si pentru ei? Stiu ca s-a marit salariul minim la ei deci este ceva diferenta fata de ce stiam eu de acum 4-5 ani.

13. Masina este pe numele sotiei (nu are permis) dar o conduc eu. Banuiesc ca nu este necesare procura. Unii scriu pe facebook ca este necesara chiar si in aceasta varianta dar ma indoiesc...

____

Va rog sa ma scuzati pentru postarea lunga dar avem ceva emotii cu plecarea.

Daca mai aveti si alte sfaturi va rog sa le impartasiti. Noua ne place sa fim foarte organizati cu plecarile prin concedii, astfel incat totul sa fie planificat in detaliu. Am mai fost in Turcia de 2 ori dar cu autocarul si nu as mai repeta experienta mai ales ca acum intra in ecuatie junioara. Apoi cu avionul m-am uitat si ar costa in plus aproape inca 1000 de euro. Dupa calculele mele, costurile cu masina + cazarea intermediara ar fi undeva la 25% din valoarea cu avionul. Diferenta de bani cred ca este binevenita pentru "bani de buzunar".

Cu masina am mai iesit din Romania doar in Bulgaria asa ca aici cred ca ne descurcam. Stiu cum este cu vinieta (cred ca o sa iau pe o luna) si ce mai e pe la ei. Cel mai mult ma gandesc la prima zi (si ultima) adica Bucuresti - Canakkale si la intoarcere Canakkale - Bucuresti pentru ca in zilele acestea sunt trecerile pe la 2 vami si sper sa nu avem probleme sau sa stam prea mult la cozi, astfel incat sa ne dea peste cap planificarea si traseul.

Sper ca nu am uitat nimic, daca mai imi aduc aminte de ceva revin. Va multumesc din suflet. Inca nu am platit cazarea dar vrem sa rezolvam cat mai repede pentru ca inca mai sunt oferte de early booking.


  • PERIOADA: Iunie -- NOPŢI CAZARE: 7
  • BUGET: 1200 -- TRANSPORT: auto personal
  • ADULŢI: 3 -- COPII: 1 -- VÂRSTA: 7

Răspunsuri — pag 3 / 4

⭐ValentinB_88⭐PRAUTOR SOL39r[03.05.22 16:18]

@Yoda: Ahhh din Turcia nu poti accesa bookingul dar noi din exterior putem, ok am inteles. Deci sa-mi printez de acasa toate cazarile si confirmarile ca acolo ioc booking. ????


nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[04.05.22 01:42]

@⭐ValentinB_88⭐:

Credeam ca are vreun cod ceva cand scaneaza dar inteleg ca este doar de forma, pana la urma primeaza nr de inmatriculare care este scanat si introdus in baza de date.

Nici vorbă! Iar te pripeşti.

Stickerul HGS funcţionează pe baza tehnologiei RFID, cam cum sunt cardurile de acces prin clădiri şi birouri. Camerele citesc şi CORELEAZĂ HGS-ul cu numărul de înmatriculare al maşinii. Altfel ai fi putut împrumuta HGS-ul cuiva care mai are bani în cont şi să-l lipeşti pe maşina ta.

În situaţia normală în care ai HGS, după corelarea datelor, se retrage din cont taxa datorată pentru podul sau tronsonul de autostradă parcurs.

Ca excepţie, în cazul maşinilor care au HGS (adică figurează deja la ei în sistem), au şi bani în cont, se poate circula şi fără abţibildul lipit pe geam. Problema este că vor suna toate alarmele după ei, toate semafoarele de la porţile de taxare (unde mai sunt porţi) vor rămâne pe roşu, afişând ca sumă datorată taxa plus amenda. Actualizarea în sistem şi reglarea contului se va face mult mai târziu în 7-10 zile de la trecere.

Eu am păţit chestia asta acum câţiva ani când am rătăcit stickerul prin casă şi am plecat fără el. Eram dispusă să cumpăr altul, ceea ce am şi încercat înainte de intrarea pe autostrada Edirne-Istanbul, dar nu s-a putut, iar funcţionarul de acolo a acceptat doar să-mi reîncarce vechiul cont, de am avut apoi bani pentru vreo trei drumuri până în Antalya şi înapoi. Din fericire, l-am găsit mai târziu şi l-am folosit apoi ani la rând fără grijă.

Auuu fix pe acolo merg eu, deci nu merge cu 100 de lire cum am zis, nu-i problema, alimentez sau incerc sa platesc card/cash cum spunea Yoda. Nu vreau nici sa pun bani aiurea si sa raman cu ei blocati.

Doar podurile şi autostrăzile NOI pot fi plătite la ghişeu cu card sau cash. În cazul celor vechi, HGS-ul este singura variantă. Sunt situaţii în care nici măcar nu ai cu cine să stai de vorbă, totul fiind automat, fără personal uman.

Nu ai decât două variante: 1. calculezi de acasă toate taxele datorate după ce ai stabilit clar traseul şi alimentezi fix cu suma respectivă+o marjă de siguranţă şi nu te doare capul sau 2. pui pe HGS suma minimă pe care ţi-o va impune vânzătorul şi apoi mai stai o dată la coadă să pui diferenţa datorată. Tu decizi

Eu pun de obicei mai mult pentru că ştiu că revin în Turcia an de an şi nu sunt bani pierduţi. În ultimii doi ani am pierdut puţin din cauza devalorizării lirei, dar n-am sărăcit din asta. Tot la fel păstrez lire turceşti de la un sejur la altul, pentru a nu mai sta să scot de la bancomat sau să schimb în prima zi când am de mers nu de pierdut timpul.

=

Informaţiile culese de tine de pe net pe mine nu mă conving. Sunt culese de pe te miri unde şi nu se bazează pe experienţa personală a autorului. Aşa o fi în teorie, însă în realitate lucrurile nu stau deloc aşa. Eu nu am văzut HGS în benzinării, ci doar la PTT. Mai mult, nu orice oficiu poştal are şi stickere de vânzare, fiind utile doar pentru reîncărcări şi asta dacă reuşeşti să te înţelegi cu funcţionarul de acolo.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 5600 PMA (8 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[04.05.22 02:00]

@⭐ValentinB_88⭐:

Din ce a zis nicole, inteleg ca te duci direct acolo si bati "din poarta in poarta" pana gasesti o cazare.

Puţin probabil să fii nevoit să baţi din poartă în poartă dacă ştii de la bun început ce vrei şi ce îţi permiţi. Eu plec cu rezervările de acasă pentru că ştiu câţi kilometri pot face în prima şi în penultima zi. Chiar dacă prind aglomeraţie în vamă şi ajung mai târziu la cazarea intermediară nu este absolut nicio problemă pentru că nu semnez condica acolo. Dacă văd că sunt în mare întârziere, opresc să mănânc pe drum pentru că mi se face foame sau măcar să iau ceva la pachet pentru a nu mai umbla şi după o cârciumă după ce mă cazez.

Singura dată când am plecat fără rezervare la dus, după ce anulasem cu vreo trei zile înainte de plecare rezervarea făcută cu 7 luni înainte, a fost anul trecut din cauza incertitudinii plecării în vacanţă. Nu m-am dus să bat din poartă în poartă, ci fix la hotelul la care avusesem rezervare, convinsă că găsesc camere libere, ceea ce s-a şi întâmplat. Am plătit cu vreo 2-3 euro mai mult decât preţul la care rezervasem cu mult timp înainte, dar mai puţin cu 6 euro decât dacă aş fi făcut o nouă rezervare în ziua respectivă.

Chiar dacă, prin absurd, nu găseam nimic liber acolo, alături era un alt hotel, tot de 4 stele şi de lanţ internaţional, şi mai era unul de 3 stele chiar la intersecţia unde ieşisem din drumul european. Deci, aveam variante foarte decente în staţiunea aleasă pentru intermediară.

Dacă după ce conduci câteva sute de kilometri mai ai disponibilitatea de a negocia, poţi obţine direct la recepţie preţuri chiar mai bune ca pe booking. Eu nu am nici talent şi nici răbdare.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3500 PMA (5 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[04.05.22 06:41]

@⭐ValentinB_88⭐:

Unde ai vazut? In aplicatia asta HGS? Ca spuneai ca nu se actualizeaza imediat. Deaia nu inteleg care cum vine...

Eram în trafic şi aplicaţia era ultimul lucru care mă interesa atunci.

La trecerea prin porţi se afişează taxa datorată pentru parcurgerea respectivului tronson de autostradă.

Nici nu ai neapărat nevoie de aplicaţia asta dacă eşti atent la fiecare trecere şi îţi calculezi singur costurile

Exact ce ma gandeam... mațe încurcate. Vrei sa platesti cash dar iti ia dupa HGS.

Acest sistem HGS este de fapt foarte simplu şi a fost implementat tocmai în scopul fluidizării traficului, aspect extrem de important mai ales în Istanbul, dar şi pe restul autostrăzilor lor. Mie mi se pare un sistem avantajos şi deştept.

În zona porţilor de taxare/sistemului de camere, maşinile doar reduc viteza, se încadrează pe benzile HGS sai OGS, după caz, trec şi apoi accelerează şi îşi continuă drumul. Dacă fiecare ar opri, s-ar scotoci în buzunar după bani, ar aştepta să primească restul sau ar da cu cardul, traficul s-ar bloca şi turcii s-ar trezi cu kilometri de cozi cum se formează la noi la pod la Cernavodă sau poate chiar mai rău şi toţi ar fi afectaţi.

Pana la urma au HGS si pe europene? Ca aici sunt niste multe camere... pe acest E87/D550 dintre Canakkale si Kucukkuyu

Dacă alegi să foloseşti doar drumurile europene nu ai nevoie de HGS, însă nu vei putea ajunge la Istanbul şi să-l traversezi.

Camerele respective sunt pentru viteză şi pentru colectarea datelor despre trafic, nu au treabă cu HGS.

Cu ora de plecare fă cum crezi că este mai bine pentru tine. Eu aleg calea de mijloc: nu plec cu noaptea în cap pentru că nu-mi place să traversez Bulgaria pe întuneric, dar nici nu o lălăi până la 9-10 când am un drum atât de lung de parcurs.

La dus nu împart niciodată traseul în mod egal, ci caut să parcurg cât mai mult în prima zi pentru a ajunge la hotelul de sejur la maxim 12,00. La întoarcere o împărţire egală a drumului este ok pentru a conduce relaxată, fără grabă pentru că mă întorc la mine acasă.

Ahhh din Turcia nu poti accesa bookingul dar noi din exterior putem, ok am inteles

Da. De pe IP turcesc nu poţi accesa bookingul pentru rezervări la hoteluri din Turcia, deci nu te mai poţi răzgândi, nu mai poţi modifica/anula rezervările deja făcute sau face noi rezervări. Eu nu stau să-mi bat capul cu IP-uri şi altele asemenea, iar la nevoie pot suna un prieten din ţară să-l rog să facă mişcările dorite de pe contul meu booking.

Nu ai nevoie neapărat de rezervările printate. Le poţi descărca în telefon sau face capturi de ecran. Codul PIN al rezervării este suficient pentru a te caza oriunde sau doar numele în cazul hotelurilor micuţe.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 7000 PMA (10 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PRAUTOR SOL39r[04.05.22 09:23]

Uite aici tarifele pentru autostrazi si poduri, pe sectiuni: kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/S ... Root/Tolls.aspx

Trebuie sa te uiti pe unde intri si pe unde iesi de pe autostrada. Dar, parerea mea este ca cel mai bine verifici la PTT cand iesi din TR.

Multumesc, foarte detaliat dar greu sa intelegi ceva... inclusiv la podul de la canakkale credeam ca e 200 lire dar vad ca sunt 5 variante de intrare pe el cu 5 variante de iesire deci 25 de tarife. ????

Din cate vad eu pe Maps, de la Kavakkoy pana dupa pod si inca putin, mergi pe O-6 apoi cobori pe E90. Parca pe aici am citit ca se poate plati si cash podul.

Stickerul HGS funcţionează pe baza tehnologiei RFID, cam cum sunt cardurile de acces prin clădiri şi birouri. Camerele citesc şi CORELEAZĂ HGS-ul cu numărul de înmatriculare al maşinii. Altfel ai fi putut împrumuta HGS-ul cuiva care mai are bani în cont şi să-l lipeşti pe maşina ta.

În situaţia normală în care ai HGS, după corelarea datelor, se retrage din cont taxa datorată pentru podul sau tronsonul de autostradă parcurs.

Am inteles, multumesc pentru clarificari.

Doar podurile şi autostrăzile NOI pot fi plătite la ghişeu cu card sau cash. În cazul celor vechi, HGS-ul este singura variantă. Sunt situaţii în care nici măcar nu ai cu cine să stai de vorbă, totul fiind automat, fără personal uman.

Ok, am inteles, multumesc

Informaţiile culese de tine de pe net pe mine nu mă conving. Sunt culese de pe te miri unde şi nu se bazează pe experienţa personală a autorului. Aşa o fi în teorie, însă în realitate lucrurile nu stau deloc aşa.

Nu va contrazic fiind in necunostinta de cauza dar am pus si site-ul unde gasisem informatia cum ca HGS se vine in mai multe banci cat si in multe benzinarii. Nu am spus ca ar fi si adevarat. Era doar o presupunere.

La trecerea prin porţi se afişează taxa datorată pentru parcurgerea respectivului tronson de autostradă.

Asta ar fi un lucru bun... imi notez la iesirea pe poarta HGS cat am de plata si cand ajung in preajma unui oficiu postal deja stiu cam cat trebuie sa achit. Sa imi fac calcul dinainte mi-e greu pentru ca nu stiu sigur daca acela va fi traseul sau ce-mi va recomanda nagivatia in ziua cu pricina. Banuiesc ca va prioritiza drumul pe autostrada... dar inteleg sigur ca

drumul Izmir Edirne prin Istanbul si pe Osmangazi m-a costat in 2020 peste 270 lire, O5 e autostrada noua si e scumpa

Asta sigur o voi face cand plec din Pamukkale spre Istanbul.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

YodaPA16r[04.05.22 10:45]

@⭐ValentinB_88⭐:

Asta sigur o voi face cand plec din Pamukkale spre Istanbul.

Cel mai bine o faci la Edirne. Ai mai multe variante:

1. Cand iesi de pe autostrada care vine de la Istanbul, treci de portile de iesire, parchezi imediat dupa ele si te intorci putin pe jos pana la ghiseul PTT de dinainte de porti. Acolo platesti tot ce mai datorezi.

2. In intersectia de pe D100 unde este hotelul A Plus, pe coltul diametral opus hotelului este un ghiseu PTT.

3. In drum spre Hamzabeyli, opresti la benzinaria Petrol Ofisi unde este PTT. De data asta o sa fie pe stanga ta.

Pe tine o sa te coste altceva. nrs a ocolit Istanbulul pe autostrada O-7 din nord, care e mai scumpa, iar tu o sa treci prin oras. In plus, valoarea lirei turcesti s-a schimbat foarte mult din 2020, deci si tarifele sunt altele.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PRAUTOR SOL39r[04.05.22 11:44]

Acum mi-am adus aminte de Efes, pe care as vrea sa il revizitam, dar se afla la 20 km de Kusadasi... sa scot masina (daca voi gasi loc) din parcare, sa iau taxi? Ce variante sunt?


callatis06GD[04.05.22 12:28]

@⭐ValentinB_88⭐: Eu am scos mașina de fiecare dată când am mers la Efes, mai ales că am vizitat și Casa Fecioarei Maria (Meryem Ana). Găsești parcări decente la ambele obiective.

Și la doar 15 km ai de vizitat satul tradițional Șirince. Aici parcarea este mai problematică, în sensul că mașina se lasă la intrarea în sat.

Dacă nu te descurci, avem o româncuță destoinică în Kușadasi, care te poate ajuta. Întrucât nu am voie să fac reclamă, dacă te interesează, trimite PM.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (4 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PRAUTOR SOL39r[04.05.22 12:38]

@callatis06: Daca te referi la Doamna Adriana, o stiu. ????

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

callatis06GD[04.05.22 12:49]

@⭐ValentinB_88⭐: NU


⭐ValentinB_88⭐PRAUTOR SOL39r[04.05.22 13:18]

Ok. M-am gandit si la Casa Fecioarei Maria. O sa vad cum fac. Multumesc.


⭐ValentinB_88⭐PRAUTOR SOL39r[05.05.22 18:10]

1. Pentru platit cu cardul merita sa cumpar lire in aplicatie pe revolut si sa selectez ca si cont principal cel de lire (parca asa se face) sau sa las lei pe ING si sa platesc asa? Sau sa pun lei pe revolut? ...

Daca platesc cu cardul oricare ar fi el cred ca se face conversie ron-eur-lire asa daca as cumpara lire de pe revolut cred ca se face ron-lira sau? ...

2. Ca si obiective (da stiu ca stau prea putin) am trecut eu pe lista:

-mini turcia

-muzeul de ceara

-sealife + legoland, vad ca sunt unul langa celalalt (vazut din recenzie crp1972)

Apoi moscheea albastra, Hagia, Palatul Topkapi, probabil si o trecere fugitiva prin marele bazar, nu ca as vrea sa cumpar ceva pentru ca am impresia ca sunt foarte scumpe chestiile de pe acolo.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

NasshuSE7r[05.05.22 19:08]

@⭐ValentinB_88⭐:

1. Pentru platit cu cardul merita sa cumpar lire in aplicatie pe revolut si sa selectez ca si cont principal cel de lire (parca asa se face)

Nu stiu cum functioneaza revolut pentru ca nu am si nici nu ma intereseaza, am constat dea lungul vremii ca diferentele astea de curs (card/banca, casa de schimb ro/strainatate) sunt destul de mici comparativ cu costul total al vacantei .

Eu zic sa simulezi in Revolut un schimb valutar lei-lire si sa vezi ce curs de schimb primesti, apoi - tu esti din Bucuresti - verifica si cursul la casele de schimb din Bucuresti si vezi cum iesi mai bine. Uite un link ca sa-ti faci o idee de curs/case care vind lire turcesti aici

ING nu are la sectorul curs valutar Lira turceasca, deci in cazul platii lei- lire cu cardul ING se merge pe o varianta aproximativa lei-euro-lira (este vorba de o conversie valutara dinamica raportata la cursul cursul Bancii Centrale Europene)

2. Ca si obiective (da stiu ca stau prea putin) am trecut eu pe lista:

Avand in vedere ca mergi cu un kinder de 7 ani - care nu va pricepe nimic din cataroaie, muzee, moschei, palate - eu zic sa te rezumi la ceva care sa ii placa, sigur o sa va placa si voua. Nu pleaca Istanbulul de acolo, nici cataroaiele nici palatele, aveti timp sa le vedeti cand mai creste sau singuri cand o lasati la bunici sau pleaca de acasa

p. s.

Eu zic sa scoti si Efesul de pe lista, sunt convins ca, kinderul nu o sa fie (chiar) deloc incantat de niste pietroaie pe o caldura destul de mare.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[06.05.22 06:44]

@⭐ValentinB_88⭐:

Acum mi-am adus aminte de Efes, pe care as vrea sa il revizitam, dar se afla la 20 km de Kusadasi... sa scot masina (daca voi gasi loc) din parcare, sa iau taxi? Ce variante sunt?

Nu prea înţeleg eu de ce te cramponezi atât de amărâtul ăla de loc de parcare, dar în fine. Dacă îmi amintesc bine, la Batihan poţi parca liniştit şi pe străduţa din stânga hotelului, cea prin care se face accesul la Ephesia, dacă nu găseşti loc în curtea hotelului dincolo de barieră.

Variante sunt destule, dar fiecare are avantaje şi dezavantaje.

Maşina personală, taxiul, excursie opţională cu ghid ...

Eu aş alege fără să clipesc propria maşină, cum de altfel am şi făcut în urmă cu mulţi ani.

Nu aş alege să vizitez oraşul antic Efes la venire sau la plecare. La sosire este important să ajungi mai repede la hotel şi nu-ţi permiţi să mai pierzi minim 2-2,5 ore acolo. La plecare vei fi obosit după plimbarea prin plin soare şi căldură, te vei grăbi şi nu vei înţelege prea multe din cele vizitate. Efesul merită mai multă atenţie şi nu o vizită pe repede înainte.

Cele două obiective, Efesul şi Meryemana, pot fi grupate în aceeaşi zi. Dacă pleci repede de la hotel imediat după micul dejun poţi ajunge la Efes înaintea zecilor de autocare cu turişti şi înainte de a se face foarte cald, umbra fiind rară acolo. Pălăria de soare şi apa rece sunt indispensabile.

La Casa Fecioarei Maria poţi ajunge DUPĂ ce pleci de la Efes. Aici locul este mai umbros, iar vizitarea se poate face şi într-o jumătate de oră.

Taxiul este o variantă bună, comodă, dar scumpă.

Tururile ghidate au avantajul unei înţelegeri foarte bune a celor văzute pe acolo. Reţii mai uşor una alta decât citind panourile explicative sau informaţiile disponibile pe internet. Eu am fost pe cont propriu, însă am mai tras cu urechea la explicaţiile ghizilor de limbă engleză ai grupurilor cu care m-am intersectat şi mi-a fost util.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3500 PMA (5 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PRAUTOR SOL39r[06.05.22 10:11]

Multumesc.

Ca tot am pomenit de Revolut, pe care il abandonasem de ceva vreme, m-am uitat de curiozitate astazi in exchange si vad ca pot cumpara o lira cu ~0.315 ron, fata de 0.34-0.35 cat costa pe la casele de schimb valutar. Asta inseamna o diferenta de 30 de lire la fiecare suta de lei. Nu e rea diferenta... as putea sa cumpar cateva lire si pe revolut si sa setez contul de lire ca sa treaga direct din el.

Voiam sa va mai intreb ceva, cand trecem de pe partea asiatica pe cea europeana cu masina personala, se recomanda trecerea prin acel tunel de sub apa? Google vad ca face trecerea pe podul Fatih Sultan (E80). Voi cum ati procedat?

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

YodaPA16r[06.05.22 11:14]

@⭐ValentinB_88⭐: Eu am mers si pe pod si prin tunel.

Pe pod nu se plateste nimic cand treci din Asia in Europa, prin tunel costa (ceva de ordinul 53 lire). Pe de alta parte, tunelul este impresionant si merita vazut, dar drumul e mai scurt pe pod. Si drumul e mai frumos dupa ce treci prin tunel in partea europeana. E alegerea ta, nu te grabesti, ca te opresti oricum la Edirne.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PRAUTOR SOL39r[06.05.22 13:54]

Uitandu-ma prin acte mi-am adus aminte ca ITPul imi expira fix pe 1 IULIE. Sa il fac mai devreme sau e ok sa circul asa? De revenit in RO as reveni pe 23-24 iunie...


⭐ValentinB_88⭐PRAUTOR SOL39r[06.05.22 16:47]

Urmeaza sa reinnoiesc polita RCA. Mai este necesa "cartea verde" adica bucata aia verde din partea de sus a politei RCA sau e ok o polita printata acasa (color)? Sa nu am probleme la vama.


NasshuSE7r[06.05.22 17:02]

@⭐ValentinB_88⭐: Odata cu reinoirea politei RCA se emite si ''Cartea Verde'', care de fapt nu mai e verde (la tiparire). Incepind cu 1 iulie 2020 ea nu se mai emite color este alb/negru.

AI grija ca unele societati de asigurare nu au acoperire pentru Cartea Verde (raspunderea internationala) si pentru Turcia. Vezi sa nu fie taiata cu un X la TR.

Sper ca nu ai uitat de asigurarile de calatorie (sanatate). Alege o societate serioasa in caz ca ai nevoie pe acolo sa nu ai probleme. In Turcia nu este valabil cardul european de sanatate.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[06.05.22 17:15]

@Nasshu:

Odata cu reinoirea politei RCA se emite si ''Cartea Verde'', care de fapt nu mai e verde (la tiparire). Incepind cu 1 iulie 2020 ea nu se mai emite color este alb/negru.

Corect. Eu mă miram cum de a mai avut una verde pe care doreşte să o reînnoiască acum.

În ultimii doi ani am intrat în Turcia cu o foaie alb/negru şi nu au fost probleme

Despre valabilitatea Cărţii Verzi pe teritoriul Turciei i-am scris şi eu acum două pagini

Alege o societate serioasa in caz ca ai nevoie pe acolo sa nu ai probleme. In Turcia nu este valabil cardul european de sanatate.

Din păcate, chiar şi cele mai serioase societăţi, în anumite situaţii, nu merg pe decontare directă cu spitalul clinica unde ai fost tratat. Suni la ei, deschizi dosar de daună, te duci unde te trimit ei, te tratezi, plăteşti, iei facturi & bonuri şi recuperezi banii abia după întoarcerea acasă.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[06.05.22 17:22]

@⭐ValentinB_88⭐:

Pentru că te-am văzut extrem de îngrijorat de "sănătatea" maşinii, eu ţi-aş recomanda şi o poliţă CASCO cu extindere pe extern. Nu costă foarte mult, dar ajută mult. Ulterior poţi renunţa la aceasta, după întoarcerea acasă, dacă nu-ţi este necesară.

e ok o polita printata acasa (color)? Sa nu am probleme la vama.

Nu mai ai ce printa color şi nu vei avea nicio problemă în vamă cât timp poliţa are valabilitate şi în Turcia

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PRAUTOR SOL39r[06.05.22 17:34]

@Nasshu:

Incepind cu 1 iulie 2020 ea nu se mai emite color este alb/negru.

Deci e ok sa o scot si eu acasa, chiar color...

Ai grija ca unele societati de asigurare nu au acoperire pentru Cartea Verde (raspunderea internationala) si pentru Turcia. Vezi sa nu fie taiata cu un X la TR.

Stiu, am verificat e ok. Cam toate inafara de Omniasig, acopera acum Turcia.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PRAUTOR SOL39r[06.05.22 17:37]

@nicole33:

Pentru că te-am văzut extrem de îngrijorat de "sănătatea" maşinii, eu ţi-aş recomanda şi o poliţă CASCO cu extindere pe extern. Nu costă foarte mult, dar ajută mult. Ulterior poţi renunţa la aceasta, după întoarcerea acasă, dacă nu-ţi este necesară.

Este in regula, am deja Casco care acopera si Turcia, inclusiv partea asiatica.

+Asistență rutieră extinsă (ARE) ????

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[06.05.22 18:40]

@⭐ValentinB_88⭐:

Este in regula, am deja Casco care acopera si Turcia, inclusiv partea asiatica.

+Asistență rutieră extinsă (ARE)

Foarte bine. Şi eu am şi aşa scap de stresul că "ce mă fac dacă, Doamne Fereşte, se întâmplă ceva".

Cardul meu de asistenţă rutieră nu acoperă decât partea europeană a Turciei, extrem de puţin faţă de unde am eu drum.

Deci e ok sa o scot si eu acasa, chiar color...

În afară de sigla şi de ştampila societăţii de asigurare, nimic altceva nu este colorat pe poliţa mea, aşa că eu nu mă ostenesc cu printarea color, căreia nu-i văd în acest caz rostul.

Sa il fac mai devreme sau e ok sa circul asa?

Mergi liniştit că nu ai nicio treabă. Inspecţia este valabilă până la data menţionată inclusiv.

Nu are sens să faci ITP-ul mai devreme (înainte de plecarea în vacanţă) decât în cazul în care estimezi posibilitatea de a dori să-ţi prelungeşti sejurul până la 1 iulie.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

NasshuSE7r[06.05.22 18:50]

@⭐ValentinB_88⭐: apropo de ITP, de citiva ani buni dupa ce ''promovezi'' ITP-ul pe linga holograma care se aplica pe talon (recunoscuta doar in RO) se emite si un fel de Certificat International (tiparit pe o coala A4) tocmai in scopul de a putea dovedi in strinatate ca masina corespunde din punct de vedere tehnic. E bine sa-l ai la tine, desi nu cred ca a fost solicitat cuiva pina acum, poate doar transportatorilor. E posibil ca in caz de accident - mai grav, doame fereste - sa fie nevoie si de asa ceva.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PRAUTOR SOL39r[06.05.22 19:43]

@Nasshu: nu cred că am așa ceva. Nu i-am făcut niciodată itp-ul. Acum în mai face primii 3 ani. Iar itp expiră în iulie pentru că am înmatriculat-o mai târziu (aveam termen 3 luni de la primirea ei).

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

NasshuSE7r[06.05.22 20:07]

@⭐ValentinB_88⭐: dap, acel certificat se primeste incepand cu prima ''promovare''


  • AFIȘATE rsp [61-90] — din total 107 răspunsuri la această solicitare
  • SCRIE UN RĂSPUNS

    Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
    • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
    • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
    Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

    Abonament

  • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns] -- vă puteți însă abona mai jos
  • #G#9
      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.56597495079041 sec
    ecranul dvs: 1 x 1