ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.02.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
LUNA
JAN-2020
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La Capşa, birjar!

TIPĂREȘTE

Nu am fost decât o dată la Capşa, prin anii ´80, când un prieten câştigând o Dacie 1300 pe un carnet CEC de 5000 lei (costa 70000 lei) ne-a invitat ˝s-o bem˝. Învăţaţi cu restaurantele de tip comunist Perla, Drumeţului, Zori de zi, am fost puţin intimidaţi de saloanele ornamentate cu gust şi opulenţă, de oglinzile veneţiene, candelabrele şi picturile de pe plafon. Salonul era jumătate plin dar clienţii, după comportament, tonul ridicat şi îmbrăcăminte ne-a făcut să-i catalogăm drept activişti sau aprozarişti.

Nici urmă de scriitor, artist consacrat sau pictor aşa cum auzisem că-şi fac veacul la Capşa. De aristocraţi ce să mai vorbim? Îşi trecuseră viaţa la Canal sau în închisori, acum erau nişte bătrâni săraci cu casele naţionalizate.

De atunci n-am mai fost la Capşa. După 1990 prietenii noştri au plecat din ţară împreună cu copiii lor adulţi Dat fiind vârsta şi contextul actual eram sigură că n-o să mai calc vreodată pe la Capsa. ˝Never say never˝.

Împrejurarea în care am ajuns la Capşa

Am primit un telefon de la prietenii noştri care fiind bătrâni veneau pentru ultima oară în ţară. Doreau să ne vedem şi să mâncăm undeva. Am crezut că mergem la un restaurant obişnuit dar mi-au explicat că n-au putut şterge amintirea de la Capşa şi ar vrea să mergem din nou acolo.

Restaurantul Capşa

Taxiul a parcat maşina pe Edgar Quinet şi am intrat din Calea Victoriei. Încă de la uşă a apărut un chelner elegant îmbrăcat care ne-a întrebat în care salon vrem să luăm loc? Erau deschise două. Nicio masă ocupată şi doar era sâmbătă orele 14. Înţeleg că timpul era frumos şi lumea fugise pe Valea Prahovei, dar chiar nimeni dintre milionarii prosperi ai Bucureştiului să nu vină, măcar de curiozitate? La plecarea noastră am mai văzut patru persoane la o masă în celălalt salon iar lângă noi era o masă de zece persoane rezervată pentru seara.

Am ales în al doilea salon o masă de trei persoane. Erau mese de doi, trei, patru, opt persoane. Toate erau aranjate pentru primit oaspeţi (Dne, ce risipă! doar statistic ştiau că au clienţi doar ocazional dar mesele nearanjate ar fi stricat impresia artistică). Feţele de masă erau lungi, albe, din cel mai fin material ca şi servetele de pus la gât. Scaunele de lemn masiv lustruit, curbate erau capitonate cu un material de culoare magenta (o nuanţă între roşu şi lilas) la fel cu mocheta care avea mici medalioane în culoarea lemnului de la scaune.

În celălalt salon pardoseala era din gresie bej care din loc în loc avea nişte romburi de culoarea tapiseriei. Ferestrele înalte aveau draperii groase de catifea la culoare şi erau legate cu cordoane împletite şi ciucuri de culoarea bronzului. Unele ferestre aveau vitralii. Tavanele erau pictate în ulei şi deţineau motive florale înconjurate de stucaturi. În mijlocul lor trona un candelabru de cristal de acelaş model clasic cu aplicele de pe pereţi. Saloanele erau despărţite de nişte uşi mari de nuc care erau deschise. Un număr destul de mare de coloane corintice de marmură roz irizată păreau că susţineau plafonul. Pe pereţi erau fotografii cu celebra actriţă Sarah Bernard, meniul de la nunta regelui Ferdinand cu regina Maria, etc.

Scurt istoric al Casei Capsa

În 1868, nepoţii unui cojocar aromân, fraţii Constantin şi Grigore Capşa au cumpărat clădirea de pe Podul Mogoşoaiei (Calea Victoriei) unde au deschis o cofetărie în care se preparau prăjituri după reţete franţuzeşti. Afacerea mergând foarte bine, în 1886 s-a ridicat alături un hotel şi mai apoi în 1891 o cafenea. Casa Capşa a devenit furnizor al caselor regale de la noi, din Serbia, Bulgaria şi Grecia. După moartea fraţilor Capşa a fost condusă până la naţionalizarea din 1948 de un nepot şi de bancherul Rudolf Knapp.Casa Capşa ca hotel, restaurant şi cafenea deţinea monopolul balurilor, întâlnirilor politice şi de afaceri. A fost vizitată de mari personalităţi ca ducele Nicolai ai Serbiei, fostul rege sârb Milan Obrenovici, preşedintele francez Raymond Pointcare, actriţa Sarah Bernard, mareşalul Joffre (cu ocazia vizitei sale s-a lansat prăjitura jofre). Personalul Casei Capşa era instruit periodic la Paris de unde au fost aduşi şi mari cofetari şi bucătari.

Imediat după încheierea celui de al doilea război mondial când elitele de mai sus au dispărut, cafeneaua şi restaurantul Capşa au devenit locul de intâlnire zilnică a scriitorilor, pictorilor, artiştilor şi ziariştilor care în faţa unei cafele negre discutau în general politica a cărei schimbare se făcea vertiginos cu direcţia spre comunism. Poetul Virgil Carianopol spunea ˝ca să devii scriitor trebuie să obţii botezul Capşei˝ iar Tudor Arghezi afirma ˝Casa Capşa este singurul loc intelectual de pe Calea Victoriei˝. Erau nelipsiţi Tudor Muşatescu, Ion Minulescu, Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Ionel şi Păstorel Teodoreanu, matematicianul Ion Barbu, pictorul Theodor Pallady care locuia în hotel şi alţii.

După naţionalizarea din 1948 hotelul s-a închis iar cofetăriei şi restaurantului i-au fost schimbat numele în Bucureşti. În 1975 clădirea a fost restaurată, s-a redeschis hotelul în care erau cazate delegaţiile străine importante în special din CAER. După 1990 şi-a recăpătat vechiul nume, a devenit proprietate privată dar nu s-a mai ridicat la standardele vechi de calitate.Dacă timp de zeci de ani Casa Capşa a deţinut un loc de frunte printre localurile din Europa Centrală, această întâietate s-a pierdut, rămânând doar un local foarte elegant, cu preţuri mari dar fără anvergura de dinainte. A dispărut un brand de ţară.

Ce am mâncat

Ni s-a prezentat meniul, o cărticică îmbrăcată în piele de culoarea predominantă din salon. Eu, învăţată cu 3 lei micul şi 18-20 lei friptura m-am îngrozit când am văzut preţurile. Niciun fel de mâncare nu era sub 65-70 lei şi 220 gr. antricot de Argentina, fără garnitură costa 125 lei. Am comandat ce nu mâncasem niciodată: o friptură la cuptor de capră neagră (aş pune pariu că era de vită) cu sos roşu, trei cartofiori la cuptor şi în plus nişte buşeuri de foitaj cu ciupercuţe. (70 lei) Pe o scară de 1 la 10 i-aş da nota 7. Prietenul nostru a comandat un somon cu sos normand respectiv muştar cu maioneză şi capere, porţie cam micuţă (65lei) iar doamna o friptură de raţă la cuptor cu sos de vişine (80 lei). Mi-a dat să gust: era dulceaţă sadea (80 lei). Locuind în occident s-a învăţat cu gusturile şi combinaţiile astea. De băut, eu şi domnul, bere fără alcool (17 lei 330 ml), doamna oranjadă, (18 lei).Ca desert am luat fiecare câte o porţie de tort diferită, excelentă ca gust, nesatisfăcătoare ca gramaj, cca 15 lei/ buc. Până au fost gata felurile comandate, chelnerul a venit cu un coş cu sferturi de felii de pâine prăjită calde şi trei porţii de unt.Deşi pregătite pe loc comenzile au fost aduse destul de repede. Am vrut să-mi plătesc porţia dar prietenii nu m-au lăsat. Cred că întreaga consumaţie a fost vreo 350 lei, probabil 380-400 lei cu bacşiş.

De serviciu ce să spun? Impecabil. La plecare chelnerul ne-a adus hainele încălzite de la vestiar. Ştia să vorbească în limitele atribuţiile lui de serviciu. Ne-a sugerat politicos, salate, murături, cafea dar am refuzat tot atât de politicos că doar prietenii nu mai câştigaseră o maşină ca acum 40 de ani.

Dacă acest restaurant rezistă, probabil că seara vin străinii care au afaceri în Bucureşti şi autohtoni învăţaţi să dea tunuri, să câştige uşor şi să cheltuiască şi mai uşor.

Ca şi concluzie aplicând ˝never say never˝ am avut ocazia unei experienţe neaşteptate.


[fb]
---
Trimis de Michi in 03.02.20 07:57:00
Validat / Publicat: 03.02.20 08:37:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1946 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Bucăţile de tort delicioase dar mici
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[03.02.20 09:15:59]
»

@Michi: Casa Capșa are în spate o istorie seculară, începuturi datorate familiei macedo-române Capșa ai cărui înaintași au studiat meșteșugul cofetăriei. De-a lungul celei de-a doua jumătăți a veacului al XIX-lea cofetăria, care își stabilește în 1872 sediul pe Podul Mogoșoaiei (Calea Victoriei) sub conducerea fraților Constantin și Grigore Capșa, va primi o mulțime de medalii la expoziții internaționale.

Expoziția Universală de la Paris din 1900 aduce o astfel de medalie de aur Casei Capșa, iar un ziarist francez va scrie: Îndepărtata noastră soră latină, România, este o țară care merită azi simpatia adevăraților parisieni, prin cultul ce a arătat față de toate rafinamentle inteligente ale civilizației noastre. Nu numai că și-a asimilat progresele importante ce capitala noastră a realizat în marile industrii de lux, dar ea a știut să satisfacă și să înțeleagă un public foarte greu de satisfăcut: vrem să vorbim de lumea „gourmeților” și de discipolii înfocați ai lui Brillat-Savarin, Dumas și Monselit.

Astăzi, grație imitațiunei meritorii a unui dibaci specialist, Grigore Capșa, Bucureștii posedă un stabiliment de cofetărie și patiserie care rivalizează cu cele mai mari case ale noastre de pe bulevarde. Această întreprindere la fel cu a lui Boissier, Marquis, Potel et Chabot, figurează de altminteri foarte onorabil la marea noastră luptă industrială de la 1900 [Expoziția Universală], și se clasează în primul rang al caselor mari de alimentație prin îngrijirea ce a adus tuturor preparatelor delicate care constituie luxul mesei; acest superflu ale cărui seducțiuni irezistibile deșteaptă apetiturile cele mai rebele și umple stomahurile cele mai îndărătnice. (Apud George Potra, Din Bucureștii de ieri, vol. I)

Numele a rămas faimos, restaurantul ocupă și azi locul fostei cofetării/cafenele de pe Calea Victoriei. Mulțumim pentru prezentare și numai bine!

MichiAUTOR REVIEW
[03.02.20 10:34:39]
»

@tata123: Ca totdeauna sunt impresionată de erudiţia ta cu atât mai mult că într-o oră după ce ai citit şi votat reviewul, ai mers la punct fix şi ai accesat documentarea. Asta presupune să ştii să cauţi si să fi fost informat în prealabil. Aşa ne-a spus şi nouă. prof. Neniţescu în facultate privind formulele chimice˝ învăţaţi unde să căutaţi˝. Citisem despre expoziţia Universală de la Paris dar n-am vrut să îngreunez cu prea mult istoric un review despre ˝unde mâncăm în Bucureşti˝. Completările tale sunt foarte bine venite pentru cei care vor să ştie mai mult şi sunt totdeauna o sursă de informare.

doinafil
[03.02.20 21:27:12]
»

@Michi:

Felicitări pentru articol și poze, mama Michi!

Am fost și eu de două ori la Capșa, dar numai după '90. Prima dată am fost și-am luat masa la parter, cu niște prieteni, a doua oară am fost când am împlinit 60 de ani, împreună cu surorile mele. De data asta am fost la etajul 1, unde este - parcă - mai elegant interiorul decât la parter. Servirea a fost impecabilă de fiecare dată!

În anii '90 am văzut la TV un reportaj cu ultimul descendent al familiei Capșa (cred că era vorba despre nepotul lor), care a locuit într-un spațiu mic - la mansardă cred - prin „bunăvoința” - mai bine zis „mila” comuniștilor, care le-au furat bunurile nu numai lor, ci tuturor celor au au avut „nefericirea” de-a-și fi construit case, vile, averi, etc.

MichiAUTOR REVIEW
[04.02.20 07:51:39]
»

@doinafil a, îmi aduc aminte şi eu de reportajul făcut cu nepotului familiei Capşa. Era în vârstă, nu ştiu dacă mai trăieşte şi a avut forţa financiară să renoveze restaurantul şi hotelul şi să le întreţină. Pentru mine e un mister cum poate fi întreţinut cu o asemenea penurie de clienţi. Probabil seara sunt mulţi clienţi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DOINITA
[04.02.20 08:44:39]
»

Din provincie fiind, am fost si noi la Capsa, dar doar sa ne indulcim putin, in urma cu 3-4 luni. Era cald, o zi minunata si am ales sa stam la o masa afara. Am luat doar cate o prajitura si o apa, iar unii o bere. Chiar daca am stat afar nu puteam sa ratez ocazia de a vedea interiorul si am facut un tur scurt in cele doua salaoane. Atmosfera placuta, eleganta, bun gust, dar nici un client. Era la sfarsit de saptamana, era trecut putin de pranz si poate asta era cauza. Asa cum spuneati, poate pe seara saloanele ar fi fost animate si putin din atmosfera de demult ar fi revenit la Capsa.

Va imbratisez si astept sa ne vedem!

mishu
[28.03.20 15:52:40]
»

@Michi: Este locul unde nu cred ca ai sa vezi actualii milionari ai Romaniei, cei cu averea facuta peste noapte. Este un local elegant unde ei nu si-ar putea etala " talentele" de oameni din " lumea buna" cum se autoconsidera.

Recunosc ca nu am ajuns niciodata acolo, pare un loc unde sa mergi, dar cred ca atunci cand o sa castig o masina (la LOTO sau altfel).

Si daca as ajunge, poate nu ar fi pentru mancare (asa cum ati povestit-o nu pare chiar de top) ci mai degraba pentru atmosfera.

Mi-a placut, sa va fie de bine, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, DOINITA, Michi, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în București?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.096336126327515 sec
    ecranul dvs: 1 x 1