ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.01.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
TIMP CITIRE: 2 MIN

Matreșhka, păpușa fără mâini și picioare

TIPĂREȘTE URM de aici

Matrëna sau Matrëshka, numele simpaticei păpuşi ruseşti vine din latinescul „mater” (mamă). În tradiţia rusească, cuvântul este asociat cu „matroana”, adică mama unei mari familii hrănită bine, sănătoasă şi puternică.

Se spune că primele păpuşi „multiple”, precum cele care circulă astăzi în Rusia, ar fi fost făcute de către pelerinii din sec. 14, ele reprezentând figuri de sfinţi, fără mâini şi picioare, dar anticipând viitoarea configuraţie a celui mai popular simbol rusesc.

Mult mai târziu, prin sec. 19, se naşte primul personaj cu acest nume în atelierul unui maestru în lemn, pe nume Mamontov. El colecţionează păpuşi din toată lumea, printre acestea aflându-se şi figura unui călugăr budist, având câteva figurine asemănătoare, introducându- se una în alta.

Un alt cioplitor în lemn, Maliutin, confecţionează prima Matreshka „în carne şi oase”. Adică o păpuşă pur rusească, multiplicată, intrând una în alta. Matrëshka devine produsul rusesc cel mai apreciat la Expoziţia Internaţională din Paris, unde, de altfel, ia şi premiul pentru originalitate.

Exponatul original poate fi văzut şi astăzi în Muzeul de Jucării din oraşul Serguiev Possad, situat la 70 de km de Moscova.

Iniţial, întreaga alegorie familiei ruseşti conţinea opt membri şi, conform tradiţiei, fiecare păpuşă era însoţită de o dorinţă.

Cum se confecţionează o asemenea „carte de vizită” naţională? Lemnul moale, de preferinţă din salcie, se taie la începutul lunii aprilie, după care se decojeşte şi se usucă timp de doi ani. Urmează decuparea cubuleţelor, în funcţie de mărimea păpuşii. Se începe întotdeauna cu cel mai mic exponat (mezinul), care poartă numele tatălui şi se sfârşeşte cu cea mai mare păpuşă, Matrëshka, denumită şi „Mama Rusia”. Întreaga operaţiune se derulează pe parcursul a 15 etape…

Din toată povestea, marele absent este Ivan, vajnicul tată al familiei de urmaşi rumeni în obraji şi cu poftă de viaţă. Explicaţia este pe cât de simplă, pe atât de neobişnuită. Cum armata pe vremea ţarilor dura până la 20 de ani, Ivan sosea acasă o dată la 2-3 ani. Ştiind că fiecare vizită putea fi chiar şi ultima, el se bucura din plin de dragostea şi căldura frumoasei Matrëshka.

Rar vezi o vitrină de suveniruri în Rusia fără chipul tonic al celui mai vândut brand rusesc. Chiar dacă ar lipsi Matrëshka din prăvălii, concurenţa urmaşelor ei nu este cu nimic mai prejos… Ele se mişcă elegant, prin faţa vitrinelor, cu priviri visătoare…

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 27.01.19 17:25:20
Validat / Publicat: 27.01.19 18:37:18

VIZUALIZĂRI: 511 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20700 PMA (din 23 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

DOINITA
[28.01.19 14:27:34]
»

Urmasele Matreshka, sunt frumoase si elegante. Chiar si cand fac turism tot elegant se imbraca.

Frumoasa poveste!

glcitizenAUTOR REVIEW
[28.01.19 15:04:13]
»

@DOINITA:

Sarut-mana!

Yolanda
[30.01.19 00:32:11]
»

@glcitizen: nici o fotografie? probabil nu ai cumparat setul cu matruscile... nici eu! m-am plimbat pe la ei prin 1989 si atunci ne schimbau o suta de lei in ruble, atât!

nu mai stiu paritatea leu-rubla din 1989 dar nu erau multi bani si toate doamnele din grup voiau un ceva anume...

Dragoș_MD
[30.01.19 09:56:17]
»

@glcitizen: cred că ar trebui doar menționat, pentru conformitate, că în limba română se cheamă „matrioșka” (rus. матрёшка) - e cam aiurea să amestecăm alfabetele când scriem ceva...

glcitizenAUTOR REVIEW
[30.01.19 10:19:09]
»

@Yolanda:

Multumesc, Yolanda. Pe atunci, nu faceam poze pt nici un site si nu am mai pastrat decit amintiri scrise.

glcitizenAUTOR REVIEW
[30.01.19 10:23:49]
»

@Dragos:

Multumesc, Dragos. In documentarea mea, am gasit mai multe variante care circula in voie. Dar nici specialistii nu dau verdicte ultimative.

webmasterX
[02.02.19 12:00:15]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Documentare 'AmFostAcolo', DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

[Rubrica inițială: Turist în zona St. Petersburg (ex Leningrad) ]

--

Mutarea nu are efect retroactiv asupra punctajelor deja obținute.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, glcitizen, Yolanda
Alte articole din această RUBRICĂDocumentare 'AmFostAcolo':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040398836135864 sec
    ecranul dvs: 1 x 1