ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 23.07.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 2 nopți
team-building

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
91.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Acoperământul Maicii Domnului – mânăstire cu pensiune și bază de tratament

TIPĂREȘTE

Adevărul e că, trebuie să recunosc, din proprie inițiativă și în deplasări personale, nu aș alege o locație monahală pentru cazare.

Îmi place să vizitez, să admir, să mă reculeg în astfel de așezăminte, dar nu se potrivesc stilului meu activ și lumesc de petrecere a vacanțelor.

Totuși, pentru cei interesați, Casa Pelerinului de la Mânăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini, poate fi o opțiune plăcută și convenabilă ca preț.

Am ajuns în luna septembrie anul ăsta, într-un context profesional. Fiind zonă de munte, am prins zile însorite printre nori, răcoroase, iar serile și diminețile ca înainte și după nopți cu 4-5 grade Celsius.

Locația e minunată, izolată, pe malul Bistriței. Accesul se face pe un drum forestier. (indicatorul spre Broșteni înainte de intrarea în Vatra Dornei). Ceva mai încolo e satul Dorna Arini, la care se ajunge trecând niște punți mobile peste Bistrița.

Ce să vă zic? Poziționare frumoasă, construcții mari, de lemn bușteni sau cu dantelărie decupată sau sculptată. Biserica relativ mică, de lemn, amintește mai degrabă de bisericile din Maramureș. In curte s-a început construcție unei noi biserici care se întrevede a fi mai mare și de ciment.

Biserica e flancată, aproape acoperită, de clădiri imense imense destinate turiștilor. În dreapta Casa Pelerinului, cu intrare prin laterală pentru Sala de conferință și spațiile de cazare. La parter cu intrarea prin față, restaurantul sau sala de mese. În stânga bisericii sunt două clădiri. Acum, în timp ce scriu îmi dau seama că nu știu dacă prima sau a doua e baza de tratament, la care n-am avut acces. În fapt, nici n-am încercat, ocupată fiind cu treburile pentru care eram venită.

Casa Pelerinului cum spuneam, imensă cu 4 etaje.

Noi am fost un grup de vreo 55 de persoane.

Nu știu să vă spun dacă sunt și camere cu baie proprie. Cele mai multe sunt gen – apartament cu un hol și baie comune. Camerele spațioase, la primele două nivele situate pe niste coridoare lungi și extrem de largi. Si baia ce mi-a revenit era foarte mare. Cabina de duș generoasă, cred că încăpeau 3 nu 2 persoane. Chiuveta și wc-ul de dimensiuni normale.

Am fost cazată undeva la etajul 4. Ultimele două nivele se urcă pe o scară de lemn în spirală. Ajungi cam fără suflu sus. Asta te face să te asiguri foarte bine că n-ai uitat nimic înainte de a coborî din cameră.

Balcoanele îți oferă, în funcție de poziționarea camerei, vedere asupra bisericii și curții din față, dar și a peisajului din jur. Eu am avut noroc de o deschidere splendidă. Fotgrafiile P11, P12, P13, luate de pe balcon stau mărturie.

Au și o sală de conferințe măricică, dotată cu ce trebuie (videoproiector, ecran) pentru seminarii, training-uri, tabere pentru copii sau chiar teambuilding-uri. Are pe mijloc niște stâlpi de susținere sculptați în lemn, care mi-au plăcut mult dar m-au cam încurcat în desfășurarea activităților pentru care eram acolo.

Masa se ia la parter, într-o sală de mese cu picturi și decorații care îți amintesc unde te afli. Mâncarea foarte gustoasă, pe alocuri cam sărată pentru gustul meu. Joi ne-au dat măicuțele carne de dimineață până seară, să ne sature și pentru cele două zile de post, miercuri și vineri, prinse în programul nostru.

În curte sunt niște cotețe cu găini. Poate că ouăle de la ele le-am mâncat. Au și niște țarcuri cu un struț, un ponei și un căprior. Măicuțele au o stână undeva pe deal, în spatele Mânăstirii. Se vede din curte. Dar nu știu să vă spun dacă untul era producție proprie, deși mie mi s-a părut a fi. Cașcavalul de la micul dejun era sigur cumpărat și nu era asortat cu niscaiva caș sau alte brânzeturi de casă.

Deserturile, indiferent de zi, de post sau de frupt, un deliciu pentru papile, un supliciu pentru valorile colesterolului și ale cântarului.

Ca în orice Mânăstire – curtea e un rai cu verdeață, pomi și flori. O măicuță a robotit două zile la rând plivind, săpând, plantând, fără mănuși, cu mâinile și tenul alb de parcă n-ar fi stat în soare și cu o liniște pe chip de parcă nimic nu o tulbura. Nici măcar prezența noastră.

Maica care se ocupă de cazări e mititică-mitică, o fărâmă de om, dar spirt în organizare. La bucătărie cred că sunt angajate din sat. La masă servesc tot călugărițe, liniștite, discrete, zâmbitoare și îndatoritoare dacă ai nevoie de ceva.

Nu știu să vă spun câte maici trăiesc în această mânăstire. Nici n-am reușit să-mi dau seama unde locuiesc. Pot să vă spun că miercuri, la slujba de Sfântu Maslu, care a ținut toată noaptea, s-au adunat mulți oameni și multe mașini în parcarea din fața porții. Slujba răsună, grație stației de amplificare, în toată curtea și dincolo de poartă.

Tot în curtea mânăstirii se află și Baza de Odihnă și Tratament Procopie și Elisabeta – pentru tratament reumatismal și refacere spirituală.

Magazinul cu obiecte bisericești și suveniruri mai mult sau mai puțin chinezești este chiar la intrare, în dreapta.

Porțile și turnul Clopotniței sunt impresionante prin dimensiuni, aspect și decorații. Mi-ar fi plăcut să le aud răsunând, însoțite de sunetul bătutului în toacă. Dar cred că doar duminica sau la cine știe ce sărbători se întâmplă asta.

Îmi dau seama că am scris cam de-a valma, așa cum mi-au revenit în memorie impresiile. Informații istorice sau religioase, date legate de cele două hramuri ale mânăstirii puteți afla de pe site-urile lor. Sau din impresiile postate pe afa amfostacolo.ro/hotel.php? ... ovinei&id=14790.

Eu am vrut doar să vă atrag atenția asupra unui posibil loc de cazare și sejur pentru cei care vor un loc retras, într-o locație frumoasă, fie pentru momente de odihnă, reculegere sau tratament, dar, de ce nu și un cazare cu accesul facil la importantele obiective turstice din zonă.

Apusul de soare spectaculos prins îmi va rămâne pe retină. (oricum cât am reușit să prind cu telefonul e doar o mică parte din spectacolul de care am avut parte - P 15, P16)


[fb]
---
Trimis de izabiza in 04.10.15 12:40:08
Validat / Publicat: 04.10.15 14:00:50
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9413 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (izabiza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Vedere de ansamblu - de pe drumul ce duse spre Dorna Arini.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

6 ecouri scrise, până acum

izabizaAUTOR REVIEW
[05.10.15 11:28:28]
»

Nu știu dacă aici sau unde ar fi locul potrivit, dar simt nevoia să mulțumesc tuturor celor care îmi citesc și îmi votează in mod constant articolele. Mai ales când constat sunt membrii onorabili și onorați AFA, cu portofolii impresionante de impresii

Mulțumesc!

Testosu'
[05.10.15 14:34:54]
»

@izabiza -

Acum, în timp ce scriu îmi dau seama că nu știu dacă prima sau a doua e baza de tratament, la care n-am avut acces.

Tot în curtea mânăstirii se află și Baza de Odihnă și Tratament Procopie și Elisabeta – pentru tratament reumatismal și refacere spirituală.

Prima cladire din partea stanga, cum privesti catre biserica, este baza de tratament.

De fapt este un hotel, cu un restaurant elegant la parter, iar la ultimul etaj al cladirii se afla baza de tratament.

Am petrecut un sejur acolo acum cativa ani.

Tin minte ca era curat, mancarea bunicica, dar tot la fel de bine tin minte ca avand masa inclusa, in regim demipensiune, cu toate ca eram totusi in "Tinutul Dornelor" renumit pentru apele minerale, nu s-au invrednicit sa puna pe mese cate o carafa cu apa potabila, sau un dozator cu apa, fiind obligati a cumpara de la bar apa de baut.

Si tot la fel de bine tin minte si frigul din restaurant (era in decembrie ).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
izabizaAUTOR REVIEW
[05.10.15 14:41:51]
»

@Testosu - Mulțumesc. Așa am presupus și eu, că e clădirea din stânga. Dar nu are niciun panou pe ea și nu eram sigură. Plus că la un moment dat mi-a trecut prin minte că ar fi chiliile maicilor sau un soi de casă de oaspeți pentru preoți/maici. Adevărul că, dacă stăteam mai mult și n-aș fi avut un program încărcat aș fi aflat toate detaliile astea de la maici.

Noi am avut apă de izvor la masă. Și când se golea o carafă, ceream și primeam alta plină.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
calatorul
[09.10.15 13:53:10]
»

Frumoase locuri, frumoase poze, aici inca nu am ajuns.

izabizaAUTOR REVIEW
[09.10.15 19:20:21]
»

@calatorul50- Mulțumesc de vizită.

Cum călătorului îi șade bine cu drumul, nu se știe niciodată.

Oricum, mânăstirea merită măcar vizitată de oricine ajunge pe lângă Vatra Dornei.

calatorul
[12.10.15 14:35:12]
»

@izabiza - Asa este, doar ca ultimul drum al meu prin zona a fost asa demult ca asezamantul asta inca nu aparuse. Ocazie buna pentru a reveni sa vedem noi lucruri in locuri frumoase.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, izabiza, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂCasa de oaspeți / Baza de Tratament Procopie (Măn. Acoperamântul Maicii Domnului) [Dorna Arini, SV]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062515020370483 sec
    ecranul dvs: 1 x 1