ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 18.01.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Manastirea Dimitrie cel Nou [Dimitrov]

TIPĂREȘTE

Zilele acestea il sarbatorim pe Sfantul Dimitrie Basarabov si cu aceasta ocazie m-am gandit sa scriu cateva randuri despre Sfantul Dimitrie si a sa Manastire.

Am vazut cateva poze cu aceasta manastire si mi-am dorit tare mult sa ajung sa o vad si eu.

Acum am reusit. Nu numai locul m-a incantat, dar si istoria lui a fost pentru mine impresionanta. Pentru cei ca mine, care nu ajuns pana acum si nu prea stiu mare lucru despre Manastirea Basarabov si Sfantul Dimitrie Basarabov, sau Sfantul Dimitrie cel Nou, patronul Bucurestilor, am sa incerc sa va povestesc cate ceva.

Nu-i frumos sa te lauzi cu nestiinta, dar bucuria descoperirii, ma face sa trec peste asta. Desi stiam ca sfintele moaste ale Sfantului Dimitrie cel Nou se afla la Mitropolia Bucurestiului, nu stiam istoria lor.

Manastirea Basarabov se afla la circa 80 de km de Bucuresti. Desi se afla in Bulgaria, istoria ei este stransa impletita cu istoria stramosilor nostri.

In perioada cand granitele Tarii Romanesti se intindeau pana dincolo de Dunare, regina Teodora, sotia tarului Ioan Alexandru, construieste o biserica in satul Basarabov. Tatal sau, domnitorul Tarii Romanesti, Ioan Basarab isi are originile in aceasta zona si pamanturile ii apartin.

Initial biserica a avut hramul Sfintilor Teodora si Teodor Stratilat. In timpul navalirii otomane din perioada 1479-1480, biserica si chiliile rupestre au fost parasite. Intr-o mentiune din registrul fiscal otoman biserica apare pentru prima data cu denumirea de "Manastirea Basaraba".

In secolul XVII aici se calugareste Sfantul Dimitrie Basarabov, cel ce in viata laica fusese pastor de vite. Nu vroia nici o plata pentru munca sa, doar arareori accepta paine si sare, dar doar de la oamenii instariti.

"In trairea sa pamanteasca L-a proslavit pe Dumnezeu, iar Dumnezeu l-a proslavit in viata viitoare"

Se spune ca ar fi murit in anul 1685.

Moastele sale au fost gasite printr-o minune ce Sfantul a savarsit-o. Se spune ca o tanara fata, ce-si pierduse vederea, a visat intr-o noapte ca se dusese cu parintii la Manastirea Basarabov. Acolo s-a spalat cu apa din fantana pe ochi si Sfantul i-a redat vederea. Dimineata cand s-a trezit a povestit parintilor visul sau si impreuna au hotarat sa porneasca la drum, spre manastire. Au ajuns pe inserat si au ramas sa doarma peste noapte la manastire. In timpul noptii fata a avut dureri mari la ochi. S-a dus la fantana si a dat cu apa sa-i mai treaca din durere, dar minune, cand a deschis ochii vedea. Si cum se minuna si privea de jur imprejur, privind spre raul Lom a vazut intr-un loc candele si lumanari aprinse plutind la suprafata apei. Privind mai atent, a observat, in apa, stralucind moastele Sfantului. Dimineata calugarii au scos moastele sfantului din apa Au vrut sa duca Moastele Sfantului la biserica din Ruse dar boii ce trageau carul nu au vrut sa inainteze si astfel moastele au ajuns in satul natal, unde a fost construita o biserica cu hramul Sfantului Dimitrie Basarabov.

Dupa castigarea razboiului ruso-turc la 10 iulie 1774 de catre rusi, conform tratatului de pace de la Kuciuk Kainargi, acestia (rusii) aveau dreptul sa aiba grija de crestinii ortodocsi pe teritoriul otoman.

Moastele Sfantului au fost mutate de catre generalul rus Petru Salticov dorind sa le duca in Rusia. Drumul lor trecea prin Bucuresti. Se spune ca atunci cand au ajuns la Bucuresti, moastele Sfantului au savarsit prima minune pentru oras. In Bucuresti era o mare epidemie de ciuma, dar din momentul sosirii moastelor, nimeni nu a mai murit de ciuma in oras. La rugamintea mitropolitului Grigorie al II lea, moastele Sfantului Dimitrie Basarabov raman la Bucuresti,

De-a lungul vremii, in momente de boala sau seceta, moastele Sfantului au fost scoase din biserica, in procesiune prin oras si au savarsit minuni.

In anul 1955 Sfantul Sinod hotareste generalizarea cultului Cuviosului Dimitrie in toata tara.

Si acum sa revin la Manastirea Basarabov, cea din zilele noastre.

Oprim in parcare. Pe partea dreapta se intinde raul Lom ce curge molcom, iar pe partea stanga se ridica semeata stanca calcaroasa in care se afla Pestera Sfantului Dimitrie Basarabov.

Intram in curtea manastirii. La baza stancii este taiata in piatra o scara. Sunt 48 de trepte, marginte de o balustrada din lemn, pe care le urcam. Aici este o bifurcatie, in stanga se afla biserica si pangarul, iar in dreapta scarile continua catre vechea bisericuta, clopotnita si cateva incaperi sapate in stanca.

Ne indreptam intai in partea stanga, catre biserica.

Cand am ajuns, am fost rugati de un calugar sa mai asteptam un pic, caci in biserica avea loc un botez. Deci biserica este pe deplin functionala. Pana la terminarea botezului am stat si am privit de jur imprejur. Intre intrarea in biserica si pangar exista un spatiu, o grota naturala, loc in care se spune ca ar fi locuit pe vremuri calugarii. Acum este amenajat cu cateva bancute puse de jur imprejur si cateva icoane ce-l reprezinta pe Sfantul Dimitrie Basarabov.

Privelistea de aici, de sus, e tare frumoasa. E atata liniste si pace…e de inteles de ce calugarii si-au gasit aici loc de ruga si inchinare.

Ne indreptam spre pangar. In exterior acesta este frumos pictat. Intram in pangar unde am fost uimita sa aud vorbindu-se romaneste. Unul dintre calugari vorbea romaneste cu vizitatorii romani. De aici se pot cumpara, cu lei, alta surpriza, diverse lucruri bisericesti si unele produse din gospodaria manastirii.

Botezul s-a terminat si mica crestina este scoasa din biserica. Are o pamblicuta roz in jurul capului si motaie linistita in bratele nasei.

Intram in mica biserica sapata in piatra. In partea dreapta, langa altar, se afla o icoana a Sfantului Dimitrie Basarabov, care contine o particica din moastele sale. In centru este pictata imaginea Sfantului si de jur imprejurul icoanei sunt pictate scene din viata Sfantului. Acest dar nepretuit a fost primit din partea Patriarhiei Romane, cu ocazia implinirii a 320 de ani de la adormirea cuviosului Dimitrie. Se spune ca odata cu aparitia acestei icoane s-a infaptuit o adevarata minune: manastirea a inflorit si s-a reannoit. Biserica nu este pictata, dar este decorate cu mai multe icoane. Iconostasul din biserica este cel pictat in anul 1941.

Mergand pe scari in partea dreapta gasim vechea biserica, mai mica, si intr-o incapere sapata in stanca, mormantul calugarului Hrisant, primul calugar, dupa redeschiderea acesteia in 1937. Calugarul Hrisant si-a sapat singur, in stanca, mormantul pe parcursul a 100 de zile... De-a lungul timpului au mai fost cativa calugari ce au fost inmormantati in stanca sapata, dar, ulterior, ramasitele acestora au fost mutate in cimitirul manastirii, aflat la baza stancii.

In curtea manastirii este o cladire in care sunt chiliile calugarilor. Totul in jur este ingrijit si curat. In mijloc, printre brazi este o fantana.

E un loc deosebit, prin asezare, pe malul raului Lom, prin realizare, saparea in stanca a bisericii si a celorlalte incinte si nu in ultimul rand datorita istoriei framantate a locului si Sfantului Dimitrie Basarabov.

Inaintea intrarii in curtea manastirii este amenajata o parcare destul de spatioasa.

Mergand pe sosea, putin mai sus se construieste noua biserica.

Manastirea e deschisa zilnic intre orele 8 - 17. Nu se plateste nici o taxa.

Vis-a vis de parcare, pe malul raului Lom, o piatra de marmura sculptata cel infatiseaza pe Sfantul Dimitrie Basarabov, marcheaza locul unde acesta a fost gasit in apele raului.

Manastirea Sfantul Dimitrie Basarabov este un loc plin de liniste si frumusete, un loc ce merita vizitat.


[fb]
---
Trimis de nicoletass in 26.10.12 13:00:01
Validat / Publicat: 26.10.12 17:21:02
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4733 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicoletass); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Cladirea ce adaposteste chiliile este frumos amenajata si este plin de flori peste tot
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Admin
[26.10.12 22:18:00]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

nicoletassAUTOR REVIEW
[27.10.12 21:36:54]
»

@Admin:

Multumesc pentru apreciere!

radu_sergiu*
[30.10.12 10:56:08]
»

Foarte frumos scris. Poti sa imi zici sursa, te rog, de unde ai luat informatiile astea, mai mult, pentru o curiozitate de-a mea, istorica.

"Tatal sau, domnitorul Tarii Romanesti, Ioan Basarab isi are originile in aceasta zona si pamanturile ii apartin"

Merci

nicoletassAUTOR REVIEW
[30.10.12 11:34:03]
»

@radu_sergiu:

Multumesc pentru aprecieri!

O parte din informatii le-am primit de la ghidul nostru, am fost intr-o excursie organizata, iar o parte le-am gasit in pliantul cumparat de la Manastire.

radu_sergiu*
[30.10.12 11:43:42]
»

Ok, am inteles. Ghidul era local? Faptul ca Basarab avea pamanturi acolo este de inteles, prin relatia de rudenie cu Ivan Alexander. Dar, daca si originea lui Basarab I, tatal Teodorei, intemeietorul Tarii Romanesti, este din acea zona, ar fi ceva spectaculos (practic ar darama tot ce am invatat la scoala). Dar, aceasta discutie nu face obiectul acestui site.

Bafta multa,

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD
[30.10.12 12:08:28]
»

@radu_sergiu: Nu știu de unde a luat colega acea informație - tot ce am găsit eu despre acest subiect, când m-am documentat pentru vizita în parcul național Rusenski Lom (care include și aceste mânăstiri), este că țarul Ioan Alexandru al Bulgariei a fost căsătorit cu una dintre fetele lui Basarab I - Theodora. Numele localității (Basarbovo - și NU Basarabovo, cum se mai scrie pe aici), putându-ne duce la ideea că ar fi cumva legat de acel domnitor. Din câte am scotocit eu, n-am reușit să dau peste vreo dovadă certă în acest sens.

___

editat ulterior: acum am aflat de unde a auzit informația. Din păcate, nu este 'o sursă credibilă' din punct de vedere istoriografic, fără menționarea unei dovezi scrise sau materiale ce ar sprijini acea afirmație. Rămân la opinia mea inițială.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
radu_sergiu*
[30.10.12 12:26:48]
»

Se pare ca Basarab I era "land lord" acolo, conform unor registre otomane, desi mi-as fi dorit sa vad cum arata acel registru (timar)... poate o fi chiar la manastire??!! Deci pentru aceasta afirmatie ar exista sursa scrisa. Spectaculos ar fi care este izvorul istoric pentru afirmatia referitoare la origine.

Asa este, denumirea oficiala a localitatii este Basarbovo, dar este clara radacina numelui.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[02.04.13 11:54:01]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Manastirea Dimitrie cel Nou [Dimitrov]" (nou-creată, între timp, pe sait)

ceasornicarul
[06.06.16 12:17:30]
»

Imi doream de mult timp sa ajung aici, totul este frumos si incarcat de istorie, mai putin drumul ce leaga orasul Ruse de comuna Basarabovo, destul de multe gropi si denivelari,

deasemenea mare atentie la indicatorul spre Manastire din comuna, mic si ruginit poate trece neobservat, eu unul am trecut fara sa-l observ, am ajuns in satul Ivanovo unde cu aceasta ocazie am vizitat si Manastirea de piatra de aici, unde de asemenea ati ghicit indicatorul este mic si ruginit si greu de observat,

concluzia este ca, doua obiective incarcate de istorie sunt prea putin luate in seama de autoritatile locale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[06.06.16 12:50:03]
»

@ceasornicarul - Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

ceasornicarul
[06.06.16 13:05:02]
»

@webmasterX - voi incerca sa scriu un articol nou

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ceasornicarul, nicoletass, radu_sergiu*
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Dimitrie cel Nou [Dimitrov din Basarbovo]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066276073455811 sec
    ecranul dvs: 1 x 1